Review: Google Nest Doorbell (batterij) – flexibeler dan ooit

24 augustus 2021 + 10 minuten 13 Reacties
Nest Doorbell

Google Nest heeft onlangs vier nieuwe producten geïntroduceerd, waaronder de nieuwe Google Nest Doorbell. Deze nieuwe videodeurbel belooft flexibeler dan ooit te zijn. Je hebt dit keer namelijk geen stroomvoorziening nodig, maar kan ook de ingebouwde batterij gebruiken. Dat maakt de installatie veel eenvoudiger. In deze review gaan we aan de slag met de Google Nest Doorbell (batterij). De videodeurbel is vanaf nu verkrijgbaar voor 199,99 euro.

Wat is het?

De Google Nest Doorbell is een nieuwe videodeurbel waarmee je precies kunt zien wie er voor de deur staat via je smartphone. Je ontvangt hier notificaties van en kunt ook met je bezoekers praten. Dit model beschikt over een batterij die 1 tot 6 maanden mee zal gaan voordat je weer op moet laden. Hoe lang het precies duurt is afhankelijk van het aantal gebeurtenissen en de bijbehorende opnames. Bij 25 tot 30 gebeurtenissen per dag moet je iedere maand opladen. Is het bij jouw voordeur wat minder druk? Bij 2 tot 5 gebeurtenissen per dag hoef je maar eens per zes maanden op te laden. Wie dat wil kan deze videodeurbel echter ook bedraad aansluiten (8-24 V AC, 10 VA, transformator van 50/60 Hz). Je kunt dus kiezen. Sluit je dit model bedraad aan, dan kun je ook je bestaande gong gebruiken. Via de batterij kan dit niet.

De nieuwe Nest Doorbell beschikt over een 1,3-megapixelkleurensensor van 8,5 mm met 6x digitale zoom. De resolutie van de opnames bedraagt 960 x 1.280 pixels. De kijkhoek is 145 graden en beelden worden getoond in een beeldverhouding van 3:4. Beelden worden opgeslagen in een H.264-codering en er is ondersteuning voor high dynamic range.

Zoals je gewend bent van een videodeurbel is nachtzicht en tweewegcommunicatie mogelijk. Je kunt dus de bezoeker horen en ermee praten en vice versa. Je ontvangt meldingen bij beweging, personen, pakketjes, voertuigen en dieren. De Nest Doorbell moet het allemaal kunnen onderscheiden en je vertellen wat er bij je voordeur aan de hand is. Ook de nieuwe Google Nest Cam heeft de beschikking over deze veelzijdige meldingen.

Een abonnement op Nest Aware is dit keer niet nodig. Ook zonder abonnement krijg je 3 uur aan videogeschiedenis te zien aan de hand van videoclips. Valt de stroom en wifi uit? Dan zal de nieuwe Nest Doorbell dankzij de ingebouwde batterij nog tot een uur aan gebeurtenissen kunnen opnemen. Je bedient de nieuwe videodeurbel dit keer volledig in de Google Home-app. De Nest-app heb je dus niet meer nodig. Belangrijk om te weten: de 24/7 continue opnames van de Nest Hello vinden we niet meer terug bij deze nieuwe videodeurbel. Dat zal voor sommige mensen toch een gemis zijn.

Design en beeldkwaliteit

Het design van de nieuwe Google Nest Doorbell verdient een groot compliment. Je kunt duidelijk zien dat we hier met een product van Google Nest te maken hebben. Het past qua design precies naast de andere producten van Google/Nest en het is dan ook erg strak en modern vormgegeven. De videodeurbel is volledig wit (de kleur wordt ‘sneeuw’ genoemd) met een zwarte cirkel om de camera. Het is een langwerpige en dunne videodeurbel met de camera bovenaan in de zwarte cirkel en onderaan een grote ronde knop om aan te kunnen bellen. Onder de camera vinden we een klein lampje. Deze zal groen branden wanneer er opgenomen wordt en groen knipperen wanneer iemand de beelden bekijkt. Rond de knop om aan te bellen vinden we ook een oplichtende cirkel. De achterkant is volledig zwart. Hier vinden we de usb-c-aansluiting om de batterij van de Nest Doorbell op te laden en de mogelijkheid om dit model bedraad aan te sluiten. Aangezien wij hier geen enkele mogelijkheid hebben om videodeurbellen bedraad aan te sluiten kiezen we voor de batterij. De nieuwe Nest Doorbell is 16 centimeter hoog, 4,6 centimeter breed en 2,41 centimeter diep. Het gewicht is 206 gram. Uiteraard is deze videodeurbel weerbestendig, dus een regenbui zal geen probleem zijn.

De beeldkwaliteit is iets waar ik me vooraf zorgen over heb gemaakt. De 1,3-megapixelkleurensensor van 8,5 mm levert namelijk een resolutie van slechts 960 x 1.280 pixels. Dat is vele malen lager dan vergelijkbaar geprijsde videodeurbellen als de 2k-videodeurbel van Eufy of de Arlo Video Doorbell. Ga je dat in de praktijk merken? Ja en nee. Ja, want het beeld is niet zo scherp en duidelijk als bij andere merken. Nee, want de kunstmatige intelligentie aan boord van dit model neemt je veel werk uit handen. Het vertelt je in feite wat er aan de hand is, zonder dat je daadwerkelijk hoeft te kijken. Daarover later meer. Nachtzicht werkt overigens prima en meestal zal je geen problemen ondervinden van de lagere resolutie. Dichtbij kun je prima zien wie er voor de deur staat. Je kunt ook inzoomen op het camerabeeld, maar door het lage aantal pixels levert dat meestal geen goede resultaten op.

Installatie en de Google Home-app

Voor de installatie kun je de handleiding uit de doos tevoorschijn halen, maar daar staat niets anders in als: gebruik de kabel om de videodeurbel op te laden en start de Google Home-app. Vanuit de Google Home-app kun je uiteraard verder werken. Druk op het +-je links bovenaan in de app en voeg een nieuw product toe. Kies voor de nieuwe Nest Doorbell, scan de qr-code op de papieren handleiding en volg de stappen. Feitelijk kan hier weinig mis gaan. Kies onder andere voor batterij of bedraad, kijk een filmpje hoe je de videodeurbel kunt bevestigen en geef je voorkeuren met betrekking tot audio opnemen en meldingen op. Eenmaal klaar moest ik wel even anderhalf uur wachten om de videodeurbel volledig op te laden. De batterij was toen voor 75 procent vol, dus het volledig opladen zal wel vele uren in beslag nemen.

Nadat we de kabel eruit hebben getrokken blijft er echter in beeld staan ‘Apparaat gedeactiveerd’. Hoe we de deurbel vervolgens echter kunnen activeren is niet duidelijk. Het heeft anderhalf uur geduurd voordat we erachter kwamen. De Nest Doorbell is alleen actief wanneer deze op het achterwandje is geplaatst. Uiteraard wordt al het bevestigingsmateriaal, een wig, kabel, achterwandje en schroefjes en pluggen meegeleverd, maar dit was ook nieuw voor ons. De meeste videodeurbellen op batterijen doen het namelijk prima zonder achterwandje. Bij de Nest Doorbell is het achterwandje noodzakelijk.

Nest Doorbell Google Home

Je bedient en beheert deze videodeurbel vanuit de Google Home-app. De afgelopen tijd zijn er steeds meer functies vanuit de Nest-app in de Google Home-app verschenen en deze nieuwe producten bedien je dus ook volledig in de Google Home-app. We missen op dit moment eigenlijk geen functies voor de videodeurbel in de Google Home-app, maar het is niet altijd even duidelijk waar je welke functies precies kunt vinden, omdat je natuurlijk ook allerlei andere apparaten zoals je verlichting of slimme stekkers op het platform hebt staan. Voor de instellingen van de videodeurbel is er een afgesloten sectie waar je alleen kunt komen als je op de videodeurbel klikt, maar soms moet je elders in de app zoeken voor je vindt wat je zoekt. Het kost even wat tijd om het helemaal door te hebben, maar daarna werkt het prima.

Google Nest Doorbell in gebruik

Het belangrijkste van een videodeurbel vinden wij de betrouwbaarheid. Je moet altijd weten wat er bij de voordeur gebeurd en als iemand aanbelt wil je daar direct van op de hoogte gebracht worden. Valse meldingen hebben we uiteraard geen behoefte aan en de videodeurbel moet ook geen beweging of mensen die aanbellen missen. En dat is bijna helemaal gelukt. We zeggen bewust bijna, want er zijn (korte) periodes geweest dat de notificaties niet werkten. We kregen dus geen notificatie bij beweging, alleen bij het aanbellen. Nu is de Nest Doorbell pas nu te koop en nog niet tijdens de testperiode, dus wellicht werkt het inmiddels zonder problemen. Afgezien van twee keer een half uurtje zonder notificaties werkte het verder goed, dus we houden het voor je in de gaten en updaten deze review wanneer dat nodig is. Buiten die twee korte periodes om zagen we dat je snel een notificatie krijgt en tussen het aanbellen en de livestream zien op je smartphone zitten slechts een paar seconden. Naast de gevoeligheid van de bewegingssensoren kun je ook activiteitenzones instellen, alhoewel deze optie behoorlijk verstopt zit in de instellingen. Zo creëer je een vierkant over het filmbeeld waar wel of niet op gelet moet worden.

Het grote voordeel is natuurlijk dat deze videodeurbel van Google is. Heb je een Google Nest Mini of Google Nest Hub in huis staan? De slimme speakers en slimme displays kunnen als gong dienen. Op de Google Nest Hub zie je daarnaast direct wie er voor de deur staat. Eigenlijk zou dit automatisch moeten gaan wanneer bijvoorbeeld een Google Nest Hub en de Nest Doorbell in hetzelfde huis binnen de Google Home-app te vinden zijn. Dat was bij mij in ieder geval niet het geval, maar een factory reset op de Google Nest Hub bracht uitkomst. Daarna werkte het direct. Zorg wel dat je persoonlijke resultaten aan zet. Zodra er aangebeld wordt heb je binnen een paar seconden beeld van de Nest Doorbell op je Google Nest Hub en kun je ook met je bezoeker communiceren middels tweewegcommunicatie. De lage resolutie van de videodeurbel is bij de Google Nest Hub minder van belang. Ook de resolutie van het slimme display is niet zo hoog, dus dat zie je niet. Het geluid is overigens uitstekend. Zowel vanuit de videodeurbel als op je smartphone kun je alles goed horen.

Kijk je het beeld op je smartphone dan valt het inderdaad op dat de beeldkwaliteit niet fantastisch is. Het is behoorlijk pixelig, waardoor je bezoekers eigenlijk alleen dichtbij de camera goed kunt zien. Dat is een flink nadeel van een videodeurbel van 199,99 euro en daar mogen we meer van verwachten. Zoals al eerder gezegd komt de kunstmatige intelligentie hier om de hoek kijken, wat ervoor zorgt dat de matige beeldkwaliteit toch minder belangrijk is. Je krijgt namelijk razendsnel meldingen van gebeurtenissen. Een postbode met een pakketje voor de deur? Je krijgt razendsnel een notificatie ‘Pakketje’. Staat er een bekende voor de deur? De gezichtsherkenning herkent de persoon en geeft je direct de gekoppelde naam. We hebben zelf geen hond of een kat om het te proberen, maar ook deze huisdieren zou de videodeurbel moeten herkennen. Het is dus niet altijd noodzakelijk om te kijken naar het beeld, omdat de notificaties al duidelijkheid geven over de gebeurtenissen. Over de gezichtsherkenning gesproken. Google noemt deze functie ‘Familiair Face Detection’. Dit moet je de videodeurbel wel leren en werkt ook alleen in combinatie met een Nest Aware-abonnement. In de bibliotheek krijg je alle meldingen te zien en kun je een profiel opstellen voor mensen door beelden te koppelen aan een naam. Na verloop van tijd herkent de kunstmatige intelligentie de persoon zelf en vertelt je wie er voor de deur staat. Dat werkt tijdens onze testperiode allemaal verrassend goed en je bezoekers kunnen zelfs bij naam genoemd worden via je Google Home-speakers die als gong dienen. Zo vertelt de Google Assistant via je Google Home-speaker of de Google Nest Hub gewoon bij naam wie er voor de deur staat. Je hoeft dus niets eens te kijken. Ook leuk zijn de Snelle Reacties. Heb je geen zin om je bezoeker te woord te staan? Druk op Snelle Reacties en je kunt voorgeprogrammeerde zinnen laten omroepen zoals ‘Ik kom er zo aan’, of ‘Zet het pakketje maar neer, dankjewel!’.

Over Nest Aware gesproken. Dit abonnement is volledig optioneel, maar geeft je wel handige extra’s. Zonder abonnement krijg je drie uur videogeschiedenis en meldingen bij personen en beweging te zien. Met abonnement 30 of 60 dagen videogeschiedenis, afhankelijk van het gekozen abonnement. Voor 5 euro per maand heb je het Nest Aware-abonnement met 30 dagen videogeschiedenis in de cloud, activiteitenzones, slimmere meldingen (naast personen en beweging zonder abonnement dus ook pakketjes, huisdieren en voertuigen met abonnement) en de gezichtsherkenning. Neem je een Nest Aware Plus-abonnement voor 10 euro per maand, dan heb je tot 60 dagen videogeschiedenis in de cloud. Lokale opslag is bij deze videodeurbel helaas niet mogelijk, dus je zit wel vast aan de cloud. Beide abonnementen zijn voor alle Nest-camera’s in huis, dus je kunt zoveel camera’s toevoegen als je wil. Ook de nieuwe Google Nest Cam. Dat kost niets extra’s. We zijn geen fan van abonnementen bij camera’s of videodeurbellen, maar in dit geval biedt het zeker een meerwaarde.

Uiteraard is de Google Nest Doorbell helemaal verweven binnen de Google Home-app en de Google Assistant. Je kunt beelden opvragen op je Google Nest Hub of bijvoorbeeld via tweewegcommunicatie vanaf je Google Nest Hub met je bezoekers praten. Je kunt routines gebruiken voor als je thuiskomt of weggaat en deze gebruiken in je automatiseringen met andere gekoppelde apparaten binnen het Google Home-platform, zoals bijvoorbeeld je Philips Hue-verlichting.

Conclusie

De Google Nest Doorbell is een flexibele en veelzijdige videodeurbel. Iedereen kan dit model installeren dankzij de ingebouwde batterij. De veelzijdige meldingen laten je precies weten wat er bij de voordeur allemaal voor gebeurtenissen plaatsvinden, zonder dat je daadwerkelijk naar de livestream hoeft te kijken. De kunstmatige intelligentie heft de lage resolutie van het beeld in feite weer op en geeft veelzijdige meldingen en gezichtsherkenning, waardoor je eigenlijk niet meer naar het beeld hoeft te kijken. Ook de samenwerking met de Google Nest Mini’s en je Google Nest Hub is een mooie toevoeging. De Google Nest Doorbell op batterij had de beste videodeurbel van dit moment kunnen zijn als de beeldkwaliteit net iets beter was en er geen kleine kinderziektes met notificaties waren geweest. We hebben er vertrouwen in dat in ieder geval dat laatste snel opgelost wordt. Nu is de Google Nest Doorbell gewoon een hele goede videodeurbel.

Nest Cam
Lees ook

Review: Google Nest Cam (batterij) – binnen en buiten te gebruiken

8.5
Nest Doorbell product

Beoordeling
Google Nest Doorbell (batterij)

Pluspunten
  • Prachtig design
  • Iedereen kan het installeren
  • Nest Aware-abonnement niet noodzakelijk
  • Veelzijdige meldingen
  • Gezichtsherkenning
  • Goed geluid
Minpunten
  • Lage resolutie
  • Opladen duurt lang
  • Mist 24/7 continue opnamen van Nest Hello
  • Soms even zoeken naar functies in Google Home-app
  • Kleine kinderziektes met notificaties

Beoordeling Google Nest Doorbell (batterij)

De Google Nest Doorbell is een flexibele en veelzijdige videodeurbel. Iedereen kan dit model installeren dankzij de ingebouwde batterij. De veelzijdige meldingen laten je precies weten wat er bij de voordeur allemaal voor gebeurtenissen plaatsvinden, zonder dat je daadwerkelijk naar de livestream hoeft te kijken. De kunstmatige intelligentie heft de lage resolutie van het beeld in feite weer op en geeft veelzijdige meldingen en gezichtsherkenning, waardoor je eigenlijk niet meer naar het beeld hoeft te kijken. Ook de samenwerking met de Google Nest Mini's en je Google Nest Hub is een mooie toevoeging. De Google Nest Doorbell op batterij had de beste videodeurbel van dit moment kunnen zijn als de beeldkwaliteit net iets beter was en er geen kleine kinderziektes met notificaties waren geweest. We hebben er vertrouwen in dat in ieder geval dat laatste snel opgelost wordt. Nu is de Google Nest Doorbell gewoon een hele goede videodeurbel.

Prijsvergelijker Google Nest Doorbell (batterij)

Reacties (13)