Hoe kun je Lidl Smart Home gebruiken met Philips Hue en Google Home?

02 maart 2021 7 Minuten 7 Reacties
Lidl Smart Home

Wist je dat je de slimme producten van Lidl Smart Home vaak ook kunt gebruiken met Philips Hue en de Philips Hue-app? Ook kun je ze koppelen aan Google Home.

De afgelopen maanden zijn we twee keer aan de slag gegaan met de smarthome-producten van supermarktketen Lidl. Lidl Smart Home doet in feite iets anders dan Action, HEMA en Kruidvat. Lidl Smart Home maakt geen gebruik van het wifi-protocol, maar van het Zigbee-protocol. Je sluit de producten dus niet direct aan op je wifi-netwerk, maar gebruikt een hub of bridge om het verkeer te regelen. Dit kleine apparaatje heet bij Lidl de gateway. En dat opent de deuren naar andere Zigbee-producten van bijvoorbeeld Philips Hue. In dit artikel vertellen we je hoe je Lidl Smart Home kunt gebruiken in de Philips Hue-app op de Philips Hue Bridge. Daarnaast vertellen we je hoe je de koppeling met Google Home kunt maken.

Philips Hue is qua kwaliteit wat ons betreft de standaard. Qua lichtopbrengst, wittinten en kleuren zijn er maar weinig slimme lampen die hierbij in de buurt kunnen komen. Toch heeft het een flinke keerzijde en dat is de prijs. Voor de prijs van één Philips Hue-kleurenlamp koop je ook de starterset van Lidl Smart Home met de gateway, afstandsbediening en drie kleurenlampen. Gelukkig kun je het systeem van Philips Hue gemakkelijk uitbreiden met smarthome-producten van andere merken die ook op Zigbee draaien. Voordat je een starterset van Lidl Smart Home in huis gaat halen terwijl je ook een Philips Hue starterpakket hebt. Dat hoeft dus niet. De Philips Hue Bridge kan ook heel gemakkelijk smarthome-producten van Lidl Smart Home herkennen en aansturen. Je hebt de gateway van Lidl dan ook niet nodig, dus je hoeft niet zowel de gateway van Lidl als de bridge van Philips Hue aan te sluiten.

De situatie is dus als volgt: Je hebt Philips Hue in huis met de bridge aangesloten op je modem/router. Je wilt nu uitbreiden met goedkopere producten van Lidl Smart Home. Hoe doe je dat? Wij vertellen het je. Eigenlijk is het heel simpel, maar je moet het net even doorhebben. Vooraf is het goed om te weten dat niet alle producten van Lidl Smart Home compatibel zijn met Philips Hue. De bewegingssensor bijvoorbeeld doet het niet en de kerstverlichting van Lidl wordt enkel als led-strip gezien. We hebben verschillende producten getest en we kunnen met zekerheid zeggen dat de slimme lampen met grote fitting, kleine fitting en het spotje, alsmede de armaturen voor binnen en voor buiten het prima doen in de Philips Hue-app.

Advertentie

Lidl Smart Home koppelen aan Philips Hue

We nemen als voorbeeld een nieuwe E27-lamp van Lidl Smart Home. Plaats deze lamp in een armatuur naar keuze en je zult zien dat de lamp gaat pulseren. Open nu de Philips Hue-app. Klik rechtsonder in de Philips Hue-app op Instellingen en kies dan Lampconfiguratie. Bovenaan zie je direct de knop ‘Lamp toevoegen’ staan. In het volgende scherm kies je voor de groene knop ‘Zoek’ onderaan het scherm. Waarschijnlijk merk je na een paar seconden al resultaat. De lamp stopt met pulseren en de tekst ‘Extended Color Light’ verschijnt in de app. Nu is de slimme lamp met grote fitting van Lidl toegevoegd aan de Philips Hue Bridge en de Philips Hue-app. Nu is het zaak om nog even een kamer aan te wijzen in de app voor de nieuwe lamp en je bent klaar. Je kunt de naam van de toegevoegde lamp uiteraard wijzigen in een zelfgekozen naam. Heb je nu een kamer gekozen waar je ook andere slimme lampen en een afstandsbediening aan hebt gekoppeld, dan zal de nieuwe lamp automatisch ook op de desbetreffende afstandsbediening reageren.

Philips Hue koppelen aan Lidl Smart Home

Andersom werkt het ook. Heb je een starterspakket van Lidl Smart Home met de gateway? Grote kans dat je niet zo heel tevreden bent met de doffe kleuren en de lichtopbrengst van de kleurenlampen van de supermarktketen. In dat geval kun je ook een slimme lamp van Philips Hue koppelen aan de gateway van Lidl Smart Home. Open de Lidl Home-app en klik rechtsboven op het plusje. Nu is het even goed zoeken naar de juiste overeenkomst, want de namen zijn niet altijd even duidelijk. Met behulp van het plaatje en de tekst moet je een eind kunnen komen. Kies de juiste lamp en op het volgende scherm selecteer je de gateway van Lidl. Vervolgens zal je smartphone even zoeken en al snel de lamp vinden. De Philips Hue White Ambiance-lamp die wij gebruikten werd in de app gevonden onder de naam ‘Filament Bulb’. Klik op gereed en klaar ben je. Eenmaal toegevoegd kun je het licht dimmen of de wittinten en/of kleuren kiezen, mits je uiteraard een kleurenlamp hebt toegevoegd.

Lidl Smart Home koppelen aan Google Home

De app van Lidl Home is redelijk overzichtelijk, maar kent wel een leercurve als het gaat om smart regels en automatiseringen. Is het toch niet helemaal jouw app of wil je bijvoorbeeld de producten van de supermarktketen ook gebruiken met je stem via een Google Home-speaker met de Google Assistent? Dat kan! Lidl Smart Home biedt ondersteuning voor Google Home en Google Assistant. Let wel, dit geldt niet voor alle producten, maar de meeste basisproducten kun je prima in Google Home of met je stem bedienen. Kijk daarom altijd op de doos van het desbetreffende product. Vind je daar het logo ‘Works with Google Assistant’? Dan kun je het product ook in Google Home bedienen.

Voor de koppeling open je de Google Home-app en klik je linksboven op het plusje. Bovenaan kies je Apparaat instellen en vervolgens voor Werkt met Google. Op de volgende pagina vind je een enorme lijst met allerlei merken die samen kunnen werken met het Google Home-platform. Je kunt er doorheen scrollen, maar makkelijker is rechtsboven het vergrootglas gebruiken om te zoeken. Typ Lidl en je zult Lidl Home direct vinden. Het volgende scherm vereist het emailadres en het wachtwoord van de Lidl Home-app. Klik vervolgens op Link Now en klaar ben je. Onderin Google Home vind je vervolgens de toegevoegde producten. Je kunt deze nog in de juiste kamer plaatsen. Nu kun je aan de slag met bediening via de Google Home-app en met je stem via de Google Assistant.

Meer lezen

Wil je meer lezen over smarthome? Kijk dan eens in onze sectie met tips en advies. Ben je op zoek naar nieuwe producten om je smarthome uit te breiden? We testen regelmatig nieuwe producten. Lees de laatste reviews.

Reacties (7)