Couch co-op: Deze leuke games kun je met z’n tweeën doen op de bank

17 april 2022 8 Minuten 0 Reacties
Coop gamen

Samen gamen is tegenwoordig vaak alleen online mogelijk. Toch zijn er nog steeds spellen die geweldig zijn om samen op de bank te spelen in couch co-op.

Zit je met je partner of je kind thuis op de bank, kun je alleen maar games vinden die je online kunt multiplayeren. “Ga jij dan maar op de console op de slaapkamer en dan spelen we wel online.” Dat is toch een beetje gek. Helaas zijn er recentelijk weinig geweldige lokale co-opspellen verschenen, maar wees gerust: er zijn genoeg games die je waarschijnlijk nog niet kent om toch samen tegelijk op hetzelfde scherm te spelen. Dit is het beste uit de wereld van couch co-op.

Super Mario 3D World + Bowser’s Fury

Consoles: Nintendo Switch

Hoewel deze variant op Nintendo Switch is verschenen, was Super Mario 3D World er ook al op Wii U. Voor de Switch-versie is er echter een extra game bijgekomen om samen te spelen, namelijk Bowser’s Fury. Toch is het vooral die basisgame die hoge ogen gooit. Hierin speel je de platformgame Mario in 3D, zoals bijvoorbeeld Mario 64, waarbij je als power-up kunt veranderen in een poes. Het voordeel van die poes is dat hij met zijn nageltjes op muren kan klimmen. Een andere toffe power-up in deze game is de mogelijkheid om boomerangs te gooien, of, als het allemaal echt niet lukt, de power-up waarmee je semi-onsterfelijk bent. Erg handig als je bijvoorbeeld met een iets minder doorgewinterde speler speelt. Of meerdere, want je kunt Super Mario 3D World met vier mensen tegelijk spelen.

It Takes Two

Consoles: PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X|S en PC

Het is alweer ruim een jaar geleden dat één van de beste couch co-op games ooit verscheen: It Takes Two. Dit spel kun je met twee mensen tegelijk spelen, waarbij de een het mannetje is en de ander het vrouwtje. Dat maakt ook wezenlijk verschil en dat is de kracht van It Takes Two. De man kan namelijk weer andere dingen dan de vrouw en je hebt elkaar dan ook echt nodig om verder te komen. Zonder de ander lukt het echt niet. Het wonderlijke aan It Takes Two is dat het spel voortdurend met nieuwe gameplay-mechanieken blijft komen en andere thema’s in de wereld. De personages die je tegenkomt zijn duidelijk met liefde gemaakt en dragen ook bij aan wat uiteindelijk de kernboodschap van deze game is: fantastisch.

 

Spiritfarer

Consoles: Xbox One, PC, PlayStation en Nintendo Switch

Hoewel de meeste games in dit artikel grote titels zijn van de gevestigde orde, is Spiritfarer juist een indiegame gemaakt door een kleine studio. Het spel biedt je de kans om even god te spelen, maar wel met een zwart randje. Het is namelijk aan jou om zielen te helpen reizen naar het hiernamaals. In splitscreen bestuurt de andere speler de kat van het hoofdpersonage, die eigenlijk dezelfde taak heeft: maaltijden maken voor de reizigers en ze op allerlei andere manieren helpen.

Cuphead

Consoles: PC en Xbox One

Je vriendschap, relatie of huisvrede moet wel heel goed in orde zijn, wil je iemand onderwerpen aan Cuphead. Deze game wint het vaak door zijn supervette jaren ‘30-cartoonstijl, maar de grappige figuurtjes die je tegenkomt, zijn bepaald niet om te lachen. Cuphead is een moeilijke game waarin je het gedrag van je vijand heel goed moet bestuderen en waarin je keer op keer weer sterft om het elke keer weer net zo enthousiast opnieuw te proberen. Co-op spelen heeft bovendien een klein voordeel, want je hebt zo tenminste een paar kansjes extra om niet dood te gaan. Deze actieplatformer grijpt op geweldige wijze terug naar het verleden van cartoons en van games, want iedereen blijft klagen dat spellen in de jaren ‘90 zoveel moeilijker waren. Speciaal voor die mensen is er het tikkeltje sadistische Cuphead.

A Way Out

Consoles: PC, PlayStation 4 en Xbox One

Wil je het wat serieuzer aanpakken, dan is A Way Out een betere keuze. Hierin draait het minder om gameplay en meer om verhaal. In dit verhaal bestuur je allebei een ander personage, maar beide zijn het mannen die in de gevangenis zitten en willen ontsnappen. Het is aan jullie om te zorgen dat ze dat ook lukt, al draait de uiteindelijk game niet om het ontsnappen uit het gevang. Je komt uiteindelijk samen op een soort roadtrip terecht waarbij je niet van tevoren kunt bedenken wat er allemaal staat te gebeuren. 

 

Overcooked! All You Can Eat

Consoles: PC, Nintendo Switch, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One and Xbox Series 

Een artikel schrijven over couch co-op en deze game niet noemen, dat mag blasfemie worden genoemd. Overcooked is een reeks die nu uit twee games bestaat en de ‘All You Can Eat’-versie is beide games bij elkaar in één bundel. Dit spel is hilarisch om te spelen, door de animaties, door zijn simpelheid en door het feit dat het soms lijkt alsof het juist niet is gemaakt om met zijn tweeën te doen. In dit spel moet je namelijk de keuken van een restaurant bestieren. Je moet hamburgers maken door broodjes uit een bak te pakken, vlees in een pan te gooien, sla te snijden en het alles ook nog op een bordje te gooien en aan de ober te overhandigen. In elk level verandert de keuken of het gerecht dat je moet maken en uiteindelijk worden het steeds meer gerechten. Tegelijkertijd kunnen dingen aanbranden, kan de hele keuken in vlammen opgaan en zijn sommige gangpaden zo smal dat je er onmogelijk met zijn tweeën tegelijk doorheen kan. Bij Overcooked moet de regel zijn dat je even wel tegen elkaar mag schreeuwen en kortaf mag zijn, want zonder die regel kun je dit nooit samen winnen. 

 

Moving Out

Consoles: PC, PlayStation 4, Nintendo Switch en Xbox One

Een game die iets wegheeft van Overcooked is Moving Out, al ben je hier geen kok maar help je met verhuizen. Het begint allemaal erg simpel, maar al gauw sta je de meest onmogelijke meubels te verhuizen op de meest onmogelijke locaties, zoals een nogal enthousiast bewegend vliegtuig. Het spel ziet er koddig uit, is ontzettend kleurrijk en de animaties zijn ook hilarisch, al is het nog het allerleukst om met je vrienden al spelend te overleggen wat nou de beste methode is om die verhuisklus aan te pakken. Verhuizen was nog nooit zo leuk: en je houdt er ook geen spierpijn aan over. Hoogstens in je buik van het lachen om de soms idiote acties van de anderen.

Borderlands: The Handsome Collection

Consoles: PC, PlayStation 4, Nintendo Switch en Xbox One

Borderlands is een groot ruimte-avontuur waarin je samen in splitscreen allerlei problemen moet oplossen en eindbazen uit de weg moet ruimen. In een cell-shaded comicstijltje leer je diverse personages goed kennen, waaronder de grappige robot Claptrap, die je af en toe verder helpt komen. Het leuke aan deze game is dat het een shooter is die co-op kan, in tegenstelling tot de meeste shooters die anno 2022 alleen nog maar online multiplayer kunnen worden gespeeld. The Handsome Collection biedt extra veel uren plezier, want het is een bundel van Borderlands 2 en Borderlands: The Pre-Sequel, dat je zelfs in vier-speler splitscreen kunt spelen. Deze game biedt je ruime keuze in wapens en je kunt ondanks dat je beiden hetzelfde doel hebt, toch op een heel andere manier vechten en dat maakt het zo gaaf. Bovendien zitten er in een shooter vaak stukjes waarin je even moet wandelen en je dus even de mogelijkheid krijgt om iets tegen elkaar te zeggen dat misschien niet over de game gaat. Daar krijg je bijvoorbeeld bij Overcooked geen kans toe. 

Meer informatie?

Wil je graag meer weten over games? Bekijk dan onze gamespagina. Wil je gewoon voor jezelf een leuke nieuwe smartphone- of tabletgame spelen? Dan kun je terecht in ons tipartikel over toffe games voor mobiele telefoons en tablets.

Reacties (0)