Terug naar de jaren 60 op de streamingdiensten: Beatle-mania op Disney+

24 december 2021 4 Minuten 0 Reacties
Films jaren 60

Met dank aan Rick Rubin en Peter Jackson was er dit jaar op Disney+ veel aandacht voor The Beatles. Maar ook andere bekende namen werden door de verschillende vod-diensten in de spotlight gezet.

The Beatles

Niemand minder dan regisseur Peter Jackson (The Lord of the Rings) mocht voor Disney+ aan de slag met een uitgebreide documentaire over een cruciale periode uit de carrière van The Beatles: in het driedelige Get Back zien we hoe de band zich eind jaren zestig voorbereidt op hun eerste concert in twee jaar tijd. Daarvoor moeten onder een strakke deadline veertien nieuwe nummers geschreven worden, waardoor John Lennon, Paul McCartney, George Harrison en Ringo Starr plotseling voor een hele grote uitdaging staan. De documentaire werd samengesteld uit meer dan 60 uur aan nog nooit eerder vertoonde beelden van studiosessies van het viertal, dat samen met 150 uur aan niet eerder beluisterde audio al bijna een halve eeuw in een kluis lag. Jackson was de eerste die toegang kreeg tot dit materiaal, dat hij vervolgens restaureerde met dezelfde technieken die hij ook gebruikte voor They Shall Not Grow Old, zijn documentaire met beelden van soldaten uit de Eerste Wereldoorlog.

Ook Rick Rubin dook voor Disney+ in de geschiedenis van The Beatles. De legendarische hiphop-producer die tevens samenwerkingen met onder meer Johnny Cash en The Red Hot Chili Peppers achter zijn naam heeft staan deed dat door middel van een intiem gesprek met Paul McCartney: in de documentaire McCartney 3, 2, 1 begeeft het tweetal zich in een enorme schuur waar enkel een mengpaneel en een piano te vinden zijn. Rubin is geen professionele interviewer, maar betoont zich een oprechte fan en een goede luisteraar, en McCartney is iemand die maar een klein zetje nodig heeft om zijn kleurrijke anekdotes te vertellen. Zo geeft hij tekst en uitleg over het ontstaan van de meest bekende Beatle-nummers en gaat hij dieper in op zijn muzikale connectie met John Lennon.

Billie Eilish

Ook Billie Eilish was dit jaar vertegenwoordigd met twee documentaires. The World’s A Little Blurry van Apple TV+ geeft een kijkje achter de schermen bij de productie van haar eerste album en toont hoe het is om als tiener in de spotlights te staan. Daarbij komen naast haar broer en muzikale partner Finneas ook haar vader en moeder aan het woord. In Happier Than Ever van Disney+ brengt ze juist nummers van haar nieuwe album ten gehore, op het podium van de Hollywood Bowl in Los Angeles. Verder geef ze – in animatievorm – de kijker ook een rondleiding door haar geliefde geboortestad.

The Velvet Underground

Peter Jackson was niet de enige die dit jaar een documentaire maakte over een rockband uit de jaren 60: filmregisseur Todd Haynes (Carol) liet met zijn allereerste documentaire The Velvet Underground van Apple TV+ zijn licht schijnen op de gelijknamige band uit New York, die nooit grote commerciële successen had, maar bekend kwam te staan als een van de meest invloedrijke muziekformaties ooit.

P!nk

Fans van P!nk konden terecht op Amazon Prime Video voor All I Know So Far, een documentaire van regisseur Michael Gracey (The Greatest Showman) over haar Beautiful Trauma-tour uit 2019. In de film probeert de zangeres een balans te vinden tussen het moederschap (haar dochter Willow zingt ook mee op het gelijknamige live-album) en alle verplichtingen die komen kijken bij de optredens.

Summer of Soul

Een van de beste (muziek)documentaires van het jaar draaide om een festival. Questlove, drummer van The Roots, maakte zijn regiedebuut met het bij ons op Disney+ te bekijken Summer of Soul, over het Harlem Cultural Festival in 1969. En zo kreeg deze vrij obscure tegenhanger van Woodstock, waar desondanks grote namen als Stevie Wonder en Nina Simone te zien waren, eindelijk weer aandacht.

Meer films en series

Wil je meer weten over de nieuwste releases van video-on-demand diensten en de nieuwste releases op blu-ray of in de bioscoop? Houd dan ons Entertainment Channel in de gaten. Bekijk onze tips en advies-sectie voor achtergronden over streamen, games en films.

Reacties (0)