Een belangrijke vraagstelling is: ‘Het slimme huis lokaal besturen vanuit de woonkamer of via de Cloud?’ Er kleven allerlei specifieke voor- en nadelen aan local en remote in the cloud home-hubs. Het integreren van multipele technologieën voor domotica en besturing per app, het Wat ze doen, zal het beslispunt niet zijn. Wel de manier van ‘Hoe ze het doen’. Dit artikel bekijkt de mogelijkheden en verschillen.
Veel bewoners van smarthomes zijn al in wolken met hun slimme huis. Behalve het gelukkig en plezierig wonen komt daar ook steeds meer via het internet op afstand, in the Cloud, besturen en communiceren bij. Een kwestie van vraag naar en het steeds meer op afstand (remote) gaan van toepassingen.
Ook staan lokaal en remote niet perse op afstand van elkaar. Dikwijls zie je een spontane integratie van beide systemen of latere uitbreiding tot. Belangrijke aandrijvers voor in the Cloud vormen het snel uitdijende Internet of Things, het kantoor (thuiswerken) en services in de cloud, videoconferencing, entertainment & gaming, geavanceerde beveiliging in en rondom het huis en groepswerk. Daarnaast kan het hartstikke handig zijn om op afstand de domotica alvast op afstand aan te sturen.
Lokaal bestuurde smart hubs
De locally managed hubs voor het slimme huis stammen uit het begintijdperk van de domotica. Toen hadden we nog geen Internet of Things (IoT) en Unified Communications (UCC). Het gaat om besturingssystemen met eigen controllers opgenomen in thuisnetwerken. Helaas vaak middels meerdere systemen en verschillende protocollen doch als je het bij een bepaalde standaard verbindingstype hield, liep het allemaal gesmeerd. Gelukkig werden die aanvankelijk eigenzinnige domotica-systemen & netwerken geleidelijk minder star en meer ontvankelijk (compatibel) voor het daarin opnemen van andere slimme devices.
De smart hub is en blijft het centrale verbindingspunt en beheert alle besturings- en automatiseringsfuncties. Daarmee komen meteen de belangrijkste voordelen op de proppen: met één hub alles in de hand. Geen bemoeienissen van derden of buitenstaanders of het lekken van privacy. Eenvoudiger te beveiligen tegen hacken. Een goede betrouwbaarheid. Snel en eenvoudig op te zetten. Betere snelheidsprestaties zonder latentietijden.
Dedicated automation. Dat wil zeggen het hele systeem is optimaal op elkaar afgestemd. Toegewijd aan de eigen hard- en software plus bijbehorende protocollen. Je hebt zelf de updates in de hand. Je bent niet gebonden aan de regels van een Cloud-provider. Als laatste voordeel meer toekomstbestendig. Een webservice verdwijnt eerder dan een huisstandaard voor domotica.
Nadelen zijn er natuurlijk ook. We noemen hogere kosten omdat je voor alles eigen hard- en software dient aan te schaffen. In the Cloud hoeft dat meestal niet. Extra processoren en geheugen zijn daar ruimschoots voor handen. Het programmeren dient thuis op locatie te geschieden. Zelf of een installateur laten doen. En ben je ergens anders dan kan je er vaak niet remote bij. Tevens is het uitbreiden van de thuishub met nog meer devices en functionaliteit regelmatig beperkt.
Cloud bestuurde smart hubs
Vanaf 2012 valt er een flinke toename van cloud managed smart hubs te bespeuren. Belangrijke motoren achter deze ontwikkelingen zijn het gemak van het overhevelen van de functionaliteit van thuis naar het web van de Cloud, het remote kunnen besturen en communiceren. De snelle groei van UCC en online door Corona gaf een echte hausse. De geringere kosten, uniformiteit en relatief eenvoudige setup op locaties thuis of in het veld zijn heel aantrekkelijk voor werkgevers en bedrijven. Het uitbreiden, scalability, verloopt veelal eenvoudig.
Aan de keerzijde bivakkeren: de wat lagere betrouwbaarheid en performance (prestaties) van de cloud managed systemen. Hoe meer verschillende systemen er op zitten, internetverbindingen overbelast raken en hoger de latentietijden, des te meer kans op vertraging, verstopping of complete uitval.
De automatisering is non-dedicated. In de praktijk betekent dat de Cloud service het allemaal eerst moet uitvinden hoe te benaderen, in de lucht te houden en uiteenlopende aanvragen af te handelen. Dat kost allemaal tijd en snelheid.
De privacy staat op het spel. Hoe meer gebruikers en devices (wordt daarvan de firmware wel up to date gehouden?) des te groter de kans op hacken en het verlies van persoonsgegevens.
Als het lokale internet uitvalt kan je niet in de Cloud werken. Hopelijk kan de nog aanwezige locally managed hub de zaken dan tijdelijk overnemen.
In het recente verleden zijn er een aantal in ce cloud-diensten mee gestopt. Hoe future proof is jouw aanbieder in deze? En hoe beperkend zijn de regels van de provider van de in de Cloud-services?
De voordelen en nadelen van een slimme tuin in huis
De juiste keuze
Als eerste gaat het om de te draaien toepassingen in het smart home. Daar komen wij verderop in dit artikel op terug. Zijn die alleen in de Cloud goed te realiseren dan blijft er slechts één keuze over. Staan de betrouwbaarheid en prestaties bovenaan het verlanglijstje voor de smarthome hub dan heeft lokaal bestuurd de eerste voorkeur. Wel wat duurder maar minder gezeur en alles zelf in de hand. Als laatste de configuratie van de smarthome hub. Komt deze kant-en-klaar en hoef je alleen nog maar een app of tabletcontroller te installeren? Of wordt het programmeren met een computer?
Videodeurbellen en beveiliging
Een relatief eenvoudig voorbeeld van in de Cloud werken vormt de videodeurbel. Alleen in huis is locally managed voldoende. Wil je onderweg of op het werk ook de pakketbezorger te woord staan en controleren wat de kinderen en/of huisdieren uitspoken dan kom je al op cloud bestuurd. De leverancier van de videobel biedt daarvoor een draadloze webservice aan.
Home, bedrijfs- en garden-security hebben een ware hausse bij de Cloud based beveiliging veroorzaakt. Camera’s, bewegingssensoren, brand/rookmelders, waterdetectoren, het malfunctioneren van domotica-devices etc. Het voorval of probleem op tijd gesignaleerd, vanuit het veld overal te bekijken en zo nodig op afstand ingrijpen.
De beste slimme deurbellen en deursloten van dit moment – 2023 / 2024
UUC
Het videovergaderen, conferenties en colleges bijwonen vergt toegang met beeld en geluid op afstand. Unified CommuniCations is allang geen kwestie van speciale ruimtes met hightech connections en grote flatscreens meer. Het kan overal waar een internetverbinding, computer/tablet/smartphone, webcam en microfoon beschikbaar zijn. Microsoft Teams, Zoom en tal van andere conferentieplatform groeien qua gebruikersaantallen als kool.
Momenteel een Cloudbased toepassing pur sang. Relatief goedkoop, vrijwel overal snel op te zetten en gemakkelijk in te plannen. Ook privé niet meer weg te denken. Videobellen, oma de kleinkinderen laten zien en in gesprek met de bankmedewerker of verzekeringsadviseur.
Groepswerk
Groupwork, het samen online aan projecten werken. Valt niet meer uit de dagelijkse praktijk weg te denken. Redacties van kranten of tv-zenders. Het editen van videofilms. Bouwprojecten realiseren. Muziek componeren. Software elders laten doorontwikkelen. Noem maar op en het kan in online werk- en projectgroepen. De mogelijkheid tot groupwork zit al standaard in tal van duurdere softwareversies. Je kunt deze modules ook wel los aankopen.
Het kantoor in de Cloud
Het office in de cloud is gemeengoed geworden. De gebruikers behoeven de kantoorsoftware niet meer in huis te hebben. Die staat op de Cloud-server. Dat bespaart op softwarekosten, iedereen gebruikt dezelfde programma’s en bestandsformaten. Bovendien heeft de ICT-afdeling het een stuk makkelijker bij het (remote) onderhoud in plaats van het fysiek af moeten lopen van al de eigen pc-werkplekken. Bij thuiswerkers is de Office in de Cloud samen met UCC zo’n beetje de reden om met de Cloud managed smarthub te gaan werken.
Het IoT
Het IoT kan in feite niet meer om de Cloud heen. Als apparaten zich overal moeten kunnen aanmelden, op maat instellen, besturen, zich laten onderhouden en gegevens terugkoppelen gaat zulks Cloud-based het beste en meest effectief. Ergo sommige IoT-apparaten doen het zonder connectieve clouddiensten helemaal niet. Het blijft natuurlijk wel de vraag of je al die IoT-activiteiten gescheiden moet houden van de eigen thuishub-besturing. Met het oog op privacy en hacken of andere vormen van cybercrime valt dat wel aan te bevelen.
Domotica en smartcar op afstand
Het instellen van de domotica het smarthome en de functies van de smartcar kunnen gewoon vanuit de luie stoel thuis of remote vanuit elders. Desgewenst ook gewoon in te programmeren en met tijdtabellen in te stellen.
Wil je dat ook flexibel onderweg, op het werk, vanuit het restaurant of bioscoop, op vakantie etc. regelen dan vormt Cloud managed een interessante optie. Laat je deze dienstverlening geheel via webservice lopen of doe je het liever zelf? In dat laatste geval zijn een app en WiFi Internetverbinding vaal voldoende e goedkoper.
Smart Living Project: een slimme autolader voor de elektrische auto
Home entertainment
Video On Demand (VOD), multiple tv-zenders kijken, online gaming en e-sports, het ontspringt feitelijk allemaal uit een of andere internet-wolk met bijbehorende servers. Goed, je kunt zeggen dat komt toch gewoon met behulp van het abonnement van de kabel-tv & bijbehorende mediabox binnen en staat in principe buiten mijn smarthome hub? Dat klopt maar je ziet toch steeds verdergaande integratie met thuisnetwerken en andere (draadloze) webservices in deze. Een appje is vaak al voldoende om in de wolken te geraken.
Het archief in de cloud
Menig smarthome beschikt over een NAS om de eigen foto’s, audio- en videbestanden op te slaan en door het gehele slimme huis te distribueren. Dat kost echter wel het nodige apparatuurgeld en hoofdbrekens om het allemaal goed toegankelijk en draaiende te houden. Bovendien vaak alleen lokaal thuis beschikbaar. Veel gebruikers van smartphones en social media zetten hun AV-archieven gewoon weg in de Cloud. Dan kunnen jij en daartoe bevoegde anderen de foto’s, podcasts, muziekbestanden en videobestanden overal in huis en daarbuiten binnenhalen. Eenzelfde verhaal voor het bewaren van zakelijke en kantoorbestanden. Tot besluit nog een stukje ongewenste archivering in de Cloud. Wat slaan al die apps, voice-control- en persoonlijke assistenten plus de bijbehorende online software eigenlijk nog meer aan data over jou op? Lees de gebruikersvoorwaarden daar goed op na en zo nodig blokkeren.
Het Cloud smart carehome
Thuiszorg, medische consulten en patiënten begeleiden vanuit de Cloud? We zullen wel moeten door de stijgende zorgvraag, vergrijzing, personeelstekorten en kosten die uit de pan springen. Healthcare vanuit de Cloud is makkelijk overal beschikbaar (plaats, tijd en vorm) te maken, is goedkoper, biedt 24 uur 365 dagen per jaar zorg en kan allerlei medische, paramedische en mantelzorg voorzieningen met elkaar verbinden. Binnen enkele jaren kunnen wij vast niet meer zonder.
Klimaat en duurzaamheid
Een vanuit de Cloud toepassing bij uitstek. Alleen door allerlei kennis, meetsystemen en technische toepassingen met elkaar te verbinden en efficiënt uit te voeren valt het tij bij het klimaat en duurzaamheid nog te keren. Te beginnen bij het eigen duurzame huis. Klimaat controle, stroom en waterverbruik hert anticiperen op weersomstandigheden en zonlicht. Het kan allemaal in combinatie met de aanwijzingen vanuit de Cloud gebeuren.
Cloud-platforms
Van welke provider of Cloud-platform ga je straks de diensten betrekken? Ze zijn er in alle soorten en maten met bijbehorende al of niet specifieke functionaliteit. Doorgaans zoeken de bewoners van slimme huizen meer algemene Cloud-platforms met een breed scala aan zowel diensten voor het eigen thuisgebruik als kantoor. Er zijn echter ook Cloud-platforms die zich op speciale diensten richten zoals beveiliging, UCC, videodiensten, verkeer & logistiek, robotica, data-analyse, gezondheidszorg, winkelfaciliteiten, het inzetten van drones e.d. Het is maar wat je uit de dienstverlenende wolk nodig hebt. Let verder altijd op de abonnementskosten en (beperkende) regels van de aanbieder.
Overzicht: Welke producten zijn compatibel met Matter?
Lonen
Het slimme huis raakt steeds meer in de digitale Cloud-wolken. Toepassingen en mogelijkheden alom. Het kan heel handig, veelzijdig en voordelig zijn maar kent ook zo zijn beperkingen en risico’s. Weeg het allemaal eerst goed tegen elkaar af. Dan zal het smarthome in the Cloud zeker lonen.
Reacties (0)