‘Samsung Galaxy S24 krijgt geen Qualcomm Snapdragon-processor’

04 april 2023 1 Minuut 0 Reacties
Samsung Galaxy S23-serie

Als we de nieuwste geruchten mogen geloven dan krijgt de Samsung Galaxy S24-lijn geen processor van Qualcomm, zoals de S23.

Het lijkt erop dat Samsung voornemens is de Galaxy S24-lijn van een Exynos-processor te voorzien. Dat zou best een big deal zijn, aangezien de Zuid-Koreaanse fabrikant voor de Galaxy S23 wereldwijd overstapte naar de Snapdragon-processors van Qualcomm. En die bevallen vaak beter dan Samsungs eigen Exynos-lijn.

Exynos is een merknaam dat verbonden is aan de mobiele processors die het Zuid-Koreaanse bedrijf produceert. Die processors belanden veelal in allerlei smartphones. Hoewel ze relatief capabel zijn, trekken ze toch vaak aan het kortste eind in de strijd met vergelijkbare Qualcomm Snapdragon-cpu’s.

Schakelt Samsung weer terug?

Veel mensen waren dan ook blij om te zien dat de Samsung Galaxy S23-lijn in z’n geheel – wereldwijd – gebruikmaakt van een aangepaste versie van de Snapdragon 8 Gen 2. Die processor doet het goed in vele benchmarks, biedt veel waar voor z’n geld en wordt ook minder warm dan Exynos-processors.

In Europa bracht Samsung altijd Exynos-modellen uit van high-end smartphones, terwijl de mensen in de Verenigde Staten een Snapdragon-model konden oppikken. Daardoor zat er altijd verschil in prestaties tussen dezelfde smartphones. En dat vonden veel consumenten en recensenten altijd jammer.

Met de wereldwijde omarming van Qualcomms chipsets kwam daar dus een eind aan, maar die vreugde is van korte duur. Zeker nu blijkt – uit geruchten – dat Samsung voor de Galaxy S24 wederom terugschakelt naar zijn eigen processorlijn. Het zou in het bijzonder om de Exynos 2400 moeten gaan.

De massaproductie begint mogelijk in november. De processor zou beschikken over tien kernen, die minimaal op 3,1 en maximaal 3,6 GHz geklokt worden. Uiteraard heeft het bedrijf nog niets bevestigd. We zullen dus nog even moeten wachten op wat Samsung zelf naar buiten brengt hieromtrent.

8.0
Samsung Galaxy S23

Beoordeling
Samsung Galaxy S23

Pluspunten
  • Processor
  • Design
  • Oled-scherm
  • Software
  • Camerasysteem
Minpunten
  • Prijs
  • Oplaadsnelheid
  • 128GB-model

Beoordeling Samsung Galaxy S23

De Galaxy S23 is de beste smartphone van het bedrijf voor een bedrag van 949 euro. Het beste van het beste vind je weliswaar op de S23 Ultra, met zijn veel betere camera, maar daar betaal je ook minimaal 400 euro meer voor. De reguliere variant beschikt over een snelle processor die niet inkakt, een fantastisch oled-scherm, een mooi design en allerlei toeters en bellen. De minpunten zijn klein en schaars: het opladen gaat langzaam en de 128GB-chip stelt teleur. Die is in vergelijkingen trager.

Het allergrootste probleem is echter de prijs. Helemaal als je hem naast de Google Pixel 7 Pro legt. Dat toestel is voor een lager bedrag op de kop te tikken. Een betere vergelijking zou de gewone Pixel 7 zijn, omdat dit allebei ‘reguliere vlaggenschepen’ zijn. Het grote voordeel van de S23 is dan wel de extra telelens, en de extra processorsnelheid moeten we ook niet vergeten. Maar om nou te claimen dat (afgaande op de adviesprijs) 300 euro (of meer!) waard is… Nee, zo ver willen we niet gaan. Dat doet niets af van de kwaliteit van deze Galaxy, maar dat is deze smartphone gewoonweg niet waard.

Lees de volledige review

Prijsvergelijker Samsung Galaxy S23

Reacties (0)