Installatie en software
Na het uitpakken van de Nighthawk XR1000, attendeert fabrikant Netgear je meteen op de gratis app. Het bedrijf raadt aan de gamingrouter te installeren via de Nighthawk-applicatie. Mocht je de router straks in huis halen, laat die app aanvankelijk dan links liggen. Installeer het product via de browserinterface, want dan gaat het allemaal veel sneller. Bij ondergetekende was het zo dat de app en de browser in een lus terechtkwamen waar de software niet uitkwam. Aanvankelijk lukte het dus niet om de Nighthawk XR1000 goed of überhaupt te installeren.
Maar van achter de pc was het zo gepiept. Enkele minuten later was de router up and running, waarna die ook meteen opdook in de applicatie. Binnen de app moet je inloggen met je Netgear-account om geregistreerde producten te kunnen zien. Ook het aanmaken van een account gaat sneller achter een pc of laptop. Bovendien is het zo dat de software veel meer functionaliteiten aanbiedt dan de enigszins beperkte app. Die app is overigens niet compleet nutteloos, omdat je enkele functies bedient en snel inzicht krijgt in de prestaties van je nieuwe netwerk.
Standaard staan enkele functies uit. Voordat je allerlei apparaten verbindt met je nieuwe netwerk, doe je er goed aan verschillende instellingen na te lopen. Netgear legt verschillende dingen goed uit, maar ook een hoop niet. Om echt alles uit de router te halen, heeft ondergetekende een video opgezocht waarin die enkele belangrijke instellingen controleerde. Heb je veel ervaring met routers? Dikke prima, dan hoef je dat natuurlijk niet te doen. Maar het kan zeker geen kwaad om iemand anders even mee te laten kijken naar de huidige instellingen.
De Nighthawk XR1000 biedt toffe functies aan voor gamers. Zoals een Ping Heatmap, waarmee je achterhaalt waar servers van populaire games staan. Hier in Nederland heb je daar wellicht weinig aan, omdat er relatief gezien weinig servers in de buurt staan — maar dan nog kan het helpen. Daarnaast kun je specifieke toepassingen of apparaten meer of minder bandbreedte toekennen, alles te weten komen over de kwaliteit van je verbinding, een kinderslot instellen en specifieke gamers uitsluiten van je huidige online gameplaypotjes.
We moeten hierbij de kanttekening maken dat Netgear een hoop op nieuwe gebruikers afgooit. Maar als oud-gebruiker ben je waarschijnlijk al bekend met het gros van de functies, ook al staat een deel nu ergens anders dan eerder het geval was. Geen zorgen, de indeling van alle functies voelen logisch aan, waardoor je snel vindt wat je zoekt. Bovendien kun je het dashboard (de eerste pagina die je ziet na het openen van de interface) zelf vormgeven. Je ziet dan de instellingen en mogelijkheden staan die je belangrijk of heel handig vindt.
Heel veel van de genoemde functies komen simpelweg niet naar voren binnen de app voor mobiele apparaten. En dat is jammer, want zo zit je wellicht vaker achter je pc dan je zou willen aan het einde van de dag. Bovendien lijkt de app gebouwd te zijn om een ander product te pushen: Netgear Armor. In samenwerking met Bitdefender beschermt de router al je gekoppelde apparaten tegen online bedreigingen middels een abonnement van 70 dollar per jaar. Behoorlijk prijzig en onnodig, gezien de aanschafprijs van de router in kwestie.
Reacties (0)