Review: LG G Pad 8.3

16 december 2013 + 10 minuten 7 Reacties
LG-G-Pad-8-3-review

Kleine tablets zijn hot en 2013 is het jaar dat deze kleinere tablets zelfs populairder zijn dan de grotere opties. In deze review kijkend we naar LG's tweede poging in de tabletmarkt; de G Pad 8.3 met een 8.3-inch display.

Kleine tablets zijn hot en 2013 is het jaar dat deze kleinere tablets zelfs populairder zijn dan de grotere opties. Met tablets als de nieuwe Google Nexus 7 en Apple’s iPad mini retina zijn er opties die als high-end omschreven kunnen worden maar tussen de prijspunten van deze twee tablets zijn er nog zat andere opties op de markt. LG is ook met een tablet op de markt gekomen en heeft ook gekozen voor een prijspunt tussen deze eerder genoemde tablets, een prijs die goed bij Android past maar een schermformaat dat we eerder zouden herkennen bij een iOS apparaat. De LG G Pad 8.3 heeft namelijk een 8.3-inch scherm en lijkt daarmee dus meer op het formaat van de iPad mini dan van de Nexus 7.

LG G Pad 8.3 – Specificaties

De specificaties van de LG G Pad 8.3 zijn niet misselijk maar ook weer niet zo bijzonder dat deze LG tablet de markt op z’n kop gaat zetten, de lat op een andere plek gaat leggen zeg maar.

  • 8.3-inch display met een resolutie van 1920 x 1200 pixels (273 PPI)
  • Qualcomm Snapdragon 600 processor (1,7 GHz quad-core)
  • 2GB werkgeheugen
  • 16GB opslaggeheugen
  • MicroSD uitbreiding
  • MicroUSB (via slimpoort tv-out)
  • Bluetooth 4.0
  • Dual-band WiFi a/b/g/n
  • 720 Webcam en 5MP camera
  • 4600 mAh accu

De LG G Pad 8.3 is verkrijgbaar vanaf 299 euro en daar kan je op dit moment de 16GB witte of zwarte versie voor kopen. Versies met meer opslaggeheugen of een versie met een mobiele internet verbinding zijn (nog) niet op de markt.

LG G Pad 8.3 – Hardware en design

Vanaf het moment dat je de LG G Pad 8.3 oppakt voel je dat je met een premium product te maken hebt. Het is bijna een on-Android apparaat met het gebruikte aluminium en de onderdelen die op een strakke manier aan elkaar verbonden zijn. Het is niet zo dat alle Android apparaten goedkoop aanvoelen of slecht in elkaar zitten, maar indrukwekkend voelen ze toch ook echt zelden aan. De LG G Pad 8.3 laat dus wel een indruk achter, een positieve nog wel.


Natuurlijk is de LG G Pad 8.3 qua design verder niet heel speciaal, het blijft een rechthoek. De lange randen rondom het scherm zijn in dit geval ook weer lekker smal gehouden, een trend die we ondertussen bij de kleinere tablets gewend zijn. Aan de voorkant zit natuurlijk ook de webcam en die zit aan de ‘korte’ kant, wat erop wijst dat ook deze tablet ingericht is voor gebruik in portrait modus. Op de geborstelde aluminium achterkant vind je de 5 megapixel camera maar ook de twee stereo speakers. Deze speakers zitten op zo’n manier in de behuizing verwerkt dat je ze moeilijk met je handen ‘in de weg’ kan zitten. Deze goede plaatsing komt het geluid dus ten goede maar het blijven speakers die aan de achterkant van een tablet hun geluid versturen, en niet aan een onder-,of beter nog, voorkant.

Verder is de LG G Pad 8.3 met 216.8 x 126.5 x 8.3 mm lekker dun en ook qua gewicht valt het niets tegen (338 gram). Zeker met deze informatie is het extra indrukwekkend dat de tablet zo goed en stevig aanvoelt.

Display

Ook het display op de LG G Pad 8.3 laat een zeer positieve indruk achter. Met een resolutie van 1920 x 1200 pixels op een 8.3-inch scherm hebben we het over een pixeldichtheid van 273 ppi, minder dan bijvoorbeeld die op de Google Nexus 7 (zelfde resolutie, kleiner scherm). Ondanks deze lagere ppi doet het scherm voor mijn ogen helemaal niets onder voor die van de Google Nexus 7. Tekst en afbeeldingen zien er haarscherp uit en ook qua kleurweergave, contrast en kijkhoeken valt er niets te klagen. Het scherm weet zich in wat feller verlichte omgevingen goed staande te houden en vanuit de meeste normale kijkhoeken verlies je niet noemenswaardig veel beeldkwaliteit.

Connectiviteit

Als je de LG G Pad 8.3 oppakt en verder niet bekend bent met de specificaties dan kan je misschien wat teleurgesteld raken door de aansluitmogelijkheden. Onterecht want het microSD-slot zit namelijk keurig verstopt onder een klepje aan de bovenkant en de niet aanwezige HDMI-poort wordt gecompenseerd door een MicroUSB aansluiting met ondersteuning voor TV-out via Slimport. Qua draadloze connectiviteit zit het ook wel snor want de LG G Pad 8.3 heeft niet alleen Bluetooth 4.0, GPS en DLNA maar ook Dual-band WiFi en een infrarood zender. Met deze laatste optie is het mogelijk om je home cinema apparatuur te bedienen middels je tablet.

Speakers

Over de plaatsing van de speakers hebben we het al even gehad en zoals gezegd is het goed dat je deze speakers niet zomaar afsluit als je de LG G Pad 8.3 gewoon vasthebt. Toch moet het geluid zich via de achterkant een weg naar voren vechten en dus merk je dat in gebrek aan volume. Uiteindelijk zijn de speakers niet slecht en qua toonweergave is het gewoon een keurige middenmoter, maar het blijft lastig dat je de tablet op de glasplaat neer moet leggen als je even lekker Spotify of een podcast aan het luisteren bent.

Camera’s

De 720p webcam (1.3 megapixel) aan de voorkant is aardig genoeg voor een Skype-gesprek of een (suffe) selfie. De camera aan de achterkant kan dat wel 5 megapixels bevatten maar qua kwaliteit zie je het er ook op deze tablet niet vanaf. Het blijft een opvallend feit dat 95 procent van de camera’s op tablets gewoonweg niet goed genoeg zijn om daar meer dan een paar regels aan te besteden in een tablet review. Tijdens goed verlichtte situaties kan je best een bruikbare foto maken maar verder zul je niet al te vaak naar deze camera willen grijpen.

Accuduur

Tot nu toe zijn alle onderdelen van de LG G Pad 8.3 best indrukwekkend (behuizing/scherm) of in ieder geval niet onverwacht teleurstellend (speakers/camera’s). Het is dan ook jammer dat de LG G Pad 8.3 qua accuduur deze trend verbreekt. Met de 4600 mAh accu kan je namelijk maar een uur of 6 gebruik maken van de tablet voordat je weer op zoek moet naar een oplader. Dit is gewoon flink minder dat je met vergelijkbare tablets kan behalen en dat is jammer. Opladen gaat gelukkig wel via een de microUSB poort (bijna overal zul je dus wel een kabeltje kunnen vinden) en gaat redelijk rap. Voor de gemiddelde gebruiker zal de batterijduur dus echter te wensen overlaten.

LG G Pad 8.3 – Software

De LG G Pad 8.3 draait op Android 4.2.2 Jelly Bean en draagt natuurlijk de goedkeuring van Google met zich mee. Dit betekent dat je dus toegang hebt tot het volledige aanbod van Google diensten en apps op deze tablet. Volgens mij zijn we dit hele jaar (2013) geen enkele tablet tijdens onze reviews tegengekomen die niet de goedkeuring van Google had dus wie weet is het vanaf volgend jaar verstandig deze alinea niet steeds te herkauwen.


De 4.2.2 versie van Android is relatief modern en als normale gebruiker zul je niet al te veel missen aan deze versie van Android. LG heeft laten weten de update naar Android 4.3 over te slaan maar direct naar Android 4.4 KitKat te willen gaan updaten, een daadwerkelijk tijdschema voor deze update is dan weer niet bekend gemaakt. Door de zware skin die LG over Android heeft gelegd zul je waarschijnlijk toch moeite hebben deze update te herkennen.


De skin van LG is uitgebreid en vrij zwaar, en neemt Samsung-achtige proporties aan als we het hebben over aangepaste designelementen maar vooral met het oog op functies en opties die zijn toegevoegd. Waar Android zelf steeds strakker en platter lijkt te worden heeft LG voor een skin gekozen die wat drukker oogt. Icoontjes zijn niet alleen kleurrijk maar ook vaak voorzien van een (drop)schaduwtje en elementen als de app drawer en het instellingenmenu zijn voorzien van een aangepast design en kleurenschema. Het notificatiemenu dat je met een swipe van boven opent spant de kroon. Hier zijn echt bergen icoontjes en opties beschikbaar. Het komt wat slordig en rommelig over, niet in de laatste plaats omdat er zelfs identieke icoontjes (met verschillende functies) zijn. Persoonlijk ben ik fan van de strakkere en rustigere stock-Android ervaring maar deze skin is ook weer niet zo storend of verwarrend dat ik het als een echte dealbreaker zou willen omschrijven.

LG voegt met hun skin namelijk ook een paar best geinige en handige functies toe. Een goed voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld de knock-to-unlock mogelijkheid op de LG G Pad 8.3. Door twee keer op het scherm te tappen/tikken gaat het scherm van de LG aan of uit. Best cool om snel de tijd of notificaties te checken, maar aangezien het maar 80 procent van de tijd werkt ook een van die functies die redelijk frustreert.


LG heeft ook verschillende apps toegevoegd aan Android en om de vergelijking met de Samsung skin weer aan te halen zijn de S-apps van Samsung vergelijkbaar met de Q-apps van LG. LG heeft QRemote, QTranslator, QVoice en QPair. De laatste is wat mij betreft verreweg de interessantste want geeft je de mogelijkheid de LG G Pad 8.3 te koppelen met een Android smartphone. Na koppeling kan je zaken als oproepen en sms berichten ontvangen en beantwoorden via de tablet, maar kan bijvoorbeeld ook de internetverbinding met je smartphone delen en memo’s synchroon houden tussen de twee apparaten. Het tofste is misschien nog wel dat je niet per se een LG smartphone hiervoor hoeft te hebben. Naast de Q-apps zijn er ook andere LG apps te vinden op de tablet zoals Notebook, Life Square en LG backup. Ook levert LG een bestandsverkenner en een Office app (Polaris 5) mee met de G Pad 8.3.


Ik kan nog wel vijf alinea’s tikken over de apps en mogelijkheden die je op de LG G Pad 8.3 vindt, maar ik zal me inhouden en nog maar één ander element uitlichten. QSlide is geen app maar, net als knock to unlock, een LG functie. Met een 3 vinger swipe kan je een app namelijk actief houden maar uit het beeld schuiven. Met QSlide kan je maximaal drie apps actief houden en met behulp de 3 vinger swipe switchen tussen deze apps. Het is een grappige multitask-optie maar wat het nu echt toevoegt is mij niet duidelijk. Android houdt de laatst gebruikte apps sowieso actief en kent zelf ook mogelijkheden om te switchen tussen apps. Het is denk ik vooral de ‘garantie’ dat de app nog in het geheugen zit dat hier interessant is?

LG G Pad 8.3 – In gebruik

De LG G Pad 8.3 is qua hardware een mooi tablet die fijn in de hand ligt. De software van de LG G Pad 8.3 is goed maar vraagt wel wat gewenning en de skin zal lang niet iedereen aanspreken. Zelf heb ik QPair wel met plezier gebruikt maar een functie als QSlide bleek in de praktijk niet aan mij besteed. Knock to unlock vond ik wel erg leuk maar doordat het te vaak niet werkt ging het toch ook gepaard met een redelijk portie frustratie. Qua design en kleurtjes vond ik het allemaal een tikje over de top voor mijn smaak maar aangezien je de meeste tijd toch doorbrengt in apps (Chrome, e-mail, social media, games en andere leuke apps) is het probleem niet onoverkomelijk.

Het is vooral het 8.3-inch scherm dan een positieve indruk op mij heeft achtergelaten. Niet alleen is het scherm erg goed als het gaat om resolutie, kleurweergave en kijkhoeken maar vooral het formaat spreekt me erg aan. Het is ondanks de 16:9 verhouding redelijk vergelijkbaar met het 4:3 scherm van de iPad mini retina. Er passen net wat meer woorden op een regel en dat maakt het lezen van e-mails, artikelen, websites en boeken een fijnere ervaring wat mij betreft. Ook games vind ik lekker spelen op dit formaat. Ik heb al eerder geschreven dat er kennelijke en soort grens ligt tussen 7- en 8-inch tablets. waar -7 inch tablets (bijvoorbeeld de Nexus 7) mij nog regelmatig als een grote smartphone overkomen is een 7.9-inch tablet (iPad mini) een echte kleine tablet. Deze LG G Pad 8.3 overschrijdt die ‘magische’ grens en is voor mij dus een kleine tablet in plaats van een grote smartphone. Dit ondanks dat de Android user-agent in de browser nog wel regelmatig een typische smartphone versie van een website serveert, wat erg jammer blijft.

Prestaties

De tablet is rap zat voor normaal gebruik en ondanks dat de Snapdragon 600 niet de snelste optie op de markt is kan je er dus prima mee uit de voeten. Het navigeren door de interface gaat soepel en ook games draaien heel aardig. Bijna het renderen van websites en de zwaardere games (in dit geval FIFA) wil je nog wel eens een kleine vertraging tegenkomen. Gelukkig is het allemaal niet zo storend dat het spelen van een game ondoenlijk blijkt of het browsen van het web een echt frustrerende ervaring is. De combinatie van de Snapdragon 600 en de 2GB werkgeheugen zorgt er dus al met al voor dat de G Pad 8.3 heel aardig draait en hoog in de middenmoot scoort. Echt gamers zullen echter willen kijken naar een tablet met een Tegra 4 of de Snapdragon 800 processor.

LG G Pad 8.3 – Conclusie

De LG G Pad 8.3 is een fijne tablet en zowel qua specificaties als prijs het overwegen waard. Wat mij betreft is LG echter tot een paar stappen te ver doorgeschoten in de skin en moet je jezelf afvragen of je met alle kleurtjes, icoontjes en andere aanpassingen wilt leven. Nederlandse beschikbaarheid van de al gelanceerde Google Play versie (stock Android!) van deze G Pad 8.3 is wat mij betreft echt iets om naar uit te kijken, al zou het tof zijn als je QPair dan alsnog kan downloaden. De LG G Pad 8.3 is duurder dan de Nexus 7 maar daarvoor krijg je wel een groter scherm, uitbreidbaar geheugen en een tablet gemaakt van luxere materialen. Maar het is vooral het schermformaat dat deze LG G Pad 8.3 meer tablet (dan grote smartphone) maakt.

7.5

Beoordeling

Pluspunten
  • Goed display
  • Handige QPair app
  • Goede bouwkwaliteit en luxe materialen

Minpunten
  • Zware en rommelige skin

  • Accuduur valt tegen
  • Sommige functies werken niet altijd

Reacties (7)