Op zich kan het geen kwaad lekker veel apparaten toe te voegen aan je wifi-netwerk. Zeker niet wanneer je een doorsneegebruiker bent. Een paar smartphones, een televisie of mediaspeler, hier en daar een tablet en mogelijk wat printers of gameconsoles; dat mag allemaal niet deren. Maar wanneer je de smarthome in de mix gooit, dan kan het lastiger worden. Een hub kan het netwerk verlichten waar nodig. Maar wanneer je investeert in goedkopere of alternatieve merken, dan kan het zijn dat je allerlei lampen en beveiligingscamera’s direct op het netwerk aansluit. En dan krijg je opeens met een relevante vraag te maken: hoeveel apparaten kun je aan je wifi koppelen?
Merk je dat je wifi-netwerk traag is of dat er vaker problemen opduiken? Mogelijk heb je dan veel apparaten geïnstalleerd. Maar wanneer zijn er teveel aanwezig?
Hoeveel apparaten op wifi-netwerk?
We kunnen daar een algemeen antwoord op geven. Het definitieve antwoord is echter afhankelijk van een aantal factoren. Welke router gebruik je? Wat voor modem heb je staan? Van welke wifi-versie maak je gebruik? Los daarvan kun je er eigenlijk altijd wel van uitgaan dat je tot 255 apparaten binnen één netwerk, op één toegangspunt kunt gebruiken. Dat is een groot getal, een getal waar veel mensen waarschijnlijk niet aan gaan komen. Ook niet wanneer ze allerlei slimme apparaten gaan koppelen die zonder hub werken. Dan nog kun je tegen problemen aanlopen. Want dat cijfer vormt meestal het probleem niet voor je wifi-netwerk; andere factoren helaas weer wel.
Het is op zich goed om te weten dat je niet snel tegen de grens van het maximale aantal apparaten op je wifi-netwerk aankomt. Mocht je last hebben van een trage verbinding, dan ligt het probleem dus elders. Elk apparaat dat je aansluit, verbruikt bandbreedte. En hoe meer bandbreedte apparaten nodig hebben, des te kleiner de beschikbare hoeveelheid. Dit merk je bijvoorbeeld snel op wanneer je content streamt via videostreamingdiensten of online aan het gamen bent. Beelden lopen vast, laten artefacten of storingen zien of het geluid valt weg. Er kan dan van alles gebeuren. Niet elk slim apparaat gebruikt constant die bandbreedte, dus dan speelt er mogelijk wat anders.
Investeer in een goede wifi-router
Investeren in een goede router kan ervoor zorgen dat je niet snel met beperkingen te maken krijgt. Hoe moderner de router (en vaak ook: hoe hoger de prijs), hoe meer je uit je beschikbare bandbreedte kunt halen. Dat is een oversimplificatie, maar daar komt het grofweg op neer. Wellicht heb je niet het duurste model nodig, omdat daar functies op kunnen zitten die je niet van plan bent te gebruiken. Maar dan nog kunnen we ons voorstellen dat het vinden van een nieuwe router kan voelen als een enorme opgave. Routers beschikken over allerlei toeters en bellen en laten vaak veel cijfers zien op productpagina’s, waar je niet meteen chocolade van kunt maken.
Er zijn een aantal punten waar je op kunt letten wanneer je in de markt bent voor een passende router. Een goede router heeft veel invloed op het bereik en de snelheid van je wifi-netwerk. En dus ook op de verdeling van de beschikbare bandbreedte. Hoe kies je nou een goed model uit? Zoals gezegd kun je voor een duur model gaan die ongetwijfeld een hoge snelheid aanbiedt. Maar wanneer je op de centen wil of moet letten, dan zijn er vier dingen waar je altijd over na kunt denken.
- Bedenk wat voor banden je nodig hebt. De meeste routers bieden 2,4 en 5 GHz aan, maar er zijn ook modellen met 6 GHz aan boord. Elke band beschikt over meerdere kanalen.
- Krijg je een router van je internetserviceprovider of koop je er zelf eentje? Dat is ook een goede vraag. Wanneer je er een van je provider krijgt, dan is de kans groot dat die goed werkt met je modem; maar in principe werkt elke router met elke modem. De vraag is dan alleen of jouw router wel krachtig genoeg is of misschien te krachtig kan zijn.
- Denk na over de internetsnelheden. Kijk welke snelheid je nu van je internetserviceprovider krijgt en check of de router (die je op het oog hebt) diezelfde snelheden ondersteunt.
- Welke wifi-versie ga je omarmen? De meest populaire versie is (op moment van schrijven) wifi 5, maar wifi 6, wifi 6e en wifi 7 maken allemaal hun opmars.
Alles wat je wil weten over beveiliging van wifi (wpa, wpa2 en wpa3)
Een goed wifi-netwerk
Over het algemeen zegt het maximale aantal apparaten dat je kunt koppelen vrij weinig over de kwaliteit van je wifi-netwerk. We komen zelden mensen in een thuissituatie tegen die daadwerkelijk meer dan 250 slimme apparaten aansluiten op één netwerk. Mocht je toch tegen problemen aanlopen, dan komt dat waarschijnlijk vanwege een gebrek aan bandbreedte, een verouderde wifi-versie of een te lage internetsnelheid. Met een goede router kun je de drie problemen oplossen, maar alleen wanneer je daar ook een snel abonnement voor afsluit bij een internetaanbieder.
Meer lezen?
Wil je meer tips en advies over smarthome en slimme verlichting? Kijk daarvoor bij Tips en Advies. Ben je op zoek naar de nieuwste smarthome-producten? We testen iedere week de nieuwste producten. Lees er alles over bij Reviews.
Reacties (7)