Review: Jabra Elite 10 – toegankelijk geluid en fantastische ANC

15 oktober 2023 + 10 minuten 2 Reacties
Jabra Elite 10
FWD award

Jabra belooft Dolby Atmos en een zeer goede noise cancelling bij het nieuwste setje draadloze oortjes. Maak kennis met de Jabra Elite 10.

Vorige week zijn we aan de slag gegaan met de Jabra Elite 8 Active, het meest sportieve setje oortjes van de twee. Dit keer is de Jabra Elite 10 aan de beurt. Dit is het meest high-end setje van de twee en komt met Dolby Atmos-ondersteuning en Jabra Advanced ANC. Deze noise cancelling is volgens de fabrikant tot twee keer beter dan de standaard ANC van Jabra. We zijn dus heel benieuwd hoe het werkt en gaan uitgebreid met deze draadloze oortjes aan de slag in deze review.

Dit is de Jabra Elite 10

De Jabra Elite 10 is het nieuwe high-end setje draadloze oortjes van Jabra. Grote trekpleisters zijn de Dolby Atmos-ondersteuning met Dolby Head Tracking en Jabra Advanced ANC. Deze noise cancelling moet tot twee keer beter zijn dan de standaard ANC van Jabra. Ook HearThrough-technologie is aanwezig om geluiden juist binnen te laten. Dit allemaal komt door in totaal zes microfoons aan boord. De in-ears beschikken over een IP57-rating en kunnen dus ook tegen stof en water, alhoewel ze niet zo stevig zijn als de Jabra Elite 8 Active.

De Jabra Elite 10 is uitgerust met grotere 10mm drivers in vergelijking met de 6mm van de Elite 8 Active. Er is ook hier ondersteuning voor SBC en AAC en middels een firmware-update krijg je toegang tot Bluetooth Low Energy LC3 en LC3plus codecs. Google Fast Pair is aanwezig, net als je favoriete stemassistent en Spotify Tap. De batterij gaat zes uur mee en tot 27 uur met de oplaadcase met ANC aan. Deze oplaadcase is overigens ook geschikt voor draadloos opladen.

De Jabra Elite 10 heeft een adviesprijs van 249 euro in de kleuren cream, cocoa, titanium black, gloss black en matte black.

Design en comfort

De oplaadcase ziet er in eerste instantie identiek uit in vergelijking met de Jabra Elite 8 Active. Dezelfde compacte vorm met de usb-c-aansluiting onderaan en een klapdeksel aan de bovenkant. De structuur is wel iets anders. Geen hard plastic, maar iets stroever. Het voelt fijner aan. Het is een handige oplaadcase die je gemakkelijk in je broekzak stopt en daarnaast ook draadloos op te laden is.

De oortjes zelf zien er hoogwaardig uit en daar zorgt ook de kleur cream van onze oortjes voor. Het ziet er gewoon erg stijlvol uit en het zachte rubber draagt ook absoluut bij aan het comfort. Het voelt fijn aan, zowel in je handen als in je oren. En er is iets bijzonders aan deze draadloze oordopjes, want bekijk je het gedeelte wat in je oren moet dan vallen er twee zaken op. Punt één: het gedeelte wat in je oor gaat is ovaal en niet rond. Punt twee: deze oortjes gaan niet zo ver je oren in als vergelijkbare draadloze oortjes.

Het zorgt voor draadloze oortjes die zeer comfortabel in je oor zitten en, ondanks dat ze niet heel diep zitten, absoluut niet uitvallen. Ook bij meerdere uren gebruik achter elkaar merk je eigenlijk niet dat je ze in hebt. Mits je natuurlijk de juiste maat dopjes gebruikt. Gelukkig worden verschillende maten meegeleverd, zodat je ze naar wens aan kunt passen aan je oren.

Jabra Elite 10

Bediening

Open de oplaadcase voor de eerste keer, haal de oortjes eruit en dankzij Google Fast Pair krijg je meteen melding of je de Jabra Elite 10 wil verbinden. Een kind kan de was doen. Het is snel, betrouwbaar en heeft tijdens de weken dat wij de oortjes getest hebben geen enkele keer gefaald. De verbinding is altijd razendsnel gemaakt. Net als bij de Jabra Elite 8 Active heeft ook de Jabra Elite 10 een fysieke drukknop op zowel het linker- als rechteroortje. Hiermee kun je de muziek starten of pauzeren en wisselen tussen een vorig en volgend nummer (rechts) en wisselen tussen de noise cancelling en HearThrough (links). Via de Jabra Sound+-app kun je de bediening verder aanpassen en deze knoppen volledig naar wens aanpassen. Wel jammer: voor het volume ben je aangewezen op je telefoon, want je kunt het volume niet wijzigen en ook niet instellen met de knoppen op de oortjes.

De Jabra Sound+-app heeft me zeer positief verrast. Geen karige app met slechts enkele opties, maar een volledig uitgeruste app om echt allerlei functies te kiezen en volledig naar wens aan te passen. Niet alleen de bediening, maar ook hoe de oortjes moeten reageren op binnenkomende telefoontjes, Spotify Tap, of wat functies als ANC of HearThrough moeten doen bij gesprekken. Je kunt echt heel veel aanpassen in deze overzichtelijke en duidelijke app. Muziek kun je aanpassen met de equalizer en ook kies je hier voor Dolby Audio met of zonder headtracking. Tot slot zijn er de Soundscapes. Geluiden die je helpen ontspannen, concentreren of juist de hele omgeving buiten te houden met natuurgeluiden, white noise en andere geluiden. Een echte meerwaarde van de Jabra Elite 10.

Noise cancelling

Zonder twijfel de beste functie van de Jabra Elite 10, want wat een fantastische noise cancelling hebben deze draadloze oortjes. Volgens Jabra zelf filteren ze tot twee keer meer achtergrondgeluid weg in vergelijking met andere oortjes van het merk en ik kan me zeker vinden in dat statement. Een goede graadmeter is altijd de radio in de keuken naast mijn kantoor. Deze staat altijd aan en zorgt ervoor dat ik tijdens het werk ook nog een beetje kan genieten van muziek. Met een over-ear koptelefoon met noise cancelling is dat radiogeluid vrijwel altijd direct weg. Bij de meeste in-ears met noise cancelling niet.

De Elite 10 echter? Complete stilte. Zelfs naast de radio kan ik het geluid nauwelijks horen. De Jabra Elite 10 heeft voor draadloze oortjes echt een fantastische noise cancelling en behoort in ieder geval qua noise cancelling tot de top van de markt. Sterker nog, de noise cancelling is zelfs beter dan menig goedkope over-ear koptelefoon en dat zegt wel iets, alhoewel een echte topper als de Sony WH-1000XM5 nog altijd wel een stukje beter is natuurlijk. Tegen de echt goede over-ear koptelefoons met noise cancelling zal ieder setje draadloze oordopjes het afleggen. Voor de veel kleinere draadloze oortjes is dit echter wel een indrukwekkende prestatie waarbij het geluid van de trein, kantoorgeluid en andere storende geluiden die je als storend kan ervaren zeer goed weggefilterd wordt.

Wat wel belangrijk is voor een goede werking van de noise cancelling: kies de juiste dopjes. In de doos worden verschillende maten van de dopjes meegeleverd en aangezien deze oortjes wat minder diep je oren in gaan is het juiste dopje nog belangrijker voor de noise cancelling.

Muziek luisteren

Hoe zit het dan met het geluid? Goed. Heel goed zelfs, maar toch missen we net iets. Het geluid klinkt heel natuurlijk met veel detail in het midden en hoog en is daarmee zeer prettig aan de oren, maar op het gebied van het laag missen we daardoor een bepaalde diepte. De soundstage is goed in orde en het klinkt allemaal heel open en toegankelijk. Misschien is lief wel het juiste woord. Er is weinig op aan te merken, maar toch missen we iets, het klinkt allemaal net even te braaf en mist daardoor net even wat kracht. Gelukkig heb je de equalizer in de app om het laag een beetje op te schroeven en dat lost het voor een deel op. Begrijp me niet verkeerd. Het zijn ontzettend fijne oortjes voor muziek. Ze lijken haast wel gemaakt voor de zoete popliedjes van Taylor Swift, maar wil je net even vuige rockmuziek draaien dan moet er even iets meer pit in. Ook de beatliefhebbers moeten even met de equalizer aan de slag, alhoewel die laatste groep wellicht toch beter andere oortjes kunnen zoeken. Daarvoor zijn deze oortjes net even te neutraal, wat de echte audiofiel weer aantrekt, maar daarvoor missen we weer net wat meer ondersteuning voor high-res audio codecs. Het lijkt op een identiteitscrisis voor deze oortjes, maar niets is minder waar. Ze zijn echt ontzettend fijn en klinken meer dan goed. Toch presteren de oortjes het beste bij wat rustigere muziek en zijn ze daardoor wellicht niet voor iedereen even geschikt.

In de marketing van dit product krijgt de Dolby Atmos-ondersteuning veel aandacht. En het werkt ook best goed, mits je de content in Dolby Atmos-formaat erbij pakt en het geluid daadwerkelijk ruimtelijk en grootser tot je gebracht wordt. Bij stereogeluid zet je het schuifje voor Dolby Spatial Sound het liefste uit. Het klinkt dan juist wat modderig, alsof het van ver weg komt. Gebruik het dus alleen bij echte ruimtelijke audio en gebruik het niet om stereogeluid op te pimpen. Dat klinkt echt nergens naar. Bij films en series komt het beter tot z’n recht, waarbij je ook nog eventueel headtracking kunt inschakelen. Het geluid is dan gefixeerd op één plek. Draai je vervolgens je hoofd, dan blijft het geluid op dezelfde plek hangen. Het is leuk voor een keer, maar de echte meerwaarde zie ik er niet zo van in. Het gaat mij voornamelijk om de muziek en dat doet de Jabra Elite 10 dus behoorlijk goed, alhoewel je de equalizer wel even moet gebruiken om het geluid naar wens af te stemmen.

Jabra staat natuurlijk bekend om de headsets voor de kantoortuin en de zes microfoons aan boord doen dan ook heel goed het werk. Niet alleen merk je dat bij de noise cancelling, maar ook bij het bellen waarbij stemmen goed naar voren komen en ook jij goed te horen bent. Ook fijn: het beluisteren van podcasts. Deze oortjes lijken echt gemaakt voor stemmen en dat komt natuurlijk voor een groot deel door de jarenlange ervaring van het merk met speakerphones en headsets.

Conclusie

De Jabra Elite 10 zijn ontzettend goede draadloze oordopjes, ook al kunnen ze soms net wat te lief klinken. Het uitstekende comfort en de fantastische noise cancelling maken dat echter helemaal goed. Het geluid is namelijk helemaal niet slecht, zelfs heel goed, maar voor 249 euro mogen we best even kritisch zijn. Via de equalizer in de zeer fijne app kun je dit voor een deel zelf oplossen. Wie goed zoekt kan de oortjes soms al voor 50 euro minder vinden en dat is echt een zeer schappelijke prijs voor deze draadloze oortjes.

8.5
Jabra Elite 10 product
FWD award

Beoordeling
Jabra Elite 10

Pluspunten
  • Hoogwaardig design
  • Zeer comfortabel in de oren
  • Fantastische noise cancelling
  • Draadloos opladen
  • Uitstekende app met equalizer
  • Open en toegankelijk geluid
Minpunten
  • Mag soms iets meer pit in
  • Geen volumeknoppen op de oortjes
  • Adviesprijs is stevig

Beoordeling Jabra Elite 10

De Jabra Elite 10 zijn ontzettend goede draadloze oordopjes, ook al kunnen ze soms net wat te lief klinken. Het uitstekende comfort en de fantastische noise cancelling maken dat echter helemaal goed. Het geluid is namelijk helemaal niet slecht, zelfs heel goed, maar voor 249 euro mogen we best even kritisch zijn. Via de equalizer in de zeer fijne app kun je dit voor een deel zelf oplossen. Wie goed zoekt kan de oortjes soms al voor 50 euro minder vinden en dat is echt een zeer schappelijke prijs voor deze draadloze oortjes.

Prijsvergelijker Jabra Elite 10

Reacties (2)