Review: Asus MeMO Pad 10 (ME103K)

11 november 2014 + 10 minuten 12 Reacties
Asus MeMO Pad 10 (ME103K)-review-feature

In deze review kijken we naar de Asus MeMO Pad 10 (ME103K), een 10.1-inch tablet met Android 4.4 KitKat-software en Snapdragon S4 Pro-processor.

We hebben Asus het afgelopen jaar een stevige positie in de budget- en mid-endmarkt voor tablets zien innemen, met tablets die een goede prijs- kwaliteitverhouding weten te bieden zonder al te veel in te leveren op het gebied van specificaties. Asus is aan het einde van de rit zelfs zo sterk in het aanbod en de prijs/kwaliteit dat het bedrijf in veel gevallen een concurrent van zichzelf is. Zo is de  Asus MeMO Pad 7 (ME572C) is één van de allerbeste kleine tablets op de markt. Naast een goede prijs -kwaliteitverhouding is bij die tablet bijna niet op de specificaties bespaard. In deze review kijken we echter naar de Asus MeMO Pad 10 (ME103K), een grotere (10.1-inch) tablet die voor een bedrag van 199 euro van eigenaar wisselt.

Asus MeMO Pad 10 – specificaties

Asus MeMO Pad 10 (ME103K)
Scherm 10.1 inch 1280 x 800
Digitizer Nee
Processor Snapdragon S4 Pro 806 1.5 GHz
RAM 1GB
Opslaggeheugen 8/16/32 GB
MicroSD Ja
HDMI Nee
USB Ja, microUSB 2.0
GPS Ja
3G/4G Nee
Bluetooth Ja, 4.0
NFC Nee
Camera’s 0.3MP Webcam en 2.0MP camera
Accu 5070 mAh Lithium Polymer

De Asus MeMO Pad 10 (ME103K) is alleen verkrijgbaar in bovenstaande configuratie(s), er is geen 3G/4G optie beschikbaar op dit moment. In Nederland lijkt ook alleen het 16GB-model verkocht te worden, wij kunnen de andere versies in ieder geval nog niet vinden. De tablet is beschikbaar in drie verschillende kleuren; zwart, wit en zwart-rood. In deze review gebruiken we de zwart-rode versie met 16GB aan opslaggeheugen.

Asus MeMO Pad 10 -hardware en design

Middenklasse tablets zijn doorgaans redelijk saai qua design en dat is in dit geval dan ook niet anders. Alleen het feit dat Asus PR ervoor gekozen heeft ons een zwart-rode versie toe te sturen maakt de Asus MeMO Pad 10 (ME103K) iets aantrekkelijker voor dit kopje van de review. Maar uiteindelijk is dit een tablet zoals ieder kind een tablet zou teken op de kleuterschool; een voorkant van glas met symmetrische zwarte randen en een achterkant van plastic.

Met een rood randje die voor- en achterkant met elkaar verbindt, dat dan weer wel. Ook heeft de achterkant een soft-touch finish gekregen zodat het plastic iets beter aanvoelt, een glimmend Asus logo trekt het hele pakketje ook richting een ietwat chiquer niveau. De tablet is niet een van de lichtste of dunste modellen maar ligt prima in de hand en kan ook comfortabel op schoot gebruikt worden.

Display

Het scherm van deze MeMO Pad 10 (ME103K) is één van de plekken waar te zien is dat er een aantrekkelijk prijskaartje aan de tablet hangt. Het 10.1-inch ips-paneel is een superstandaard maar ondertussen verouderd scherm met een resolutie van 1280 bij 800 pixels. Genoeg pixels om alles op te kunnen doen, maar lang niet zo mooi (lees: scherp) als de schermen op sommige andere tablets van dit formaat, of het zelfs van andere maar kleinere Asus tablets. Schermhelderheid, kleurweergave, contrast en kijkhoeken scoren allemaal een typisch Nederlands zesje, maar een uitblinker is het scherm nergens.

In feller verlichte omgevingen of buitenshuis is dit model dan ook niet bijzonder goed bruikbaar. Ook deze tablet lijkt weer extra gevoelig te zijn voor vingerafdrukken (gebrek aan een coating) en reflecties (ruimte tussen het ips-paneel en de glazen beschermplaat). Kortom, het is vooral een scherm dat geschikt is voor de consumptie van media binnenshuis.

Connectiviteit

De uitrusting qua aansluitingen is relatief beperkt. Als gebruiker is het belangrijk om te weten dat WiFi signalen op het 5GHz netwerk niet worden ondersteund, 802.11 a/b/g/n verbindingen op het 2.4GHz spectrum natuurlijk wel. Bluetooth 4.0 is in staat energiezuinig te communiceren met de nodige accessoires en een microSD-kaartlezer geeft je de mogelijkheid om het geheugen met maximaal 32GB uit te breiden. Tot slot is er natuurlijk een microUSB-poort die gebruikt kan worden om verbindingen te maken met de computer en, belangrijker nog, met een oplader.

Speakers

De speakers op deze Asus MeMO Pad 10 (ME103K) zitten aan de achterkant verwerkt. Dat is jammer aangezien de brede randen aan de voorkant in principe meer dan genoeg ruimte bieden om de speakers aan de voorkant te plaatsen. Doordat de speakers aan de achterzijde zitten wordt het geluid dus van de gebruiker af de wereld in getrild en dat is nooit optimaal. Toch is het geluid dat je met deze Asus MeMO Pad 10 (ME103K) kunt krijgen nog best aardig, en zowel qua kwaliteit als volume meer dan goed genoeg bruikbaar voor het kijken van een video, het luisteren van een podcast of muziek en het voeren van audiogesprekken. Je kunt echter ook externe speakers of een koptelefoon aansluiten middels Bluetooth of de 3.5mm-poort.

Camera’s

De camera’s op deze Asus MeMO Pad 10 (ME103K) zijn helaas weer de grooste tegenvaller in het hele verhaal, zelfs met de extreem lage verwachtingen die we tegenwoordig nog hebben bij het bekijken van camera’s op een tablet uit deze categorie. Beide camera’s stellen teleur op gebied van detail (lage resolutie) en lichtgevoeligheid. Alleen buitenshuis kun je een acceptabel plaatje schieten of een selfie maken, maar dan is het extra voor vingerafdrukken en reflecties gevoelige scherm zo goed als onbruikbaar.

Accuduur

De accuduur van deze tablet is precies wat je mag verwachten van een moderne tablet uit deze categorie, maar prijzen worden er ook hier niet gewonnen. Volgens Asus gaat de tablet zo’n 9 uur mee op een enkele lading en in mijn tests heb ik geen enkele reden om anders aan te nemen. Voor mijn gevoel kan je makkelijk een dag of 2 voort op een enkele lading (±5 uur per dag gebruik). Op dit punt mogen we de tablet dus wel een voldoende geven.

Asus MeMO Pad 10 (ME103K) – software

De Asus MeMO Pad 10 draait, net als de MeMO Pad 7 en 8, op Android 4.4 KitKat en wordt gecombineerd met de Asus ZenUI-skin. Of er een update komt naar Android 5.0 Lollipop is op het moment van schrijven nog niet bekend gemaakt. Maar aangezien dit toch een tablet betreft die met een skin komt is de die vraag maar deels relevant, want Android Lollipop bestaat voor een groot deel uit een visuele refresh.

Ook dit Asus-product mocht weer rekenen op de zegen van Google, dus als eindgebruiker heb je toegang tot alle Google Apps en diensten waar je als moderne Android gebruiker bekend mee bent. De Asus ZenUI-skin laat zich typeren door zachtere kleuren (pastel), rondere icoontjes en een paar eigen widgets. Na een goed aantal jaar zijn de Asus apps ook meer dan aardig ontwikkeld, waar vooral de notitie-app Supernote een goed voorbeeld van is.

Maar er zijn ook andere apps zoals een ToDo lijstjes maker en een cloud-opslag managementsysteem. Ook het notificatie- en instellingenmenu is voorzien van een afwijkende lik verf. Het notificatie- en instellingmenu is in deze versie van ZenUI overigens wel weer in de standaard twee delen te vinden, maar beiden zijn nog wel voorzien van een afwijkend thema en de nodige quick toggles.

Asus MeMO Pad 10 (ME103K) – in gebruik

De Asus MeMO Pad 10 (ME103K) had wat mij betreft ook in 2012 op de markt gebracht kunnen zijn, er is eigenlijk niets dat deze tablet onderscheidt van tablets van 1 tot 2 jaar oud. De behuizing is met het rode accent een tikkeltje hipper maar uiteindelijk niet noemenswaardig dunner of lichter. Het scherm is ook van een vorige generatie, en hoewel het prima voldoende scoort is dat voor een moderne tablet geen benijdenswaardige accolade. Een scherm is en blijft nu eenmaal het belangrijkste onderdeel van een tablet..

De Asus ZenUI-skin is er eentje waar ik me persoonlijk maar weinig aan stoor. Ik heb liever stock Android maar de aanpassingen die Asus maakt zitten in ieder geval niet heel erg in de weg, en het kleurenschema vind ik zelfs wel fijn (wint van KitKat maar verliest van Lollipop). Ondanks het bovenstaande bleek de Asus MeMO Pad 10 (ME103K) zeker een tablet te zijn die ik even met mij meenam tijdens een rondleiding door ons kantoorpand hier (met wat informatie over huurprijzen en foto’s) of ’s morgens in combinatie met een stand even gebruikte om Goedemorgen Nederland te streamen via de NPO-app. Voor het lezen is het scherm mij gewoon niet scherp genoeg, maar dat komt natuurlijk vooral ook doordat ik, en mijn ogen, enorm verwend zijn. Voor basistaken zoals social media, internetten, simpele spelletjes en her en der wat tv-kijken is deze tablet echter helemaal prima.

Prestaties

De Snapdragon S4 Pro-chip met een kloksnelheid van 1.5 GHz in combinatie met 1GB aan werkgeheugen heeft mij geen enkel moment in de weg gezeten. Toch merk je op Android wel sneller dat 1GB aan werkgeheugen niet gek veel is voor een moderne tablet of tabletbrowser. Dit resulteert in het wat vaker moeten (her)laden van webpagina’s en apps. Maar eenmaal draaiend is er maar weinig mis met de prestaties van deze Asus MeMO Pad 10 (ME103K).

De games die ik op deze tablet gespeeld heb gingen ook soepel en binnen de lijn der verwachtingen, zonder noemenswaardig verlies van responsietijd of frames. Het is natuurlijk onder aan de streep geen gaming-tablet, maar een causal tablet die goed wat games aankan is waarschijnlijk een wens die voor veel meer mensen van toepassing is dat een pure gaming-tablet.

Asus MeMO Pad 10 (ME103K) – conclusie

Van de verschillende Asus MeMO Pad tablets is dit mijn minst favoriete. Op het grote 10.1-inch scherm is het gebrek aan pixels een veel duidelijker aanwezig probleem dan in de Asus MeMO Pad 8 die we onlangs bekeken hebben. Niet alleen concurreert deze 10-inch versie met zijn kleinere broertje (die het op zijn beurt weer af moet leggen tegen de Asus MeMO Pad 7 (ME572C)) maar ook tegen andere 10.1-inch tablets. Alleen een tablet als de Medion Lifetab S1033 concurrent echter mee op prijs, de andere en betere ‘grote’ tablets zijn substantieel duurder. In dat opzicht is deze Asus MeMO Pad 10 (ME103K) dus best competitief en biedt de tablet aardig wat waar voor je geld, maar uiteindelijk ligt de prijs- kwaliteitverhouding bij de kleinere versies uit de MeMO Pad-lijn een stuk beter.

7.0

Beoordeling

Pluspunten
  • Betaalbare tablet
  • Wat moderner uiterlijk (rood accent)
  • Goede accuduur

Minpunten
  • Schermresolutie en helderheid zijn beperkt

  • Matige camera’s
  • Geen 5GHz WiFi mogelijk

Reacties (12)