Dit zijn de verschillen tussen de Samsung Galaxy Z Flip 4 en Galaxy Z Flip 5

09 augustus 2023 5 Minuten 0 Reacties
Samsung Galaxy Z Flip 5-1

Interesse in de nieuwe Samsung Galaxy Z Flip 5? Dit zijn de verschillen met de Samsung Galaxy Z Flip 4 van vorig jaar.

De lancering van de Samsung Galaxy Z Flip 5 brengt Samsung opnieuw dichter bij de perfecte klaptelefoon met opvouwbaar scherm. Zo’n opvouwbare smartphone die je horizontaal opent wordt ook wel fliptelefoon of telefoon met ‘clamshell’ design genoemd. Heb je al een Samsung Galaxy Z Flip 4 van vorig jaar en ben je benieuwd of de nieuwe Samsung Galaxy Z Flip 5 een goede upgrade is? In dit artikel vergelijken we beide smartphones met elkaar.

Specificaties

Samsung Galaxy Z Flip 4 Samsung Galaxy Z Flip 5
Display (binnen) Amoled, 6.7-inch, 2.640 x 1.080, 120Hz Amoled, 6.7-inch, 2.640 x 1.080, 120Hz
Display (buiten) Amoled, 1.9-inch Amoled, 3.4-inch
Processor Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1 Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2
Werkgeheugen 8 GB 8 GB
Opslaggeheugen 128 GB, 256 GB, 512 GB 256 GB, 512 GB
Batterij 3.700 mAh 3.700 mAh
Camera’s achter 12 megapixel, f/1.8
12 megapixel f/2.2
12 megapixel, f/1.8
12 megapixel, f/2.2
Camera’s voor 10 megapixel, f/2.2 10 megapixel, f/2.4
Updatebeleid Android-updates tot 2026, beveiligingsupdates tot 2027 Android-updates tot 2027, beveiligingsupdates tot 2028
Prijs bij lancering vanaf 1.099 euro vanaf 1.199 euro

Dit zijn de overeenkomsten

De Samsung Galaxy Z Flip 4 en 5 lijken zeer sterk op elkaar qua hardware intern, maar daarnaast is dit misschien ook wel de grootste stap vooruit binnen de Galaxy Z Flip-serie. Verwarrend? We proberen het aan je uit te leggen. We beginnen met de overeenkomsten. Het binnenste scherm is in beide gevallen een Dynamic Amoled-scherm van 2.640 bij 1.080 pixels met een verversingssnelheid tot 120Hz. Qua werkgeheugen hebben beide toestellen 8 GB werkgeheugen en meerdere opties voor opslaggeheugen, tot aan 512 GB aan toe.

Het camerasysteem lijkt op het eerste gezicht ook overeen te komen. Je hebt twee camera’s aan de achterzijde van beide twaalf megapixel. Zo is er een hoofdcamera van twaalf megapixel met een diafragma van f/1.8 met een kijkhoek van 83 graden en een ultra-groothoekcamera van twaalf megapixel met een diafragma van f/2.2 en een kijkhoek van 123 graden. De selfiecamera beschikt over tien megapixel op beide telefoons.

De batterij aan boord heeft wederom een capaciteit van 3.700 mAh. Dat is best klein voor een opvouwbaar toestel met een scherm aan de binnenkant én buitenkant, maar de batterijprestaties zijn niet erg verschillende met andere smartphones van Samsung. Wel gaat de nieuwe Flip 5 net even langer mee dankzij de zuinigere processor.

Dit zijn de verschillen

Qua specificaties lijken beide toestellen erg op elkaar, vind je niet? Toch zijn er ook echt grote stappen gemaakt. Wat ten eerste opvalt aan de nieuwe Samsung Galaxy Z Flip 5 is het nieuwe Coverscherm aan de buitenkant. Deze is namelijk flink groter gemaakt. Van een 1.9-inch amoled-scherm naar een 3.4-inch amoled-scherm. Hier kun je gewoon berichten op beantwoorden, dus datgene wat je waarschijnlijk de meeste tijd met je telefoon aan het doen bent kan gewoon dichtgeklapt. Je hoeft niet meer overal de telefoon voor te openen. Het nieuwe grotere Coverscherm opent de deuren naar veel meer functies dan het kleinere Coverscherm op de Samsung Galaxy Z Flip 4.

Samsung Galaxy Z Flip 5

Ook een grote stap vooruit is de nieuwe Flex Hinge, oftewel het scharnier. Is de Samsung Galaxy Z Flip 5 helemaal dichtgeklapt? Dan sluit het scharnier perfect aan. Tussen beide delen van het scherm is geen speld meer tussen te krijgen. Hoe anders was dat nog bij de vorige generatie, waar er echt flink wat ruimte te zien was.

Samsung Galaxy Z Flip 4

Kijken we wat dieper naar beide interne schermen, dan zijn er toch kleine verschillen te zien. Het zijn niet dezelfde displays uiteindelijk, ook al lijkt dat qua specificaties wel zo. Het grootste verschil is de peak brightness. De Samsung Galaxy Z Flip 5 is daardoor veel beter af te lezen in het zonlicht buiten dan de Galaxy Z Flip 4. Ook de processor is een stapje vooruit. Het nieuwe toestel draait op de Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2, terwijl de Snapdragon 8+ Gen 1 in de voorganger zit. De camera’s zijn eigenlijk vrijwel identiek, maar door een nieuw algoritme van de Samsung Galaxy Z Flip 5 zijn foto’s net een fractie scherper, met name in het donker. De selfiecamera voorop heeft in beide gevallen 10 megapixel, maar dankzij het diafragma van f/2.2 is de sensor net even wat beter in het opvangen van licht dan de f/2.4 bij de Samsung Galaxy Z Flip 4. Tot slot is daar de prijs. Bij lancering is de Samsung Galaxy Z Flip 5 namelijk 100 euro duurder (vanaf 1.199 euro) ten opzichte van de Samsung Galaxy Z Flip 4 (vanaf 1.099 euro).

Conclusie

Alhoewel er qua specificaties weinig verschil tussen beide toestellen zit, zorgen met name de nieuwe Flex Hinge en het grotere Coverscherm ervoor dat de Samsung Galaxy Z Flip 5 echt het betere toestel van de twee is. Is het een upgrade waard? Dat is uiteindelijk aan jou. Voor 1.199 euro is een upgrade wellicht aan de dure kant en zijn de vernieuwingen zo’n groot bedrag niet waard. De Samsung Galaxy Z Flip 4 is namelijk ook nog altijd een prima toestel en dankzij het uitstekende updatebeleid van Samsung kun je ook hier nog jaren mee doen. Interesse in de nieuwste klaptelefoon met opvouwbaar scherm van Samsung? Dit weekend lees je onze review van de Samsung Galaxy Z Flip 5.

Reacties (0)