De voordelen en nadelen van een slimme tuin in huis

10 juli 2022 7 Minuten 0 Reacties
Slimme tuin

Ze zien er geweldig uit, ze nemen een heleboel zorgen weg en ze geven je ook nog eens eten. De slimme tuin voor binnen is een goede oplossing, al zijn er ook nadelen.

Heb je niet echt groene vingers? Wil je wel graag je eigen groenten of kruiden verbouwen? Het is mogelijk met behulp van een slimme tuin. Dit is een bak die is onderverdeeld in kleinere bakjes, waarbij technologie zorgt dat je planten op en top groeien. Erg handig, maar het heeft ook zijn keerzijde.

Slimme tuin

Een slimme tuin, ofwel smart garden, is een manier om je eigen groenten te verbouwen. Het idee is dat je zo zorgt dat je zelf wat kleine dingen in huis hebt, zoals tomaat of munt. Die groeien en bloeien in dat bakkensysteem. Voorbeelden van slimme tuinen zijn Click and Grow en AeroGarden. Ze hebben veel voordelen, maar er kleven zeker ook flinke minpunten aan de smart garden.

Voordeel: je hoeft geen tuinman te zijn voor succes

Het voornaamste voordeel van een slimme tuin is dat je er geen groene vingers voor hoeft te hebben. Je kunt ook zonder plantenkennis of -ervaring een tuintje beginnen en succesvol zijn. Waar het bij andere planten moeilijk is om te bedenken wanneer ze water willen, hoeveel water ze willen en wanneer ze van pot moeten veranderen, is dat bij een slimme tuin allemaal geen zorg: de technologie regelt de perfecte omstandigheden: jij hoeft alleen een paar keer water in de opslag te doen wanneer je tuin het zelf aangeeft en het apparaat kan weer even verder.

Nadeel: het is wel wat saai dat alles voor je gedaan wordt

Hoe handig het bovenstaande ook is, het haalt wel het hobbygedeelte een beetje uit tuinieren. Je hebt immers zodanig geen omkijken naar je planten, dat je er ook wat minder mee bezig bent. Je hebt bovendien minder snel problemen met je planten omdat alles voor je gedaan wordt, waardoor het wel een heel passieve manier van tuinieren is. Het is een beetje als iets in de oven schuiven: je kunt alleen kijken hoe het zich verder nog ontwikkelt.

Voordeel: je hebt ‘altijd’ zelf wat te eten in huis

In eerste instantie moeten de groenten uit je pods natuurlijk nog groeien, maar in principe heb je op een gegeven moment de mogelijkheid om ofwel meerdere slimme tuinen neer te zetten, ofwel door slim je pods te plannen toch altijd wel iets van een rijp voor de pluk-groente in huis te hebben. Lekker een tomaatje voor in een salade of pastasaus, of een lekker aardbeitje voor op brood of op de taart. Je hebt met zo’n slimme tuin altijd wel iets groeien en bloeien dat je ook daadwerkelijk kunt eten.

Nadeel: je bent afhankelijk van pods van de fabrikant

Tomaten en aardbeien zijn heerlijk, maar wat als je een compleet andere groente wil verbouwen? Je bent in je keuze afhankelijk van pods van de fabrikant. Die hebben precies het juiste gewicht, zaad en andere eigenschappen waardoor het groeiproces met de slimme tuin perfect verloopt. Je bent door die pods alleen wel afhankelijk van de fabrikant: zowel qua aanbod van soorten planten als qua beschikbaarheid. Stel dat een fabrikant morgen besluit te stoppen, dan heb je een slimme tuin, maar geen vulling meer.

Voordeel: er zijn veel pods om uit te kiezen

Het voordeel van die pods is wel dat je veel keuze hebt. Je krijgt ze bovendien overzichtelijk gepresenteerd, waardoor je niet zelf hoeft te graven welke planten er verbouwbaar zijn. Je kunt bij bijvoorbeeld Click & Grow kiezen uit meer dan 75 pods, waaronder kruiden, groenten en bloemen. Zo weet je ook meteen wat er wel en wat er niet kan en er komen vaak nieuwe pods bij om dan weer uit te proberen.

Nadeel: de pods maken groente eten erg duur

Het nadeel is wel dat de pods relatief duur zijn. Drie plantjes is al gauw 10 euro, waardoor een doosje tomaten zelf in de winkel kopen altijd wel goedkoper is. Nu heb je daarvan natuurlijk niet het plezier van het zelf zien groeien en zijn ze minder vers, maar het is wel goed om te beseffen dat dit futuristische podleven dus wel een prijskaartje heeft. Een zakje zaadjes in het tuincentrum is vele malen goedkoper.

Voordeel: het ziet er heel futuristisch uit qua design

Met hun vaak witte uiterlijk dat door de ledlampen nog eens wordt versterkt ziet zo’n slimme tuin er heel modern uit. Zeker met die kleine plantjes die zo uit die bak komen, lijkt het net alsof je in een science fiction-film zit waarin jij de enige hoop bent op het laten overleven van de flora van aarde. Het is fijn dat het design zo mooi is, want mede door dat licht is het een blikvanger.

Nadeel: het neemt wel veel ruimte in

Die blikvanger heeft echter wel ruimte nodig. De plantjes moeten toch de ruimte hebben om te groeien en dat betekent dat de pods niet opgepropt naast elkaar worden geïnstalleerd. Fijn voor je groene vrienden, maar het betekent dat je wel wat ruimte in huis moet hebben wil je één of meerdere slimme tuintjes in je huis zetten.

Voordeel: je kunt met een gerust hart op vakantie

Waar je bij een vakantie van twee weken toch echt aan de buren moet vragen om je planten een scheut water te geven, is dat bij een slimme tuin niet nodig. Je vult het reservoir met water en de slimme tuin doet de rest. Je kunt zelfs vanaf een afstand de lamp regelen (bij sommige exemplaren), waardoor je je zelfs vanaf je vakantiebestemming met je plantjes kunt bezighouden.

Nadeel: de app is niet heel erg smart

Dat bezighouden met de plantjes via de app is alleen niet zo heel uitgebreid. Een slimme tuin kan je vooral manipuleren qua wanneer het licht aangaat. Verder is er niet heel veel slims aan te ontdekken. Dat is ergens wel jammer, want meer statistieken over je planten zou interessant zijn.

Voordeel: het hele jaar rond groenten

Waar je in Nederland buiten zeker niet het hele jaar door bepaalde groenten kunt verbouwen, is dat met een slimme tuin verleden tijd. Je kunt elke dag chilipepers en erwten planten, zonder dat je hoeft te wachten tot het de beste omstandigheden zijn. Het is immers mede door zijn licht een soort mini-kasje, maar dan open.

Nadeel: de opbrengst van je ‘oogst’ is vrij klein

Tot slot is er nog één nadeel aan de slimme tuin, namelijk dat de opbrengst van een pod vrij klein is. Je hebt dus best regelmatig alsnog een boodschapje nodig, want de oogst valt wat tegen, zeker als je ook nog eens moet delen met huisgenoten. Verwacht dus geen volledige bomen en struiken vol met rijkelijk lekkers: je krijgt namelijk vrij bescheiden porties.

Meer informatie

Naast een slimme tuin voor in huis, kun je ook een slimme tuin buiten aanleggen. Dat gaat echter heel anders te werk. Lees daar meer over op onze pagina over tuin en terras.

Reacties (0)