Android tablet aansluiten op of verbinden met je tv: hoe werkt het?

02 september 2014 8 Minuten 16 Reacties
Android-tablet-verbinden-tv-2

We zetten alle opties op een rij om je Android tablet te verbinden met je tv, zowel draadloze mogelijkheden als mogelijkheden met een kabel.

Het is alweer een hele tijd geleden dat we het uitgebreid gehad hebben over de mogelijkheden om je Android tablet op je tv aan te sluiten dus is het tijd voor een update. In de afgelopen twee jaar zijn er verschillende nieuwe mogelijkheden bijgekomen om je Android tablet met je tv te koppelen, zowel draadloze mogelijkheden als mogelijkheden met een kabel. In dit artikel zetten we alle opties op een rij om je tablet te verbinden met je televisie.

Media van je tablet op je tv weergeven

Een tablet is natuurlijk ideaal voor het op de bank kijken van een filmpje, het spelen van een spelletje of het bekijken van je foto’s en video’s. Maar, soms is het handig om deze media op een groot scherm weer te geven, bijvoorbeeld wanneer je een film kijkt of wanneer je foto’s aan meerdere mensen wilt laten zien. De meeste Android tablets beschikken over één of meer mogelijkheden om deze content op je televisie weer te geven. Natuurlijk is de manier waarop je dit doet ook afhankelijk van de mogelijkheden van je tv. Check dus eerst goed of je tv ondersteunt wat je met je tablet wilt doen.

Aansluiten middels HDMI

De meest voor de hand liggende oplossing is het gebruik van een HDMI-kabel. Deze kabel is geschikt voor zowel beeld als geluid en kan dus alles direct van je Android tablet op je tv weergeven, mits je tv natuurlijk over een HDMI-ingang beschikt. Een groot aantal tablets beschikt over een micro/mini HDMI-uitgang waardoor je een kabel met deze micro/mini-connector aan de ene zijde en een normale HDMI-connector aan de andere zijde kunt gebruiken. Middels HDMI vindt een snelle signaaloverdracht plaats en kun je genieten van de hoogste resolutie/kwaliteit. Het complete beeld van je tablet wordt met deze kabel op tv gespiegeld. Meer over de aansluitingen die tablets bieden lees je in ons artikel over tablets en aansluitingen.

Advertentie

MHL en SlimPort

Maar, wat als je tablet geen HDMI-aansluiting heeft en je toch een kabel tussen je Android tablet en tv wilt leggen? Dan bieden de MHL- en SlimPort-aansluitingen een oplossing. Deze aansluitingen/standaarden zien we op steeds meer tablets terug, met name MHL.

MHL

MHL is een standaard waarmee je content snel en in hoge kwaliteit kunt overzetten naar je tv. Het grote voordeel van MHL is dat het via de standaard microUSB-poort werkt die al op je tablet (in de meeste gevallen) zit, maar deze moet wel ondersteuning voor MHL bieden. Wanneer een tablet een MHL gecertificeerde USB-poort heeft kun je met een MHL-adapter (een soort microUSB-naar-HDMI kabel) content in een 4K-resolutie en met maximaal 8-kanaals surround audio op je tv weergeven. Meer over wat MHL is, welke versies er zijn en welke kabels je nodig hebt lees je in het artikel beeld van je tablet op tv weergeven met MHL.

SlimPort

Een wat minder bekende mogelijkheid is SlimPort. Dankzij de SlimPort-standaard kun je middels de microUSB-aansluiting het beeld van je smartphone of tablet spiegelen op een aangesloten display, een tv dus. Daarvoor heb je geen extra HDMI-poort of andere aansluiting nodig. De microUSB-poort kan echter ook nog steeds gebruikt worden om je tablet mee op te laden en voor het uitwisselen van data. Meer over deze aansluiting lees je in ons artikel over SlimPort op tablets en smartphones.

Draadloos via DLNA

Wanneer iets draadloos kan dan doen we dat natuurlijk ook graag. Er iets niets eenvoudiger dan een tv aanzetten en direct het beeld van je Android tablet op tv weergeven. Ook daarvoor zijn verschillende mogelijkheden, waaronder DLNA. Overigens moeten we wel het onderscheid maken tussen het weergeven van je beeld (onder meer casten genoemd) en het streamen van media. Middels DLNA stream je specifieke media naar je tv, of andersom; je tv ziet media op je tablet staan en kan deze weergeven.

DLNA is een standaard die ervoor zorgt dat apparaten binnen een WiFi-netwerk met elkaar kunnen communiceren en dus bestanden uit kunnen wisselen. Je kunt je tablet gebruiken als bron om zo content te streamen naar je televisie, mits beiden met DLNA uitgerust zijn. Als dit het geval is kun je op de tv zoeken naar DLNA-apparaten binnen je thuisnetwerk, de tablet selecteren en vervolgens bestanden vanaf de tablet richting de tv streamen. Ook zijn er tablets die andersom werken waardoor je bestanden richting een tv kunt ‘gooien’. Onder meer Sony, Panasonic en Samsung hebben applicaties ontwikkeld die het weergeven van content op je tv zeer eenvoudig maken. Meer over deze optie lees je in ons artikel over wat DLNA precies is.

Draadloos via WHDI, WiDi en Miracast

Er zijn ook nog drie wat onbekendere mogelijkheden om media van je Android tablet op je tv weer te geven; WHDI, WiDi en Miracast. WHDI is een certificaat dat uitgereikt wordt aan apparatuur die over een eigen WiFi-chip beschikt en aan de standaard voldoet. Vervolgens kan een WHDI-gecertificeerd apparaat draadloos verbinding maken met een ander WHDI-gecertificeerd apparaat om zo draadloos bestanden uit te wisselen. Het grote voordeel van WHDI is dat er geen compressie bij komt kijken, het nadeel is dat er nog maar weinig tablets mee uitgerust zijn.

WiDi (Intel Wireless Display) lijkt veel op DLNA maar het grote verschil is dat er geen bestaand WiFi-netwerk nodig is om twee apparaten met elkaar te verbinden. Wanneer zowel de ontvanger als de zender over WiDi beschikt kunnen ze een klein, eigen WiFi-netwerk creëren en zo met hoge snelheid bestanden uitwisselen. In principe zou je deze techniek kunnen vergelijken met Bluetooth maar dan stukken sneller en eenvoudiger. Ook aan deze techniek zitten echter nadelen. Zo is het niet mogelijk om films met een DRM-beveiliging naar een tv te streamen en beschikken alleen (sommige) tablets met een Intel-chip over de standaard.

Een standaard die we wat vaker op zowel televisies als Android tablets terugzien is Miracast. Intel heeft eigenlijk WiDi grotendeels ondergebracht in deze standaard. Met Miracast is het mogelijk om video of andere media content te streamen van je tablet naar je tv, maar het is puur voor het spiegelen van het beeld. Wat je dus op je tablet ziet verschijnt ook op je tv.  De twee apparaten hoeven niet perse verbonden te zijn met een WiFi-netwerk. Ze zetten namelijk samen een zogenaamde ad-hoc netwerk op. Het nadeel van Miracast is dat de werking tussen twee gecertificeerde apparaten vaak nog te wensen overlaat en dat fabrikanten er ook nog eens vaak een eigen naam aanhangen waardoor het onduidelijk is of er nu wel of geen Miracast-ondersteuning is. Aan de andere kant kan Miracast wel overweg met DRM-materiaal.

Chromecast

Sinds begin 2014 is er een nieuw mogelijkheid om het beeld van je scherm op tv te spiegelen bijgekomen. Google heeft namelijk de Chromecast HDMI-stick op de markt gebracht. Deze goedkope stick wordt op de HDMI-poort van je tv aangesloten en de voeding wordt middels een USB-kabel verzorgd. Vervolgens kun je vanaf een Android tablet content naar je tv streamen.

Met de stick is het mogelijk om video’s en andere media uit compatibele apps naar je te tv te ‘casten’. Deze media worden niet van je tablet of smartphone gehaald maar direct van de servers van Google of de ontwikkelaar. Je kunt je tablet of smartphone dus tijdens het kijken op tv voor andere zaken gebruiken. Sinds de zomer van 2014 is het, na een update van de Chromecast-app, ook mogelijk om het beeld van je smartphone of tablet te spiegelen op tv. De lijst van apparaten die dit ondersteunen is echter nog niet groot.

Advertentie

Meer tips en adviezen

Wil je meer weten over het gebruik van je Android tablet? Neem dan ons archief met tips en adviezen, met onder meer Android tablet tips, door. Mocht je na het lezen van de artikelen met tips en adviezen nog vragen hebben over het gebruik van je tablet of geen idee hebben welke tablet nu geschikt is voor je, dan kun je terecht in onze Vraag & Antwoord.

Reacties (16)