Review: Duux Beam en Beam Mini – slimme luchtbevochtigers

18 december 2021 + 10 minuten 0 Reacties
Duux Beam Mini 2

Onlangs hebben we de slimme luchtreinigers van Duux uitgebreid getest, maar het Nederlandse bedrijf heeft meer slimme klimaatproducten in het assortiment. In deze review kijken we naar de Duux Beam en Beam Mini, twee apparaten die de luchtvochtigheid in huis kunnen verhogen.

Als het kouder wordt en we de verwarming in huis aanzetten is de kans groot dat de luchtvochtigheid hard daalt. Voor een gezond binnenklimaat ligt de luchtvochtigheid tussen de 40 en 60 procent. Dat haal je in de winter vaak niet en daarom winnen luchtbevochtigers nog altijd aan populariteit.

Slimme luchtbevochtigers van Duux

In deze review testen we twee luchtbevochtigers van Duux; de Beam en de Beam Mini. Duux heeft inmiddels een tweede generatie van beide varianten op de markt gebracht, met kleine verbeteringen onder de motorkap. De functionaliteit is echter hetzelfde gebleven. We hebben voor de zekerheid ook de Beam 2 in deze test meegenomen, maar als je een van de modellen wilt aanschaffen is het sowieso aan te raden voor de tweede generatie te kiezen.

De Duux Beam en Beam Mini zijn luchtbevochtigers. Simpel gezegd voegen ze dus vocht toe aan de lucht, in de vorm van nevel. Beide apparaten komen met sensoren voor luchtvochtigheid en temperatuur, en kunnen aan de hand van deze informatie de werking zelf afstellen. De grotere Beam is voorzien van een watertank van 5 liter en heeft een hoge neveluitstoot van 350 ml per uur. De Beam Mini heeft een watertankcapaciteit van 3 liter en neveluitstoot van 300 ml per uur. De Beam is optimaal geschikt voor ruimtes van 40-50 vierkante meter, terwijl de Beam Mini ideaal is voor kleinere ruimten tot 30 vierkante meter.

Beide apparaten komen met een anti-kalk en antibacteriële filter dat in het reservoir gedraaid kan worden én eens in de zoveel tijd vervangen moet worden. Natuurlijk moet je ook zelf het water aan de tank toevoegen, maar de rest kan het apparaat zelf. Je kunt een handmatige stand en luchtvochtigheid (doel) kiezen of de luchtbevochtiger in automatische stand laten draaien om de ingestelde luchtvochtigheid te halen.

Zowel de Beam als de Beam Mini is beschikbaar in een zwarte en witte variant. De Beam kost 189,99 euro, terwijl de Beam Mini 139,99 euro kost.

Wat maakt ze slim?

Beide luchtbevochtigers zijn met knoppen op het apparaat zelf te bedienen, maar eenmaal ingesteld doen ze in de basis al het werk autonoom. Ze analyseren zelf de luchtvochtigheid en passen hier – indien gewenst – de werking op aan. Ze zijn echter ook met de Duux-app te koppelen waardoor je ze vanaf de bank of vanaf je werkplek kunt bedienen en instellen.

Dat is al aardig smart maar Duux biedt ook integratie met andere platformen. Zo kunnen de luchtbevochtigers verbonden worden met Google Home, Amazon Alexa en Homey. Toevallig hebben wij een Homey staan, waardoor we de apparaten in ons smarthome kunnen opnemen.

Design Duux Beam en Beam Mini

Qua design lijken de Beam en Beam Mini erg veel op elkaar. De Beam Mini is immers een kleine variant van de Beam. Het zijn strak afgewerkte luchtbevochtigers, met een kleine voetafdruk, een matte witte of zwarte kleur, een display op de voorzijde en een aluminium voet. De luchtbevochtigers hebben daarnaast nog een afstandsbediening, wat eigenlijk de knoppen onder het display zijn die je uit kunt nemen. Een extraatje van de grote Beam is de sfeerverlichting in de voet, die je overigens wel uit kunt zetten.

Beide apparaten zijn modern, strak afgewerkt en misstaan in vrijwel geen enkel interieur. Duux heeft het aantal toeters en bellen minimaal gehouden, waardoor de apparaten nauwelijks opvallen. De Beam Mini heeft een afmeting van 22 x 22 x 44 cm, terwijl de Beam met 26.5 x 25 x 71.5 cm een stuk groter is.

FWD SLP zonnepanelen 3
Lees ook

Smart Living Project: installatie energie en klimaat

Installatie

De installatie van beide luchtbevochtigers is heel eenvoudig. Je pakt ze uit de doos, verwijdert alle plastic plakbandjes, haalt het filter uit het plastic, houdt het filter even onder de kraan, plaatst het filter in de behuizing, steekt de stekker in het stopcontact en je kunt aan de slag. De koppeling met de app is ook binnen twee minuten gelegd. Activeer WiFi op het apparaat, zoek met de Duux-app naar een nieuw apparaat en voer je WiFi-gegevens in zodra het apparaat gevonden is. Eenmaal gekoppeld kun je het apparaat een eigen naam geven en toevoegen aan een specifieke ruimte.

De plaatsing van beide luchtbevochtigers is overigens wel belangrijk. Zet ze op een plek waar de vochtige lucht makkelijk de rest van de ruimte bereikt en juist niet op een plek waar de lucht snel afgezogen wordt. Ook is het belangrijk het apparaat op een plek te zetten waar de luchtvochtigheid het dichtst in de buurt komt van de gemiddelde luchtvochtigheid in de ruimte. Naast een groot raam is de vochtigheid vaak lager dan middenin de ruimte.

App en mogelijkheden

De Duux-app is een modern vormgegeven en duidelijke app waarmee alle gekoppelde apparaten snel en eenvoudig te bedienen zijn. Op het homescherm zie je dan ook direct alle apparaten terug, inclusief knoppen voor het aan- en uitzetten en de modus. Je hebt in het geval van de luchtreinigers de keuze uit drie standen (laag tot hoog, qua kracht van de nevel) en de automodus. In de automodus stel je zelf de gewenste luchtvochtigheid in en werkt het apparaat hier naartoe. In de andere drie modi kun je de gewenste luchtvochtigheid niet aanpassen aangezien het apparaat altijd op de ingestelde stand zal nevelen.

Tik je op een apparaat dan kom je in het scherm waarin de luchtvochtigheid getoond wordt. In een percentage wordt de luchtvochtigheid van de betreffende ruimte getoond, met een klein informatieknopje waarmee je algemene informatie te zien krijgt over de ideale luchtvochtigheid. Onder het grote percentage kun je de gewenste luchtvochtigheid aanpassen (alleen in automodus) en links bovenin het scherm is de temperatuur in de ruimte te zien.

Onderin het scherm zijn drie knoppen te vinden voor het aan- of uitzetten van het apparaat, het kiezen van de modus en de slaaptimer. Veeg je dit onderste deel omhoog dan kom je bij extra instellingen terecht. Hier kun je de verlichting in de voet aan- of uitzetten, het display dimmen, eigens schema’s, tips en trucs bekijken, de naam aanpassen en de ruimte wijzigen.

Tot slot zijn er nog algemene instellingen binnen de app, te vinden via het tandwiel op de homepage. Hier voeg je je huidige locatie in (voor temperatuur en luchtvochtigheid buiten), kun je gebruikers toevoegen, ruimtes beheren, voorbeelden van spraakopdrachten via Google Home bekijken en de koppeling met Homey leggen.

Gebruik Duux luchtbevochtigers

Het gebruik van de Duux Beam en Beam Mini is vrij eenvoudig. Je laat de apparaten aanstaan en automatisch hun werk doen of je zet ze handmatig op een specifieke stand. De automodus heeft onze voorkeur aangezien de luchtbevochtiger dan zelf uitschakelt als de gewenste luchtvochtigheid bereikt is. Duikt de luchtvochtigheid onder de gewenste waarde, dan slaat het apparaat weer aan.

Hoewel er volgens Duux geen grote verschillen tussen de eerste en tweede generatie moeten zitten vallen ons toch twee zaken op die wel degelijk belangrijk en beter zijn in de tweede generatie. Allereerst geeft alleen de tweede generatie Beam het via de app aan wanneer de watertank leeg is. De eerste generatie piept wel maar in de app wordt niet getoond dat de tank leeg is. Ten tweede gaat de tweede generatie beter om met schommelingen in luchtvochtigheid. De eerste generatie slaat meteen af als de luchtvochtigheid 1 procent boven de ingestelde waarde komt, en slaat aan wanneer de luchtvochtigheid 1 procent onder de gewenste waarde komt. Hierdoor kan het apparaat continu aan en uit gaan. Bij de tweede generatie is een (betere) hysterese ingebouwd waardoor dit minder vaak gebeurt en het minder storend is. Overigens geldt dit helaas alleen voor de grote Beam. De Beam Mini heeft geen hysterese en zal dus regelmatiger in- en uitschakelen in automodus.

Een dingetje waar alle Beam-modellen ‘last’ van hebben is het geluid dat ze maken. Er zijn namelijk piepjes te horen als de apparaat aangezet worden, als de modus gekozen wordt of als de luchtvochtigheid aangepast wordt. Waarom is ons niet duidelijk, maar de piepjes van de Beam Mini klinken een stuk harder dan die van de Beam en bij beiden zijn ze niet uit te zetten. We hebben de Beam Mini op de slaapkamer gezet en de automatische modus geactiveerd, maar dat zorgde dus voor storende piepjes gedurende de nacht. Sterker nog; als de Beam Mini aanspringt horen we dat op de begane grond. Dit is dus wel een puntje wat in een volgende versie of update aangepast mag worden.

Dat gezegd hebbende doen beide Beams wat ze moeten doen en dat doen ze (afgezien van de piepjes) muisstil. Je hoort ze de lucht nauwelijks tot niet bevochtigen, dus dat is in een slaapkamer geen probleem. En in een kleine slaapkamer weet de Beam Mini de lucht langzaam maar zeker van meer vocht te voorzien. Natuurlijk is dit wel afhankelijk van de (natuurlijke) ventilatie in de ruimte. In onze woonkamer van 75 vierkante had de Beam wat meer moeite om de luchtvochtigheid op peil te houden. Zelfs twee Beams moesten hard werken om tijdens koude avonden (buiten) de luchtvochtigheid binnen boven de 40 procent te krijgen. Ze staan dan ook de hele avond maximaal aan. Maar dit heeft natuurlijk ook te maken met dat het een grote ruimte is, met een tussendeur die vaak opengaat en een actief ventilatiesysteem. Als de Beams de hele avond draaien dan moet je om de 2/3 dagen de tank bijvullen.

Smarthome-integratie

Meer bedieningsmogelijkheden en meer flexibiliteit (en dus comfort) haal je uit de koppeling met een smarthomeplatform. Allereerst is het mogelijk om de apparaten van Duux met Google Home te koppelen. Dit toevoegen verloopt eenvoudig, door in de Home-app een apparaat toe te voegen, naar Duux te zoeken en de stappen te volgen. Google herkent meteen dat het om een luchtbevochtiger gaat en binnen enkele seconden is het apparaat aan een kamer toegevoegd. Met commando’s als “zet luchtbevochtiger (of naam apparaat) woonkamer aan” en “zet luchtbevochtiger woonkamer op 50 procent” kan het apparaat bediend worden. Op deze manier kun je vanaf je luie stoel de Beams bedienen.

Wil je nog meer comfort en mogelijkheden, dan kun je de apparaten van Duux koppelen aan Homey, de smarthomehub van Athom. Hiervoor download je de Duux-app binnen Homey en koppel je jouw Duux-apparaten door de code vanuit de eigen Duux-app te kopiëren en binnen Homey in te voeren. Eenmaal gekoppeld zijn al de apparaten die in de eigen Duux-app staan toe te voegen aan Homey en in flows (scenario’s) te gebruiken.

Zo kun je de luchtbevochtigers in laten schakelen wanneer je in een specifieke ruimte bent, of juist wanneer je thuiskomt of wanneer je in bed ligt. Hier liggen echter nog wel kansen voor verbetering, want de tweede generatie Beam geeft nog geen data (luchtvochtigheid en temperatuur) door aan Homey, terwijl het apparaat wel via Homey te bedienen is. De Beam Mini kan ook binnen Homey gebruikt worden maar heeft geen optie om de gewenste luchtvochtigheid via Homey in te stellen. Bij de eerste en tweede generatie (grote) Beam kan dit wel. Dit is een gemis aangezien we dit juist gebruiken. Elke dag om 18.00 zetten we de twee Beams op de begane grond aan, activeren de automodus en stellen de gewenste luchtvochtigheid in. Bij de kleine Beam is de laatste stap niet mogelijk. Als je overigens de werking van de luchtbevochtiger niet alleen wilt laten afhangen van de luchtvochtigheid rondom het apparaat kun je binnen Homey ook een andere sensor in de ruimte als trigger nemen. Zo hebben we op de slaapkamer de thermostaat als trigger genomen. Als die onder de 45% luchtvochtigheid komt zetten we de Beam aan.

Belangrijke update: Duux stopt de ondersteuning voor Homey in de nieuwste generatie apparaten. Deze beschikken over een chip waarmee de koppeling niet meer gemaakt kan worden.

Conclusie

De Duux Beam en Beam Mini zijn fraai vormgegeven, stille en gebruiksvriendelijke luchtbevochtigers die datgene wat ze moeten doen ook goed doen; de lucht bevochtigen. De keuze voor welk apparaat hangt af van de ruimte die je wilt bevochtigen, maar ons advies is sowieso voor de tweede generatie te kiezen aangezien deze meldingen geeft over de lege watertank én een betere hysterese hebben (alleen de grote Beam). Beide apparaten zijn eenvoudig te bedienen met de remote en de Duux-app, en ook de bediening via Google Home werkt goed. Hoewel beide apparaten simpel aan Homey toe te voegen zijn ontbreekt het nog aan een paar functies om ze optimaal te integreren in flows, maar we gaan er vanuit dat Duux dat op korte termijn oplost. Ook iets dat wat aandacht verdiend zijn de piepjes die de apparaten maken. Die zouden uitgezet moeten kunnen worden aangezien ze in de nacht nogal storend zijn.

Duux
Lees ook

Review: Duux Tube en Bright – slimme luchtreinigers

8.0
Duux Beam

Beoordeling
Duux Beam

Pluspunten
  • Strak afgewerkte luchtbevochtigers
  • Stille werking
  • Gebruiksvriendelijk
  • Google Home én Homey
  • Goede prijs-kwaliteitverhouding
Minpunten
  • Geen hysterese op de Beam Mini
  • Geen mogelijkheid piepjes uit te zetten
  • Homey integratie verdient nog wat aandacht

Beoordeling Duux Beam

De Duux Beam en Beam Mini zijn fraai vormgegeven, stille en gebruiksvriendelijke luchtbevochtigers die datgene wat ze moeten doen ook goed doen; de lucht bevochtigen. De keuze voor welk apparaat hangt af van de ruimte die je wilt bevochtigen, maar ons advies is sowieso voor de tweede generatie te kiezen aangezien deze meldingen geeft over de lege watertank én een betere hysterese hebben (alleen de grote Beam). Beide apparaten zijn eenvoudig te bedienen met de remote en de Duux-app, en ook de bediening via Google Home werkt goed. Hoewel beide apparaten simpel aan Homey toe te voegen zijn ontbreekt het nog aan een paar functies om ze optimaal te integreren in flows, maar we gaan er vanuit dat Duux dat op korte termijn oplost. Ook iets dat wat aandacht verdiend zijn de piepjes die de apparaten maken. Die zouden uitgezet moeten kunnen worden aangezien ze in de nacht nogal storend zijn.

Prijsvergelijker Duux Beam

Reacties (0)