Review: TCL 20L – goedkope smartphone met uitstekend scherm

05 mei 2021 + 10 minuten 0 Reacties
TCL 20L

TCL heeft onlangs de smartphonemarkt in Nederland en België betreden. De Chinese fabrikant ken je misschien wel van de betaalbare televisies die je ook in Duitsland kunt kopen. TCL is wereldwijd een grote speler op het gebied van displays en brengt deze technologie ook naar een nieuwe smartphonereeks voor de Benelux. De nieuwe TCL 20-serie bestaat uit verschillende smartphones. Wij gaan met de betaalbare TCL 20L aan de slag met een 6,67″ Full HD+-scherm met NXTVISION displayoptimalisatietechnologie en een cameramodule met vier camera’s. Dit toestel heeft een verkoopadviesprijs van 229 euro.

Specificaties: TCL 20L

TCL 20L
Scherm 6,67-inch, 2.400 bij 1.080 pixels, lcd
Besturingssysteem TCL UI (gebaseerd op Android 11)
Processor Qualcomm Snapdragon 662
RAM 4 GB
Opslaggeheugen 128 GB
SD Ja
Dual-sim Ja, hybride
USB Ja, usb-c
GPS Ja
5G Nee
Bluetooth Ja, 5.0
NFC Ja
Camera’s 48 megapixel, 8 megapixel, 2 megapixel, 2 megapixel achter, 16 megapixel voor
Accu 5.000 mAh Lithium Polymer

De TCL 20L beschikt over een 6,67-inch Dotch-scherm in een Full HD+-resolutie van 2.400 bij 1.080 pixels. De beeldverhouding is 20:9 met een ppi van 395 en een helderheid van 500 nits. Het lcd-display maakt gebruik van NXTVISION-displayoptimalisatietechnologie. Deze technologie moet zorgen voor levendige kleuren, scherp contrast en een scherpe helderheid. Ook is er HDR-verbetering aanwezig. Aan boord vinden we een Qualcomm Snapdragon 662, 4 GB werkgeheugen en 128 GB opslaggeheugen. De batterij heeft een capaciteit van 5.000 mAh. Wifi, bluetooth 5.0, nfc en 4g worden ondersteund. Ondersteuning voor 5g ontbreekt. Ook is er ondersteuning voor hi-res audio en beschikt het toestel over dual spakers en een 3,5mm-koptelefoonaansluiting. Ontgrendelen kan met de vingerafdruksensor aan de zijkant of middels Face Unlock. Je kunt twee simkaarten plaatsen, maar een tweede simkaart gaat ten koste van de micro-sd-kaart. De TCL 20L draait op Android 11 met de TCL UI-softwareschil.

Achterop vinden we vier camera’s. Een hoofdcamera van 48 megapixel (f/2.0), een groothoekcamera van acht megapixel (f/2.2), een macrocamera van twee megapixel (f/2.4) en een dieptecamera van twee megapixel (f/2.4). Video’s kun je opnemen in 1080p met maximaal 60 beeldjes per seconde. Voorop vinden we een selfiecamera in een klein gaatje bovenaan het scherm met zestien megapixel (f/2.2). De TCL 20L is verkrijgbaar in twee kleuren, namelijk zwart en blauw. In deze review zijn wij met de zwarte variant aan de slag gegaan.

Design: Strak design en vingerafdrukmagneet

TCL is nogal trots op het ontwerp van deze smartphone. Dit model is volgens het bedrijf uitgerust met een 3D Super Sagitta-achterkant met nanopatroon wat moet zorgen voor een strak en stijlvol uiterlijk met rondingen die comfortabel in de hand liggen. Wat het allemaal betekent weten wij ook niet, maar het design ziet er wel strak uit. Uiteindelijk hebben we hier te maken met plastic, maar wel van een hoge kwaliteit. Een groot verschil met de Samsung Galaxy A52 die we eerder getest hebben. De plastic achterkant ziet er stevig uit en is met het blote oog niet van glas te onderscheiden en is een echte vingerafdrukmagneet. Het geeft de telefoon een premium uitstraling.

Aan de achterkant vinden we de cameramodule met vier camera’s in de linkerbovenhoek. Deze camera’s zijn verticaal onder elkaar geplaatst. Bovenop vinden we de 3,5mm-koptelefoonaansluiting. Aan de rechterkant vinden we de volumeknoppen en de aan/uit-knop. Deze laatste knop doet ook tevens dienst als vingerafdruksensor. Deze werkt overigens vlot en laat je het toestel snel ontgrendelen. Aan de linkerkant vinden we een extra knop. Deze roept direct de Google Assistent op. Onderop vinden we de usb-c-aansluiting. Aan de voorkant vinden we het platte scherm met de selfiecamera als waterdruppel (Dotch) bovenaan. Het scherm heeft dus een klein gaatje voor de selfiecamera.

Op het design is eigenlijk niet veel aan te merken. Het is stevig, ziet er strak uit en het toestel ligt door de afgeronde (bolle) hoeken achterop stevig in de hand. Het oogt wellicht ietwat saai en is niet heel sprankelend, maar het toestel ziet er wel uit als een premium smartphone.

Display en geluid: NXTVISION en dual speakers

Wanneer je het toestel voor de eerste keer opstart, dan valt je eigenlijk niets speciaals op aan het 6,67-inch Dotch-scherm met een Full HD+-resolutie van 2.400 bij 1.080 pixels. De beeldverhouding is 20:9 met een ppi van 395 en een helderheid van 500 nits. Het lijkt een vrij standaard lcd-scherm te zijn. Duik je in de instellingen (of klik op de NXTVISION-app), dan ga je naar de beeldinstellingen. Hier kun je Beeldverbetering (NXTVISION) aanzetten. Deze verbetert het beeldcontrast, de scherpte en de donkere details. Daaronder kun je Video- en Gameverbetering aanzetten voor het verbeteren van kleur, het contrast en het detail en weergave van HDR-kwaliteit. En deze beide opties tillen het lcd-scherm echt naar het volgende niveau.

Het contrast en de kleuren van een amoled-scherm wordt niet gehaald, maar het komt er dicht bij in de buurt. TCL heeft de eigen ontwikkelde displayoptimalisatietechnologie gebruikt voor deze smartphones en dat werpt zeker vruchten af. Voor een lcd-scherm in deze prijscategorie hebben we dan ook helemaal niets te klagen. De scherpte is goed, details worden goed weergegeven, er is voldoende contrast en zelfs het verschil tussen donkere details zijn goed zichtbaar. Dit zorgt ervoor dat het scherm op dit toestel erg geschikt is voor entertainment. Het scherm komt wel met een nadeel en dat is de maximale helderheid. Binnen heb je er geen problemen mee, maar buiten in zonlicht is het scherm al snel niet meer goed leesbaar.

Het is jammer dat het geluid niet van hetzelfde niveau is als het display. Dat is namelijk niet helemaal top. Het toestel beschikt over dual speakers, maar de speaker aan de onderkant is veel luider en van betere kwaliteit dan de speaker aan de bovenkant (oorspeaker). Het geluid is dan ook niet in balans. Het geluid mist daarnaast behoorlijk wat diepte, waardoor het erg ‘leeg’ klinkt. En dat is toch jammer.

Accuduur: 5.000 mAh opladen in 2,5 uur

De TCL 20L beschikt over een grote batterij van 5.000 mAh. En dit toestel gaat vrij zuinig om met de batterij. Om de twee dagen een keer opladen is eerder regel dan uitzondering. Het jammere is wel dat snelladen niet ondersteund wordt. De meegeleverde lader doet namelijk 2,5 uur over het opladen van de 5.000 mAh-batterij. Draadloos opladen is niet aanwezig.

Het toestel ondersteunt wel omgekeerd opladen. Zit je onderweg met een ander apparaat dat een lege batterij heeft? Via omgekeerd opladen kun je met de TCL 20L andere apparaten opladen. De TCL 20L is hierbij dus ook een 18W-oplader voor onderweg.

Camera's: veelzijdig camerasysteem

De TCL 20L beschikt in totaal over vijf camera’s. Een hoofdcamera van 48 megapixel (f/2.0), een groothoekcamera van acht megapixel (f/2.2), een macrocamera van twee megapixel (f/2.4) en een dieptecamera van twee megapixel (f/2.4). Voorop vinden we een selfiecamera in een waterdruppel bovenaan het scherm met zestien megapixel (f/2.2).

De camera-app is over het algemeen zeer overzichtelijk. Onderaan vind je mogelijkheden als Foto (Automatisch), Video, Portret, Pro en Panorama. Onder Meer vind je opties als Supermacro, Slowmotion en Lichtspoor. Bovenaan vind je voor iedere optie nog verdere mogelijkheden als kunstmatige intelligentie, videostabilisatie (EIS), HDR of de flitser.

Voor deze prijscategorie maakt de TCL 20L vrij goede foto’s, in ieder geval de hoofdcamera van 48 megapixel. Foto’s zijn kleurrijk, scherp bij goede lichtomstandigheden en je kunt details goed onderscheiden. De ultra-groothoeklens is van een mindere kwaliteit. De dieptecamera helpt voor het bokeh-effect met een scherpe voorgrond en wazige achtergrond en de macrocamera laat je onderwerpen dichtbij halen. Het is een compleet pakket aan cameramogelijkheden, waarbij je de ultragroothoek kunt selecteren voor een brede beeldhoek of kunt inzoomen tot maximaal 4 keer zoom. Video’s kun je opnemen in 1080p met maximaal 60 beeldjes per seconde, waarbij EIS helpt om bewegingen zoveel mogelijk te beperken.

Het is allemaal niet wereldschokkend wat de camera’s doen op dit toestel, maar in deze prijscategorie voldoet het over het algemeen prima.

Voorbeeldfoto's

Hieronder vind je een slider met foto’s die gemaakt zijn met de TCL 20L. De foto’s zijn onbewerkt, om een zo goed mogelijk beeld te geven. Wel zijn ze iets kleiner gemaakt om deze pagina beter te laten laden. De eerste twee foto’s zijn gemaakt vanaf dezelfde plek met de hoofdcamera en vervolgens de ultra-groothoekcamera. Het verschil tussen beide camera’s is behoorlijk groot, waarbij de ultra-groothoekcamera echt de mindere van de twee is met verlies van kleur, scherpte en detail. De hoofdcamera presteert over het algemeen vrij goed, maar op foto 5 kun je de soms ietwat overenthousiaste softwareoptimalisatie zien waardoor foto’s er onrealistisch uit gaan zien. De macrofoto’s zijn over het algemeen wel redelijk goed.

Software: TCL UI en Android 11

De TCL 20L geeft ons ook de eerste kennismaking met de softwareschil van TCL en dat is ‘TCL UI’. En eigenlijk valt dat helemaal niet tegen. Dit toestel draait dus op Android 11 met de softwareschil TCL UI. En dat is helemaal niet zo’n verkeerde softwareschil. Voor het grootste deel heb je hier gewoon te maken met een vrij kale Android-schil en dat kunnen we alleen maar toejuichen. Het nadeel is wel dat TCL vrij veel apps heeft voorgeïnstalleerd. Netflix, Facebook, Booking.com, Modern Combat Rebel Guns (best een leuk spel overigens) en diverse eigen apps. Deze kun je overigens gemakkelijk weer verwijderen.

TCL UI

Het menu voor de instellingen is overzichtelijk en laat je vrij veel naar wens aanpassen. Er is standaard een appdrawer aanwezig, waarbij je de apps op diverse manieren kunt sorteren. Swipe je naar het linkerscherm vanaf het thuisscherm, dan heb je de Google Feed met artikelen waar jij mogelijk geïnteresseerd in bent. Dat werkt allemaal prima en is veel beter dan dat een fabrikant je allemaal andere zaken opdringt waar je niet op zit te wachten. Dat is hier niet het geval, wat ervoor zorgt dat TCL UI over het algemeen een fijne softwareschil over Android 11 is.

TCL was eerst nog een beetje onduidelijk over het updatebeleid. In het originele persbericht stond één grote Android-update en twee jaar beveiligingsupdates per kwartaal. Daarna veranderde het weer. Hoe lang kunnen we nu precies updates verwachten? Inmiddels heeft het bedrijf het toegevoegd aan de eigen website. De TCL 20L kan beveiligingsupdates verwachten tot april 2024. Dat zijn drie jaar beveiligingsupdates en dat is natuurlijk erg netjes. Waarschijnlijk krijg je ze niet maandelijks, maar eens per kwartaal. Hoeveel grote Android-updates we nog kunnen verwachten is onduidelijk. Op dit moment houden we het originele persbericht maar aan en dat zou betekenen dat je in ieder geval Android 12 kunt verwachten.

Prestaties en in gebruik

De hardware aan boord is zeker niet het snelste van het snelste. De Qualcomm Snapdragon 662 is zeker geen topper als je het vergelijkt met andere chipsets die we soms in deze prijscategorie zien, zoals de Poco-telefoons of de Xiaomi Redmi Note 10 Pro. Deze smartphone is dan ook niet op gamers gericht die veeleisende games willen spelen, alhoewel het een spel als het vooraf geïnstalleerde Modern Combat Rebel Guns meer dan vloeiend kan draaien. Ook Mario Kart en Pokémon Go is geen enkel probleem. De TCL 20L doet wat het moet doen. Je kunt prima social media gebruiken, e-mails versturen, WhatsAppen of gewoon surfen over het internet. Wel kom je hier en daar wat vertragingen tegen. Dit valt met name op in de camera-app. Het duurt soms even voordat een aangeklikte optie daadwerkelijk geactiveerd wordt. Dit zie je ook terug op andere gebieden, waarbij het beeld soms even ‘vast’ lijkt te zitten.

Deze vertragingen gebeuren niet doorlopend, maar iedere dag kom je wel een dergelijke vertraging tegen. Na veel testen lijkt het met name te gebeuren wanneer het toestel net is ontgrendeld. Het heeft dan even nodig om echt actief te kunnen zijn. Op een toestel van 229 euro kun je dat voor lief nemen. Laten we hopen dat de optimalisatie softwarematig nog wat beter afgesteld kan worden, zodat deze vertragingen minder voor zullen komen. De batterijoptimalisatie is verder wel prima in orde. Twee dagen zonder opladen is goed te doen met de grote batterij van 5.000 mAh.

Conclusie

De TCL 20L is een goed toestel voor de kleine portemonnee. Je krijgt een goed display tot je beschikking en het design lijkt uit een hogere prijsklasse te komen. Daar is dan ook helemaal niets mis mee. Ook TCL’s eigen UI-softwareschil valt niet tegen. Het is een compleet toestel met vijf camera’s aan boord, waarbij vooral de hoofdcamera voor goede resultaten zorgt. De overige camera’s zijn wel duidelijk van mindere kwaliteit. De hardware is zeker niet de snelste en dat kan soms voor vertragingen zorgen. Het trage opladen en het ongebalanceerde geluid moet je wel voor lief nemen.

Toch heeft de TCL 20L een goede indruk achtergelaten. Het is het eerste toestel van TCL op de markt in Nederland en het is meteen een goede poging. Als ze deze lijn doortrekken naar volgende toestellen dan hebben we een nieuwe fabrikant op de markt waar serieus rekening mee gehouden moet worden.

 

7.0
TCL 20L productfoto

Beoordeling
TCL 20L

Pluspunten
  • Goed display
  • Premium design
  • Veelzijdige cameramogelijkheden
  • Grote batterij
Minpunten
  • Traag opladen
  • Ongebalanceerd geluid
  • Soms vertragingen
  • Hardware mocht iets sneller

Beoordeling TCL 20L

De TCL 20L is een prima toestel voor de kleine portemonnee. Je krijgt een goed display tot je beschikking en het design lijkt zelfs uit een hogere prijsklasse te komen. Daar is dan ook helemaal niets mis mee. Ook TCL's eigen UI-softwareschil valt niet tegen. Het is een compleet toestel met vijf camera's aan boord, waarbij vooral de hoofdcamera voor goede resultaten zorgt. De overige camera's zijn wel duidelijk van mindere kwaliteit. De hardware is zeker niet de snelste en dat kan soms voor vertragingen zorgen. Het trage opladen en het ongebalanceerde geluid moet je wel voor lief nemen.

Toch heeft de TCL 20L een goede indruk achtergelaten. Het is het eerste toestel van TCL op de markt in Nederland en het is meteen een goede poging. Als ze deze lijn doortrekken naar volgende toestellen dan hebben we een nieuwe fabrikant op de markt waar serieus rekening mee gehouden moet worden.

 

Prijsvergelijker TCL 20L

Reacties (0)