Review: IMOU RV3 – Robotstofzuiger mikt op hogere prijsklasse

09 februari 2025 + 10 minuten 0 Reacties
IMOU RV3

Een robotstofzuiger met dweilfunctie die zelfreinigend, zelfvullend, zelfdrogend en zelflegend is voor 599 euro? De IMOU RV3 bewijst dat het kan. In deze review gaan we met de nieuwe robotstofzuiger aan de slag.

In 2024 hebben we erg veel robotstofzuigers getest en het lijkt erop alsof we op dezelfde manier verdergaan in 2025. De afgelopen maand hebben we de IMOU RV3 getest. Deze nieuwe robotstofzuiger is verkrijgbaar voor 599 euro. Dat is natuurlijk veel geld, maar vergeleken met echte high-end modellen is het een zeer betaalbare prijs. En daarom is het ook goed om te weten dat de IMOU RV3 vrijwel alle functies heeft van de echte high-end modellen.

Dit is de IMOU RV3

De IMOU RV3 heeft een zuigkracht van 8.500 Pa en kan zowel stofzuigen als dweilen tegelijk. Aan de onderkant ziet we twee roterende dweilborstels die tevens kunnen uitschuiven om ook in de hoeken te kunnen dweilen. Dit model beschikt ook over een basisstation die de robotstofzuiger helpt om zelfreinigend, zelfvullend, zelfdrogend en zelflegend te zijn. Dit basisstation beschikt over een schoon- en vuilwatertank van vijf liter. Dit is volgens IMOU genoeg voor 45 dagen water zonder enig omkijken. De RV3 van IMOU kan vervolgens 180 minuten onafgebroken schoonmaken, dus tussendoor even bijladen zal niet nodig zijn. Uiteraard zal het basisstation ook de robotstofzuiger opladen. Bij tapijt zal de zuigkracht automatisch toenemen en wordt de dweil opgetild, zodat het tapijt niet nat wordt. Op papier een complete robotstofzuiger met diverse high-end functies, maar dan voor de helft van de prijs van veel andere modellen. Sterker nog, op het moment van schrijven is deze robotstofzuiger zelfs 499 euro. Hoe bevalt de IMOU RV3 in de praktijk?

Installatie en design

De installatie van de IMOU RV3 is uiterst eenvoudig. Je hebt een basisstation, de robotstofzuiger en een stroomkabel. Zet de robotstofzuiger op het basisstation en sluit de stroomkabel aan. Dat is alles. Het basisstation is een fors model, maar trek de klep bovenaan open en er verschijn een watertank van maar liefst vijf liter. Dat verklaart direct de afmetingen van het basisstation. Het basisstation zit verder uitstekend in elkaar. Het oprijplateau voor de robotstofzuiger heeft een extra plastic inlay zodat de kans op waterlekkage kleiner is bij het vullen en legen van de robotstofzuiger. Ook de robotstofzuiger zelf zit goed in elkaar. Je kan deze het beste vergelijken met de Dreame L10s Ultra Gen 2 met de twee roterende dweilen onderop (waarvan één dweil kan uitschuiven om ook in de hoeken schoon te maken), de twee roterende borstels vooraan en de brede zuigmond. Het uiterlijk is niet heel spectaculair, het is een typische robotstofzuiger, maar de bouwkwaliteit is meer dan voldoende. Om de installatie af te ronden download je de IMOU Life-app om verder te gaan.

IMOU Life-app

IMOU is een merk dat hier in ons land nog niet heel bekend is, maar het merk heeft een compleet assortiment aan smarthomeproducten en wil ook ons land langzaam gaan veroveren. De IMOU Life-app is dan ook niet alleen een app voor deze robotstofzuiger, maar voor het complete assortiment van het merk. De app is beschikbaar voor iOS en Android en ook het installeren van de robotstofzuiger is een fluitje van een cent. Iedereen kan het. Op de app zelf hebben we echter wel het nodige aan te merken en dat komt voornamelijk door de vertaling. Deze is namelijk ontzettend slecht en waarschijnlijk geautomatiseerd uitgevoerd door een slecht AI-taalmodel. Soms is er werkelijk geen touw aan vast te knopen wat ze nu precies met een bepaalde functie of optie bedoelen. Als er staat dat je vooraf de ‘vlo schoon moet maken’, dan weet je dat ze vloer bedoelen. Maar toen het water op was tijdens het schoonmaken kreeg ik een aantal zinnen te zien die mogelijke oplossingen gaven hoe dit te voorkomen. Ik heb helaas geen screenshot gemaakt, maar ik heb nog altijd geen idee wat de oplossing nu precies was. Het was onbegrijpelijk. Een ander probleem: de app stuurt met alles een notificatie naar je smartphone. Dweil wassen, dweil wassen compleet, water bijvullen, beginnen met schoonmaken etc. Je blijft notificaties krijgen (tien notificaties in 15 minuten was geen uitzondering) en voor zover ik heb gezien is dit niet uit te schakelen, behalve dan op systeemniveau voor de hele app.

Afgezien van de vertaling is de werking van de robotstofzuiger duidelijk en niet heel anders dan bij apps van andere fabrikanten. Kies de zuigkracht, kies het waterverbruik en het is verder niet veel moeilijker dan op ‘Play’ drukken om de schoonmaak te starten. De eerste keer moet de IMOU RV3 het huis nog in kaart brengen. Dat doet de robotstofzuiger niet met een speciale kaartronde, maar gewoon tijdens de eerste schoonmaak wordt het huis in kaart gebracht. In 73 minuten werd het huis hier de eerste keer schoongemaakt (82 m2 op de benedenverdieping) én het huis tegelijk in kaart gebracht. Dit moet de snelste robotstofzuiger tot nu toe zijn, want van alle modellen die we de afgelopen tijd hier getest hebben is de RV3 verreweg het snelste. De kaart die gemaakt is was ook direct perfect, inclusief indelingen van kamers waar ik niets meer aan hoefde te veranderen. Een unicum! Maar is er ook grondig schoongemaakt?

Schoonmaakresultaten

Na de eerste schoonmaakronde lijkt het op het oog goed schoon. De robotstofzuiger maakt volop gebruik van de zwenkende dweilarm die werkelijk in ieder hoekje en gaatje is geweest. Hier en daar is er wat water gemorst tijdens de eerste schoonmaakronde (we houden het voor volgende schoonmaakrondes even in de gaten), maar er zijn geen strepen en vlekken gemaakt. Het lijkt echt goed schoon. We pakken onze Dyson-steelstofzuiger er weer even bij, inmiddels standaard bij een robotstofzuigertest, om met de groene laser voorop inzichtelijk te maken hoe schoon het nu werkelijk is. En dat valt toch een beetje tegen. Grote stukken vuil werden over het algemeen perfect opgezogen, maar er liggen nog best veel fijne stofdeeltjes op de vloer. Voor een volgende schoonmaakronde verhogen we de zuigkracht om te kijken hoe het resultaat nu is. Dat blijkt inderdaad iets beter te zijn, maar nog steeds wordt niet alles meegenomen. Vuil lijkt wederom verdwenen, maar de groene laser van de Dyson maakt fijne stofdeeltjes toch weer inzichtelijk. Het stofzuigresultaat is dus voldoende voor zichtbaar vuil, maar het onzichtbare vuil wordt niet goed meegenomen.

Tijdens het schoonmaken schiet de RV3 soms grotere deeltjes weg met de voorste borstels, maar tijdens de schoonmaakrit worden deze eigenlijk altijd wel weer opgeveegd. De robotstofzuiger begint in iedere kamer buitenom, waarna er in rechte banen schoongemaakt wordt. Echt fijne stofdeeltjes blijven een probleem. Dat blijkt toch lastig in dit prijssegment, want ook de Dreame L10s Ultra Gen 2 had ditzelfde probleem. Toch neemt de Dreame wel meer fijne stofdeeltjes mee dan de IMOU RV3. Het lijkt op het oog echt schoon, maar de Dyson hier maakt de vergeten fijne stofdeeltjes helaas toch inzichtelijk en dat zijn er net even teveel. In een hoger prijssegment is dat niet het geval. Onder andere de SwitchBot S10 en de Eufy Omni S1 Pro nemen fijne stofdeeltjes wel goed mee, maar die zijn dan ook minimaal twee keer zo duur in de aanschaf. Het is een compromis dat je in dit prijssegment voor lief moet nemen, want ondanks dat 500 euro natuurlijk veel geld is, zijn echte high-end robotstofzuigers nog vele malen duurder én beter. Toch is het niet iets wat we mogen vergeten en we nemen het dan ook mee in de beoordeling van deze robotstofzuiger. Ga je richting een robotstofzuiger van rond de 1000 euro, dan worden fijne stofdeeltjes ook goed meegenomen is onze ervaring.

Het dweilen gaat uitstekend en de IMOU RV3 neemt ook alle hoekjes en randjes mee. Na de eerste keer is er geen water meer gemorst. De zwenkende dweilarm komt werkelijk overal terecht en de robot wringt zich in alle hoekjes en gaatjes om overal te kunnen komen. Hardnekkig vuil wordt nooit goed meegenomen door een robotstofzuiger, maar het dweilresultaat kan zich bij de IMOU RV3 meten met duurdere robotstofzuigers. Twee grote pluspunten die opvallen. De enorme waterbak waardoor je wekenlang geen water hoeft bij te vullen en de batterijduur. Na de gehele benedenverdieping gedaan te hebben (82 vierkante meter) was de batterij nog altijd halfvol. Tussentijds opladen is dus echt niet nodig.

Navigatie en obstakels

De IMOU RV3 rijdt in perfecte banen door een kamer heen en doet dat ook nog eens razendsnel. De navigatie lijkt op het eerste oog echt perfect. Ook onder de bank (altijd een probleemzone hier) en onder kasten wordt gewoon schoongemaakt. De RV3 draait zeer kleine rondjes om tafel- en stoelpoten en neemt echt alle hoeken en gaten goed mee. Het zorgt ook gelijk voor een probleem, want de RV3 dendert gewoon overal onderdoor, overheen en tussen. Het probleem is dan ook de obstakeldetectie, want daar mag nog wel even een software-update tegenaan gegooid worden door IMOU. Kleurpotloden, een theelepeltje, snoepjespapier, een handdoek, kinderspeelgoed werkelijk alles wat deze robotstofzuiger onder de bank of een kast heeft gevonden wordt gewoon meegesleurd. De horizontale poten van een wasrek? De horizontale poten van mijn sta-zit bureau op kantoor? De RV3 dendert overal overheen en zit vervolgens vast. Er lijkt een probleem te zijn met obstakels en drempels, want alles wat slechts een paar centimeter hoog is wordt niet gezien. Daarentegen zijn grotere objecten geen enkel probleem en dat wordt moeiteloos door de IMOU Rv3 gezien en ontweken.

Conclusie

De IMOU RV3 is voor de huidige aanbiedingsprijs van 499 euro zeker niet verkeerd. Het is de goedkoopste robotstofzuiger die we de afgelopen jaren getest hebben en de zwenkende dweilarm en het multifunctionele basisstation waarmee de RV 3 zelfreinigend, zelfvullend, zelfdrogend en zelflegend is zorgen ervoor dat dit model echte high-end functies voor een lagere prijs biedt. Ook de snelheid van het schoonmaken, de batterijduur, de grote watertank en de goede navigatie (uitgezonderd de obstakeldetectie) vallen in positieve zin op. Uiteindelijk gaat het echter om het schoonmaakresultaat en daarmee presteert dit model helaas niet boven z’n prijsklasse.

Op het oog lijkt het echt schoon na een schoonmaakronde, maar fijne stofdeeltjes zijn een probleem wanneer we deze inzichtelijk maken. Dat zien we eigenlijk vrijwel altijd in dit segment, maar in deze prijsklasse zijn er alternatieven voor handen die net even beter stofzuigen. De obstakeldetectie kan wel een software-update gebruiken en ook de app mag net iets beter. Concluderend kunnen we zeggen dat dit een capabele robotstofzuiger is met een schoonmaakresultaat dat passend is bij dit prijssegment. Wil je een betere schoonmaakmachine? Dan moet je daar ook dieper voor in de buidel tasten.

7.5
IMOU RV3 product

Beoordeling
IMOU RV3

Pluspunten
  • Dweilarm komt in alle hoeken en gaten
  • Multifunctioneel basisstation
  • Dweilprestaties zijn goed
  • Rijdt zeer vlot rond
  • Brengt het huis zeer goed in kaart
  • Rijdt efficiënte banen
  • Batterijduur
  • Grote watertank
Minpunten
  • Fijne stofdeeltjes worden niet goed opgezogen
  • Vertaling van de app
  • App stuurt heel veel overbodige notificaties
  • Obstakeldetectie echt onvoldoende

Beoordeling IMOU RV3

De IMOU RV3 is voor de huidige aanbiedingsprijs van 499 euro zeker niet verkeerd. Het is de goedkoopste robotstofzuiger die we de afgelopen jaren getest hebben en de zwenkende dweilarm en het multifunctionele basisstation waarmee de RV 3 zelfreinigend, zelfvullend, zelfdrogend en zelflegend is zorgen ervoor dat dit model echte high-end functies voor een lagere prijs biedt. Ook de snelheid van het schoonmaken, de batterijduur, de grote watertank, dweilprestaties en de goede navigatie (uitgezonderd de obstakeldetectie) vallen in positieve zin op. Uiteindelijk gaat het echter om het schoonmaakresultaat en daarmee presteert dit model qua stofzuigen helaas niet boven z'n prijsklasse.

Op het oog lijkt het echt schoon na een schoonmaakronde, maar fijne stofdeeltjes zijn een probleem wanneer we deze inzichtelijk maken. Dat zien we eigenlijk vrijwel altijd in dit segment, maar in deze prijsklasse zijn er alternatieven voor handen die net even beter stofzuigen. De obstakeldetectie kan wel een software-update gebruiken en ook de app mag net iets beter. Concluderend kunnen we zeggen dat dit een capabele robotstofzuiger is met een schoonmaakresultaat dat passend is bij dit prijssegment. Wil je een betere schoonmaakmachine? Dan moet je daar ook dieper voor in de buidel tasten.

Prijsvergelijker IMOU RV3

Reacties (0)