Review: Airthings Wave Plus – meten is weten

13 februari 2021 + 10 minuten 0 Reacties
airthings-wave-plus-2

Weten hoe het gesteld is met de luchtkwaliteit in huis is de komende maanden nog altijd relevant. De Airthings Wave Plus kan daarbij helpen.

Inmiddels werkt een heel groot deel van de wereld, en natuurlijk ook van de Nederlandse bevolking, nog net geen jaar thuis. Dat heeft z’n voor- en nadelen, maar het zorgt er ook voor dat we meer dan ooit tijd in ons eigen huis besteden. Daarom is het belangrijker dan ooit om eens te kijken hoe het nou precies zit met de luchtkwaliteit in huis. Dat kan bijvoorbeeld met een op afstand bedienbare ventilator van Dyson, maar de Airthings Wave Plus kan hier ook voor gebruikt worden. Dit apparaatje hang je op aan de muur of het plafond, of zet je neer op de kast.

Wat is de Airthings Wave Plus?

De Airthings Wave Plus is een luchtkwaliteitsmeter. De meter houdt een aantal belangrijke waarden in huis in de gaten. Zo wordt onder meer gelet op de temperatuur en luchtvochtigheid. Dat zijn twee waarden die ook door een slimme thermostaat gecontroleerd kunnen worden, dus wellicht ben je hier al bekend mee. Daarnaast wordt de hoeveelheid schadelijke deeltjes (fijnstof) in de gaten gehouden. Verder checkt de Wave Plus ook de hoeveelheid radon (radioactief gas uit de grond), luchtdruk en CO² in je huis.

Je kunt de Wave Plus dus voor verschillende doeleinden in huis gebruiken. Het is maar net naar welke waarde je op zoek bent. De Plus is het meest uitgebreide model en controleert dus constant de bovengenoemde zes datapunten. Mag het ook iets minder uitgebreid, dan kan de Wave Mini wellicht uitkomst bieden. Die checkt alleen de temperatuur, vochtigheid en fijnstof in huis. Voor elke waarde heeft Airthings ook richtlijnen opgesteld. Zo weet je wanneer de lucht in huis gezond of wanneer er een probleem is.

  • Temperatuur: tussen de 18 en 25 graden Celsius.
  • Schadelijke deeltjes: minder dan 250 per kubieke meter.
  • Luchtvochtigheid: tussen de 30 en 60 procent.
  • Radon: minder dan 100 becquerel (Bq) per kubieke meter.
  • CO²: minder dan 800 parts per million (ppm).
  • Luchtdruk: verschilt per locatie.

De Airthings Wave Plus heeft een adviesprijs van 199 euro (de Wave Mini kost vaak 79 euro of minder). Je koppelt de Airthings-meter aan een app op je smartphone. Het maakt niet uit of je Android of iOS gebruikt. Binnen de app krijg je uitgebreide statistieken te zien. Je krijgt ook een indruk van de luchtkwaliteit in huis wanneer je je hand beweegt voor de sensor. Zie je een groen licht, dan is alles oké. Oranje vergt aandacht en als je rood ziet, dan is er echt iets aan de hand. Dit werkt simpel en oogt elegant.

De Airthings Wave Plus wordt geleverd met twee AA-batterijen. Die batterijen gaan anderhalf tot twee jaar mee, zo luidt de belofte. Dat hebben we helaas niet kunnen testen in de afgelopen vijf weken. Er is ondersteuning voor Amazon Alexa en IFTTT, maar niet voor Google Assistent of Apple HomeKit. Je maakt direct verbinding met de sensor via bluetooth en moet dan zowel bluetooth als je locatie inschakelen op je smartphone. Anders vind je de Wave Plus niet. Met de Hub breidt je de mogelijkheden van de luchtkwaliteitsmeter uit.

Installatie en plaatsing

Over de plaatsing hoef je je weinig zorgen te maken. Er zijn meerdere mogelijkheden. Je kunt de Airthings Wave Plus aan het plafond of aan de muur hangen; eigenlijk op elke plek waar je maar wil. Wil je kunnen zwaaien naar het apparaat, dan moet je hem wel op een plek hangen waarbij je beweging geregistreerd kan worden. De fabrikant raadt aan om de sensor op ademhoogte te hangen, dus op de hoogte van gezicht. Dat levert mogelijke een nauwkeurigere meting op van de lucht die je inademt dan wanneer je hem ophangt aan het plafond.

Het is tevens mogelijk de sensor gewoon op de kast of op een plank neer te zetten of neer te leggen. Wil je hem neerzetten, dan moet je zelf iets van een steun kopen, aangezien die niet meegeleverd wordt. Het gevaarte blijft niet goed overeind staan wanneer je hem op z’n zij laat rusten. Wel krijg je een schroef bij aankoop van het apparaat. Met die schroef kun je de Wave Plus ophangen. Je hebt zelf alleen een plug nodig wanneer je besluit hem aan de muur of het plafond te bevestigen. Wat je ook wil: het is gelukkig zo gepiept.

Voordat je hem ophangt is het van belang dat je hem goed installeert. Ook dat is zo gedaan. Je haalt de magnetische klep van de achterkant, trek aan het plastic lipje onder de batterij en druk de batterijen goed aan. Vervolgens download je de app van Airthings, maak je een account aan en voeg je het apparaat toe. Je volgt simpelweg de stappen op binnen de app (die spreken voor zich) en kunt daarna het ding z’n werk laten doen. Voor normale metingen moet je hem eerst een week de tijd geven om gegevens te verzamelen.

En na die week?

Na de eerste week vallen een aantal dingen op. Zo is de accu nog voor 100 procent vol, zien we binnen de app. Er is ongetwijfeld energie verbruikt door de meegeleverde batterijen, maar daar merk je dus niets van na een week. Daarnaast hebben we op verschillende momenten van de dag langs de sensor staan zwaaien, voor een moment van directe feedback. In de ochtend is de cirkel heel vaak groen, terwijl we in de middag vaak een oranje ring zien. In de avond komen we soms een rode ring tegen, helaas.

De oranje ring komt al tevoorschijn wanneer één van de bovengenoemde factoren minder goed dan gemiddeld is. Dan kan een enigszins vertekend beeld van de luchtkwaliteit geven. Ja, de lucht is van mindere kwaliteit wanneer één aspect wat vervuild is. Maar dan nog zou de communicatie ietwat scherper kunnen. Want als één onderdeel over de laatste grens gaat, dan is de cirkel direct rood. Je kunt stellen dat dit alleen zou gebeuren als meerdere dingen oranje of rood zijn, maar het gebeurt dus ook wanneer één ding in het rood staat.

Dit zorgt er wel voor dat je actie wil ondernemen, dat moeten we Airthings nageven. Heel vaak helpt het al door even een raam op te zetten, zodat de bijvoorbeeld de vluchtige organische deeltjes kunnen verdwijnen. En anders kun je je roosters, boven de ramen, eens controleren. Staan ze open? Zijn ze schoon? Zeker nu we vaker thuiswerken zijn dat onderdelen waar we simpelweg rekening mee moeten houden. Een andere oplossing is de aanschaffen van een luchtreiniger, zoals je die bij Dyson vandaan kunt halen, bijvoorbeeld.

Dyson Pure Cool
Lees ook
Smarthome 08 augustus 2020

Review: Dyson Pure Cool – ventileert en reinigt de lucht

De app gebruiken

Na het openen van de app kun je in één oogopslag zien hoe het gesteld is met de luchtkwaliteit in huis. Ook hier zie je de ring, die gedurende de dag van kleur verandert. Daaronder staat een beoordeling en daaronder vind je de afzonderlijke metingen. Binnen de app vind je ook links naar meer informatie over de verschillende verontreinigingen in huis. Je wordt dan naar de website van Airthings gestuurd, waar het één en ander uitgelegd wordt. Ook krijg je direct steun vanuit de klantenservice. Je wordt gemaild met extra info en uitleg over het gebruik van de Wave Plus.

Je kunt op alle zes de onderdelen tappen en daarna een overzicht voorgeschoteld krijgen. Naast een gemiddelde score zie je ook een grafiek in beeld staan, die je op verschillende manieren instelt. Zo kun je een overzicht bekijken van de afgelop 48 uur, afgelopen week, afgelopen maand en het afgelopen jaar. Groene lijnen betekenen natuurlijk dat het goed gesteld is met de luchtkwaliteit, terwijl oranje en rood een ander beeld schetsen. Met terugwerkende kracht kun je dan bedenken waar het aan gelegen heeft toen het lijntje niet groen gepresenteerd werd.

De app is tevens in staat notificaties te versturen wanneer een bepaalde waarde rood gemarkeerd wordt, zodat je daar direct van op de hoogte bent. Echter, omdat de Airthings Wave Plus direct aan je smartphone gekoppeld is en je smartphone zowel bluetooth als locatie aan moet hebben staan om het apparaat te vinden, is de kans aanwezig dat je geen notificaties krijgt. Ondergetekende heeft niet altijd z’n locatie aanstaan, waardoor de notificaties hier pas aankwamen op het moment dat we de verbinding handmatig legden om iets na te kijken.

Het is tevens mogelijk de verschillende Airthings-producten te koppelen aan een smarthomehub, waardoor je dus niet genoodzaakt bent je telefoon er direct mee te verbinden. Niet alleen kun je zo overal en altijd de luchtkwaliteit controleren, ook krijg je dan gegarandeerd een notificatie wanneer er iets in huis rood kleurt. Op moment van schrijven hebben we de hub nog niet getest, maar dat hopen we in de toekomst wel te gaan doen. Dan komt de Wave Plus waarschijnlijk echt helemaal tot z’n recht, is onze verwachting.

Conclusie

De Airthings Wave Plus is dus een handig apparaat voor het meten van de luchtkwaliteit in huis. Naast het versturen van notificaties (wanneer je altijd zowel je bluetooth als locatie aan hebt staan), geeft de fabrikant ook handige informatie over het omgaan met de luchtkwaliteit in huis. Er wordt duidelijk uitgelegd wat wat is en waar je last van kunt krijgen wanneer er van een bepaalde verontreiniging veel in huis is. En het feit dat je met een simpele zwaai meteen ziet hoe het gesteld is met een luchtkwaliteit in huis, is in basale zin ook prima uitgewerkt.

Echter, die gekleurde ring kan vertekend beeld geven. Is het zo dat een bepaald soort verontreiniging over een grens heengaat, dan kleurt die meteen oranje of rood. Dat gaat dus vrij rap, terwijl er eigenlijk niet zoveel aan de hand hoeft te zijn. Woon je bijvoorbeeld aan een straat waar auto’s rijden en heb je een raam open? Dan kleurt de ring dus al gauw een dag lang oranje, aangezien er meer dan een gemiddelde hoeveelheid CO² in huis aanwezig is. Dan kun je het raam dichtdoen, maar dat heeft helaas niet altijd een positief effect. Meten is echter wel weten.

Zo kun je nog eens achterhalen hoe het komt dat je soms hoofdpijn hebt, om maar een voorbeeld te geven. Te veel CO² inademen kan zo’n soort effect op je lichaam hebben. De Airthings Wave Plus lost het probleem niet op, maar kan zo’n probleem wel inzichtelijk maken. En dan heb je de data in handen die je verder kan helpen als het gaat om actie ondernemen. De metingen zijn gelukkig accuraat en hoe langer je hem gebruikt, hoe accurater ze worden. Daardoor is de Wave Plus is een fijne tool om te checken wat je zelf kunt doen voor een schone lucht in huis.

8.5
airthings-wave-plus

Beoordeling
Airthings Wave Plus

Pluspunten
  • Accurate metingen
  • Strak design
  • Directe feedback van de ring
  • Uitleg en tips voor schone lucht
  • Zeer vlotte installatie
Minpunten
  • Directe koppeling met smartphone
  • Gekleurde ring geeft een vertekend beeld

Beoordeling Airthings Wave Plus

De Airthings Wave Plus is dus een handig apparaat voor het meten van de luchtkwaliteit in huis. Naast het versturen van notificaties (wanneer je altijd zowel je bluetooth als locatie aan hebt staan), geeft de fabrikant ook handige informatie over het omgaan met de luchtkwaliteit in huis. Er wordt duidelijk uitgelegd wat wat is en waar je last van kunt krijgen wanneer er van een bepaalde verontreiniging veel in huis is. En het feit dat je met een simpele zwaai meteen ziet hoe het gesteld is met een luchtkwaliteit in huis, is in basale zin ook prima uitgewerkt.

Prijsvergelijker Airthings Wave Plus

Reacties (0)