Review: smart IP-camera’s D-Link DCS-8000 en D-Link DCS-8100

25 november 2017 + 10 minuten 0 Reacties
D-Link DCS8000 DCS8100

We reviewen twee slimme camera’s van D-Link: de DCS-8000 en de DCS-8100. Smart IP-camera's met een goede beeldkwaliteit, maar toch wel wat nadelen.

In deze review bekijken we twee nieuwe beveiligingscamera’s van D-Link. Een merk dat de trouwe bezoeker van deze site eerder voorbij heeft zien komen, en nog niet eens zo heel lang geleden. In maart dit jaar hadden we ook twee IP-camera’s van de Duitse producent in handen. De twee camera’s die we nu bespreken, zijn de DCS-8000 en de DCS-8100. Ze zijn te zien als opvolgers van de DCS-935LH en DCS-936L die we in maart bespraken.

D-Link DCS-8000 en D-Link DCS-8100

Als er nieuwe producten worden aangekondigd, zijn die meestal beter dan de oudere lichting. Dit gaat in veel aspecten ook op voor de DCS-8000 en de DCS-8100. Vooral de kijkhoeken van deze apparaten zijn verbeterd. Qua ‘smart’-gehalte is er ook wat veranderd. De ‘935’ en ‘936’ hadden nog twee aparte apps nodig om hun beelden op een smartphone te laten zien. Daar hadden wij kritiek op, want dat vonden we onlogisch. De ‘8000’ en ‘8100’ hebben nu allebei dezelfde app, zodat je de twee camera’s op één plek vanaf je smartphone kunt benaderen, instellen en aansturen. Dat is wel zo duidelijk.

Geen clouddienst, wel sd-kaartsleuf

In maart brachten we precies dezelfde tussenkop als hierboven. Want wat de clouddienst betreft is dit bij de twee opvolgers nog steeds zo. De Nest Cam van Google, Logi Circle van Logitech en een hele range andere IP-camera’s bieden wel een cloudopslagdienst, maar de D-Link camera’s niet. De 8000 heeft zelfs geen enkele mogelijkheid om beelden op te slaan. De 8100 heeft een sleuf voor een micro sd-kaart voor lokale opslag van camerabeelden. Hier valt wat voor en wat tegen te zeggen. Voor: je bent niet maandelijks een bedrag kwijt voor een clouddienst. Tegen: een inbreker kan de camera stelen, en je beelden zijn dan ook direct foetsie. Bij een clouddienst worden die beelden direct online bewaard.

Wat zijn de DCS-8000 en DCS-8100?

De DCS-8000 is een flink stuk goedkoper dan de DCS-8100. Hij is ook kleiner, en heeft minder mogelijkheden. Belangrijkste verschil is, vinden wij, het gemis aan een vorm van opslag van camerabeelden op de camera zelf. Nu de clouddienst er niet is, vinden we dat toch wel een minpunt. Er kan alleen live worden meegekeken via een smartphone. Op die smartphone kunnen beelden desgewenst wel worden bewaard, maar dat moet je dan wel handmatig doen.

De DCS-8100 lijkt erg op zijn voorganger, de 936. Een opvallende vorm: rond, op een ringvormig onderstel. Deze camera kan in tegenstelling tot de cilindervormige 8000 flexibel worden neergezet op zijn eigen sokkel, want het scharniert alle kanten op. De ring kan desgewenst aan een muur of plafond worden bevestigd met schroeven. De 8000 ontbeert die mogelijkheid.

Technische gegevens DCS-8100

  • 1/2.7” progressive CMOS sensor
  • 5 meter infrarood verlichtingsafstand
  • 4X digitale zoom
  • Diafragma F2.2
  • Kijkhoeken:
    • (H) 180°
    • (V) 80°
    • (D) 180°
  • Ingebouwde microfoon
  • Ingebouwde speaker

Technische gegevens DCS-8000

  • 1 megapixel progressive CMOS sensor
  • 5 meter infrarood verlichtingsafstand
  • 4x digitale zoom
  • Diafragma F2.4
  • Kijkhoeken:
    • (H) 112°
    • (V) 54°
    • (D) 120°
  • Ingebouwde microfoon

Als we deze specificaties vergelijken met die van de 935 en 936, zien we dat de kijkhoeken aanmerkelijk zijn verbeterd. In het geval van de 8100 is die verbetering het meest spectaculair. Met een hoek van digitaal en horizontaal 180 graden, kan een hele kamer in beeld worden gebracht, ook als die klein is. Van muur tot muur kan zo alles in de gaten worden gehouden.

De kijkhoek van de goedkopere 8000 is ook beter dan die van zijn voorganger. Met 120 graden kan nog altijd een grote kamer met gemak in beeld worden gebracht. Opvallend is dat de camerakwaliteit van beide apparaten precies hetzelfde is. Ze bieden allebei dezelfde HD-resolutie van 1280 x 720 pixels. Bij de 935 en 936 was daar nog een verschil te ontwaren. Dat is er nu niet meer.

Prijzen

De DCS-8000 kost nu in Nederland bij de allergoedkoopste webshop 63 euro, maar de meeste andere shops gaan een of twee tientjes hoger zitten. De DCS-8100 is aanzienlijk duurder, met 143 euro bij de goedkoopste webwinkel. Ter vergelijking: een Nest Cam van de eerste generatie is bijna net zo duur, 149 euro. Maar daarbij heb je dan nog wel maandelijkse kosten voor de clouddienst, als je die tenminste afneemt. Die clouddienst-mogelijkheid hebben de D-Links dus niet.

Het design

Net als de 935 en de 936 die helemaal niet op elkaar leken, geldt dat ook voor de 8000 en de 8100. Echter, de 8100 heeft wel bijzonder veel weg van de 936. Maar de nieuwe 8000 lijkt helemaal nergens op. Dit is een zeer stijlvol vormgegeven cilindertje, met de hardware allemaal binnen het kokertje, zonder vreemde uitsteeksels. Het plastic cilindertje weegt maar 57 gram en het valt makkelijk om. Zeker als het op een instabiele of onvlakke ondergrond wordt neergezet. Daar heeft de 8100 weer geen last van, met zijn ronde design en zware, scharnierende voet. Als de camera omhoog wordt geklapt in een hoek van 90 graden tot de voet, wordt hij niet instabiel. Hij staat juist bijzonder stevig.

Beide camera’s zijn in wit plastic uitgevoerd. Dat de 8000 geen mogelijkheid heeft om hem te buigen op een scharnier, vinden we nadelig ten opzichte van voorganger 935. Die kon alle kanten op worden gedraaid op zijn voetje, maar de cilinder kan dat allemaal niet. Die moet je gewoon ergens stabiel neerzetten. Beide camera’s zien er goed doordacht uit en ze zijn naar onze mening niet lelijk om te zien.

Montage en installatie

Montage: neerzetten, kabel in het stopcontact en klaar. Installeren is wat lastiger, maar het wordt je makkelijk gemaakt door D-Link. Je kunt via een app van D-Link met je smartphone (Android of iPhone) een qr-code inscannen die op een kaartje bij de camera wordt meegeleverd. Dan wordt de camera automatisch herkend en aan een wifi-netwerk naar keuze toegevoegd. In de app zijn de beelden dan vrijwel direct te zien. Met de 935 en 936 hadden we nog wat moeite om ze te configureren, maar de 8000 en de 8100 waren erg makkelijk om ze in bedrijf te krijgen. Waarschijnlijk door de makkelijke D-Link app, waarover in het volgende hoofdstuk meer.

De app: My D-Link lite

D-Link Lite is een wat verwarrende naam voor deze app, want hij biedt een zeer volledig pakket aan functies. De camera’s kunnen live worden geraadpleegd, er kunnen foto’s en filmpjes vanaf de camera’s op de telefoon worden opgenomen en er kan worden meegeluisterd met wat er gebeurt vlakbij de camera via de ingebouwde microfoon.

Voor de 8100 geldt dat beelden op de interne sd-kaart (die je er zelf bij moet kopen) worden opgeslagen. En die beelden zijn via de verbonden smartphone ook terug te kijken. Als je een melding hebt gekregen en hebt gemist waar de camera op reageerde, dan kun je even terugspoelen, als het ware. Dat is met de 8000 niet mogelijk.

De 8100 biedt de mogelijkheid om tegen mensen in de buurt van de camera te praten. Er zit een speaker in. Via de smartphone kunnen mensen door de camera worden aangesproken. Het geluid is weliswaar iets zacht en wat blikkerig, maar het contact komt in ieder geval duidelijk genoeg tot stand. Zo heb je een soort video-intercom.

De app D-Link Lite biedt veel instellingsmogelijkheden voor de camera’s. Zo kan worden ingesteld waar de notificaties naartoe worden gestuurd, of dat überhaupt moet gebeuren, en hoe hoog de geluidsdrempel moet zijn. Is die te laag, dan wordt bij elk wissewasje als een langsrijdende auto de microfoon geactiveerd. Is die te hoog, dan mist de camera mogelijk belangrijke informatie. Het is zaak om hier een goede balans in te vinden. Die is in elk huis en op elke plek totaal verschillend.

Kwaliteit en gebruik

De kleine, witte cilinder DSC-8000 is weliswaar stijlvol uitgevoerd en doet zijn werk doorgaans goed, maar we vinden het een nogal miniem dingetje. Het is erg licht en het stroomdraadje is al in staat, als hij fout wordt neergezet, om hem om te doen vallen. Laat staan een kleine aardbeving zoals een stampend kind, een omvallende stoel of een onhandige kat. Hij ligt zo op zijn kant, en dan heb je geen nuttig beeld meer.

Sommigen zullen er een voordeel in zien dat het cameraatje zo licht is. Maar wij vinden dit een nadeel, aangezien deze camera ook niet ergens aan vastgeschroefd kan worden. We kunnen echter niet ontkennen dat er ook een voordeel is aan zo’n piepklein bewakingscameraatje: hij loopt niet in de smiezen. Je kunt hem eenvoudig tussen een paar andere voorwerpen op een plank zetten, en hij zal niet opvallen. Behalve door het led-lampje en de infraroodlamp voor de verlichting van nachtbeelden. In het donker gaat deze vlieger dus niet op. Hij loopt dan juist onmiddellijk in de gaten.

In gebruik is de 8000 vrij beperkt. Je kunt via de app de beelden bekijken, en je krijgt via de app notificaties op je smartphone als de camera iets heeft gezien. De detectie van gebeurtenisen gebeurt nauwkeurig, we hebben hem naast de 8100 en een Nest Cam van de eerste generatie naast elkaar geplaatst en alledrie de camera’s wisten bewegingen en geluid goed te herkennen.

In de app valt een gebied aan te geven waarbinnen bewegingen moeten worden gedetecteerd. Alleen als daar wat gebeurt, wordt een notificatie verstuurd. Dat is handig als de camera uitzicht biedt op een raam langs een drukke straat. Als je de ramen uitschakelt in de detectie, wordt niet elke langsrijdende auto voor een inbreker aangezien. Uiteraard is dat raam in de beelden wel gewoon te zien.

De 8100 is een ander verhaal. De zware ronde voet en de flexibele bevestiging aan de camera, die verticaal opgericht kan worden vanaf die voet, geven het geheel een stabiele ondergrond. En de toevoeging van een micro sd-kaart zorgt ervoor dat je met deze camera wel beelden kunt opslaan en achteraf kunt bekijken. Dat vinden we eigenlijk wel een minimale vereiste voor een camera. Stel dat een inbreker in je huis komt, en de 8000 en 8100 staan gebroederlijk naast elkaar en detecteren hem allebei. Met de 8000 kan de inbreker zich bij het zien van de camera snel uit de voeten maken; er is dan geen enkel beeld vastgelegd, en hij ontsnapt. Met de 8100 wordt een vluchtende inbreker wel opgenomen en vastgelegd op de micro sd-kaart, en met die beelden kan de politie zijn voordeel doen.

Echter, een slimme inbreker zal niet voor deze camera’s vluchten, maar ze gewoon meenemen. Hij haalt de sd-kaart gewoon uit de 8100 en wist deze. Aangezien de beelden van de inbraak niet in een cloud worden vastgelegd, heb je als slachtoffer van de inbraak dan eigenlijk weinig aan de camera’s. Hooguit kan de eigenaar in het geweer komen omdat die op afstand wordt gealarmeerd met een notificatie op zijn smartphone. Heel snel de politie bellen is dan het advies, want meer dan de zekerheid dat de camera’s een beweging hebben gezien en niet meer uitzenden, heb je niet.

Conclusie

We vinden het positief dat de app voor beide camera’s dezelfde is geworden: D-Link lite. Eén app die uitgebreide instelmogelijkheden biedt voor de drempel van het op te nemen geluid en de zones die gevoelig zijn voor bewegingsdetectie. Ook beoordelen we het positief dat de kijkhoeken van beide camera’s zijn verbreed, ten opzichte van de generatie van een dik half jaar geleden.

Voor de prijs vinden we de DCS-8000 echter te duur. Hij biedt te weinig functionaliteit voor dat bedrag. Er zijn goedkopere IP-camera’s die wel lokale opslag bieden. Bovendien kun je er niet mee praten tegen iemand die voor de camera staat. Voordelen van deze camera zijn vooral de notificaties en de mogelijkheid om gebeurtenissen live te registreren via de smartphone.

Voor zijn functionaliteit vinden we de DCS-8100 eveneens te duur. Voor zes euro meer heb je tegenwoordig een Nest Cam van de eerste generatie, met een betere beeldkwaliteit, integratie met een smart home zoals een Nest Thermostaat, en vooral: een cloud. Wel vinden we het positief dat in deze camera een micro sd-kaart kan om beelden op te slaan. Dat heeft die Nest nou weer niet.

7.5

Beoordeling

Pluspunten
  • Goede beeldkwaliteit
  • Geen maandelijkse abonnementskosten
  • Stijlvol design

Minpunten
  • 8000 heeft geen lokale opslag

  • Prijs aan de hoge kant
  • Allebei geen cloud opslag

Reacties (0)