Review: OnePlus Nord CE 5G biedt bijzonder veel voor weinig

16 juni 2021 8 Minuten 0 Reacties
oneplus-nord-ce-5g-3
FWD award

De OnePlus Nord CE 5G is het nieuwste betaalbare midrange toestel van de Chinese fabrikant, met een vanafprijs van 299 euro.

De OnePlus Nord CE 5G is een midrange smartphone die beschikbaar is in verschillende configuraties.

  • 6 GB ram + 128 GB rom kost 299 euro
  • 8 GB ram + 128 GB rom kost 329 euro
  • 12 GB ram + 256 GB rom kost 399 euro

De drie verschillende configuraties hebben verder allemaal dezelfde specificaties en natuurlijk hetzelfde design. Het verschil in de prijs komt door de hoeveelheid werk- en opslaggeheugen in de toestellen. OnePlus is een merk dat zichzelf omhoog gevochten heeft door een succesvolle strategie: capabele smartphones aanbieden door constant onder de prijs van de concurrentie te zitten. Dat imago is de fabrikant mettertijd een beetje verloren, maar met de Nordlijn lijkt het merk zichzelf opnieuw uitgevonden te hebben. Zet de Nord CE 5G die lijn voort?

Design en specificaties

Zo op het eerste gezicht lijkt de OnePlus Nord CE 5G heel erg op de eerste OnePlus Nord, uit 2020. Desondanks zijn er toch wat verschillen. Zo is de cameramodule kleiner achterop, treffen we een enkele frontcamera aan en missen we de notificatieschuifregelaar aan de zijkant. De Nederlandse vertegwnwoordiger van het bedrijf verzekert ons dat dit een bewuste keuze is. Consumenten binnen het midrange segment kennen de slider niet echt en hebben er ook geen interesse in — in tegenstelling tot de echte powerusers van het merk.

Onder de motorkap zit een Qualcomm Snapdragon 750G-processor. Dat is dezelfde, zeer capabele processor die we eerder aantroffen in de geliefde Samsung Galaxy A52 5G. In de review van het Samsungmodel zijn we te spreken over diens prestaties en datzelfde geldt nu ook voor de nieuwe Nord. Het toestel werkt snel en effectief en kan moeiteloos het gros van de huidige applicaties aan. De vraag is echter hoe toekomstbestendig de processor is. Dat is iets wat we nu niet kunnen zeggen, maar je moet er toch wel twee, drie jaar mee vooruit kunnen.

Net zoals bij het vorige model maakt OnePlus ook nu gebruik van lpddr4x-ram voor het werkgeheugen en ufs 2.1-rom voor de opslagruimte. Dit zijn oudere en daardoor goedkopere standaarden voor dergelijk geheugen, waardoor de prijzen relatief laag gehouden worden. Hier merk je vrij weinig van in het dagelijkse gebruik, al kun je ook geen vlaggenschipprestaties verwachten. Het kan gebeuren dat je software tegenkomt die niet zo heel soepel draait, maar tijdens ons gebruik is dat slechts een enkele keer bij een game voorgekomen.

De accu heeft dit keer iets meer vermogen, namelijk 4.500 mAh. Daarnaast ondersteunt het toestel de Warp Charge 30T Plus-oplader. Dat is in feite dezelfde oplader als van de high-end toestellen van voorgaande jaren, waardoor je ook je Nord dit keer razendsnel oplaadt via usb-c. Dat is dus een flinke vooruitgang ten opzichte van het vorige model. De batterij gaat overigens lekker lang mee. Je kunt erop rekenen dat je zeker de dag doorkomt. En met redelijk gebruik kan het ook gebeuren dat je zelfs op dag twee de avond bereikt zonder oplader.

Media en gebruik

Het grote amoled-scherm van 6,43 inch biedt enorm veel waar voor dit geld. Met een schermverhouding van 20:9 en een verversingssnelheid van 90 Hz, kan content heel fijn in beeld gebracht worden. Zelden komen we kwaliteit van deze hoogte tegen op een prijspunt van tussen de 299 en 399 euro. Foto’s, video’s en games zien er allemaal heel mooi uit, mede dankzij die hoge verversingssnelheid. De aanwezige hardware gaat daar prima mee om. Zolang je ondertussen niet te veel vraagt van het toestel, kom je geen gestotter of andere onvolkomenheden tegen.

Een kritiekpunt op de vorige Nord was dat het scherm niet heel helder ingesteld kon worden. Dat kan nu gelukkig wel. De handmatige helderheid biedt nu een comfortabele weergave aan wanneer je buiten bent. De automatische stand doet niet altijd lekker mee, maar daar is enigszins omheen te werken. Daarnaast is het fijn dat er nu een enkele selfiecamera is, die minder ruimte inneemt. Ook is er nog steeds een in-display vingerafdrukscanner, die rap en accuraat werkt (al zijn we wat sneller gewend, maar dat is een concessie die je doet in dit segment).

Onderop zit overigens een enkele speaker. Hoewel daar helder geluid uitkomt, hoef je ook daar niet al te veel van te verwachten. Je kunt video’s, podcasts en audioberichten echter perfect verstaan, dus dit klaart de klus. Daarnaast is de telefoon redelijk toekomstbestendig dankzij de 5g-netwerkondersteuning. Mocht je nu dus al een 5g-abonnement hebben, dan kun je genieten van dat beetje extra snelheid. Verder is het fijn om te zien dat het toestel uitgerust is met een koptelefoonaansluiting; je bent dus niet verplicht te investeren in bluetoothoordoppen.

Software en camera's

OnePlus is heel vaak razendsnel qua software-updates en heel goed in het onderhouden van de eigen softwaresystemen. En zoals het er nu voor staat geldt dat ook voor de OnePlus Nord CE 5G. Dit toestel wordt meteen geleverd met Android 11 en de OxygenOS 11-update. De beveiligingsupdate staat op moment van schrijven op februari 2021, dus dat zou nog wat scherper kunnen. De fabrikant belooft twee jaar aan Androidupgrades uit te brengen (in dit geval dus Android 12 en Android 13) en tot drie jaar aan beveiligingsupdates.

De Androidervaring is net zo sterk als op de vlaggenschepen. De interface is opgeruimd en netjes, helder en overzichtelijk en zeer fijn in gebruik te nemen. Er worden wat applicaties vooraf geïnstalleerd, maar het gros daarvan kun je verwijderen of op z’n minst uitschakelen. Een enkele app als Netflix kun je helemaal niet verwijderen, dat is dan weer jammer. Maar echte bloatware, zoals de Facebookapp, is gelukkig niet aanwezig. Hoewel de software-ervaring vaak tot de kern behouden wordt, zijn er desondanks meer dan genoeg aanpassingsmogelijkheden.

Achterop treffen we drie camera’s aan. Dat is een 64 megapixelhoofdcamera, een acht megapixelgroothoeklens en een monolens van twee megapixel. Hoewel het systeem er in vergelijking met de OnePlus Nord op vooruitgegaan is, omdat de hoofdsensor bijvoorbeeld meer licht doorlaat, haal je niet de beste kwaliteit in huis. Mag je ook niet verwachten in dit prijssegment; maar die kwaliteit is dus al wel beter dan vorig jaar. Over het algemeen komen de foto’s er kleurrijk en gedetailleerd uit en dwingt het dynamische bereik nog best wat respect af.

De avondmodus – de fotomodus waarmee je in donkere omgevingen betere foto’s maakt – doet het ook redelijk goed. Het systeem maakt dan zeven foto’s die samengevoegd worden. Omdat de sensor meer licht kan opvangen, komen de foto’s ook beter uit de verf. Helaas is het wel dat veel details wegvallen op dergelijke foto’s, dus dat is iets om rekening mee te houden. De groothoeklens maakt overigens foto’s in mindere kwaliteit in vergelijking met de hoofdcamera. Kleuren zijn ietwat flets en het detailniveau krijgt ook een rake klap.

De enkele selfiecamera voorop presteert daarentegen wel prima. Wanneer je voldoende licht om je heen hebt, zie je niet snel dat je te maken hebt met een goedkoper toestel. Het kan zijn dat de beelden net even te scherp ogen, dus duik vooral even de instellingen in als iets je niet bevalt. De standaardcamera-app biedt overigens veel functies aan waarmee je uit de voeten kunt. Zo kun je bijvoorbeeld slowmotionvideo’s maken. Echter, door het gebrek aan optische beeldstabilisatie kan het zijn dat die beelden niet worden zoals je ze vooraf voor ogen had.

OnePlus Nord CE 5G - conclusie

Hier en daar zijn we misschien een beetje streng over de OnePlus Nord CE 5G. Dat neemt echter niet weg dat we smartphones tegenkomen die zo scherp geprijsd zijn en toch zo veel functies kunnen aanbieden. De Nord CE (Core Edition) biedt heel veel aan voor relatief weinig geld. Omdat je zelf kunt bepalen hoeveel geheugen je in huis haalt, bepaal je ook zelf wat je het toestel waard vindt. Voor 299 euro kom je niet gauw tegen wat je in dit toestel aantreft. In de markt voor 399 euro echter wel, waardoor je je kunt afvragen of dat die extra 100 euro waard is.

8.0
oneplus-nord-ce-5g-achterkant
FWD award

Beoordeling
OnePlus Nord CE 5G

Pluspunten
  • Amoled-scherm
  • Design
  • Veel voor weinig
Minpunten
  • Geen notificatieregelaar
  • Geen ip-rating
  • Camera's

Beoordeling OnePlus Nord CE 5G

Hier en daar zijn we misschien een beetje streng over de OnePlus Nord CE 5G. Dat neemt echter niet weg dat we smartphones tegenkomen die zo scherp geprijsd zijn en toch zo veel functies kunnen aanbieden. De Nord CE (Core Edition) biedt heel veel aan voor relatief weinig geld. Omdat je zelf kunt bepalen hoeveel geheugen je in huis haalt, bepaal je ook zelf wat je het toestel waard vindt. Voor 299 euro kom je niet gauw tegen wat je in dit toestel aantreft. In de markt voor 399 euro echter wel, waardoor je je kunt afvragen of dat die extra 100 euro waard is.

Prijsvergelijker OnePlus Nord CE 5G

Reacties (0)