Review: Nighthawk XR1000 – gamingrouter met wifi 6 aan boord

26 september 2021 + 10 minuten 0 Reacties
wifi router

De Netgear Nighthawk XR1000 WiFi 6 Gaming Router is een router die bedoeld is voor gamers. Maar heb je er ook echt iets aan als gamer? En hoe zit het met de andere mensen in het huishouden?

Routers heb je in allerlei soorten en maten. FWD besteedt vaak aandacht aan routers in de vorm van meshsystemen, zoals de Google Nest Wifi of Netgear Orbi (die eveneens van Netgear is). Dit keer kijken we naar een router die specifiek op gamers gericht is. Het apparaat beschikt over veel functionaliteiten die voor hen geschikt zijn, maar waar algemene gebruikers dan weer weinig aan hebben. En met een prijs van rond de 350 euro is het daardoor een moeilijk verkoopbaar product. Heb je als gamer de Nighthawk XR1000 WiFi 6 Gaming Router nodig in huis?

Het antwoord op die vraag geven we meteen: nee, je hebt de router niet nodig. Maar als gamer kun je er wellicht wel voordeel uithalen. Daar gaan we in deze review dieper op in. We laten hierbij even de discussie ‘lan-kabel versus wifi’ voor wat die is. In bijna alle gevallen is het voor een online gamer beter om een pc of gameconsole bedraad aan te sluiten op een router, dus daar gaan we niet moeilijk over doen. Maar dat is wegens positionering van aansluitingen of een modem, of de indeling van een huis, niet voor iedereen mogelijk. En dan kan een goede router dus helpen.

Specificaties en design

De Nighthawk XR1000 is een wifirouter die beschikt over wifi 6. Dat is de nieuwste wifistandaard. Sinds 2018 kun je reeds routers met deze standaard aan boord kopen, maar sinds dit jaar komt die echt pas van de grond. Ondertussen staat diens opvolger alweer in de startblokken, namelijk wifi 6e. Is dat dan een reden om deze router meteen links te laten liggen? Zeker niet. Dat hangt af van hoe je je producten koopt. Stel je voor jezelf een budget op en houd je daarbij rekening met de maximale levensduur van zo’n apparaat, dan kan dit natuurlijk gewoon prima.

De gamingrouter heeft een flinke lijst met specificaties, waarvan we enkele onderdelen uitlichten. Zo is het belangrijk om te weten dat er een AX5400-snelheid is. In dit geval betekent het dat de Nighthawk een snelheid van maximaal 4,8 Gbps (gigabit per seconde) aankan via de 5GHz-band. De maximale snelheid op de 2,4GHz-band is 600 Mbps (megabit per seconde). Het apparaat beschikt gelukkig over wpa-3-beveiliging, vier ethernetpoorten (van 1 Gbps) achterop en een usb-poort. De maximale internetsnelheid van een abonnement voor de router is 1 Gbps.

De volledige lijst met specificaties vind je hier.

Het apparaat zelf is vrij groot en log. Hij neemt dus wat ruimte in, waar je rekening mee moet houden. De Nighthawk XR1000 is vooral breed en de vier antennes steken goed uit. Je doet er dus goed aan de router de ruimte te geven. Niet alleen vanwege z’n formaat, maar ook vanwege het feit dat hij z’n signaal sterk de kamer in moet kunnen sturen. Ondanks het brede formaat zijn er bar weinig aansluitingen te vinden op de gamingrouter. De slechts vier ethernetpoorten voelen mager aan op zo’n topmodel; dan speelt die 350 euro een grote rol in de overweging.

Voorop zitten enkele led-lampjes die aangeven welke verbindingen momenteel in gebruik zijn. Zo hoef je daarvoor de gratis app of de browserinterface niet te raadplegen. Ook treffen we er een knop op aan waarmee we wifi tijdelijk uitschakelen. Superhandig wanneer je het netwerk tijdelijk wil uitschakelen. De usb-poort achterop kun je gebruiken voor bijvoorbeeld een netwerkprinter zonder draadloze mogelijkheden, waardoor de router ook wat functies aanbiedt die niets met gaming te maken hebben. Dat maakt hem ietwat veelzijdiger dan je zou denken.

Opvallende elementen die schitteren in afwezigheid zijn multi-gigabitaansluitingen en poortaggregatie. Met de eerste functie kun je internetsnelheden boven de 1 Gbps via de router laten lopen, maar dat kan hier dus niet. Dat gemis wordt ook niet opgevangen door functie twee, waarmee je twee gigabitpoorten samenvoegt tot één aansluitingen voor hogere datasnelheden. Zeker wanneer je een NAS aan je netwerk hebt hangen, dan kan dit jammer zijn. Je kunt in dat geval dus inleveren op een beloofde snelheid van de fabrikant.

nighthawk-xr1000-vaag

Wifi 6 - wat je wil weten

Wanneer je apparaten met wifi 6 in huis haalt, dan merk je al snel een verbetering in het kader van snelheid: deze nieuwe standaard is namelijk dertig tot veertig procent sneller dan zijn voorganger. Dit komt vanwege betere datacodering, waardoor er meer data over het netwerk gestuurd kan worden binnen dezelfde radiogolven. De chips die deze data coderen en decoderen (in feite het verwerkingsproces van de data tussen apparaten) worden steeds krachtiger, waardoor ze al dat extra werk kunnen hebben.

Lees hier meer over wifi 6.

Installatie en software

Na het uitpakken van de Nighthawk XR1000, attendeert fabrikant Netgear je meteen op de gratis app. Het bedrijf raadt aan de gamingrouter te installeren via de Nighthawk-applicatie. Mocht je de router straks in huis halen, laat die app aanvankelijk dan links liggen. Installeer het product via de browserinterface, want dan gaat het allemaal veel sneller. Bij ondergetekende was het zo dat de app en de browser in een lus terechtkwamen waar de software niet uitkwam. Aanvankelijk lukte het dus niet om de Nighthawk XR1000 goed of überhaupt te installeren.

Maar van achter de pc was het zo gepiept. Enkele minuten later was de router up and running, waarna die ook meteen opdook in de applicatie. Binnen de app moet je inloggen met je Netgear-account om geregistreerde producten te kunnen zien. Ook het aanmaken van een account gaat sneller achter een pc of laptop. Bovendien is het zo dat de software veel meer functionaliteiten aanbiedt dan de enigszins beperkte app. Die app is overigens niet compleet nutteloos, omdat je enkele functies bedient en snel inzicht krijgt in de prestaties van je nieuwe netwerk.

Standaard staan enkele functies uit. Voordat je allerlei apparaten verbindt met je nieuwe netwerk, doe je er goed aan verschillende instellingen na te lopen. Netgear legt verschillende dingen goed uit, maar ook een hoop niet. Om echt alles uit de router te halen, heeft ondergetekende een video opgezocht waarin die enkele belangrijke instellingen controleerde. Heb je veel ervaring met routers? Dikke prima, dan hoef je dat natuurlijk niet te doen. Maar het kan zeker geen kwaad om iemand anders even mee te laten kijken naar de huidige instellingen.

De Nighthawk XR1000 biedt toffe functies aan voor gamers. Zoals een Ping Heatmap, waarmee je achterhaalt waar servers van populaire games staan. Hier in Nederland heb je daar wellicht weinig aan, omdat er relatief gezien weinig servers in de buurt staan — maar dan nog kan het helpen. Daarnaast kun je specifieke toepassingen of apparaten meer of minder bandbreedte toekennen, alles te weten komen over de kwaliteit van je verbinding, een kinderslot instellen en specifieke gamers uitsluiten van je huidige online gameplaypotjes.

We moeten hierbij de kanttekening maken dat Netgear een hoop op nieuwe gebruikers afgooit. Maar als oud-gebruiker ben je waarschijnlijk al bekend met het gros van de functies, ook al staat een deel nu ergens anders dan eerder het geval was. Geen zorgen, de indeling van alle functies voelen logisch aan, waardoor je snel vindt wat je zoekt. Bovendien kun je het dashboard (de eerste pagina die je ziet na het openen van de interface) zelf vormgeven. Je ziet dan de instellingen en mogelijkheden staan die je belangrijk of heel handig vindt.

Heel veel van de genoemde functies komen simpelweg niet naar voren binnen de app voor mobiele apparaten. En dat is jammer, want zo zit je wellicht vaker achter je pc dan je zou willen aan het einde van de dag. Bovendien lijkt de app gebouwd te zijn om een ander product te pushen: Netgear Armor. In samenwerking met Bitdefender beschermt de router al je gekoppelde apparaten tegen online bedreigingen middels een abonnement van 70 dollar per jaar. Behoorlijk prijzig en onnodig, gezien de aanschafprijs van de router in kwestie.

Gebruik en prestaties

Eén van de functies die de Nighthawk XR1000 aanbiedt, is Smart Connect. Eenmaal geactiveerd, dan maakt de router van de twee banden één netwerk. Je hebt dan niet twee netwerken waar apparaten aan gekoppeld worden, maar eentje. In dat netwerk zitten beide banden verstopt; apparaten met ondersteuning voor 2,4 of 5 GHz bepalen dan zelf wat voor hen het beste is qua aansluiting. Veel apparaten draaien hier nog op 2,4 GHz, maar de OnePlus 9 Pro en PlayStation 5 ondersteunen ook 5 GHz, bijvoorbeeld. En dat gaat niet altijd zoals je zou willen.

Met Smart Connect actief verkiest de OnePlus 9 Pro namelijk het 2,4GHz-netwerk boven de 5GHz-variant. Voor het bereik is dat wellicht beter, maar dat gaat dan ten koste van de snelheid. 5GHz-netwerken hebben een korter bereik, maar hogere datasnelheid. De PlayStation 5 behoudt wel z’n verbinding met de 5GHz-band. In beide gevallen behalen de apparaten hoge downloadsnelheden. En aangezien de PS5 wifi 6 ondersteunt, gaan die downloads ook nog eens sneller dan op het wifi 5-netwerk. Daar zit echt een aanzienlijk verschil in en dat is maar goed ook.

playstation-5-console
Lees ook

Review: PlayStation 5 – een serieus next-gen gevoel

Het bereik stelt ook zeker niet teleur. Beide banden voorzien de woonkamer en de rest van het huis van een stevig en stabiel signaal. Op het moment dat er een muur tussen een product en de Nighthawk XR1000 komt te zitten, en je gebruikmaakt van 5 GHz, dan valt op dat de wifisterkte met een streepje afneemt. Maar daar merk je niets van in de verbinding of snelheid, die blijven namelijk hetzelfde. De router is getest in een woonoppervlakte van ongeveer 57 vierkante meter. De woning is gelijkvloers en heeft dus geen extra verdieping(en).

Een opvallende feature is Congestiebeheer. Met die functionaliteit is het mogelijk de totale bandbreedte te beperken, zodat games altijd de ruimte krijgen voor hun dataverkeer. Het klinkt tegenstrijdig: bandbreedte beperken voor extra ruimte. Maar wat er gebeurt is heel simpel: doordat die maximale bandbreedte dus lager ligt, is er ruimte over voor andere dingen op je netwerk. De router herkent in de meeste gevallen wanneer er gegamed wordt (via een pc of spelcomputer), waardoor games dus automatisch de ruimte krijgen die ze nodig hebben.

Dit is één van die functie die je zelf nog even moet instellen, voordat die werkt. Doe dat ook echt, want het kan net een paar seconden of zelfs minuten schelen in een lobby of andere wachtruimte. Hoe meer ruimte games krijgen, hoe sneller je weer op de knoppen drukt. Dat klinkt heel mooi in de marketing, natuurlijk, maar in dit geval snijdt het ook nog hout. Gelukkig legt Netgear deze belangrijke functie wel goed uit en regel je alles met een paar klikken van je muis. Nogmaals: loop echt even de belangrijkste instellingen na. Dat maakt namelijk het verschil.

Nighthawk XR1000 - conclusie

Er is een hoop te doen omtrent de Nighthawk XR1000. De router voor gamers heeft weinig ethernetpoorten, mist functies als poortaggregatie en gooit een hoop op je af als nieuwkomer. Daarnaast is de mobiele app zeer beperkt (en duwt die je naar een ander product) en is de prijs echt heel hoog. Maar wat krijg je daarvoor terug? Een snelle, stabiele en betrouwbare internetverbinding in huis met een respectabel bereik, ondersteuning voor wifi 6 en wpa3, heel veel functies voor gamers en een uitgebreide en toegankelijke browserinterface.

Onderaan de streep is de Nighthawk XR1000 een ontzettend fijne en solide gamingrouter. Je hebt heel veel invloed op de kwaliteit van je netwerk en daarmee de prestaties van verschillende online games. Het product an sich levert wat de fabrikant belooft, maar dat mag ook wel voor deze prijs. Echter, er zijn betere gamingrouters die voor deze prijs of minder verkrijgbaar zijn, zoals de TP-Link Archer AX11000 Next-Gen Tri-Band Gaming Router. Qua software staat Netgear wel met kop en schouders bovenaan, dus dat kan een reden zijn alsnog deze te overwegen.

Voor andere gebruikers binnen het netwerk van de Nighthawk XR1000 zijn er gelukkig redelijk wat dingen om enthousiast van te worden, zoals een usb-poort, snel internet en uitgebreide software met functies die niets met gaming te maken hebben. Maar er is bijvoorbeeld geen sprake van een smarthome-integratie en de missende functies gooien ook roet in het eten voor audio- en videoliefhebbers met een NAS. Ben je als gamer op zoek naar een router met extreem veel mogelijkheden? Dan zit je met de Nighthawk XR1000 wel goed.

8.0
XR1000-3-4Lft-Transparent

Beoordeling
Netgear Nighthawk XR1000

Pluspunten
  • Wifi 6
  • Wpa-3-beveiliging
  • Uitgebreide browserinterface
  • Veel functies voor gamers
  • Installatie
Minpunten
  • Weinig ethernetpoorten
  • Geen poortaggregatie
  • Prijs
  • Geen multi-gigabit
  • Beperkte app

Beoordeling Netgear Nighthawk XR1000

Er is een hoop te doen omtrent de Nighthawk XR1000. De router voor gamers heeft weinig ethernetpoorten, mist functies als poortaggregatie en gooit een hoop op je af als nieuwkomer. Daarnaast is de mobiele app zeer beperkt (en duwt die je naar een ander product) en is de prijs echt heel hoog. Maar wat krijg je daarvoor terug? Een snelle, stabiele en betrouwbare internetverbinding in huis met een respectabel bereik, ondersteuning voor wifi 6 en wpa3, heel veel functies voor gamers en een uitgebreide en toegankelijke browserinterface.

Onderaan de streep is de Nighthawk XR1000 een ontzettend fijne en solide gamingrouter. Je hebt heel veel invloed op de kwaliteit van je netwerk en daarmee de prestaties van verschillende online games. Het product an sich levert wat de fabrikant belooft, maar dat mag ook wel voor deze prijs. Echter, er zijn betere gamingrouters die voor deze prijs of minder verkrijgbaar zijn, zoals de TP-Link Archer AX11000 Next-Gen Tri-Band Gaming Router. Qua software staat Netgear wel met kop en schouders bovenaan, dus dat kan een reden zijn alsnog deze te overwegen.

Voor andere gebruikers binnen het netwerk van de Nighthawk XR1000 zijn er gelukkig redelijk wat dingen om enthousiast van te worden, zoals een usb-poort, snel internet en uitgebreide software met functies die niets met gaming te maken hebben. Maar er is bijvoorbeeld geen sprake van een smarthome-integratie en de missende functies gooien ook roet in het eten voor audio- en videoliefhebbers met een NAS. Ben je als gamer op zoek naar een router met extreem veel mogelijkheden? Dan zit je met de Nighthawk XR1000 wel goed.

Prijsvergelijker Netgear Nighthawk XR1000

Reacties (0)