Apple presenteert iOS 16 voor de iPhone: dit is er nieuw

07 september 2022 8 Minuten 0 Reacties
iOS 16

Apple heeft vanavond een nieuwe versie van iOS voor de iPhone gepresenteerd. iOS 16 bevat diverse verbeteringen en vernieuwingen, waaronder widgets op je ontgrendelscherm en de mogelijkheid om berichten in iMessage aan te passen of te verwijderen. In dit artikel lees je alles dat je moet weten over iOS 16.

Lock Screen met widgets

Wellicht de grootste en meets opvallende verbetering zien we terug op het Lock Screen, oftewel het ontgrendelscherm. Hier gebeurt al jaren vrij weinig, maar met de komst van iOS 16 krijg je de mogelijkheid daar verandering in te brengen. Je kunt namelijk widgets aan het scherm toevoegen en van die widgets zelfs het lettertype of de kleur aanpassen. Apple biedt kleine widgets van eigen functies, zoals de klok, het weer of de agenda, maar ook apps van derden kunnen aan het Lock Screen toegevoegd worden, mits de ontwikkelaar dit ondersteunt.

Daarnaast is het mogelijk meerdere ontgrendelschermen aan te maken en hiertussen te schakelen, vanuit datzelfde ontgrendelscherm. Je kunt ook een specifiek scherm laten tonen op basis van je locatie, de tijd of je Focus-modus. Ook de achtergrond van het scherm kan aangepast worden. Apple biedt zelf diverse opties, waaronder dynamische (bewegende) achtergronden. Deze vindt je in de Wallpaper Gallery.

iMessage berichten

Voor diegenen die iMessage veel gebruiken is het goed om te weten dat je met iOS 16 berichten kunt aanpassen en verwijderen als ze al verstuurd zijn. Ook komt SharePlay naar de Berichten-app. Je hoeft dus niet langer een FaceTime-gesprek te starten om de functie te gebruiken. Daarnaast is spraakgestuurd typen verbeterd volgens Apple en is het mogelijk om berichten als ongelezen te markeren.

Media en notificaties

Iets wat je wellicht meteen zal opvallen is dat met iOS 16 notificaties vaker vanuit de onderzijde van het scherm binnenkomen. Apple voert deze wijziging door zodat je met één vinger nog altijd veel kunt doen, zeker op de alsmaar groter wordende schermen. Ook het bedienen van de mediaplayer bevindt zich nu in de onderste helft van het scherm, ook zodat je er sneller en eenvoudiger bij kunt.

Geheel nieuw is Live Activities. Dit is een blokje met live notificaties die je vast kunt zetten op het scherm. Wil je tijdens het browsen, filmkijken of werken op de hoogte blijven van bepaalde evenementen, wedstrijden of andere ontwikkelingen, dan kun je een dergelijk blokje vastzetten op je scherm.

Speciaal voor de nieuwste iPhones heeft Apple het Dynamic Island ontwikkeld. Dit is eigen de notch (het zwarte gat) bovenin het scherm, waarin de camera zit. Apple gebruikt deze ruimte creatief door een continu veranderend ‘eiland’ te tonen waarin achtergrondactiviteiten getoond worden. Bijvoorbeeld een timer, muziek, een telefoongesprek of een betaling. Je ziet altijd wat er gebeurt, en met een druk op het eiland krijg je een groter eiland, met meer opties te zien. Ook kun je direct doorgaan naar de app. Als er meerdere taken op de achtergrond actief zijn deelt het eiland zich op in twee delen.

Typen met gevoel

Je kent het vast nog wel; een trillende telefoon wanneer je een mailtje of bericht typt. Dat was met de iPhone verleden tijd, maar Apple introduceert nu weer een nieuwe vorm van haptisch typen. Simpel gezegd betekent dit dat de telefoon een subtiele feedback geeft bij de letters die je typt. In tegenstelling tot vroeger is dit geen storende en gehorige trilling meer maar een lichte, subtiele trilling zodat je weet dat een toets is aangeslagen. Wel dien je deze functie zelf in te schakelen in de instellingen.

Foto's

Op het gebied van foto’s heeft Apple ook wat belangrijke aanpassingen doorgevoerd. Via iCloud kunnen foto’s vanaf nu snel met anderen gedeeld worden, bijvoorbeeld iemand die bij je op bezoek is of naast je staat in de kroeg. Bij het maken van een foto of video kan je dan ook in de Camera-app kiezen waar je die wil opslaan: in je eigen bibliotheek, of in de gedeelde bibliotheek.

Daarnaast heb je nooit meer last van dubbele foto’s in je fotobibliotheek. Je kunt met iOS 16 namelijk duplicaten opzoeken en verwijderen. Foto-albums kunnen daarnaast nu op slot worden gezet met Face ID of Touch ID. Tot slot is het mogelijk om automatisch mensen, dieren en dingen uit foto’s te laten knippen. Hiermee kun je zelf leuke aanpassingen aan foto’s doen of juist een specifiek persoon of object uit een foto halen.

Apple Woning

Apple vernieuwt in iOS 16 ook de Woning-app, bij sommigen beter bekend als HomeKit. De interface is vernieuwd met één overzicht van de belangrijkste accessoires per kamer, een pop-up menu voor elke tegel en de mogelijkheid icoontjes naar eigen wens aan te passen. Woning biedt extra widgets voor het ontgrendelscherm en heeft Apple verschillende nieuwe categorieën toegevoegd waarin je apparaten geplaatst kunnen worden. Ook wordt langzaam aan de ondersteuning van Matter uitgerold binnen het Apple ecosysteem.

Apple Mail

Mail krijgt ook een paar verbeteringen, zoals een betere zoekfunctie zodat je oudere e-mails snel terug kunt vinden, en de mogelijkheid voor het inplannen van e-mails op een specifiek tijdstip. Daarnaast kun je een e-mail binnen 30 seconden terugtrekken, is het mogelijk om inkomende e-mails tijdelijk te snoozen zodat je er later aan herinnerd wordt en kan Mail je een waarschuwing geven als het denkt dat je een bijlage bent vergeten toe te voegen aan een e-mail. Verder zien je mails er visueel aantrekkelijker uit door verrijkte content. Voeg een linkje toe, en je krijgt een voorvertoning.

Kleine verbeteringen

Apple heeft nog veel meer kleine verbeteringen doorgevoerd in iOS 16. Hieronder een puntsgewijs overzicht.

 • Het wordt mogelijk om je WiFi-wachtwoord te bekijken en te delen. Erg handig en geen gedoe meer met het terugzoeken van wachtwoorden.
 • De app ‘Vertaal’ ondersteunt vanaf iOS 16 ook Nederlands, zodat je woorden, zinnen of complete webpagina’s in Safari automatisch kan laten verhalen.
 • Maak je vaak screenshots maar is het irritant dat deze opgeslagen worden? Wanneer je in iOS 16 een screenshot maakt verschijnt er een nieuwe optie in het menu ‘Kopieer en verwijder’. Hiermee wordt het screenshot niet opgeslagen, maar kun je hem wel snel delen met iemand.
 • Apple Kaarten krijgt ook een kleine update in iOS 16. Zo kun je nu tussenstops toevoegen, zowel voor als tijdens het navigeren. In totaal kun je tot 15 stops invoeren.
 • CAPTCHA kennen we allemaal wanneer we weer eens moeten bewijzen dat we geen robot maar mens zijn. Volgens Apple kan dat makkelijker. In iOS 16 vindt je nu de functie Private Access Tokens (Automatische verificatie in het Nederlands) waarmee middels iCloud en je Apple ID altijd kan gegarandeerd kan worden dat je mens bent, waardoor de CAPTCHA’s tot het verleden behoren. Ontwikkelaars moeten dit nog wel inbouwen in apps en websites.
 • Ook wachtwoorden zijn iets van het verleden, binnenkort althans. Apple gaat aan de slag met zogenaamde Passkeys, iets waar ook Google en Microsoft achterstaan. De identificatie vindt plaats via vingerafdruk of je gezicht en het toestel (of iCloud) zorgt dat jij nooit meer een wachtwoord hoeft aan te maken of op te zoeken. Alles wordt automatisch beveiligd en opgeslagen. Echter, Passkeys wordt nog niet breed ondersteund dus vooralsnog is het wachten op websites en diensten die het gaan ondersteunen. Lees meer in ons achtergrondartikel over inloggen zonder wachtwoorden.
 • Een leuke nieuwe functie maakt het mogelijk de audioweergave van jouw (nieuwe) AirPods op jouwzelf af te stemmen. Hiervoor moet je jouw oren scannen met de Face ID-scanner van je iPhone.
 • Het batterijpercentage komt weer terug! Op de grotere iPhones althans. Je krijgt dan het batterijpercentage in het batterij-icoontje te zien, mits je die optie in de instellingen activeert.

iOS 16 downloaden

De uiteindelijke release van iOS 16 is 16 september. Vanaf dat moment is iOS 16 automatisch op jouw (compatibele) iPhone te downloaden en installeren.

Welke iPhones krijgen iOS 16?

Apple staat natuurlijk bekend om zijn lange ondersteuning van iPhones en zo ook dit jaar. Alle iPhones vanaf de iPhone 7 krijgen de mogelijkheid iOS 16 te downloaden. Oudere toestellen vallen helaas buiten de boot. Hieronder vind je een overzicht van alle toestellen die compatibel zijn met iOS 16.

 • iPhone 8
 • iPhone 8 Plus
 • iPhone X
 • iPhone XS
 • iPhone XS Max
 • iPhone XR
 • iPhone 11
 • iPhone 11 Pro
 • iPhone 11 Pro Max
 • iPhone 12
 • iPhone 12 Pro
 • iPhone 12 Pro Max
 • iPhone 12 mini
 • iPhone SE (2020)
 • iPhone 13
 • iPhone 13 mini
 • iPhone 13 Pro
 • iPhone 13 Pro Max
 • iPhone 14
 • iPhone 14 Plus
 • iPhone 14 Pro
 • iPhone 14 Pro Max

Reacties (0)