Vergelijk het aanschaffen van een smartphone nu met tien, vijftien jaar geleden. Het was spannend: er waren heel andere merken, een enorme verscheidenheid aan toestelgroottes en het verschil tussen de besturingssystemen was veel groter. Een heel andere wereld dan nu, want smartphones zijn iets meer homogeen geworden. Toch zijn er ook anno 2021 nog steeds verschillen tussen smartphones waardoor het ene toestel het andere niet is.
Smartphones lijken anno 2021 erg op elkaar, maar toch zijn er ook een aantal zaken waar ze flink op kunnen verschillen.
De camera's
Het gros van de hedendaagse smartphones is rechthoekig, ongeveer 5 tot 6,5 inch met een scherm dat de hele voorkant van het toestel beslaat. Aan de achterzijde vind je een camera-eiland en afhankelijk van het merk en type is die rond, rechthoekig, in het midden geplaatst of juist meer naar de linkerkant. Dat is niet zo speciaal, maar wat er in dat camera-eiland ligt is dat des te meer. Het is eigenlijk al sinds gsm’s overgingen in smartphones zo dat fabrikanten elkaar volop beconcurreren als het gaat om de fotografie- en video-mogelijkheden. Camera’s moeten zoveel mogelijk megapixels tellen, maar daarbij is ook de software belangrijk die zorgt voor de verdere bewerkingen van de foto’s die je kiekt. Camera’s in de smartphone waren al aan het begin van deze eeuw een flinke focus voor de fabrikant en dat is niet veranderd.
De vorm
Hoewel we net stelden dat de meeste telefoons op elkaar lijken met hun rechthoekige vorm en flinke scherm, is er wel een vrij nieuw segment binnen de smartphonewereld dat waarschijnlijk het grootste verschil maakt. De foldable toestellen. Sommige smartphones open je alsof ze een boek zijn, anderen meer alsof ze een oester zijn. Soms zit er een scharnier tussen de schermen, maar het komt ook voor dat het scherm helemaal overloopt voor een tablet-achtig effect bij openklappen. Vouwbare smartphones zijn echte eyecatchers, maar daar betaal je ook voor, want dit type smartphone zit over het algemeen wel in het luxe segment met prijzen rond de 1.500 euro. Een uitzondering zoals Samsung Galaxy Z Flip 3 daargelaten.
Het besturingssysteem
Vroeger was er ook nog een smartphone-besturingssysteem van Windows, maar eigenlijk gaat het nu altijd tussen twee grootmachten: iOS van Apple en Android van Google. iOS is te vinden op iPhones, Android op de telefoons van veel verschillende merken en typen: Samsung, Oppo, Xiaomi en OnePlus bijvoorbeeld. Waar iOS op elk toestel van Apple hetzelfde is en op dezelfde wijze wordt geüpdatet, is het bij Android-smartphones qua updates vaak wat rommelig. Dat komt omdat elke leverancier bovenop Android zijn eigen schil maakt. Dat zorgt dat verschillende merken met hetzelfde besturingssysteem als basis toch heel anders voelen. Echter duurt het vaak even voordat die schil bijgewerkt is na een update van het onderliggende besturingssysteem. Dat betekent dat je als gebruiker vaak langer moet wachten op de update van het besturingssysteem.
De processor
Een toestel kan geweldige lenzen hebben en een besturingssysteem dat helemaal bij je past, maar deze gadget valt of staat met de processor. Die doet al het rekenwerk en zorgt dat je bijvoorbeeld van alles en nog wat tegelijk kunt openen of doen. Ook voor gamen is een goede processor van belang, omdat er dan veel van je telefoon wordt gevraagd op zowel visueel gebied als de input (je aanrakingen moeten snel worden geregistreerd). Op dit moment worden high-end-telefoons op Android voorzien van een Snapdragon 888+, al werkt Qualcomm inmiddels volop aan opvolger Snapdragon 895. De nieuwste iPhone, iPhone 13, bevat de A15, een bionische chip die bij Apple zelf vandaan komt. Koop je een telefoon met een minder goede processor, dan is de kans groot dat je merkt dat hij wat langzamer of warmer wordt wanneer je hem overvraagt. Zeker als dit vaak gebeurt, dan heeft dit invloed op de duurzaamheid van je toestel.
De batterijduur
Die duurzaamheid van je smartphone heeft vaak ook te maken met je batterij. Hoe vaker die wordt gebruikt en hoe vaker die warm is, hoe meer de slijtage toeslaat. Zeker nu we meer op onze telefoons doen dan ooit tevoren (bankzaken, foto’s bewerken, social media, een CoronaCheck-app tonen), is een lange batterijduur erg belangrijk. Je wil toch zeker wel een dag door kunnen op één keer laden. De ene smartphone heeft een batterijduur van 3240 mAh, terwijl een ander met 4500 mAh is uitgerust. Hoe lang de batterij meegaat hangt af van hoe veel je hem gebruikt, wat je er allemaal op installeert, hoeveel notificaties je ontvangt en hoe oud de batterij is.
Meer informatie?
Wil je meer weten over vouwbare smartphones? Toch liever een van de beste tablets van dit moment? Je leest het op fwd.nl.
Reacties (0)