iPad geschikt maken voor kinderen: Hoe werkt het?

05 januari 2014 5 Minuten 13 Reacties
iPad-algemeen

Eerder hebben we uitgebreid behandeld hoe je een Android tablet kindvriendelijk kunt maken, maar hoe doe je dit met een iPad? De iPad is nog steeds één van de meest populaire tablets en door het gebruiksvriendelijke iOS het ideale apparaat voor kinderen om mee aan de slag te gaan. Het is echter verstandig om je iPad te optimaliseren voor gebruik door kinderen zodat ze niet overal bij kunnen, alle apps kunnen downloaden en alle apps kunnen gebruiken.

Beperkingen

Het eerste wat je moet doen als je je iPad kindvriendelijk wilt maken is het inschakelen van beperkingen. Dit kan via instellingen -> algemeen -> beperkingen. Beperkingen wordt ook wel ouderlijk toezicht genoemd. Met het inschakelen van bepaalde beperkingen kunnen bepaalde functies en apps niet worden gebruikt.

Tik op ‘Schakel beperkingen in’ en voer een beperkingscode in, deze bestaat uit vier cijfers. Kies een goede code die je kan onthouden en je kind niet makkelijk kan raden, want met deze code kan je de beperkingen wijzigen en uitschakelen.

Apps uitschakelen

Apps zoals Safari, de Camera en Facetime staan standaard op je iPad, deze kan je dus niet verwijderen. Toch zou dat soms wel handig zijn en kan je voorkomen dat je duizenden foto’s krijgt die je kind heeft gemaakt of dat hij al je contacten probeert te bellen via Facetime. Je kan ze wel uitschakelen via het beperkingenmenu zoals hierboven staat beschreven. Open het beperkingen menu en geef je vier cijferige wachtwoord in, vervolgens kan je de applicatie’s uitvinken. De schakelaar veranderd dan van groen naar wit.

Advertentie

ipad-beperkingenaan

Als je dan terug gaat naar je beginscherm door de home-knop in te drukken zal je zien dat de applicaties verdwenen zijn, zo kan je kind ze dus niet meer gebruiken.

Store’s uitschakelen

Via datzelfde menu kan je ook de iTunes- en iBook store uitschakelen. Zo kan je voorkomen dat je kind alles aanklikt en verdwijnen de icoontjes uit je beginpagina. Ook is het mogelijk om het installeren, verwijderen en kopen vanuit apps uit te schakelen. Zo kan je kind niet (per ongeluk) apps verwijderen of installeren. Ook het maken van dure in-app aankopen worden dan voorkomen.

Siri en Airdrop

Vervolgens kan je nog Siri en Airdrop uitschakelen. Siri kan namelijk ook dingen doen die je liever niet hebt. Houd bijvoorbeeld de home-knop een paar seconden ingedrukt en je kan afspraken in de agenda zetten en ook verwijderen, niet zo heel handig dus als je kind daar toegang tot heeft. Airdrop is nieuw in iOS 7, je kan er foto’s en video’s meer overzetten via Bluetooth naar apparaten die dat ondersteunen. Wanneer je iets je verstuurt krijgt de ontvanger een melding, en dat kan niet altijd fijn zijn. Daarom is het handig dat ook uit te schakelen, wederom via het beperkingenmenu.

Leeftijdsbeperking instellen

Alle content die beschikbaar is via Apple’s Store’s zijn voorzien van een leeftijdskeuring. Zo kan je dus heel gemakkelijk bepaalde apps uitsluiten om gedownload te mogen worden. In het beperkingen menu, onder het kopje Muziek, podcasts en iTunes U kan je aangeven of nummers, podcasts en leerboeken met het kenmerk ‘Explicit’ gedownload mogen worden. Explicit houdt in dat er grof taalgebruik of naakt in voorkomt. Het is dus aan te raden dat uit te schakelen als je kind je iPad gebruikt en mag downloaden.

Bij het kopje Films kan je kiezen welke leeftijden worden toegelaten. Zo heb je de keuze uit: Geen films, AL, 6, 9, 12, 16, 18 en Sta alle films toe. Dit kan je dus inschakelen aan de hand van de leeftijd van je kind. Bij Tv-programma’s is het een stuk simpeler daar heb je slechts de keuze uit ‘Sta geen tv-programma’s toe’ en ‘Sta alle tv-programma’s toe’.

Bij Boeken heb je de keuze om Expliciete inhoud te tonen of verbergen. Met het verbergen verberg je het inkijken, downloaden en lezen van boeken met expliciete seksuele inhoud.

Voor Apps, als je het installeren in zijn geheel niet al verboden had, kan je ook kiezen uit een paar leeftijdscategorieën. Hier bedraagt het de categorieën: Sta geen apps toe, 4+, 9+, 12+, 17+ en Sta alle apps toe.

Onder het kopje Websites kan je websites op een soort white- of blacklist zetten. Je kan ervoor kiezen om alles beschikbaar te maken, op een paar websites na. Of je kan kiezen om alles te verbieden met uitzondering van de door jou ingestelde websites.

Als je verder naar beneden scrolt in het beperkingenmenu, zie je het kopje ‘Sta wijzigingen toe’ staan. Hieronder kan je het uitschakelen dat er bepaalde wijzigingen gedaan mogen worden. Via Accounts kan je instellen dat er geen accounts in ‘E-mail, contacten en agenda’s’ kunnen worden toegevoegd, verwijderd of aangepast. Bij de overige onderdelen kan je ook per stuk aangeven of deze instellingen wel of niet gewijzigd kunnen worden.

Je iPad is geschikt voor kinderen

Als je bovenstaande stappen gevolgd hebt en je iPad dus grotendeels geoptimaliseerd voor het gebruik door kinderen kunnen ze ermee aan de slag, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over ‘gevaarlijke’ content, hoge kosten voor downloads en gewijzigde instellingen. Heb je zelf nog een suggestie om je iPad kindvriendelijk te maken? Laat het weten in een reactie onder dit artikel.

Advertentie

Meer tips

Wil je meer handige tips en adviezen voor het kopen van of het gebruik van een iPad? Neem dan ons tips en adviezen archief door. Daarnaast kun je in onze tablet database tablets vergelijken aan de hand van verschillende specificaties, de prijs en het besturingssysteem. Bekijk ons beste tablets archief voor een overzicht van de beste tablets van dit moment.


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (8)

Tommie

Tommie
07 februari 2014 om 14:19

Zeer goede uitleg, ik zet meteen een linkje naar dit artikel. Top!

Inloggen
Erik

Erik
09 oktober 2014 om 13:04

Helder verhaal, maar als ik zelf om negen uur dezelfde iPad wil gebruiken om iets online te bestellen, dan moet ik dat dus handmatig weer openzetten? Of is het mogelijk om als een andere gebruiker in te loggen waarbij wel alles openstaat?

Inloggen
Ivo

Ivo
09 mei 2015 om 18:34

Die vraag heb ik dus ook, als ik bergwandelingen (tijdelijk) wil uitzetten, worden alle instellingen gereset. Heeft iemand daar een oplossing voor?

Inloggen
cees

cees
22 februari 2015 om 13:08

We hebben onze dochter van 12 nu t o t a a l v e r b o d e n om Ipad of smartphone te gebruiken.
Ze heeft nu een simpele telefoon die enkel kan bellen en geen sms kan sturen/ontvangen. (zogeheten JOHN’s PHONE).
Bij eerste misbruik is dat ook meteen afgelopen.
Ons bleek dat ondanks alle inspanningen zij bleef chatten en profielen aanmaken.
Wij zijn letterlijk ziek van dat internet, het ge-sms, de “selfies” de chat-onzin en de rotzooi die ermee in huis komt.
De Ipad is hetzelfde als een open venster van een bordeel. De expliciet walgelijke teksten en afbeeldingen zijn bijna niet tegen te houden. De zichzelf geweldig vindende opdringerige zieke mannen met teveel tijd manifesteren zich overal. Ouders die niet de moed hebben om hier sterk tegen op te treden zijn lafaards.
Er bestaat nog niet zoiets als Internet voor kinderen en het gewoon internet is nog te jong om onder controle te zijn.

Inloggen
Hebah

Hebah
07 februari 2016 om 17:00

Wat een treurig persoon bent u. Sinds wanneer is verbieden beter fan open begeleiden en het gesprek aangaan? De titel opvoeder misstaat u.

Inloggen
C

C
09 februari 2016 om 19:44

Open begeleiden…? als ik ernaast ga zitten is alles ok maar als ik m’n rug gedraaid heb is het weer Instagram, Facebook en al dat soort spielerei waar ze als nu 13-jarige ongebreideld alles denkt te kunnen ventileren. We hebben de pedofielen al gelezen en alles al achter de rug wat dat betreft, foto’s uitwisselingen etc etc., de kinderpolitie over de vloer en zijn er ziek van.
De een zal ermee kunnen omgaan en de ander gewoon helemaal niet. Het “meedoen” met de volksmassa is in elk geval niet belangrijk genoeg om er heel veel meer tijd aan te besteden. Ik laat de tijd het werk doen en zodra de jaren van verstand gekomen zijn mag ze het geheel zelf gaan proberen. -Over 5 jaar dus-

Inloggen
Bart

Bart
12 december 2015 om 10:23

Onbegrijpelijk dat ander profiel niet mogelijk is om snel andere instellingen te kunnen gebruiken. Android ole.

Inloggen
klaas 77

klaas 77
30 december 2015 om 15:11

Waarom zijn er nog steeds geen meerdere accounts te maken op een iPad? Windows tablets wel! Werkt echt super.

Inloggen
Ronald

Ronald
30 januari 2016 om 20:23

Fijn dit, maar kinderen kunnen nog steeds de instellingen zelf veranderen dus geen tijdsbeperkingen instellen zodat ze de hele tijd de iPad aan kunnen laten staan. Zou fijn zijn als je dat kunt blokkeren.

Inloggen
Tikes peeking

Tikes peeking
06 juli 2017 om 17:52

Tijdsbeperking kan simpel worden ingesteld op de router.

Inloggen
Kees

Kees
15 december 2019 om 12:28

Ik heb ipad air2, doch lukt me niet safari uit te schakelen…beperking heb ik niet bij instellingen , heb laatste software draaien 13.2.3
Bedankt…kees

Inloggen
Zeg ik niet

Zeg ik niet
12 maart 2016 om 18:41

Ik merk het ja!!!

Inloggen
Charles

Charles
04 september 2019 om 20:07

Zal het moeten uitzoeken, maar door Siri en AirDrop uit te schakelen; werkt dan direct AirPlay ook niet meer? We hebben twee AppleTV’s in huis, die constant door de kleine aangezet worden…

Bedankt!

Inloggen