Google Nest heeft onlangs vier nieuwe producten geïntroduceerd, waaronder de nieuwe Nest Cam. Deze nieuwe beveiligingscamera is binnen en buiten te gebruiken en beschikt over een ingebouwde batterij. In deze review gaan we aan de slag met de nieuwe Google Nest Cam (outdoor of indoor, batterij). De beveiligingscamera is vanaf nu verkrijgbaar voor 199,99 euro per stuk of als duopack voor 359,99 euro.
Wat is het?
De nieuwe Nest Cam is de opvolger van de Nest Cam Outdoor en moet de Nest Cam Outdoor en Nest Cam Indoor eigenlijk combineren in één apparaat: De Nest Cam (outdoor of indoor, batterij). Je kunt dit model dus binnen én buiten gebruiken, maar er moet wel gezegd worden dat je hem eigenlijk niet neer kunt zetten binnen. Je moet hem of aan de muur hangen of een optionele Nest Stand aanschaffen. De beveiligingscamera brengt je middels notificaties op de hoogte van gebeurtenissen in en rond je huis. Uiteraard heb je overal toegang tot een liveview, waardoor je je eigen huis dus goed in de gaten kunt houden.
De nieuwe beveiligingscamera is weerbestendig en geeft dit keer veelzijdigere meldingen voor beweging, personen, dieren en voertuigen. In tegenstelling tot de vorige Nest Cams kun je dit model ook zonder Nest Aware-abonnement gebruiken. Dan heb je de beschikking over 3 uur videogeschiedenis van gebeurtenissen aan de hand van videoclips. De vorige modellen gaven enkel 3 uur lang stilstaande beelden. Daar had je zonder abonnement dus weinig aan.
De beveiligingscamera heeft de beschikking over 1080p HD-video met HDR en nachtzicht, een kijkhoek van 130 graden met beeldverhouding van 16:9, tweewegcommunicatie, neemt tot 1 uur op wanneer de stroom en wifi is uitgevallen en kun je zowel op de ingebouwde batterij als via netvoeding gebruiken. Via een Nest Aware-abonnement krijg je tot 60 dagen videogeschiedenis en opslag in de cloud, gezichtsherkenning en slimmere meldingen.
Design en beeldkwaliteit
De nieuwe Nest Cam lijkt qua uiterlijk nog het meest op de oudere Nest Cam Outdoor (IQ). Het is een behoorlijk flinke unit en weegt inclusief magnetische houder gewoon een halve kilo (505 gram). We hebben hier dus zeker niet met een kleine camera te maken. Het geheel is stijlvol vormgegeven in dezelfde sneeuwwitte kleur als de nieuwe Nest Doorbell. Alleen de voorkant is zwart met de cameralens en een ledlampje die gaat branden wanneer je opneemt. Onderop vinden we de aansluiting voor het opladen of voor wanneer je deze camera met netvoeding wilt gebruiken.
De beeldkwaliteit is in Full HD met hdr-ondersteuning en nachtzicht. Alhoewel Google niet de strijd aan kan gaan met de 4k-camera’s van Arlo of de 2k-camera’s van Eufy qua beeldkwaliteit is het meer dan voldoende om te zien wat er aan de hand is. Net als bij de nieuwe Nest Doorbell geldt hier ook dat de kunstmatige intelligentie vaak voldoende is. Door middel van slimme en veelzijdige meldingen en gezichtsherkenning kun je al lezen wat er aan de hand is, zonder dat je live hoeft te kijken. Overigens is de beeldkwaliteit weldegelijk een stukje beter dan bij de Nest Doorbell en is het wat ons betreft dan ook meer dan voldoende om een goed beeld te krijgen van de gebeurtenissen in huis. Het nachtzicht werkt prima en ook het geluid bij tweewegcommunicatie is zeer duidelijk. Je kunt overigens ook gemakkelijk inzoomen op het beeld om onderwerpen dichterbij te halen, alhoewel het er dan niet altijd even duidelijk op wordt. Inzoomen kan zelfs via een gekoppelde Google Nest Hub.
Installatie en de Google Home-app
Het installeren is een fluitje van een cent. Open de Google Home-app, voeg een nieuw product toe, kies voor de Nest Cam en volg de stappen. Je moet tijdens de installatie de qr-code van de cameralens aftrekken en deze scannen. Bewaar deze qr-code echter goed, want deze is noodzakelijk voor een eventuele volgende herinstallatie. Voer je wifi-wachtwoord in, geef je voorkeuren qua meldingen en audio op en je bent klaar. De installatie ging soepeler dan bij de Nest Doorbell, waar we toch wat opstartproblemen hadden door het achterwandje.
Vervolgens verschijnt de camera als pictogram in de door jouw geselecteerde kamer in huis. Klik hierop en je komt in feite binnen een afgesloten omgeving voor je beveiligingscamera. Je kunt hier de geschiedenis terugkijken, liveview bekijken of de instellingen wijzigen. Je kunt bewegingszones instellen door een vierkant te trekken over het beeld. Zo kun je aangeven waar de camera wel of niet op moet letten. Je kunt de gevoeligheid instellen, nachtzicht, de videokwaliteit (Max of hoog), cameravolume en meer. Eigenlijk missen we hier vrij weinig opties. Het is soms wel even goed zoeken naar alle mogelijkheden, omdat je soms ook met algemene opties te maken hebt binnen Google Home en niet alleen specifieke cameraopties.
Google Nest Cam in gebruik
De Nest Cam kun je plaatsen waar je maar wilt met de magnetische wandhouder. Deze plaats je op de gewenste plek met de meegeleverde schroeven en pluggen en vervolgens kan je de Nest Cam magnetisch in de juiste hoek bevestigen. Dit kan dus zowel binnen als buiten, maar je moet de camera altijd ophangen. Zelfstandig staan zal niet lukken, tenzij je de optionele Nest Stand aanschaft. Je kunt dus kiezen of je de batterij gebruikt of de Nest Cam toch bedraad aan wil sluiten. Google heeft bij het reviewexemplaar de Nest Cam Weatherproof Cable meegeleverd, zodat je de beveiligingscamera ook buiten bedraad kunt gebruiken. Dan hoef je de batterij nooit op te laden. Hoe lang die batterij mee zal gaan hangt af van de hoeveelheid gebeurtenissen en meldingen. Aan de hand van onze testperiode werd duidelijk dat je de camera in de meeste gevallen gemakkelijk een aantal maanden zal kunnen gebruiken voordat je weer op hoeft te laden.
Eenmaal geïnstalleerd en ingesteld heb je eigenlijk geen omkijken meer naar de Nest Cam. Aan de hand van routines voor thuis en weg kun je de beveiligingscamera zo instellen dat alles automatisch gaat. Bij thuiskomst gaat de Nest Cam uit en bij het weggaan zal de camera actief zijn en gaan opnemen bij gebeurtenissen. Uiteraard kun je via de Google Home-app ook andere producten meenemen in je routines. Niet alleen andere Google Nest-producten, maar ook bijvoorbeeld je Philips Hue-verlichting. Uiteraard is er een koppeling met de Google Assistant en kun je onder andere het beeld opvragen op je Google Nest Hub.
Veel mogelijkheden van de Nest Doorbell zijn eigenlijk ook weer bij de Nest Cam te vinden. De Nest Cam maakt gebruik van dezelfde veelzijdige meldingen voor beweging, personen, voertuigen en huisdieren. Alleen het herkennen van pakketjes ontbreekt. Die veelzijdige meldingen krijg je echter alleen bij een abonnement op Nest Aware. Zonder abonnement krijg je alleen meldingen bij beweging en personen. Ook heb je dan slechts drie uur videogeschiedenis bij gebeurtenissen. Een abonnement op Nest Aware geeft je 30 dagen videogeschiedenis (5 euro per maand) of 60 dagen videogeschiedenis (10 euro per maand) op alle toegevoegde camera’s en videodeurbellen, of je nu één camera of tien camera’s toevoegt. Ook heb je dan veelzijdige meldingen voor voertuigen en huisdieren en is de functie voor gezichtsherkenning beschikbaar. Zo vertellen je notificaties je al wie er voor de camera langsloopt, mits het natuurlijk een bekende is. In de Google Home-app kun je gemakkelijk de gebeurtenissen terugvinden. Bekijk de video’s en koppel een naam aan de persoon. Zo bouw je een bibliotheek op. Na drie keer mijn naam toegevoegd te hebben kreeg ik de vierde keer een melding met ‘Tom gezien’. Vervolgens kreeg ik nog een aantal missers waarop de camera mij niet herkende, maar door dit wederom in de bibliotheek aan te geven kun je de Nest Cam (en de Nest Doorbell) echt razendsnel gezichten leren. Dat werkt allemaal verrassend goed. Nest Aware heeft wat ons betreft dan ook wel een meerwaarde, alhoewel het goed is dat de nieuwe Nest Cam nu ook zonder abonnement vrij goed te gebruiken is. Je hebt in ieder geval drie uur lang videogeschiedenis met bewegende beelden, waar je dat bij de vorige generatie niet had. Dan kreeg je zonder abonnement alleen stilstaande beelden te zien.
De Nest Cam geeft over het algemeen betrouwbare meldingen bij gebeurtenissen. Het lampje op de camera wordt groen, video’s worden opgenomen en je ontvangt snel een notificatie op je smartphone. Tweewegcommunicatie is mogelijk en het geluid naar beide kanten op is zeer goed te horen. Ook in de nacht kun je voldoende details onderscheiden. Een groot compliment gaat uit naar de gevoeligheid van de bewegingssensor. Zelfs op 10 meter afstand neemt de Google Nest Cam razendsnel op bij beweging. Eigenlijk missen we vrijwel niets, behalve dan een sirene of alarm. Een ingebouwde sirene was fijn geweest voor de momenten dat je iemand weg moet jagen van je terrein of wanneer iemand de camera wil stelen. Het is dan ook jammer dat het Nest Secure Alarmsysteem nooit in de Benelux verschenen is. Vergelijkbaar met de Ring Alarm of het Eufy Alarmsysteem zou je dan een volledig alarm tot je beschikking moeten hebben. Nu is de Nest Cam gewoon een goede beveiligingscamera. Je kunt goed zien wat er in of rond het huis aan de hand is, maar net dat beetje extra om indringers weg te jagen zal je niet lukken. Mogelijk dat IFTTT nog uitkomst gaat bieden voor een goed compromis. Uiteraard is de Nest Cam helemaal verweven binnen Google Home en Google Assistant. Dat zorgt weliswaar voor een makkelijke wisselwerking met andere compatibele producten in je thuis- of afwezigheidsroutines, maar zorgt er ook voor dat het een vrij gesloten systeem is waarin je afhankelijk bent van de beperkte routineopties- en shortcuts binnen Google Home. En alles gaat via de cloud. Lokale opslag is niet beschikbaar.
We moeten eerlijk vermelden dat we wel de nodige problemen hebben gehad tijdens het testen. Of die problemen er na de release nog steeds zijn weten we op dit moment niet. Zo vielen de notificaties soms een half uurtje weg. Er werd wel opgenomen bij gebeurtenissen, maar daarvan werd je niet op de hoogte gesteld. Een half uur later werkte het weer prima. Ten tweede de bibliotheek met gezichtsherkenning. Deze was soms gewoon niet beschikbaar en dus kon je geen namen koppelen aan een video. Ten derde het meegeleverde Nest Aware-abonnement van drie maanden door Google bij ons reviewmodel. Het activeren hiervan zorgde voor een loop, waarbij het uren duurde voordat het eindelijk werkte. Tijdens het testen was de Nest Cam natuurlijk nog niet voor het grote publiek beschikbaar, dus mogelijk werd er achter de schermen nog druk aan gewerkt. Hopelijk zijn de problemen nu met de release opgelost. We zullen dit artikel na release updaten wanneer dat nodig is.
Conclusie
De Nest Cam is een mooie stap vooruit. In plaats van tal van verschillende beveiligingscamera’s (Nest Indoor, Outdoor, IQ), heb je nu alle opties in één apparaat. Van veelzijdige meldingen tot gezichtsherkenning en van weerbestendigheid tot de beelden direct op je Google Nest Hub. De Nest Cam is met een gewicht van een halve kilo echt als een tank gebouwd en de kunstmatige intelligentie is een waardevol extraatje. Zo krijg je direct notificaties met de gebeurtenissen te zien, zonder dat je het livebeeld hoeft te openen. Als we dan toch mogen klagen dan missen we een ingebouwde sirene om eventuele indringers weg te jagen. Daardoor is de Nest Cam niet in alle situaties even geschikt als beveiligingscamera. Zoek je echter een beveiligingscamera met een goede integratie met Google Assistant en een goede wisselwerking met je Google Nest Hub? Dan zit je met de Nest Cam zeker goed.
Beoordeling
Nest Cam (outdoor of indoor, batterij)
- Goede beeldkwaliteit
- Veelzijdige meldingen
- Gezichtsherkenning
- Makkelijk routines te maken
- Integratie met Google Assistant en Google Home
- Binnen én buiten te gebruiken
- Batterij of bedraad aansluiten beide mogelijk
- Geen ingebouwde sirene
- Geen lokale opslag
- Beperkte routinemogelijkheden en shortcuts
- Kinderziektes met notificaties en gezichtsherkenning
Beoordeling Nest Cam (outdoor of indoor, batterij)
De Nest Cam is een mooie stap vooruit. In plaats van tal van verschillende beveiligingscamera's (Nest Indoor, Outdoor, IQ), heb je nu alle opties in één apparaat. Van veelzijdige meldingen tot gezichtsherkenning en van weerbestendigheid tot de beelden direct op je Google Nest Hub. De Nest Cam is met een gewicht van een halve kilo echt als een tank gebouwd en de kunstmatige intelligentie is een waardevol extraatje. Zo krijg je direct notificaties met de gebeurtenissen te zien, zonder dat je het livebeeld hoeft te openen. Als we dan toch mogen klagen dan missen we een ingebouwde sirene om eventuele indringers weg te jagen. Daardoor is de Nest Cam niet in alle situaties even geschikt als beveiligingscamera. Zoek je echter een beveiligingscamera met een goede integratie met Google Assistant en een goede wisselwerking met je Google Nest Hub? Dan zit je met de Nest Cam zeker goed.
Reacties (10)