Review: AduroSmart Eria – Complete Zigbee-collectie

05 december 2020 + 10 minuten 10 Reacties
AduroSmart

In deze review gaan we aan de slag met acht slimme producten van het Nederlandse bedrijf AduroSmart Eria.

De afgelopen weken zijn we aan de slag gegaan met de slimme producten van AduroSmart Eria. Dit Nederlandse bedrijf verkoopt de slimme producten inmiddels wereldwijd en werken via het Zigbee-protocol. Wat kun je van AduroSmart verwachten? We vertellen je het in deze review.

Wat is het?

AduroSmart Eria heeft een complete collectie aan smarthome-producten. Van slimme lampen tot beveiligingsproducten en van sensoren tot slimme schakelaars. Wij zijn met acht verschillende producten aan de slag gegaan.

  • Starterset met de bridge en twee E27 Tunable Colour lampen (64,95 euro)
  • Dimmable smart plug (29,95 euro)
  • Smart Plug met energiemonitoring (29,95 euro)
  • Wireless Smoke Detector (37,95 euro)
  • Wireless Dimming Switch (19,95)
  • Wireless Contact Sensor (19,95 euro)
  • Extended Color LED Strip van 3 meter (59,95 euro)
  • Smart Siren (39,95 euro)

Bij AduroSmart staan twee zaken voorop. Allereerst de kwaliteit van de producten zelf en unieke features op het gebied van smarthome. In de bovenstaande lijst zie je de Dimmable Smart Plug staan die je vrijwel nergens bij andere fabrikanten zult vinden. Ten tweede de compatibiliteit. Dankzij het Zigbee-protocol moeten deze producten niet alleen samenwerken met Philips Hue en IKEA Tradfri, maar ook met SmartThings, OSRAM en KlikAanKlikUit. Daarnaast worden spraakassistenten als Google Assistant, Amazon Alexa en IFTTT ondersteund. De hoogste tijd om dit uit te gaan zoeken.

AduroSmart Eria - Installatie

Voor de installatie downloaden we de AduroSmart-app die beschikbaar is voor iOS en Android. Na registratie kunnen we aan de slag. Via handige stappen in de app weet je precies hoe je de AduroSmart Eria Bridge moet installeren. Deze bridge ondersteunt tot 50 verbonden producten. Vervolgens kom je in het hoofdmenu terecht waar je direct verschillende kamers kunt aanmaken. Via een paar simpele klikken kun je direct het volledige huis in kaart brengen en is het tijd om de slimme producten toe te voegen. Wat opvalt is dat je altijd een extra handeling moet verrichten om een product toe te voegen. Het is niet zo dat een product na het plaatsen direct in de verbindingsstand zit. Zo moet je de slimme lampen eerst drie keer aan en uit zetten, de contactsensor eerst met een paperclip enkele secondes indrukken en bij de smart plugs eerst de knop enkele seconden indrukken. Het is niet onoverkomelijk, maar wel iets om rekening mee te houden. Dit gaat namelijk niet bij ieder product even soepel. We behandelen de geteste producten per categorie.

AduroSmart - installatie

Slimme lampen en ledstrip

We beginnen gelijk met de twee producten waar we het meest enthousiast over werden. De slimme lampen kunnen zich namelijk meten met de beste slimme lampen die verkrijgbaar zijn. We hebben ze tegelijk getest met de slimme lampen van Lidl in ons testblokje en hebben als extra referentie de lamp van LSC Smart Connect meegenomen. De lampen van AduroSmart winnen het op alle vlakken. Mooie heldere wittinten die niet te koud of te warm zijn, maar verder volledig in te stellen. Stel je de lampen in op kleur dan valt de lichtopbrengst op. Waar de lamp van Lidl nauwelijks licht afgeeft en de lamp van LSC Smart Connect ook wat moeite heeft, daar is de kleurenlamp van AduroSmart nog altijd lekker fel met mooie verzadigde kleuren. Deze slimme lampen beschikken over alle wittinten van koud tot warm en 16 miljoen kleuren.

Op de foto’s hierboven en hieronder zie je de lamp van AduroSmart Eria in het midden met links de slimme lamp van Lidl en rechts de lamp van LSC Smart Connect (Action).

Over de ledstrip ook niets dan goeds. De lengte is drie meter en wat we vaak zien bij andere merken is dat de lichtopbrengst aan de kant van de stekker meer dan voldoende is, maar snel afneemt naarmate je de lengte van de strip volgt. De ledstrip van LSC Smart Connect heeft hier met name veel problemen mee, waardoor ik de laatste meter toen gewoon heb afgeknipt. Kijk je met een geoefend oog, dan zie je dat het uiteinde bij de ledstrip van AduroSmart iets minder fel is, maar dit is haast met het blote oog niet waarneembaar. Een groot pluspunt dus. De kleuren zijn daarnaast lekker fel en dankzij de handige stekkertjes kun je het geheel gemakkelijk verlengen of korter maken.

De lampen bedien je gemakkelijk met de afstandsbediening met een bereik van 25 meter. Hiermee kun je het licht aan en uitzetten en de helderheid verhogen of verlagen. De afstandsbediening is op te hangen aan de meegeleverde houder, waarbij de afstandsbediening zelf via een magneet op de plek blijft. De afstandsbediening is van een goede kwaliteit plastic en voelt stevig aan.

Smart Plugs

De Dimmable Smart Plug is een interessante slimme stekker, alhoewel wellicht niet voor iedereen. Deze slimme stekker verschijnt namelijk als lamp in de app. Het is de bedoeling dat je hierop een ‘domme lamp’ kunt aansluiten waarvan je dan het licht kunt in- of uitschakelen en dimmen of helderder kunt maken. Uiteraard moet ook de domme lamp wel de mogelijkheid hebben om te kunnen dimmen. We hebben het getest met een ouderwetse leeslamp met een (dom) ledlampje. En dat werkt eigenlijk verrassend goed. Dankzij deze smart plug kun je de domme lamp op afstand bedienen en dimmen. Hiervoor heb je een slider beschikbaar. Let wel op dat het nooit zo soepel werkt als je normale slimme lampen. De stappen zijn veel kleiner en het dimmen gaat echt in grote stappen van 20 procent helderheid. Wellicht dat dit bij andere soorten ‘domme’ lampen anders werkt. Waar je wel rekening mee moet houden is de belasting. Waar we gewend zijn dat slimme stekkers toch al snel 2300W kunnen hebben, daar is dit bij de Dimmable Smart Plug slechts 200W.

De smart plug met energiemonitoring werkt zoals je mag verwachten van een slimme stekker. Deze kan een belasting aan tot 2300W en stel je gemakkelijk in via de app. Wanneer je klikt op deze smart plug zie je direct onderaan de belasting en het energieverbruik. Zo krijg je een goed inzicht van het energieverbruik van een lamp, of een ander apparaat dat je aansluit. Je kunt de slimme stekker handmatig in- en uitschakelen, maar ook timers instellen om op een vast moment of vast tijdstip aan of uit te gaan.

Sirene, contactsensor en rookmelder

Met de contactsensor en sirene kun je het huis beveiligen. Deze koppel je gemakkelijk in de app aan elkaar. De contactsensor bestaat uit twee gedeeltes die magnetisch aan elkaar gekoppeld zijn. Zo plaats je één deel op een deur of raam en het andere deel op het kozijn. Laten de magneten los, dan krijg je niet alleen een waarschuwing via de app, maar gaat de sirene in huis ook af. Het leuke is dat de contactsensor ook zonder sirene al goed z’n werk doet. In de app kun je namelijk instellen dat je op je smartphone een alarm krijgt te horen, naast een notificatie. Iedere keer als de contactsensor (en dus de deur of het raam) open of dichtgaat gaat het alarmgeluid op je telefoon af. Wil je net even wat meer herrie, ook als je niet thuis bent? Dan kun je de sirene gebruiken.

De sirene plaats je in het stopcontact. Om in de koppelmodus te komen gebruik je het meegeleverde pennetje om het kleine knopje in de behuizing in te drukken. En dit bleek een behoorlijk probleem te zijn, want het steekt nogal nauw met de twee seconden. Na twintig pogingen en uiteindelijk rustig hardop meetellen ging de sirene eindelijk in de koppelmodus. Vervolgens was het toevoegen een fluitje van een cent. Eenmaal geïnstalleerd is het nog zaak om de contactsensor te koppelen aan de sirene. Hiervoor ga je naar automatiseringen en kom je in een zeer gemakkelijk ‘als-dan’-scherm terecht. Hier kies je bij ‘als’ de contactsensor en selecteer je de status open. Vervolgens kies je bij ‘dan’ de sirene en selecteer je de duur van het alarm, het geluid en het lichtsignaal. En het moet gezegd worden, het alarm werkt direct. Zodra de contactsensor open is gaat direct de sirene af. Hier zit vrijwel geen enkele vertraging in en dat hebben we wel eens anders gezien. Uiteraard krijg je ook direct notificaties en eventueel het alarmgeluid op je telefoon, zodat je weet dat er een mogelijke indringer in huis is.

De rookmelder deed het prima. Ook deze moet je met een paperclipje inschakelen om de verbindingsstand te activeren, maar dit werkte gelukkig deze keer direct. De rookmelder is tevens voorzien van een ingebouwde sirene die luid genoeg is om wakker te worden als je in de nacht brand in huis hebt. Het is een leuk klein apparaatje dat je gemakkelijk aan het plafond kunt bevestigen, zonder dat het heel erg op zal vallen. Je hoeft de bridge hier ook niet voor te gebruiken. De slimme rookmelder kan ook als standalone product dienen. Via verbinding met de bridge heb je net even wat meer mogelijkheden en kun je de geschiedenis nalezen en meldingen ontvangen. De rookmelder moet het drie jaar doen op één batterij, maar deze kun je daarna gemakkelijk weer vervangen.

We kunnen echt merken dat we met AduroSmart niet met de zoveelste Tuya-kloon van bekende winkelketens te maken hebben, maar dat deze producten en de app met zorg, kennis en liefde is gebouwd. AduroSmart zit wat dat betreft echt in een hoger segment. Het is allemaal net een tandje beter dan de Tuya-collecties, alhoewel ook daar natuurlijk vrij weinig mis mee is. De bouwkwaliteit van AduroSmart is uitstekend, de verpakking is luxe en ook de app is van een zeer hoge kwaliteit. Het enige nadeel is het verbinden van de producten. Hier is vaak een extra handeling voor nodig om de koppelmodus te activeren. En die is vaak heel precies, waardoor je vaak meerdere keren moet proberen om de koppelmodus daadwerkelijk te activeren. Is het apparaat eenmaal in de koppelmodus, dan is de rest een fluitje van een cent.

*update: deze review is van een update voorzien na problemen met twee defecte producten. De vervangende producten werken naar behoren.

AduroSmart-app

De AduroSmart-app is één van de betere apps die we de laatste tijd gezien hebben. Het is overzichtelijk en zeer gebruiksvriendelijk. Je weet direct waar je welke functie kunt vinden en maakt in een paar klikken ruimtes aan of voegt apparaten toe. De app werkt met grote tegels voor je ruimtes en binnen die ruimte vind je de aangewezen apparaten terug. De nadruk op compatibiliteit met andere merken vind je direct in de app terug. Zodra je een product wilt toevoegen krijg je namelijk de vraag van welke fabrikant. Bovenaan vind je AduroSmart Eria zelf en daaronder allerlei andere merken. Het toevoegen van een ander merk is een fluitje van een cent dankzij het Zigbee-protocol waar ook andere fabrikanten gebruik van maken. Zelfs de slimme jaloezieën van IKEA kun je toevoegen aan de bridge van AduroSmart Eria. Omgekeerd geldt dit ook. Je kunt de slimme lamp van AduroSmart ook gemakkelijk toevoegen in bijvoorbeeld Philips Hue, waardoor het een goedkoper alternatief is voor de wat duurdere lampen van andere merken.

Wil je dat allemaal niet en gewoon één systeem gebruiken, dan is het goed om te weten dat de AduroSmart-app over alle functies beschikt die je maar kunt wensen. Op het vlak van automatiseringen heb je veel mogelijkheden om regels te maken of scenes te creëren. IFTTT wordt ook ondersteund, waardoor je nog meer mogelijkheden tot je beschikking hebt. En voor diegene die graag stemcommando’s geeft is er tevens ondersteuning voor Google Home en Amazon Alexa. Helaas wordt HomeKit niet ondersteund.

AduroSmart Eria - Conclusie

Het is fijn om tussen de goedkope smarthome-collecties van de laatste maanden ook eens weer met een segment hoger aan de slag te kunnen. Dat er verschil in kwaliteit is kunnen we direct merken. En dat terwijl ook de slimme producten van AduroSmart Eria nog altijd zeer betaalbaar zijn. De app is zeer gebruiksvriendelijk en overzichtelijk, de bouwkwaliteit van de producten is uitstekend en de compatibiliteit met diverse andere merken is een groot pluspunt.

Of werkelijk ieder product van iedere fabrikant compatibel is, dat moeten we in het midden laten. De lijst met ondersteunende producten is namelijk zo groot, dat je hier met gemak enkele maanden voor uit kunt trekken. AduroSmart heeft met deze serie producten een uitstekende smarthome-collectie neergezet die voor de meeste gebruikers alle functies bieden die je maar kunt verwachten.

8.5
AduroSmartLogo

Beoordeling
AduroSmart ERIA

Pluspunten
  • Stevige bouwkwaliteit
  • Compatibiliteit met andere merken
  • Gebruiksvriendelijke en overzichtelijke app
Minpunten
  • Geen ondersteuning voor HomeKit
  • Extra handeling vereist bij installatie
  • Koppelmodus soms lastig te activeren

Beoordeling AduroSmart ERIA

Het is fijn om tussen de goedkope smarthome-collecties van de laatste maanden ook eens weer met een segment hoger aan de slag te kunnen. Dat er verschil in kwaliteit is kunnen we direct merken. En dat terwijl ook de slimme producten van AduroSmart Eria nog altijd zeer betaalbaar zijn. De app is zeer gebruiksvriendelijk en overzichtelijk, de bouwkwaliteit van de producten is uitstekend en de compatibiliteit met diverse andere merken is een groot pluspunt.

Of werkelijk ieder product van iedere fabrikant compatibel is, dat moeten we in het midden laten. De lijst met ondersteunende producten is namelijk zo groot, dat je hier met gemak enkele maanden voor uit kunt trekken. AduroSmart heeft met deze serie producten een uitstekende smarthome-collectie neergezet die voor de meeste gebruikers alle functies bieden die je maar kunt verwachten.

Prijsvergelijker AduroSmart ERIA

Reacties (10)