Android tablet aansluiten op of verbinden met je tv: hoe werkt het?

02 september 2014 8 Minuten 16 Reacties
Android-tablet-verbinden-tv-2

We zetten alle opties op een rij om je Android tablet te verbinden met je tv, zowel draadloze mogelijkheden als mogelijkheden met een kabel.

Het is alweer een hele tijd geleden dat we het uitgebreid gehad hebben over de mogelijkheden om je Android tablet op je tv aan te sluiten dus is het tijd voor een update. In de afgelopen twee jaar zijn er verschillende nieuwe mogelijkheden bijgekomen om je Android tablet met je tv te koppelen, zowel draadloze mogelijkheden als mogelijkheden met een kabel. In dit artikel zetten we alle opties op een rij om je tablet te verbinden met je televisie.

Media van je tablet op je tv weergeven

Een tablet is natuurlijk ideaal voor het op de bank kijken van een filmpje, het spelen van een spelletje of het bekijken van je foto’s en video’s. Maar, soms is het handig om deze media op een groot scherm weer te geven, bijvoorbeeld wanneer je een film kijkt of wanneer je foto’s aan meerdere mensen wilt laten zien. De meeste Android tablets beschikken over één of meer mogelijkheden om deze content op je televisie weer te geven. Natuurlijk is de manier waarop je dit doet ook afhankelijk van de mogelijkheden van je tv. Check dus eerst goed of je tv ondersteunt wat je met je tablet wilt doen.

Aansluiten middels HDMI

De meest voor de hand liggende oplossing is het gebruik van een HDMI-kabel. Deze kabel is geschikt voor zowel beeld als geluid en kan dus alles direct van je Android tablet op je tv weergeven, mits je tv natuurlijk over een HDMI-ingang beschikt. Een groot aantal tablets beschikt over een micro/mini HDMI-uitgang waardoor je een kabel met deze micro/mini-connector aan de ene zijde en een normale HDMI-connector aan de andere zijde kunt gebruiken. Middels HDMI vindt een snelle signaaloverdracht plaats en kun je genieten van de hoogste resolutie/kwaliteit. Het complete beeld van je tablet wordt met deze kabel op tv gespiegeld. Meer over de aansluitingen die tablets bieden lees je in ons artikel over tablets en aansluitingen.

MHL en SlimPort

Maar, wat als je tablet geen HDMI-aansluiting heeft en je toch een kabel tussen je Android tablet en tv wilt leggen? Dan bieden de MHL- en SlimPort-aansluitingen een oplossing. Deze aansluitingen/standaarden zien we op steeds meer tablets terug, met name MHL.

MHL

MHL is een standaard waarmee je content snel en in hoge kwaliteit kunt overzetten naar je tv. Het grote voordeel van MHL is dat het via de standaard microUSB-poort werkt die al op je tablet (in de meeste gevallen) zit, maar deze moet wel ondersteuning voor MHL bieden. Wanneer een tablet een MHL gecertificeerde USB-poort heeft kun je met een MHL-adapter (een soort microUSB-naar-HDMI kabel) content in een 4K-resolutie en met maximaal 8-kanaals surround audio op je tv weergeven. Meer over wat MHL is, welke versies er zijn en welke kabels je nodig hebt lees je in het artikel beeld van je tablet op tv weergeven met MHL.

SlimPort

Een wat minder bekende mogelijkheid is SlimPort. Dankzij de SlimPort-standaard kun je middels de microUSB-aansluiting het beeld van je smartphone of tablet spiegelen op een aangesloten display, een tv dus. Daarvoor heb je geen extra HDMI-poort of andere aansluiting nodig. De microUSB-poort kan echter ook nog steeds gebruikt worden om je tablet mee op te laden en voor het uitwisselen van data. Meer over deze aansluiting lees je in ons artikel over SlimPort op tablets en smartphones.

Draadloos via DLNA

Wanneer iets draadloos kan dan doen we dat natuurlijk ook graag. Er iets niets eenvoudiger dan een tv aanzetten en direct het beeld van je Android tablet op tv weergeven. Ook daarvoor zijn verschillende mogelijkheden, waaronder DLNA. Overigens moeten we wel het onderscheid maken tussen het weergeven van je beeld (onder meer casten genoemd) en het streamen van media. Middels DLNA stream je specifieke media naar je tv, of andersom; je tv ziet media op je tablet staan en kan deze weergeven.

DLNA is een standaard die ervoor zorgt dat apparaten binnen een WiFi-netwerk met elkaar kunnen communiceren en dus bestanden uit kunnen wisselen. Je kunt je tablet gebruiken als bron om zo content te streamen naar je televisie, mits beiden met DLNA uitgerust zijn. Als dit het geval is kun je op de tv zoeken naar DLNA-apparaten binnen je thuisnetwerk, de tablet selecteren en vervolgens bestanden vanaf de tablet richting de tv streamen. Ook zijn er tablets die andersom werken waardoor je bestanden richting een tv kunt ‘gooien’. Onder meer Sony, Panasonic en Samsung hebben applicaties ontwikkeld die het weergeven van content op je tv zeer eenvoudig maken. Meer over deze optie lees je in ons artikel over wat DLNA precies is.

Draadloos via WHDI, WiDi en Miracast

Er zijn ook nog drie wat onbekendere mogelijkheden om media van je Android tablet op je tv weer te geven; WHDI, WiDi en Miracast. WHDI is een certificaat dat uitgereikt wordt aan apparatuur die over een eigen WiFi-chip beschikt en aan de standaard voldoet. Vervolgens kan een WHDI-gecertificeerd apparaat draadloos verbinding maken met een ander WHDI-gecertificeerd apparaat om zo draadloos bestanden uit te wisselen. Het grote voordeel van WHDI is dat er geen compressie bij komt kijken, het nadeel is dat er nog maar weinig tablets mee uitgerust zijn.

WiDi (Intel Wireless Display) lijkt veel op DLNA maar het grote verschil is dat er geen bestaand WiFi-netwerk nodig is om twee apparaten met elkaar te verbinden. Wanneer zowel de ontvanger als de zender over WiDi beschikt kunnen ze een klein, eigen WiFi-netwerk creëren en zo met hoge snelheid bestanden uitwisselen. In principe zou je deze techniek kunnen vergelijken met Bluetooth maar dan stukken sneller en eenvoudiger. Ook aan deze techniek zitten echter nadelen. Zo is het niet mogelijk om films met een DRM-beveiliging naar een tv te streamen en beschikken alleen (sommige) tablets met een Intel-chip over de standaard.

Een standaard die we wat vaker op zowel televisies als Android tablets terugzien is Miracast. Intel heeft eigenlijk WiDi grotendeels ondergebracht in deze standaard. Met Miracast is het mogelijk om video of andere media content te streamen van je tablet naar je tv, maar het is puur voor het spiegelen van het beeld. Wat je dus op je tablet ziet verschijnt ook op je tv.  De twee apparaten hoeven niet perse verbonden te zijn met een WiFi-netwerk. Ze zetten namelijk samen een zogenaamde ad-hoc netwerk op. Het nadeel van Miracast is dat de werking tussen twee gecertificeerde apparaten vaak nog te wensen overlaat en dat fabrikanten er ook nog eens vaak een eigen naam aanhangen waardoor het onduidelijk is of er nu wel of geen Miracast-ondersteuning is. Aan de andere kant kan Miracast wel overweg met DRM-materiaal.

Chromecast

Sinds begin 2014 is er een nieuw mogelijkheid om het beeld van je scherm op tv te spiegelen bijgekomen. Google heeft namelijk de Chromecast HDMI-stick op de markt gebracht. Deze goedkope stick wordt op de HDMI-poort van je tv aangesloten en de voeding wordt middels een USB-kabel verzorgd. Vervolgens kun je vanaf een Android tablet content naar je tv streamen.

Met de stick is het mogelijk om video’s en andere media uit compatibele apps naar je te tv te ‘casten’. Deze media worden niet van je tablet of smartphone gehaald maar direct van de servers van Google of de ontwikkelaar. Je kunt je tablet of smartphone dus tijdens het kijken op tv voor andere zaken gebruiken. Sinds de zomer van 2014 is het, na een update van de Chromecast-app, ook mogelijk om het beeld van je smartphone of tablet te spiegelen op tv. De lijst van apparaten die dit ondersteunen is echter nog niet groot.

Meer tips en adviezen

Wil je meer weten over het gebruik van je Android tablet? Neem dan ons archief met tips en adviezen, met onder meer Android tablet tips, door. Mocht je na het lezen van de artikelen met tips en adviezen nog vragen hebben over het gebruik van je tablet of geen idee hebben welke tablet nu geschikt is voor je, dan kun je terecht in onze Vraag & Antwoord.


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (9)

koos klok

koos klok
25 september 2014 om 10:20

Geachte Martijn,
Een goed geschreven stuk over het aansluiten van tablet naar tv
Ik zoek voor mijn broer een adres waar je dit kan aanschaffen
Vele zaken samen al bezocht maar nul op rekest.
Het betreft dus een kabelverbinding van tablet naar tv – HDMI
Merk tablet is Samsung
Alvast bedankt voor je medewerking en als we het weten gaan we met gierende banden…..

Met vriendelijke groet
Koos

Inloggen


25 september 2014 om 11:25

Hoi Koos,
Het ligt er een beetje aan welke tablet precies, maar zoek je een HDMI-adapter als deze?

Inloggen
jesse

jesse
22 januari 2015 om 19:48

Hoi Martijn,
Heb een smart tv kan ik ook films kijken zonder tab?

Inloggen
Rob van Gestel

Rob van Gestel
08 maart 2015 om 16:30

Hoi Martijn,
Wij kijken al tijden films via onze pc verbonden aan de Panasonic Viera TV (HD-ready). Gaat hartstikke goed. Nu hebben we een google tablet aangeschaft en willen we daarmee hetzelfde doen. HML kabel gekocht en deze aangesloten op de bestaande HDMI kabel. Echter, het lukt niet om beeld op de tv te krijgen.
Weet jij hoe dit komt?

Gr. Rob

Inloggen
Joan van de Bovenkam

Joan van de Bovenkam
25 maart 2015 om 15:35

Goedemiddag, even een vraagje ik zoek juist een manier om een hdmi apparaat op mijn tablet van samsung af te spelen, dus zeg maar de omgekeerde volgorde. Weet iemand of dit mogelijk is, en zo ja hoe? Groetjes Joan

Inloggen
John Brel

John Brel
12 mei 2015 om 13:15

Ik zou eerder zeggen ‘tegengestelde richting’ dan ‘omgekeerde volgorde’, maar deze vraag is alleen te beantwoorden met de precieze gegevens van de apparaten die je hebt. Een hdmi-apparaat klinkt wat vaag: tv’s hebben bijvoorbeeld alleen HDMI IN, geen HDMI OUT. Maar harddisk/dvdrecorders hebben daarentegen meestal alleen een HDMI OUT. HDMI OUT zou je op een HDMI input moeten kunnen aansluiten. Nu hebben alleen computers met dure videokaarten HDMI IN. Ik ken geen tablets met HDMI IN, dus wat je wilt lijkt me niet mogelijk.

Maar er zijn meer wegen die naar Rome leiden. Als je een smarttv van Samsung hebt, kun je bijvoorbeeld SmartView van Samsung op je tablet installeren en kun je het tvbeeld op je tablet krijgen.

Inloggen
eddy

eddy
30 april 2015 om 15:43

ik heb tv als ik ga zien mijn media zie ik mijn pc en laptop staan maar wil ook mijn tablet erbij hebben zo ik het tablet aan zet en de filmtjes of foto van tablet op de tv kan bekijken hoe doe ik dat draadloos

Inloggen
John Brel

John Brel
12 mei 2015 om 13:22

Je moet dan je tablet boven op je PC plaatsen en zo naar de beelden kijken. Nu heb je, draadloos, de filmpjes en foto’s op je tv!

(Oftewel, als je zo’n vage vraag stelt, kun je geen serieuze antwoorden verwachten).

Inloggen
Marc Bongers

Marc Bongers
30 mei 2015 om 18:11

Hier moest ik even op reageren
geweldig antwoord na zo’n inderdaad vage vraag
10 punten voor u

mvg Marc

Inloggen
Marcel

Marcel
18 augustus 2018 om 16:51

Ik denk dat het een buitenlander is die google translate heeft gebruikt

Inloggen
carlo

carlo
13 februari 2016 om 16:15

is er ook een manier om het gratis te doen

Inloggen
Petra Lepolder

Petra Lepolder
02 augustus 2016 om 13:14

Heb een Samsung beeldscherm en een galaxy note 4 telefoon en een samsung galaxy tab 3 tablet.Hdmi kabel gekocht met aansluiting voor telefoon/tablet. Maar beeld blijft zwart na aansluiting. In tablet en telefoon gezocht bij instellingen maar niets kunnen vinden waarmee ik het beeld van de telefoon kon doorsturen naar het beeldscherm. Wat doe ik fout?

Inloggen
An De Decker

An De Decker
10 september 2017 om 08:40

Hallo,

ik heb een tablet zonder hem, mhl of slimport. Als ik het goed begrijp, dan is er geen mogelijkheid om mijn tablet aan te sluiten op een gewoon losstaand computerscherm, juist?

Bedankt alvast voor de feedback!

Vriendelijke groet
An

Inloggen
Wesley Akkerman

Wesley Akkerman
11 september 2017 om 08:41

Op een gewoon losstaand computerscherm niet nee.

Inloggen
Kees

Kees
28 november 2018 om 23:32

Beste;
Op een tablet staan in map “pictures” een aantal foto’s welke via de keuze slide show continu wordt afgespeeld. Nu zou ik graag de inhoud van deze map willen aanpassen tijdens het afspelen. Kortom foto’s verwijderen en of toevoegen.
De uitdaging is dat ik op de tablet zelf geen handelingen wil verrichten en dat hij niet in zijn schermbeveiliging mag vallen.

Het liefst zou ik willen dat bij het betreden van de ruimte de tablet aangaat en automatisch dus zonder tussenkomst de foto slide show start.

Hoe pak ik dit aan bij een oude en goedkope tablet met android 4.4 ?
vr groet Kees

Inloggen
Wesley Akkerman

Wesley Akkerman
29 november 2018 om 10:37

Als je je tablet aan je pc koppelt met een usb-kabel, dan kun je de bestanden op de computer bekijken en veranderen. Het enige wat je hoeft te doen is de map opzoeken waarvan je de inhoud wil veranderen. Schermbeveiliging uitzetten kun je vaak ergens in de instellingen vinden, maar niet alle Android-apparaten bieden de mogelijkheid aan de automatische vergrendeling helemaal uit te schakelen.

Wat je tweede vraag betreft: dan zul je je tablet moeten rooten om zoiets voor elkaar te krijgen. Daar zijn geen opties voor ingebouwd binnen Android.

Inloggen