Review: Oppo Reno 6 en Oppo Reno 6 Pro – twee compleet verschillende smartphones

09 september 2021 + 10 minuten 0 Reacties
Oppo Reno 6 Pro

Oppo heeft vandaag de nieuwe Oppo Reno 6-serie gepresenteerd. Wij zijn de afgelopen weken al met beide smartphones aan de slag geweest en hebben de review dan ook al paraat. Heb jij uitgekeken naar de Oppo Reno 6-serie? We vertellen je er alles over in deze review van de Oppo Reno 6 (499 euro) en de Oppo Reno 6 Pro (799 euro).

Specificaties - Snapdragon 870 vs. Dimensity 900

Oppo Reno 6 Pro Oppo Reno 6
Scherm 6,55-inch, 2.400 bij 1.080 pixels, amoled, 90Hz 6,43-inch, 2.400 bij 1.080 pixels, amoled, 90Hz
Besturingssysteem ColorOS 11.3 (Android 11) ColorOS 11.3 (Android 11)
Processor Qualcomm Snapdragon 870 MediaTek Dimensity 900
Werkgeheugen 12 GB 8 GB
Opslaggeheugen 256 GB 128 GB
SD Nee Nee
Dual-sim Ja Ja
USB Ja, usb-c Ja, usb-c
GPS Ja Ja
5G Ja Ja
Bluetooth Ja, 5.2 Ja, 5.2
NFC Ja Ja
Camera’s 50 megapixel, 16 megapixel, 13 megapixel, 2 megapixel achter 64 megapixel, 8 megapixel, 2 megapixel achter, 32 megapixel voor
Accu 4.500 mAh, 65W-snelladen 4.300 mAh, 65W-snelladen

Ondanks dat de Oppo Reno 6 en Reno 6 Pro tot dezelfde serie behoren, zijn de specificaties behoorlijk verschillend. De Oppo Reno 6 heeft een amoled-scherm van 6,43-inch (2.400 bij 1.080 pixels) met een beeldverversingssnelheid van 90Hz. De processor is een MediaTek Dimensity 900 en er is 8 GB werkgeheugen en 128 GB opslaggeheugen. De batterij heeft een capaciteit van 4.300 mAh (65W-laden). Achterop vinden we drie camera’s van respectievelijk 64-megapixel (hoofdcamera), acht megapixel (ultra-groothoek) en twee megapixel (macro).

De Oppo Reno 6 Pro heeft een curved amoled-scherm van 6,55-inch (2.400 bij 1.080 pixels, 90Hz). Aan boord vinden we de Qualcomm Snapdragon 870 met 12 GB werkgeheugen en 256 GB opslaggeheugen. De batterij is iets groter met een capaciteit van 4.500 mAh (65W-laden). De quadcameramodule komt met een 50-megapixel hoofdcamera, 16-megapixel ultragroothoek, 13-megapixel telelens en twee megapixel macrolens. Oppo heeft dit toestel ook mede voor gamers gemaakt. Er is een X-axis Linear Motor voor verschillende feedback vibraties tijdens het gamen en een Ultra-large Vapor Chamber om het toestel koel te houden tijdens de meest veeleisende games.

Oppo heeft wederom flink uitgepakt met de fotomogelijkheden voor beide smartphones. Het bedrijf legt de nadruk onder andere op AI Portrait Video, waarmee je video’s met bokeh-effect (scherpe voorgrond en wazige achtergrond) kunt maken en een groot scala aan andere AI-functies voor je foto’s en video’s. Beide toestellen draaien op Android 11 met ColorOS 11.3.

Design – twee totaal verschillende designs

Behoren de Oppo Reno 6 en de Oppo Reno 6 Pro tot dezelfde serie? Wie beide toestellen voor het eerst bekijkt zou haast denken van niet. De reguliere Oppo Reno 6 heeft volgens de fabrikant een ‘Retro’-design. Wij vinden het voornamelijk op een iPhone lijken met de volledig vlakke zijkanten, het platte scherm en de achterzijde met de drie camera’s in de cameramodule. Het is nog net niet de ‘kookeiland’-opstelling van de laatste generaties iPhones, maar verder komt het design redelijk overeen. En dat is zeker geen minpunt, want het geeft de Oppo Reno 6 een unieke uitstraling onder de huidige Android-telefoons. Wij testen het toestel in de kleur Arctic Blue, een glinsterende mix van blauw en wit, wat zelfs paarse tinten in het juiste licht lijkt te hebben. Het glazen design glinstert veel, waardoor het lijkt of er duizenden kleine diamantjes geplaatst zijn. Oppo noemt deze techniek Oppo Glow en dit vinden we terug bij beide toestellen.

De Oppo Reno 6 Pro daarentegen lijkt op de traditionele high-end telefoon met een curved-scherm. Deze gebogen randen vinden we ook terug aan de achterkant. Het toestel is wat dat betreft veel ronder dan het rechte design van het reguliere model. Ons testtoestel is in de kleur Lunar Grey, oftewel ‘maangrijs’. Ook dit glas op de achterkant kan in het licht veranderen en lijkt soms ook blauw of juist zwart te worden.

Kijken we naar de knoppen en aansluitingen, dan zitten deze bij beide toestellen op dezelfde plek. Aan de onderkant de simkaarttrede en de usb-c-aansluiting. De volumeknoppen zitten aan de linkerkant en de aan/uit-knop aan de rechterkant. De cameramodule zit bij beide toestellen in de linkerbovenhoek aan de achterzijde. Voorop vinden we een gaatje in het display voor de selfiecamera in de linkerbovenhoek. Een 3,5mm-koptelefoonaansluiting ontbreekt, evenals de mogelijkheid om een micro-sd-kaart te plaatsen. Ontgrendelen kan via Face Unlock en de vingerafdruksensor in het scherm. Deze werken snel en soepel bij beide toestellen.

Display en geluid - goede beeldkwaliteit bij beide toestellen

Heb je liever een plat scherm van de Oppo Reno 6? Of ga je toch voor de iets luxere uitstraling van een curved scherm met de Oppo Reno 6 Pro? Het display van het Pro-model is met 6,55-inch iets groter dan het 6,43”-scherm van het reguliere model, maar de resolutie van 2.400 bij 1.080 pixels en de beeldverversingssnelheid van maximaal 90Hz is identiek. Op het eerste gezicht lijken de schermen dan ook veel op elkaar, maar er zijn toch enkele verschillen te noemen. Zo is het scherm van de Oppo Reno 6 Pro iets helderder dan het scherm van de Reno 6 en ook het kleurbereik is op het Pro-model iets groter. Ga je dat met het blote oog zien? Dat is lastig te zeggen. Wie beide toestellen naast elkaar houdt ziet levendige kleuren en een goed contrast, waarbij de resolutie van 2.400 bij 1.080 pixels meer dan voldoende is om al jouw content scherp weer te geven. Scrollen gaat uitermate soepel door de hogere beeldverversingssnelheid.

Ben je toch niet helemaal tevreden? In de instellingen kan je de kleurtemperatuur, schermkleurmodus en kleurversterking naar wens aanpassen. Ook is er een modus voor oogcomfort om blauw licht zoveel mogelijk te filteren. Het scherm van de Reno 6 Pro is overigens Netflix en Prime Video HD- en HDR-gecertificeerd, dus je kunt de toestellen prima gebruiken voor je favoriete streamingdiensten. Het scherm van de Reno 6 Pro zelf ondersteunt HDR10+. Het scherm van de Oppo Reno 6 is enkel HD-gecertificeerd voor Netflix en Prime Video, dus de betere entertainment-ervaring krijg je op het Pro-model.

Een pluspunt gaat uit naar het geluid, want daarmee weet de Oppo Reno 6-serie zich dit keer echt te onderscheiden. Dat geldt dan met name voor de Oppo Reno 6 Pro, want het reguliere model kan hier qua geluidskwaliteit toch lang niet aan tippen. De Oppo Reno 6 Pro weet een perfecte balans tussen midden- en hoge tonen te vinden met ook op hogere volumes nog kraakhelder geluid. De Oppo Reno 6 klinkt wat beperkter en vliegt op hogere volumes een beetje uit de bocht. Lage tonen uit kleine smartphone-speakertjes is natuurlijk altijd lastig. De bas heeft tenslotte de ruimte nodig en die kan een smartphone niet bieden. Toch weet met name de Oppo Reno 6 Pro heel volwassen geluid te bieden waardoor je dit toestel heel goed als muziekbron kunt gebruiken wanneer je geen hifi-geluid nodig hebt.

Dat verschil in geluidskwaliteit wordt duidelijk wanneer je kijkt naar de speakers. De Oppo Reno 6 Pro heeft stereo-speakers (boven- en onderkant van de telefoon), terwijl de Oppo Reno 6 een enkele speaker aan de onderkant heeft. Beide toestellen ondersteunen een scala aan high-res bluetooth codecs en er is Dolby Atmos-ondersteuning (zowel via de speaker als via oordopjes). Heb je ook draadloze oordoppen van Oppo uit de Enco-serie? Dan biedt het Oppo-ecosysteem directe integratie. Je hoeft geen extra app te downloaden voor de instellingen of de equalizer, dit zit direct in Oppo’s ColorOS ingebouwd. Open de eerste keer de oplaadcase en de Enco-oordoppen worden direct gevonden.

Accu - supersnel opladen, maar helaas niet draadloos

De Oppo Reno 6 Pro is voorzien van een batterij van 4.500 mAh, terwijl de Oppo Reno 6  een iets kleinere batterij van 4.300 mAh heeft. Beide toestellen gebruiken een andere chipset, dus je gaat zeker verschil in accuduur zien. Verrassend genoeg is de Oppo Reno 6 zuiniger bij actief gebruik, ondanks de kleinere batterij. In standby is het echter precies andersom. De Oppo Reno 6 Pro is dan vele malen zuiniger. We hebben beide accu’s volledig opgeladen en vervolgens in standby laten staan. Na 5 dagen was de Oppo Reno 6 helemaal leeg. De Oppo Reno 6 Pro had nog 47 procent over. Ga je de smartphones echter actief gebruiken om te surfen over het internet, social media of spelletjes, dan zagen we dat de Oppo Reno 6 zuiniger was.

Hoe dan ook, de dag kom je met beide toestellen zeker door. Heel fijn is het opladen, want dankzij 65W SuperVOOC 2.0 Flash Charge laad je beide telefoon binnen 28 minuten weer helemaal op. Wel missen we draadloos laden, dat is helaas niet aanwezig.

Camera’s - AI Portrait Video

Oppo heeft weer een tandje bijgeschakeld als we kijken naar de camera’s op beide toestellen. De Oppo Reno 6 Pro beschikt over dezelfde hoofdcamera als de high-end Oppo Find X3 Pro met een vijftig megapixel Sony IMX 766-sensor aan boord. De toestellen hebben de volgende camera’s aan boord:

Camera’s Oppo Reno 6 Pro Oppo Reno 6
Hoofdcamera 50 megapixel
(Sony IMX766 1/1.56″ sensor size, f/1.8, All Pixel Omni Focus, DOL-HDR, OIS)
64 megapixel
( f/1.7)
Ultragroothoekcamera 16MP Ultra Wide-Angle Lens f/2.2 8MP Wide Angle Lens, f/2.2 aperture
Telephoto lens 13MP Telephoto Lens f/2.4, FOV 45°, AF supported
Macrolens 2MP Macro Lens f/2.4, FOV 89° 2MP Macro Lens, f/2.4 aperture
Frontcamera 32MP, f/2.4 aperture 32MP, f/2.4 aperture
Video’s camera achter 4K @60fps/30fps, 1080P @60fps/30fps, 720P @60fps/30fps
Slow motion video: 1080P @120fps, 720P @240fps
Video zoom: 1080P @30fps
up to 4K (30 fps), 1080P@60 fps/30 fps, 720P@60 fps/30 fps
Video’s selfiecamera Front camera: 1080P/720P @30fps Supports video stabilization at 1080P@30fps Front camera: 1080P/720P@30fps

Je hebt dus meer mogelijkheden dankzij de extra telelens op de Oppo Reno 6 Pro in vergelijking met het reguliere model. En in de praktijk haal je over het algemeen ook de betere resultaten met de Oppo Reno 6 Pro. De Sony IMX766 is een prima camerasensor dat verder wordt geholpen door Oppo’s uitstekende camerasoftware. De autofocus is razendsnel en het toestel weet ook in donkere omstandigheden prima foto’s te maken. Wel weet de AI soms te overdrijven met te uitbundige kleuren, maar je kunt als gebruiker zelf veel aanpassen. Foto’s zijn scherp en hebben over het algemeen een goed contrast. De ultra-groothoeklens kan goed meekomen met de hoofdcamera, maar heeft wat meer moeite met donkere omstandigheden. De telephoto lens kan inzoomen tot 10x, maar verwacht hier niet teveel van. Foto’s zijn al snel te pixelig en onscherp. Op 5x is het resultaat beter. Het is echter geen periscooplens zoals bij de echte high-end toestellen. De selfiecamera’s op beide toestellen zijn identiek en halen ook vrijwel dezelfde resultaten boordevol details en een goede scherpte-diepte bij portretten, maar de kleine sensor heeft wel wat meer moeite in omstandigheden bij weinig licht.

De Oppo Reno 6 presteert over het algemeen goed, maar kan met iedere camera (net) niet tippen aan de prestaties van de Oppo Reno 6 Pro. De sensor van de hoofdcamera is minder lichtsterk, waardoor er sneller ruis op zal treden. In lichte omstandigheden merk je minder verschil en weet dit reguliere model het Pro-model soms zelfs te overtreffen qua contrast, maar zijn kleuren soms uitgebeten. Zodra er minder licht aanwezig is wint het Pro-model iedere keer. Ook high dynamic range weet de Reno 6 Pro veel beter toe te passen. Het Pro-model heeft over het algemeen de beste camera’s aan boord, maar deze zijn soms wat inconsistent met niet goed gefocuste foto’s. Een software-update zou de consistentie wat kunnen verbeteren.

Je hebt op beide toestellen een groot scala aan mogelijkheden. Nieuw zijn de AI Portret-mogelijkheden. Zo krijg je scherpe voorgronden en wazige achtergronden. We kennen het bokeh-effect bij foto’s, maar Oppo heeft het nu ook voor video toegevoegd en dat werk verrassend goed. Het is natuurlijk vooral leuk voor je social media, maar vind je dit totaal niet boeiend, dan heeft de Oppo Reno 6-serie gelukkig voldoende andere mogelijkheden zoals een geavanceerde nachtmodus voor foto en video, video met twee beelden, live-filters, een Pro Expert-modus en slow motion. Ook de Ultra Steady Video verdient een pluim. Deze beeldstabilisatie bij het filmen werkt erg goed. Beide toestellen hebben qua fotomogelijkheden veel te bieden en ondanks de inconsistentie van de Oppo Reno 6 Pro wint dat toestel qua fotokwaliteit van het reguliere model.

Software - overzichtelijk en drie jaar updates

Beide smartphones draaien op ColorOS 11.3, dat gebaseerd is op Android 11. Oppo’s ColorOS-softwareschil heeft de laatste jaren reuzenstappen gemaakt qua overzichtelijkheid en gebruiksvriendelijkheid. De instellingen worden in handige menu’s weergegeven, waardoor je meestal snel zult vinden wat je zoekt. Handig is het menu Persoonlijke Instellingen, waar je niet alleen kunt wisselen tussen thema’s, maar ook pictogramstijlen, kleuren, lettertype en weergavegrootte en de meldingenlade naar wens kunt instellen. Oppo biedt volop aanpassingsmogelijkheden voor de gebruiker.

ColorOS 11.3

En dan is het toch jammer dat het aantal vooraf geïnstalleerde apps weer iets groter lijkt geworden. Op vorige toestellen van Oppo was dit ook wel eens aan de orde, maar dat hield met een aantal apps wel op. Nu heb je onder andere Amazon Music, Amazon Shopping, Facebook, Netflix, Prime Video en PUBG Mobile. Dat hoeft toch allemaal niet? We kunnen heel goed zelf apps downloaden uit de Play Store die we nodig hebben. Gelukkig kun je deze apps wel gewoon verwijderen.

Hoe zit het dan met het updatebeleid? Dat zit vrij goed bij de Reno-serie. Oppo belooft twee grote Android-updates en drie jaar lang beveiligingsupdates. Je kunt dus wel eventjes vooruit met de Oppo Reno 6 en Oppo Reno 6 Pro.

Prestaties en in gebruik

Beide smartphones hebben een premium design en liggen goed in de hand. Navigeren door Android 11 werkt soepel en snel en dankzij het werkgeheugen kun je genoeg vensters en taken tegelijk laten draaien. ColorOS 11.3 is één van de betere softwareschillen van dit moment waarbij je veel naar wens kunt instellen. De Oppo Reno 6 Pro wint qua prestaties van de Oppo Reno 6. Niet alleen qua processor, maar ook qua fotoprestaties en geluid. Ook het display is bij het Pro-model net iets helderder met een groter kleurbereik. Qua games kun je de komende jaren prima vooruit met de Oppo Reno 6 Pro, waarop je ook de nieuwste games soepel kunt spelen. De force feedback-achtige vibratietechnologie moet hierbij ondersteunen, maar is even wennen. Tijdens het spelen van PUBG Mobile merk je duidelijk verschil in haptische feedback tijdens het afvuren van verschillende wapens, maar het valt vooral op dat het systeem inconsistent is. Soms krijg je namelijk helemaal geen feedback en op andere moment komt het te laat. Daar moet nog even aan gesleuteld worden, maar het kan een meerwaarde zijn. Ook de Vapor Chamber moet bijdragen aan het koel houden van de telefoon voor maximale prestaties. Dat weet het over het algemeen goed te doen. Het toestel wordt wel een beetje warm, maar zeker niet zo heet als bij toestellen met de nieuwe Snapdragon 888 die je door de hitte soms niet eens meer vast kunt houden. De Reno 6 Pro is dan ook hét toestel voor gamers. Het reguliere model is door de tragere hardware wat minder toekomstbestendig voor gamers, maar PUBG Mobile draaide soepel.

Voor je dagelijkse portie films en series raden we met name het Pro-model aan. Niet alleen door het geluid uit de stereo-speakers, ook doordat het HDR10+- scherm Netflix en Prime Video HD- en HDR-gecertificeerd is.

Zoals altijd levert Oppo weer een compleet pakket met een schermprotector die al geplaatst is en een doorzichtig hoesje en de 65W-lader. De Oppo Reno 6 komt ook nog met (bedrade) oordopjes in de doos, maar daar moet je niet teveel van verwachten.

Conclusie

De Oppo Reno 6 Pro is in feite een vlaggenschip zonder de bijbehorende vlaggenschipprijs. We hebben in het verleden wel eens kritiek gehad op de adviesprijzen van Oppo. Uiteraard is 799 euro veel geld, maar vergeleken met smartphones van 1200 euro missen we eigenlijk alleen het draadloze opladen. Het display is goed, het geluid uitstekend, de hoofdcamera vinden we ook terug op de high-end smartphones en de Snapdragon 870 is misschien niet de snelste Snapdragon 888, maar meer dan voldoende om alles te kunnen draaien wat je maar wenst. Vooral de hobbyfotografen en gamers zullen genieten van dit toestel, dat misschien wel één van de beste smartphones van dit moment in deze prijsklasse is.

De Oppo Reno 6 is voor 499 euro een goede smartphone, maar kent gedegen concurrentie in deze prijscategorie. Denk bijvoorbeeld aan de OnePlus Nord 2, de Samsung Galaxy S20FE of de iPhone SE 2020. Wat spreekt voor de Oppo Reno 6 ten opzichte van deze concurrentie is het design, maar qua hardware kan het niet mee met de OnePlus Nord 2. Deze beschikt over een snellere processor en dezelfde hoofdcamera als de Reno 6 Pro, zij het dat OnePlus daar niet zulke goede prestaties uit weet te halen in vergelijking met Oppo’s camerasoftware. De Oppo Reno 6 is een goed toestel, maar niet het beste van het beste op dit prijsniveau.

De Oppo Reno 6 Pro geven we een 9, de Oppo Reno 6 een 8, samen een 8.5 voor de Oppo Reno 6-serie.

8.5
Oppo Reno 6 Pro product

Beoordeling
Oppo Reno 6 en Oppo Reno 6 Pro

Pluspunten
  • Schitterend design
  • Razendsnel opladen
  • Prima beeldkwaliteit
  • Volop cameramogelijkheden
  • Reno 6 Pro: top voor fotografen en gamers
  • Reno 6 Pro: zeer goede speakers
  • ColorOS 11.3 is zeer overzichtelijk
Minpunten
  • Geen draadloos opladen
  • Camera's soms wat inconsistent
  • Reno 6: hardware mag iets sneller
  • Reno 6: adviesprijs te hoog voor wat je krijgt
  • Teveel vooraf geïnstalleerde apps

Beoordeling Oppo Reno 6 en Oppo Reno 6 Pro

De Oppo Reno 6 Pro is in feite een vlaggenschip zonder de bijbehorende vlaggenschipprijs. We hebben in het verleden wel eens kritiek gehad op de adviesprijzen van Oppo. Uiteraard is 799 euro veel geld, maar vergeleken met smartphones van 1200 euro missen we eigenlijk alleen het draadloze opladen. Het display is goed, het geluid uitstekend, de hoofdcamera vinden we ook terug op de high-end smartphones en de Snapdragon 870 is misschien niet de snelste Snapdragon 888, maar meer dan voldoende om alles te kunnen draaien wat je maar wenst. Vooral de hobbyfotografen en gamers zullen genieten van dit toestel, dat misschien wel één van de beste smartphones van dit moment in deze prijsklasse is.

De Oppo Reno 6 is voor 499 euro een goede smartphone, maar kent gedegen concurrentie in deze prijscategorie. Denk bijvoorbeeld aan de OnePlus Nord 2, de Samsung Galaxy S20FE of de iPhone SE 2020. Wat spreekt voor de Oppo Reno 6 ten opzichte van deze concurrentie is het design, maar qua hardware kan het niet mee met de OnePlus Nord 2. Deze beschikt over een snellere processor en dezelfde hoofdcamera als de Reno 6 Pro, zij het dat OnePlus daar niet zulke goede prestaties uit weet te halen in vergelijking met Oppo's camerasoftware. De Oppo Reno 6 is een goed toestel, maar niet het beste van het beste op dit prijsniveau.

De Oppo Reno 6 Pro geven we een 9, de Oppo Reno 6 een 8, samen een 8.5 voor de Oppo Reno 6-serie.

Prijsvergelijker Oppo Reno 6 en Oppo Reno 6 Pro

Reacties (0)