Nintendo Switch koppelen aan koptelefoons en oordoppen met bluetooth: zo doe je dat

19 september 2021 5 Minuten 0 Reacties
nintendo-switch-bluetooth-audio-1

De Nintendo Switch ondersteunt bluetooth-audio. Dat betekent dat je je oordoppen en koptelefoon via bluetooth kunt aansluiten. Hoe je dat regelt, lees je in dit artikel.

Vanuit het niets bracht Nintendo het nieuws naar buiten dat de Nintendo Switch voortaan bluetoothaudio ondersteunt. Dat houdt in dat je speakers, oordoppen en koptelefoons met bluetooth voortaan draadloos verbindt met de populaire spelcomputer. Dat is handig, aangezien je dan geen aparte koptelefoon met draad hoeft mee te nemen wanneer je onderweg gamet. Ook hoef je niet (meer) te investeren in een speciale adapter die werkt via de usb-c-poort, die op die manier zorgt voor een bluetoothverbinding voor je eigen oordoppen of koptelefoon.

Er staan wel wat kanttekeningen bij de implementatie. Wanneer je een setje oordoppen, een koptelefoon of een speaker koppelt, dan werkt de Nintendo Switch met nog maar twee draadloze controllers. In de praktijk levert dit waarschijnlijk minder problemen op dan je verwacht. De kans is namelijk groot dat je gebruikmaakt van bluetoothaudio op het moment dat je lekker in de trein, achterin de auto of in het vliegtuig aan het gamen bent in handheldmodus en dus met reden oordoppen of een koptelefoon in hebt zitten. Je wil niet gestoord worden en anderen niet storen.

In dit artikel leggen we je uit hoe je je oortjes of koptelefoon koppelt en wat je moet doen wanneer je problemen tegenkomt.

Nintendo Switch en bluetooth-audio koppelen

Via het onderstaande stappenplan leggen we je stap voor stap uit wat je moet doen om de verbinding tussen je Nintendo Switch en een bluetoothapparaat te maken. Met bluetoothapparaat bedoelen we in dit geval natuurlijk een setje oordoppen, een koptelefoon of een speaker. In het onderstaande voorbeeld maken we gebruiken van de Sony WF-1000XM4-oordoppen, die erg in de smaak vallen.

 1. Zet je Nintendo Switch aan door de Home-knop ingedrukt te houden. Dat kan via de controller die gekoppeld is aan het systeem of met een draadloze controller.
 2. Ga naar de ronde knoppen onder je verzameling games op de thuispagina en open het tandwielicoontje (de tweede van rechts). De kop van de knop is Systeeminstellingen.
 3. Ga in het menu links dertien koppen naar onderen, totdat je de term ‘Bluetooth-audio’ ziet staan. Druk op de A-knop van de controller.
 4. De cursor staat nu op de optie Apparaat toevoegen. Klik daarop, wederom met A. Lees ook nog even de tekst onder de knop goed door (we hebben die tekst verderop in het artikel overgenomen).
 5. Nu begint de Nintendo Switch met zoeken naar het bluetoothapparaat.
 6. Activeer je draadloze speaker, koptelefoon of oordoppen en zet die in de koppelmodus. Hoe je dat doet, lees je in de handleiding.
 7. Als het goed is verschijnt het bluetoothapparaat in de lijst. Klik daarop om de verbinding te maken.
 8. Wanneer de verbinding geslaagd is, dan laat de Switch dat zien middels een bevestiging.
 9. Als je nu een pagina teruggaat, met de B-knop, dan zie je dat het apparaat verbonden is met het zojuist gekoppelde apparaat.

Op het startscherm geeft de Nintendo Switch niet weer dat er een koppeling gemaakt is met een bluetoothapparaat. Je kunt dat wel zien door op dat thuisscherm de Home-knop ingedrukt te houden, totdat rechts in beeld een menu verschijnt. Met dat menu zet je de Switch in slaapstand en regel je de helderheid. Maar voortaan tref je na het koppelen ook een volumebalk aan voor een gekoppeld bluetoothapparaat.

Kanttekeningen en problemen

Oplettende lezers hebben het al zien staan tijdens het koppelproces, maar voor de koppeling tussen de Nintendo Switch en een bluetoothapparaat, bestaan er flink wat kanttekeningen. We hebben ze hieronder overgenomen van Nintendo.

 1. Er kunnen maximaal twee draadloze controllers verbonden zijn terwijl Bluetooth-audio in gebruik is.
 2. Tijdens het gebruik van de lokale draadloze communicatie wordt de verbinding met Bluetooth-audio verbroken.
 3. Bluetooth-microfoons kunnen niet worden gebruikt.
 4. Mogelijk ondervind je vertraagde audio, afhankelijk van het Bluetooth-apparaat dat je gebruikt.

Tijdens of na het koppelen kun je tegen allerlei problemen aanlopen. Het kan zijn dat de Nintendo Switch denkt dat die gekoppeld is met een bluetoothapparaat, dat die niet wil scannen naar apparaten of dat het in het vervolg langer duurt voordat het apparaat uit de slaapstand komt.

Wanneer je problemen tegenkomt, dan kun je daar wat aan doen. Zorg er eerst voor dat eventueel gekoppelde audio-apparaten helemaal ontkoppeld zijn. Start daarna de Switch een keer helemaal opnieuw op. Houd de powerknop bovenop ingedrukt totdat er een menu tevoorschijn komt. Druk vervolgens op Opnieuw opstarten / Uitzetten en daarna op Uitzetten. Probeer het daarna nog eens.

Meer lezen?

FWD besteedt in de Entertainmentsectie veel aandacht aan videogames. Zo verschijnt om de twee, drie maanden een overzicht met de beste games die je nu speelt op Nintendo Switch, PlayStation 5, Xbox Series X, PlayStation 4 en Xbox One. Daarnaast verschijnen er geregeld reviews van belangrijke en boeiende producten en vullen de achtergrondartikelen de gaten op. Wil je meer nieuws meekrijgen? Check dan deze pagina. In alle secties tref je ook artikelen aan over streamingdiensten, gadgets en ander leuke dingen met betrekking tot entertainment.

Reacties (0)