Review: SwitchBot Motion- en Contact Sensor, Indoor Cam, Bot en Humidifier

03 oktober 2021 + 10 minuten 0 Reacties
SwitchBot
FWD award

In deze review gaan we aan de slag met diverse nieuwe producten van SwitchBot, zoals de Motion Sensor, Contact Sensor en de Indoor Cam.

De SwitchBot Curtains ken je misschien al wel. Deze handige kleine apparaatjes zorgen ervoor dat je bestaande gordijnen slim te bedienen zijn. Ze werden dan ook met een dikke voldoende beoordeeld in onze vorige review van SwitchBot. Ook gingen we toen in op de zonnepaneeltjes, de Hub Mini, de remote en de temperatuur- en luchtvochtigheidsmeter. De afgelopen tijd heeft SwitchBot echter diverse nieuwe producten gelanceerd. Het is dan ook de hoogste tijd om eens te kijken naar de SwitchBot Motion Sensor (bewegingssensor), Contact Sensor (deur- en raamsensor), Indoor Cam (beveiligingscamera) en de Humidifier (luchtbevochtiger). We nemen ook gelijk de eerder gelanceerde SwitchBot Bot mee, want hier is het bij SwitchBot allemaal mee begonnen. De producten zijn op het moment van schrijven verkrijgbaar voor de volgende prijzen op de website van SwitchBot:

 • SwitchBot Bot – €25,07
 • SwitchBot Motion Sensor – €21,60
 • SwitchBot Contact Sensor – €21,60
 • SwitchBot Indoor Cam – €25,92
 • SwitchBot Humidifier – €42,04

SwitchBot Bot

Met de Switchbot Bot is het voor SwitchBot allemaal begonnen. Na een succesvolle crowdfundingscampagne werd deze ‘slimme knopindrukker’ daadwerkelijk op de markt gebracht. Het is een klein rechthoekig apparaatje met een hendeltje dat je op afstand kunt bedienen. In feite heb je met de SwitchBot Bot geen slimme lamp of slim stopcontact nodig. Je hangt dit apparaatje gewoon op het lichtknopje en kunt vanaf je smartphone het lichtknopje indrukken. Met de meegeleverde accessoire en een stukje 3m-tape kan de Bot het lichtknopje zowel duwen als trekken, en dus kan het licht aan- en uitgezet worden. Het ziet er eigenlijk best belachelijk uit, maar het werkt goed. En je kunt de SwitchBot Bot niet alleen bij een lichtknopje gebruiken, maar op ieder denkbaar apparaat met een knop. Plak hem op je koffiemachine, op je hifi-set, op je wasmachine of waar dan ook. Het maakt in feite domme apparaten slim. De SwitchBot Bot als slimme knopindrukker is typisch zo’n aanvulling voor je smarthome waar je vooraf wat lacherig over zult doen, maar uiteindelijk blij bent dat je het in huis hebt gehaald. De mogelijkheden zijn namelijk eindeloos, helemaal in combinatie met de sensoren van het merk.

SwitchBot Motion Sensor en Contact Sensor

De SwitchBot Motion Sensor is een typische bewegingssensor, maar dan met een leuke twist. Het detecteert niet alleen beweging, maar heeft ook een ingebouwde lichtsensor waarmee licht en donker gedetecteerd kunnen worden. En via de SwitchBot-app opent dit de deuren naar diverse soorten smart regels en automatiseringen waarbij niet alleen beweging, maar ook licht en donker een rol kunnen spelen. In de SwitchBot-app heb ik de Motion Sensor gekoppeld aan de hierboven besproken SwitchBot Bot. Bij daglicht volgen er geen acties, maar zodra het donker begint te worden en de Motion Sensor detecteert beweging, dan zal de SwitchBot Bot het lichtknopje indrukken. Bij vijf minuten geen beweging gaat het licht weer uit. Neemt de Motion Sensor weer daglicht waar? Dan zal de routine niet uitgevoerd worden, totdat het weer begint te schemeren.

De vierkante Motion Sensor komt met een voetje die je zowel aan de onderkant als de achterkant kunt gebruiken. Zo kun je de sensor zowel ophangen als neerzetten. SwitchBot claimt een bereik van negen meter met een detectiebereik van 110 graden horizontaal en 55 graden verticaal. Dat lijkt wel wat overdreven, maar de zeven meter werd wel gehaald.

Ook de Switchbot Contact Sensor heeft twee functies. Je kent een contactsensor waarschijnlijk wel als een deur- en raamsensor. Deze bestaat uit twee delen en plak je respectievelijk op een deur of raam en het kozijn en werkt middels magneten. Gaat een deur of raam open? Dan registreert de contactsensor dat. Deze contactsensor van SwitchBot kan dit uiteraard ook, maar heeft tevens een ingebouwde bewegingssensor. Waar de bovenstaande bewegingssensor een lichtsensor aan boord heeft, daar heeft deze contactsensor ook een bewegingssensor aan boord. Ook voor deze sensor geldt dat je diverse mogelijkheden hebt voor smart regels en automatiseringen.

SwitchBot Curtain
Lees ook

Review: SwitchBot Curtain met Solar Panel – maakt je gordijnen slim

SwitchBot Indoor Cam

SwitchBot heeft ook de Indoor Cam gelanceerd. Een mini-cameraatje dat qua grootte en vorm nauwelijks verschilt van de Motion Sensor van het merk. Het is een klein vierkant blokje dat je tevens neer kunt zetten of aan de muur kunt hangen met het meegeleverde voetje. Dat voetje is magnetisch en past zowel aan de onderkant als de achterkant van de camera, maar kan ook met de 3m-tape ergens op geplakt worden. Nadeel is wel de kabel. Hoe gemakkelijk en handig je de camera ook overal kunt plaatsen met het magnetische voetje, de benodigde kabel gooit toch wat roet in het eten.

Deze camera komt met hd-beeldkwaliteit (1080p) en heeft een groothoeklens met een kijkhoek van 130 graden. Voor 25 euro is dit model behoorlijk compleet. Je kunt bewegingsmeldingen op alleen mensen zetten en ook detectiezones zelf aanpassen. Er is tweewegcommunicatie en nachtzicht aanwezig en uiteraard kun je met de smart regels en automatiseringen deze SwitchBot Indoor Cam gemakkelijk koppelen aan de andere producten van dit merk. Uiteraard ontvang je notificaties op je smartphone wanneer er beweging is gedetecteerd. Er is ruimte voor een micro-sd-kaart, dus je hebt gewoon lokale opslag tot je beschikking. Wie dat wil kan ook kiezen voor een (betaalde) clouddienst voor 6,50 euro per maand of 65 euro per jaar. Fijn dat je gewoon de keuze hebt in hoe je de beelden wilt opslaan.

Op de SwitchBot Indoor Cam hebben we niet zoveel aan te merken. De beeldkwaliteit is niet top, maar zeker ruim voldoende om alles te kunnen waarnemen. Je hebt geavanceerde functies tot je beschikking als alleen mensen detecteren en instelbare detectiezones en je kunt gewoon kiezen voor lokale opslag. En dat voor 25,73 euro. Het nadeel is de kabel. Die hangt eigenlijk gewoon in de weg en dat terwijl je zo flexibel in de plaatsing van de camera bent. Een ingebouwde accu was dan beter geweest, zelfs als de prijs dan iets omhoog was gegaan. Voor 25 euro is het echter een prima beveiligingscamera.

SwitchBot Humidifier

De SwitchBot Humidifier, oftewel luchtbevochtiger, is een compleet ander product in vergelijking met de sensoren en de camera, maar komt met dezelfde slimme mogelijkheden voor smart regels en automatiseringen. In de vorige review van SwitchBot gingen we ook aan de slag met de temperatuur- en luchtvochtigheidssensor. Deze sensor is gemakkelijk te koppelen aan deze luchtbevochtiger via de scenes en smart regels. Is de luchtvochtigheid lager dan 50 procent? De luchtbevochtiger gaat aan. Is de luchtvochtigheid weer op een acceptabel niveau? Dan zal deze Humidifier weer stoppen. Dit is allemaal gemakkelijk via de app in te stellen.

Waar we misschien de kritiek op SwitchBot kunnen hebben dat veel sensoren er niet zo luxe uit zien, daar is het met deze luchtbevochtiger een ander verhaal. Het ziet er modern en stijlvol uit en is daarnaast makkelijk in gebruik. Je hebt een witte onderkant met de aan/uit-knop en een grote doorzichtige tank van 3,5 liter voor het water. Dit zou groot genoeg moeten zijn voor 48 uur gebruik zonder bijvullen. Binnenin zit nog een keramisch reinigingsfilter met witte korrels, zodat de nevel zo schoon mogelijk uitgestoten wordt. Het bijvullen kan overigens vrij gemakkelijk met een kannetje water of door het apparaat gewoon onder de kraan te houden. Voor 42,04 euro is dit een prima luchtbevochtiger met een ruime tank die aan zal gaan wanneer jij dat wil.

Smarthome-integratie

Binnen het SwitchBot-ecosysteem heb je met deze nieuwe serie producten al behoorlijk veel mogelijkheden tot je beschikking. Diverse slimme sensoren, slimme gordijnen, beveiligingscamera en een luchtbevochtiger. De mogelijkheden zijn echter standaard relatief beperkt, want je werkt voornamelijk met bluetooth. Het bereik van bluetooth is natuurlijk niet zo heel erg ver, om over bediening buitenshuis maar te zwijgen. SwitchBot heeft daar echter een perfecte oplossing voor en dat is de SwitchBot Hub Mini. In de vorige review van SwitchBot werd deze Hub Mini al besproken, maar we zullen het nog even kort benoemen. De SwitchBot Hub Mini is een klein vierkant apparaatje dat je aansluit op het stopcontact en alle SwitchBot-apparaten met het internet zal verbinden. Niet alleen krijg je zo bediening buitenshuis en veel meer mogelijkheden met betrekking tot smart regels en automatiseringen, maar het zorgt er ook voor dat je de producten van SwitchBot kunt integreren in diverse andere smarthome-platformen.

Zo is er ondersteuning voor Amazon Alexa, Google Assistant, Siri Shortcuts, Clova, SmartThings en kun je zelfs met IFTTT en Home Assistant aan de slag. Je hebt dus niet alleen stembediening, maar de integratie met diverse andere platformen zorgt ervoor dat je de verschillende sensoren van SwitchBot ook gemakkelijk in combinatie met andere merken kunt gebruiken. En als dat nog niet genoeg is? Dan kun je de IR-functie op de SwitchBot Hub Mini nog proberen. Het apparaatje kan IR-signalen van bestaande afstandsbedieningen snel leren. Zo kun je domme televisies, robotstofzuigers, luchtreinigers of stereosets via deze functie ineens slim maken en verschijnen ze in de SwitchBot-app. Via de koppeling met Google Assistant was onze domme robotstofzuiger ineens slim te bedienen en konden we deze zelfs met de stem via Google Assistant bedienen. Toegegeven, niet alle apparaten waren even makkelijk toe te voegen. Het is trial-and-error om de producten via deze functie in de app te krijgen, maar als het werkt dan is het toch erg leuk om een dom product ineens met je stem te kunnen bedienen. Ook al zou je niet de IR-functie gebruiken, voor de buitenshuis bediening, meer mogelijkheden voor automatisering en de koppeling met diverse smarthome-platformen is de aanschaf van de Hub Mini zeker te rechtvaardigen. Op moment van schrijven koop je de SwitchBot Hub Mini voor 33,42 euro.

SwitchBot-app

De SwitchBot-app lijkt nog altijd sterk op een Tuya-app, maar heeft er eigenlijk helemaal niets mee te maken. Het is geen hoogstandje qua design, maar is wel overzichtelijk. Het is vooral wit en grijs met hier en daar een rood of blauw tintje. Onderaan heb je ‘Home’ met alle aangesloten apparaten, daarnaast vind je ‘Scene’ voor al je automatiseringen en smart regels en daarnaast ‘Profile’ met al je instellingen. Simpeler kan eigenlijk niet. Bovenaan vind je een plusje om producten toe te voegen. Het is een sober vormgegeven app, maar dankzij de ruime mogelijkheden voor automatiseringen voldoet het prima.

De app laat zien of je via bluetooth verbinding hebt of, met de Hub Mini, via de cloud. Wanneer je verbinding hebt met de cloud heb je bij ‘Scene’ veel meer mogelijkheden tot je beschikking. Alle smart regels maak je via het als/dan-principe, wat inmiddels gebruikelijk is in diverse smarthome-producten. Je herkent de producten bij verbinding met de cloud met een icoontje van een wolkje naast de naam van het product. Daarvoor heb je dus de SwitchBot Hub Mini nodig, die je ook nodig hebt bij verdere smarthome-integratie en buitenshuis bediening.

SwitchBot in gebruik

Net als bij onze vorige review heb ik de SwitchBot-producten ook dit keer weer als positief ervaren. Het is zeer betaalbaar en werkt verder uitstekend. Toch zijn er twee nadelen te noemen. Ten eerste het design. Dit verschilt per product, maar de bouwkwaliteit is bij sommige producten een beetje onder de maat. Neem als voorbeeld de Hub Mini, dat uit zulk goedkoop plastic bestaat dat het al bijna barst als je er naar kijkt. Ook de beide sensoren blinken niet uit qua design, alhoewel de bouwkwaliteit wel een stukje beter is. De Indoor Cam en de Humidifier daarentegen komen dan weer in een luxere behuizing, waarbij vooral de luchtbevochtiger niet zou misstaan in een trendy interieur. Qua design en bouwkwaliteit is het dus een beetje hit-and-miss, wat overigens niets afdoet aan de werking. Want dat is in alle gevallen prima. Ten tweede heb je echt de SwitchBot Hub Mini nodig om alles uit je apparaten te halen. Niet alleen qua automatiseringen, ook qua buitenshuis bediening en de koppeling met andere smarthome-platformen. Het is geen dure aankoop voor 33 euro, maar wel iets wat je eigenlijk nodig hebt en dus extra aan moet schaffen. De sensoren, de bot en de humidifier zijn allemaal prima producten. Dat is de Indoor Cam in de basis ook, maar het lange draad maakt je wat minder flexibel in het gebruik en de plaatsing van dit product. Dit model had gewoon met ingebouwde accu moeten werken.

Waarom zou je kiezen voor SwitchBot en niet voor een ander merk? De betaalbaarheid, brede smarthome-integratie en de unieke functies maken een keuze voor SwitchBot wat ons betreft gerechtvaardigd. Het bedrijf breidt het eigen assortiment steeds verder uit met nieuwe sensoren en andere slimme apparaatjes. Zo zijn er na ontvangst van de producten in deze review ook slimme kleurenlampen en SwitchBot Tags gelanceerd. Deze laatste is een nfc-tag die je bijvoorbeeld bij je voordeur kunt hangen en door er even met je smartphone op te tikken bij vertrek gaan al je apparaten uit en de beveiligingscamera bijvoorbeeld aan. We missen alleen nog een alarm voor de Indoor Cam en de motion sensors, een slimme thermostaat en wellicht een videodeurbel en je kunt vrijwel alles bij SwitchBot gaan kopen. We kijken er dan ook niet raar van op als dit ook binnenkort gelanceerd gaat worden, maar dan zal het bedrijf wel consistenter qua design en bouwkwaliteit moeten worden.

Conclusie

SwitchBot komt wederom met unieke slimme apparaatjes. De SwitchBot Bot als slimme knopindrukker, de motion sensor met ingebouwde lichtsensor, de contactsensor met ingebouwde bewegingssensor, de compacte Indoor Cam voor nog geen 25 euro en een slimme luchtbevochtiger zijn waardevolle toevoegingen aan het assortiment van het bedrijf. De grootste pluspunten zijn de betaalbaarheid en de zeer brede smarthome-integratie voor vrijwel ieder denkbaar smarthome-platform en stemassistent. Qua design heeft Switchbot soms nog wel wat te winnen en ook de app is vrij sober vormgegeven. Dat doet echter niets af aan de functie van de producten, want SwitchBot laat met deze nieuwe producten wederom zien dat het een goede kijk heeft op het slimme huis.

8.5
SwitchBot productshoot
FWD award

Beoordeling
SwitchBot Sensors, Indoor Cam, Bot en Humidifier

Pluspunten
 • Sensoren multifunctioneel
 • Betaalbare producten
 • Brede smarthome-integratie
 • Maak alles slim met de Bot
Minpunten
 • Design niet altijd even fraai
 • Indoor Cam is bedraad
 • SwitchBot Hub Mini eigenlijk noodzakelijk

Beoordeling SwitchBot Sensors, Indoor Cam, Bot en Humidifier

SwitchBot komt wederom met unieke slimme apparaatjes. De SwitchBot Bot als slimme knopindrukker, de motion sensor met ingebouwde lichtsensor, de contactsensor met ingebouwde bewegingssensor, de compacte Indoor Cam voor nog geen 25 euro en een slimme luchtbevochtiger zijn waardevolle toevoegingen aan het assortiment van het bedrijf. De grootste pluspunten zijn de betaalbaarheid en de zeer brede smarthome-integratie voor vrijwel ieder denkbaar smarthome-platform en stemassistent. Qua design heeft Switchbot soms nog wel wat te winnen en ook de app is vrij sober vormgegeven. Dat doet echter niets af aan de functie van de producten, want SwitchBot laat met deze nieuwe producten wederom zien dat het een goede kijk heeft op het slimme huis.

Reacties (0)