L.A. Noire
Het fenomeen remaster is een veel gebezigde term in de gamewereld. Sinds kort is ook L.A. Noire aan de lijst remasters toegevoegd. L.A. Noire kwam in 2011 uit en werd al snel een favoriet onder gamers. De graphics waren toen al zeer goed en de gezichtsanimaties waren zo goed dat je af moest kunnen lezen of een verdachte nou wel of niet aan het liegen was. Daarnaast was er een absurde hoeveelheid detail in de omgeving van Los Angeles uit de jaren veertig van de vorige eeuw, inclusief de bijna honderd klassieke auto’s.
L.A. Noire vertelt het verhaal van Cole Phelps, een voormalige luitenant bij de marine, die in de maatschappij terugkeert nadat hij deelgenomen heeft aan de Pacific-campagne in de Tweede Wereldoorlog. Ook is er het overkoepelende verhaal van zijn mede-mariniers. De teamgenoten zijn betrokken geraakt bij een gestolen scheepslading militaire morfine die nu in de straten van Los Angeles wordt gedistribueerd. Beide verhalen zijn intrigerend en onlosmakelijk verbonden, en worden uitgewerkt in te verzamelen krantenverhalen.
Met deze remaster krijg je ook alle uitgebrachte downloadable content erbij. Deze extra content zijn nieuwe zaken die je als Cole Phelps op moet lossen. Deze missies krijg je automatisch op verschillende momenten tijdens het verhaal voorgeschoteld. Naast de verbeterde graphics (de game is Xbox One X Enhanced en ziet er heel goed uit), heeft de remaster ook twee extra collectible sets die te vinden zijn. Daarnaast heeft Rockstar de opties voor het ondervragen aangepast van Truth, Doubt en Lie naar Good Cop, Bad Cop and Accuse.
Als je voorheen op Doubt klikte omdat je niet helemaal iemands gezicht kon lezen, kon Cole nog wel eens reageren op een manier die je niet verwacht had. Zo kwam het dikwijls voor dat je een zaak (en daarmee de complete missie) verpestte, terwijl je voor jouw idee eigenlijk iemand alleen maar in een hoek wilde drijven. Dit nieuwe systeem geeft iets meer duidelijkheid. Wil je een singleplayergame met een goed verhaal, dan is L.A. Noire je game. Daarnaast kunnen gamers die de game al kennen wederom genieten, alleen nu met nog mooiere graphics.
Xenoblade Chronicles 2
In Xenoblade Chronicles 2, een vervolg binnen een geliefde rpg-serie die je alleen op Nintendo-consoles kunt spelen, ga je met een groep vrienden op zoek naar Elysium. Je kruipt in de huid van Rex, die met zijn metgezel Pyra, een Blade, de wereld verkent. Xenoblade Chronicles 2 speelt zich af in een wereld van eindeloze wolken, waar de restanten van de bevolking leven op gigantische titanen. Tijdens het spelen merk je ook echt dat je op de rug van zo’n gigantisch beest zit, dat een weergaloze sfeer met zich meebrengt.
Dit spel is een Japanse role playing game. Dat betekent dat je veel cartoonesk geweld mag verwachten met opvallende en kleurrijke personages, gecombineerd met een diep gevechtssysteem en uit te breiden elementen en eigenschappen. Dit is zonder twijfel één van de beste jrpg’s van dit jaar, en dat zegt veel: eerder dit jaar kon je namelijk al aan de slag met Persona 5 op de PlayStation-consoles. Uiteraard zijn er ook wat mankementen met de game, maar over het algemeen heerst het beeld van een bijna perfecte role playing game.
Als speler moet je er wel rekening mee houden dat van je wordt verwacht dat je nagenoeg elk element tot in de puntjes beheerst, want anders zul je niet optimaal kunnen genieten. Er zijn heel veel menu’s aanwezig, de wereld lijkt oneindig groot en het verhaal kan behoorlijk slepend zijn (soms worden de dingen net even té uitgesmeerd), waardoor je er verzekerd van bent dat je de accu op je Nintendo Switch heel wat keren gaat leeg spelen. Deze game is wel echt bedoeld voor de jrpg-fanaat — gewone rpg-fans kunnen dit te langdradig vinden.
Sonic Forces
In Sonic Forces zien we dat slechterik Eggman de wereld probeert over te nemen, terwijl enkele verzetsstrijders uit de schaduw stappen om hem tegen te werken. Op het eerste gezicht lijkt deze game in een goede richting te stappen, door enkele elementen uit 2d- en 3d-spellen met elkaar te combineren, net zoals het geliefde Sonic Generations ooit deed. Maar deze game brengt een grote twist met zich mee: je bent namelijk in staat om je eigen Sonic-achtige personage te maken, dat, samen met de rest van het verzet, Eggman moet tegenhouden.
Mocht je Sonic the Hedgehog jaren geleden al hebben afgeschreven vanwege zijn 3d-gameplay, dan zul je weinig plezier vinden in Sonic Forces. Vind je dat het wel meevalt met dat commentaar (maar besef je ergens wel dat die kritiek niet uit het niets komt), dan kun je je nog prima vermaken met de game. Het spel biedt genoeg levels aan vol snelle actie en te verzamelen ringen. Let daarbij wel goed op, want er is een extra strategisch element toegevoegd: de ringen verdwijnen wanneer je wordt geraakt. Verzamel ze dus niet allemaal in één keer.
Sonic Forces is geen slecht spel. Het zijn simpele platformen met wat uitdagende elementen erin, maar blijft toch redelijk oppervlakkig wanneer we een vergelijking zouden trekken met Super Mario Odyssey (of het eerdergenoemde Sonic Generations). De levels zijn soms wel een beetje kort (waardoor je uit de ervaring wordt gehaald wanneer je net op gang komt), maar dat komt de herspeelbaarheid weer ten goede. Deze game is gemaakt voor de mensen die met mooie herinneringen terugkijken op Sonic Colors en Sonic Generations.
Need for Speed: Payback
Je kunt een aantal dingen zeggen over de Need for Speed-serie van speluitgever Electronic Arts, maar niet dat de ontwikkelaars aan de helm van de productie constant hetzelfde kunstje flikken. Met elke nieuwe iteratie van deze gameserie is er telkens een andere hoek gevonden. In Need for Speed: Payback kruip je in de huid van niet één personage, maar in totaal drie verschillende personages, die allemaal een rol spelen in de wraakactie tegen The House. The House is een kartel binnen Fortune City, een groep die alles daar onder controle heeft.
De reden dat je racet mag dan misschien anders zijn, het racen zelf voelt nog steeds heel vertrouwd aan. De auto’s waarin je rijdt gaan hard en zien er fantastisch uit, terwijl je rondrijdt door fantastische locaties die ook stuk voor stuk mooi zijn vormgegeven. De ontwikkelaars hebben goed gekeken naar succesvolle games en series als Forza Horizon en Burnout Paradise en combineren een open wereld met een hoop activiteiten die je bekend zullen voorkomen. Daarnaast kun je ook helemaal losgaan in allerlei aanpassingsopties voor je auto’s.
Need for Speed: Payback heeft wel een groot probleem. Zodra het ook maar even spannend wordt in het spel, neemt de game de controle over en word je gedwongen naar een cut scene te kijken. Er gebeurt dan iets vets, en daarna krijg je de controle terug. Andere openwereldracegames, al dan niet met verhaalelementen, doen dit wat beter. Bovendien is het zo dat het levelen een beetje lang kan duren. Mocht je hier doorheen kunnen kijken en houd je van de arcadestijl van Need for Speed, dan is Payback de racegame voor jou.
Call of Duty WWII
Wanneer er een nieuwe Call of Duty-game verschijnt, dan zijn de kinderen ziek van school en werknemers plots aangereden op het zebrapad. Naar dit jaarlijkse evenement wordt vaak reikhalzend uitgekeken en dit jaar niet zonder reden: Call of Duty keert namelijk terug naar zijn roots en presenteert een single- en multiplayer in de Tweede Wereldoorlog. Tijdens onze vele speelsessies raakten we verstrikt in epische veldslagen, liepen we over soms nog ongerepte slagvelden en verloren we heel wat kameraden — met emotionele momenten tot gevolg.
In de singleplayer kruip je in de huid van de Amerikaanse oorlogssoldaat Daniels. Daniels bevindt zich aan het begin van de game op het bekende strand van Normandië en de emoties lopen direct hoog op. Na de eerste missie heb je ongetwijfeld direct een band met je medesoldaten. De ontwikkelaar heeft waarschijnlijk films als Saving Private Ryan zitten kijken (één van de beste oorlogsfilms), want het verhaal gaat best diep en is van hoog niveau. Dit is in elk geval al een reden om Call of Duty WWII in huis te halen.
Natuurlijk is dit niet alles dat WWII aanbiedt. De basis van het spel zit tjokvol content, zoals bijvoorbeeld de zombiemodus. In deze modus schiet je op hordes zombienazi’s, terwijl je je een weg baant door de levels en her en der easter eggs (verstopte verwijzingen) tegenkomt. Ook hier geldt wat voor de singleplayer geldt: deze modus is en blijft goed uitgewerkt en biedt spelers uren plezier aan. De moeilijkheidsgraad is iets omlaag gebracht, maar dat is in dit geval niet heel erg. Het plezier waarmee je zombienazi’s neerknalt is ongewijzigd.
De multiplayer is het derde grote paradepaardje, maar hier hebben we toch wat opmerkingen. In vergelijking met andere delen voelt deze modus hetzelfde aan, op het uiterlijk van de wapens na. Er zijn wederom attachements, unlockables en verschillende cosmetische items. Om over de loot boxes en alles daaromheen nog maar te zwijgen. Desondanks is deze game je geld dubbel en dwars waard, omdat alle modi je tientallen uren plezier opleveren. Toch hopen we wel dat de makers snel weer revolutionaire stappen durven te nemen in de multiplayer.
Super Lucky’s Tale
We hebben dit najaar een aantal platformgames gekregen, waar de één nog beter is dan de andere. Super Mario Odyssey, Cuphead en nu ook Super Lucky’s Tale. Lucky is een optimistische en energieke eekhoorn, die het avontuur opzoekt en het opneemt tegen de slechterik Jinx. De reden: de Book of Ages is gestolen en die moet Lucky zien terug te halen. Super Lucky’s Tale heeft geen goed verhaal nodig om spelers naar z’n wereld te trekken. De kleurrijke werelden zijn verhalen op zich, met genoeg geheimen om te ontdekken en verschillende uitdagingen.
Laten we maar meteen zeggen dat het spel niets nieuws doet voor het genre (dat is ook wel erg moeilijk, met concurrentie van onder meer Super Mario). Maar de elementen die naar voren worden gebracht, zijn wel goed uitgewerkt. Aan alles kun je merken dat de ontwikkelaars een platformspel van weleer hebben willen maken. Mocht je dus klaar zijn met Super Mario Odyssey (en Sonic Forces niet leuk vinden), geef Super Lucky’s Tale dan een kans. Binnen no-time voelt het alsof je terug in de tijd bent gegaan (waar er mooie graphics zijn).
Platformveteranen kunnen echter snel concluderen dat Super Lucky’s Tale niet erg uitdagend is op de langere termijn, en dat kan hen mogelijk afschrikken. Des te leuker is het wanneer je dit spel met je jonge kind (of neefje of nichtje) speelt, zodat ze op een vrolijke wijze kunnen kennismaken met de wereld van videogames. Mocht je toch zelf de uitdaging aangaan, dan kan het zomaar zijn dat je hier met een goede zondagmiddag toch wel doorheen gegaan bent. Niet alleen zie je dan de credits voorbij rollen, ook heb je dan wel alles gezien.
Star Wars Battlefront 2
In de aanloop naar The Last Jedi, de volgende Star Wars-film in de nieuwste trilogie, brengt uitgever Electronic Arts een nieuwe shooter in hetzelfde universum uit. Battlefront 2 is uiteraard de opvolger van het deel uit 2015, dat goed werd ontvangen door zowel pers als publiek. Toch kreeg die game kritiek vanwege de redelijk simpele gameplay en de krappe hoeveelheid aan modi en opties. Ontwikkelaar DICE gooit met dit tweede deel enigszins het roer om, maar behoudt de fraaie grafische kracht en briljante geluidsfragmenten.
Vernieuwing is te vinden in de vorm van vier klassen, waardoor er meer variatie in speelstijlen is. Er is een gewone soldaat, een zwaarbewapende soldaat die punten kan verdedigen maar langzamer is, een officier die troepen kan beschermen en een specialist die met name op lange afstand opereert. Deze keer zijn ook de strijders van The Resistance (overblijfsel van de rebellen) en The First Order (de nieuwe Stormtroopers) aanwezig, evenals locaties uit alle zeven films. Hiermee is de game al een stuk uitgebreider dan het vorige deel.
Ook nieuw dit keer is een singleplayer-avontuur waar je in de huid kruipt van Iden Versio, een elitecommando, strijdend tegen de rebellen ten tijde van de ondergang van The Empire. De onvermijdelijke plottwist is wat flauw, maar de missies zijn ontzettend spectaculair. Zo vlieg je door de brokstukken van de geëxplodeerde Death Star en ren je over de zijkant van een brandende Star Destroyer, terwijl de laserkogels je om de oren vliegen. De belangrijkste eigenschap van dit verhaal is de fanservice die de ontwikkelaar aflevert.
Ondanks de spectaculaire speelstijl heeft Battlefront 2 op de fora al veel stof doen opwaaien. Er is veel terechte kritiek op het vreselijke progressiesysteem, waarmee je je soldaten sterker kunt maken. Direct na de release heeft de ontwikkelaar dan ook aankopen met echt geld geblokkeerd, waarmee een oneerlijk voordeel te krijgen was ten opzichte van spelers die alleen tijd investeren. Hopelijk geven EA en DICE hier een goed vervolg aan, want het zou zonde zijn als deze uitgebreidere, oogstrelende Star Wars-shooter hieraan ten ondergaat.
Lego Marvel Super Heroes 2
Een ander spel dat je met een kleiner lid van de familie kunt spelen, is Lego Marvel Super Heroes 2. Dit is het vervolg op, hoe kan het ook anders, Lego Marvel Super Heroes, en brengt een aantal vernieuwingen met zich mee. Zo kun je genieten van een volledig nieuw verhaal, een modus voor vier spelers en een schat aan personages — die je wel of niet zult herkennen. Combineer dat allemaal met de oude en vertrouwde Lego-gameplay en -mogelijkheden en je houdt een game over waar je ongetwijfeld dertig tot veertig uur mee zoet zult zijn.
Nee, het verhaal van de game duurt niet zó lang. Maar zoals Lego-fans weten, is het verhaal uitspelen slechts het begin. Na het uitspelen kun je de levels opnieuw spelen en alles gaan verzamelen: minikits, personages en rode blokken, het zit er wederom allemaal in. Aan de basis is dus weinig veranderd en dat kun je zowel als een voordeel als een nadeel beschouwen. Je weet in elk geval precies waar je aan begint vanaf het moment dat je het spel opstart en komt voor weinig verrassingen te staan. De actie is wel flink toegenomen in deze titel.
Een nieuw gameplay-onderdeel is de mogelijkheid tijd te manipuleren. Daarmee krijg je toegang tot een scala aan nieuwe puzzels, die vrijwel nooit je brein zullen doen kraken. Uiteindelijk geeft dit spel je toch het idee het complete Marvel-universum te redden van zijn ondergang, een thema waar we inmiddels aan gewend zijn. Ondanks het feit dat de gameplay een beetje oppervlakkig blijft, kunnen we toch genieten van een ambitieus spel, met grappige personages en fijne gameplay. Een must-play voor coöp-spelers.
Batman: The Enemy Within
In het tweede seizoen van Batman – The Telltale Series zien we dat niemand minder dan The Riddler terug is. De slechterik heeft overal puzzels achtergelaten, die langzaamaan hinten naar een grotere dreiging. Ook komt de Joker, de aartsvijand van de superheld, steeds meer in beeld. Net zoals in het eerste seizoen moet Bruce Wayne zijn leven als rijke playboy en superheld balanceren en moeilijke keuzes maken. Jij bent echter degene die de keuzes maakt: wie besluit je te vertrouwen en wie gooi je aan het einde van de dag onder de bus?
Dit tweede seizoen zet het strakke verhaal uit het eerste seizoen voort en presenteert Batman zoals we hem hebben leren kennen door de ogen van Telltale Games — maar meer eigenlijk zoals jij hem ziet. Jij bepaalt namelijk hoe Batman – en Bruce Wayne – reageren op situaties en je keuzes hebben meer dan eens grote consequenties. Je hebt namelijk niet alleen effect op de gebeurtenissen in je omgeving, ook reageren personages anders op je dankzij een nieuw geïmplementeerd systeem. Vertrouwen lijkt dus belangrijker te zijn dan ooit.
En dat lijkt precies het thema te zijn van dit nieuwe seizoen. We hebben inmiddels de eerste twee afleveringen uitgespeeld en hebben een hoop lastige keuzes moeten maken. Geen van die mogelijkheden lijkt de juiste te zijn, omdat je altijd wel iemand teleurstelt. Het belangrijkste is echter dat je ofwel weet wat je doet en daar het maximale probeert uit te halen, of juist één persoon te vriend wil houden — ongeacht de consequenties. Maar wat je ook doet, blijf wel opletten. Want zowel Batman als Wayne ervaren die consequenties.
Minecraft Story Mode: Season 2
Van de games van Telltale zijn we nu allemaal gewend dat we een leuk verhaal voorgeschoteld krijgen. Maar Minecraft is een game over hakken naar onderdelen en van die onderdelen nieuwe dingen maken waarmee je kunt hakken naar nieuwe onderdelen; hoe kun je daar nou een verhaal omheen bouwen? Dat dat kan, is duidelijk — we hebben immers al te maken met het tweede seizoen. Minecraft Story Mode Season 1 was buitengewoon goed. Telltale heeft van een game zonder verhaal een game met een verhaal gemaakt.
Seizoen twee is nu uit, dus kunnen we onze avontuurlijke schoenen wederom aantrekken. Hoe gaat het onze helden dit keer af? Je kunt merken dat Telltale aandacht heeft besteed aan de tekortkomingen van deel één. Zo hapert het scherm niet of nauwelijks meer tijdens de belangrijke momenten, of als de game de voortgang opslaat. Het loopt allemaal een stuk vloeiender. Dit was niet alleen een minpunt van seizoen één van Story Mode, maar ook van andere titels van de developer, dus wij hopen dat deze lijn door wordt gezet.
Als er in de titel van een game “Story” staat, zou je verwachten dat je aan een goed verhaal begint. Dat is in het tweede seizoen van Minecraft Story Mode niet anders. De eerste aflevering begint een beetje langzaam, maar bouwt al heel snel op naar hoogtepunten, met als einde een coole cliffhanger. Fans van Minecraft zullen sommige grapjes beter waarderen dan anderen, maar dat maakt het er niet minder leuk om. Deze game is gemaakt voor mensen die van avonturen houden — en daar hoef je in principe geen Minecraft-fan voor te zijn.
Meer informatie
Voor meer informatie, tips en adviezen voor de zoektocht naar een nieuwe tv kun je terecht in de homecinema informatiegids of je kunt direct verder lezen via onderstaande links.
De beste tv’s van 2017 voor het spelen van games: hier moet je op letten
Input lag op televisies: Wat is het en waarom is het belangrijk?
Wat heb je nodig voor Dolby Vision HDR? Een compatibele tv en speler
Gamen op en games streamen naar je tv: dit zijn de mogelijkheden
Lees ook onze recensies van gameconsoles
Sony PlayStation 4 Pro
Nvidia Shield met Android TV
Nintendo Switch
Microsoft Xbox One X
Reacties (0)