De Lenovo Smart Clock Essential is een slimme wekker met Google Assistant-speaker aan boord. Kun je hiermee slim wakker worden?
Lenovo presenteerde in 2019 de eerste Lenovo Smart Clock. Een slim display dat veel overeenkomsten vertoonde met de Google Nest Hub. Tegen het einde van 2020 werd er een nieuw model gepresenteerd, namelijk de Lenovo Smart Clock Essential. Dit model is qua functies beperkter dan het reguliere model, maar ook een stukje goedkoper. Nu kunnen we dit product het beste omschrijven als een slimme wekker, ook al kun je dit apparaat natuurlijk overal in huis neerzetten. Kun je slim wakker worden met deze slimme wekker van Lenovo? Wij zochten het uit.
Wat is het?
Eigenlijk kunnen we de Lenovo Smart Clock Essential in slechts één zin omschrijven. Het is een slimme speaker met Google Assistant, maar dan met een led-display. Het led-display is puur voor het aflezen van de tijd. Het is geen touchscreen. Wel zie je de buitentemperatuur op het scherm en of het bijvoorbeeld zonnig, regenachtig of bewolkt is. Het is dus eigenlijk gewoon een traditionele wekker met een led-display, maar dan met een Google Assistant-speaker ingebouwd. Oh ja, laten we het ingebouwde nachtlampje zeker niet vergeten.
Door de ingebouwde Google Assistant is het in feite een slimme speaker, net zoals een Google Nest Mini. De slimme wekker biedt op het gebied van stemcommando’s dan ook precies dezelfde opties als andere slimme speakers. Je kunt vragen stellen, het weerbericht opvragen, je smarthome bedienen en al het andere wat je met een slimme speaker kunt doen. Een simpele ‘Hey Google’ laat de bekende vier lampjes bovenaan het display zien. Zo weet je dat de Google Assistant luistert naar je stemcommando’s en kun je beginnen met je vragen.
Design
Ik weet niet precies wat ik verwacht had toen ik de doos van de Lenovo Smart Clock opende, maar zo klein als de Lenovo Smart Clock in werkelijkheid is had ik niet verwacht. Dat is niet perse een negatief punt. Het is een kleine en compacte wekker met een display van 4-inch. De afmetingen (hxbxd) zijn 64 mm x 121 mm x 83 mm. Het gewicht is 328 gram.
Het rechthoekige display gaat over in een grijze stof op de zijkanten. De behuizing loopt aan de achterkant naar elkaar toe, waardoor de achterkant smaller is. Bovenop vinden we vier fysieke knoppen (volume omlaag, volume omhoog, afspelen/pauze en wekker) aan de voorkant en het Lenovo-logo aan de achterkant. Kijken we helemaal achterop dan zien we de ring van het nachtlampje, een fysiek schuifje om de microfoon van de Google Assistent uit te zetten, een usb-aansluiting om apparaten als je smartphone of smartwatch op te laden en de stroomaansluiting.
Onderop vinden we twee voetjes om de slimme wekker stevig neer te zetten. Op het design is helemaal niets aan te merken. Het is een goed gebouwde wekker met een luxe uitstraling door de grijze stof. De wekker misstaat dan ook zeker niet in een modern interieur.
Installatie van de Lenovo Smart Clock Essential
De installatie van de Lenovo Smart Clock Essential gaat precies net zo als een Google Home/Nest Mini-speaker. Druk in de Google Home-app linksboven op het plusje, kies ‘Apparaat instellen’ -> ‘Nieuw apparaat’ -> Kies je huis en de app gaat zoeken. De slimme wekker wordt gevonden en je klikt nog door een paar vensters heen voor Voice Match en dergelijke. Heb je dit al eerder ingesteld bij een andere Google Home-speaker, dan kun je dit allemaal wel overslaan. De installatie is een fluitje van een cent.
De wekker zetten
Een wekker gebruik je natuurlijk om een alarm te zetten. De Lenovo Smart Clock Essential biedt hiervoor twee mogelijkheden. Je kunt de fysieke knoppen gebruiken bovenop het apparaat. Dit werkt echter behoorlijk omslachtig en zonder de handleiding zal dit voor veel mensen een probleem zijn. Je moet de fysieke wekkerknop even ingedrukt houden en vervolgens kun je met de wekkerknop tussen de verschillende categorieën wisselen. De volumeknoppen laten je de cijfers wijzigen. Ik raad je dan ook niet aan om deze optie te gebruiken. Het werkt wel, maar is niet een snelle optie.
De tweede optie is de Google Assistent te gebruiken. En dan bij voorkeur de Engelse Google Assistant. Waarom vraag je je misschien af? De Nederlandstalige Google Assistent laat je geen mediawekker zetten. Je kunt dus niet wakker worden met je favoriete muziek via Spotify of je favoriete radiozender. Je moet het dan doen met het standaard muziekje. Het is geen vervelend muziekje om mee wakker te worden, maar hier heb je toch graag wat meer mogelijkheden.
Gebruik je de Engelse Google Assistant, dan heb je wel de mogelijkheid om een mediawekker te zetten met het commando: “Hey Google, set media alarm in eight hours.” Vervolgens krijg je de vraag wat er dan afgespeeld moet worden. In de Google Home-app hebben we Spotify al eerder gekoppeld, dus vervolgens roep je gewoon je favoriete band of nummer en klaar ben je. De wekker gaat nu over acht uur met je favoriete muziek.
Dat de Nederlandstalige Google Assistent nog altijd geen mediawekkers kan zetten kunnen we Lenovo niet aanrekenen. We lopen hier in Nederland nog altijd achter met de virtuele assistent ten opzichte van de Amerikaanse en Engelse variant. Gelukkig kun je de Google Assistant gemakkelijk tweetalig instellen. Open de Google Home-app, klik rechtsboven op je profiel en kies voor ‘Instellingen voor de Google Assistent’. In het volgende venster kies je voor ‘Talen’. Hier staat waarschijnlijk alleen Nederlands ingesteld. Voeg hier vervolgens Engels (United States) aan toe. Nu kun je de Google Assistant tweetalig gebruiken. Praat je in het Nederlands, dan krijg je in het Nederlands antwoord. Praat je in het Engels, dan krijg je een Engels antwoord. Wil je dus een mediawekker zetten, gebruik dan het bovenstaande Engelse commando.
Het geluid
Je kunt horen dat de speaker echt is afgesteld op stemmen. De stem van de Google Assistent klinkt helder en duidelijk. Uiteraard kun je ook muziek afspelen, maar hier moet je niet teveel van verwachten in zo’n kleine behuizing. Het geluid haalt het net niet bij de Google Nest Mini. Daarvoor klinkt het net te bedrukt. Je kunt het eerder vergelijken met de eerste generatie Google Home Mini’s. Niet slecht, maar niet geschikt om als hoofdspeaker in huis te gebruiken. Wel kun je het volume nog aardig omhoog schroeven, maar veel gelaagdheid zal je dan niet meer in de muziek kunnen ontdekken. Uiteraard kun je deze slimme wekker gewoon opnemen in je gemaakte speakergroep. Voor een slaapkamer om als wekker te gebruiken of als achtergrondmuziekje voldoet het geluid prima.
Lenovo Smart Clock Essential in gebruik
De Lenovo Smart Clock Essential is, zeker wanneer je de stem gebruikt in plaats van de fysieke knoppen, een uitstekende wekker om in huis te hebben. Het beschikt over een Ambient Sensor, waardoor het display automatisch dimt wanneer het in de slaapkamer ook donkerder wordt. Je leest wellicht verhalen online dat het display veel te fel is. Dit bleek inderdaad een probleem net na de lancering. Middels een update is dit probleem echter al lang en breed verholpen. De Lenovo Smart Clock Essential laat je nu duidelijk de tijd zijn waarbij de helderheid van het display altijd perfect is afgestemd op de omgeving.
Een leuke extra is het nachtlampje achterop de slimme wekker. Je kunt deze in- of uitschakelen door de volume omlaag-knop ingedrukt te houden of door een stemcommando te gebruiken. Middels een stemcommando kun je ook de felheid van het nachtlampje aanpassen. Slaap je dus graag met een klein lampje aan of wil je even wat licht als je ’s nachts naar het toilet moet? Dan is dit een handige toevoeging aan de slimme wekker. Het nachtlampje gaat ook geleidelijk automatisch aan wanneer de wekker gaat en als het nog donker in huis is. Zet je overdag een wekker en is het licht, dan zal het nachtlampje niet aan gaan.
De handleiding verdient tevens een pluspunt. In deze moderne tijden missen we vaak een fysieke handleiding en moeten we online kijken of het zelf maar uitzoeken. De Lenovo Smart Clock Essential komt met een prima handleiding inclusief Nederlandse uitleg.
Door het gebrek aan een touchscreen moet je veel handelingen of instellingen met je stem doen. In de Google Home-app kun je bijvoorbeeld de tijdnotatie veranderen van 12 uur naar het in Nederland gebruikte 24 uur, maar veel meer ook niet. De helderheid van het nachtlampje, een mediawekker, de helderheid van het display, alles moet je eigenlijk met je stem doen. Eenmaal ingesteld is het natuurlijk klaar, maar je hebt echt je smartphone en de Google Home-app nodig. Zonder werkt het niet. Dit is wel iets om rekening mee te houden dat de wekker zich het beste laat bedienen middels stemcommando’s.
Een minpunt is de prijs. Tijdens lancering werd er een vraagprijs van 59,99 euro gehanteerd. Op dit moment is de vraagprijs 49,99 euro. Dat is aan de stevige kant. In de Verenigde Staten is de prijs van de Lenovo Smart Clock Essential 25 dollar. We zijn hier dus meer dan twee keer zo duur uit. Lenovo heeft echter regelmatig acties en kortingscodes waarmee je deze slimme wekker voor 30 euro of minder kunt aanschaffen. Dat is een prima prijs voor deze slimme wekker.
Lenovo Smart Clock Essential - Conclusie
De Lenovo Smart Clock Essential is typisch zo’n apparaat waarvan je niet dacht dat je hem nodig had, maar toch erg blij bent dat je hem gekocht hebt. Het is gewoon een wekker met een led-display, maar door de speaker en Google Assistent aan boord kun je alle kanten op. De wekker zetten kan omslachtig werken, maar heb je het eenmaal door dan is het geen probleem. Het is echt een wekker die je met stemcommando’s moet bedienen. Wil je dat niet, dan is dit niet de wekker voor jou. Toch overheerst het positieve bij deze slimme wekker. De Lenovo Smart Clock Essential is een prima product die niet misstaat in je smarthome.
7.5
Beoordeling Lenovo Smart Clock Essential
Pluspunten
Wekker en Google-speaker in één apparaat
Wakker worden met je favoriete muziek
Nachtlampje is een meerwaarde
Geluid prima in orde
Minpunten
Fysieke knoppen werken omslachtig
Sommige instellingen alleen met je stem te veranderen
Zonder aanbieding net iets te prijzig
Beoordeling Lenovo Smart Clock Essential
De Lenovo Smart Clock Essential is typisch zo'n apparaat waarvan je niet dacht dat je hem nodig had, maar toch erg blij bent dat je hem gekocht hebt. Het is gewoon een wekker met een led-display, maar door de speaker en Google Assistent aan boord kun je alle kanten op. De wekker zetten kan omslachtig werken, maar heb je het eenmaal door dan is het geen probleem. Het is echt een wekker die je met stemcommando's moet bedienen. Wil je dat niet, dan is dit niet de wekker voor jou. Toch overheerst het positieve bij deze slimme wekker. De Lenovo Smart Clock Essential is een uitstekend product die niet misstaat in je smarthome.
Reacties (1)