In dit overzicht kijken we naar de beste games van de afgelopen twee, drie maanden. We kijken naar games die voor verschillende consoles uitgebracht zijn: de Nintendo Switch, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One en Xbox Series X|S. Games die voor PS4 en Xbox One uitgebracht zijn, kunnen tevens gespeeld worden op de PS5 of Series X|S, vaak in betere kwaliteit. Heel vaak draaien games gewoonweg soepeler, maar in sommige gevallen is er ook een boost in het aantal frames per seconde. Soms komen we ook games tegen die wat minder goed in de smaak vallen.
In dit overzicht bespreken we de beste games die je nu speelt op je Xbox One, Xbox Series X, PlayStation 4, PlayStation 5 en Nintendo Switch. In dit overzicht vind je onder meer The Legend of Zelda: Skyward Sword, Monster Hunter Stories 2: Wings of Ruin en Scarlet Nexus.
Scarlet Nexus
Je hoort het wel vaker in sci-fi-verhalen. In de toekomst wordt er iets nieuws ontdekt in het menselijk lichaam of het brein – zoals in dit geval een psionisch hormoon – wat voor een gigantische ontwikkeling zorgt. In de wereld van de actie-rpg Scarlet Nexus houdt het in dat sommige mensen psionische krachten ontwikkelingen. Ondertussen wordt de mensheid aangevallen door een grote groep mutanten, die bestand is tegen normale aanvallen. Daarom zijn er drastische maatregelen nodig. En dan komt het hoofdpersonage in beeld.
Het hoofdpersonage, Yutto, is onderdeel van de Other Suppression Force (de Other is in dit geval de mutant). Met je superkrachten oefen je invloed uit op de wereld om je heen. Zo pak je dingen op, gooi je ze naar je vijanden en breek je van alles door midden voor een hoge combo-aanval tegen de Others. De wereld om je heen is overigens gaaf vormgegeven. Die bevat elementen uit klassieke anime, gecombineerd met ideeën uit de westerse science-fiction. Dat levert een unieke combinatie op, maar sommige delen lijken wel extreem veel op elkaar.
Scarlet Nexus doet een hoop dingen goed. Het vechtsysteem is toegankelijk en diepgaand, de vijanden hebben opmerkelijke designs en het verhaal houdt je op het puntje van je stoel. Helaas moet je er wel een beetje tegen kunnen dat veel van de gameplay en omgevingen in herhaling vallen. Mocht dat echter geen groot probleem zijn, dan staat bijna niets je in de weg een verrassend tof avontuur te beleven met Scarlet Nexus. Ben je een liefhebber van Japanse role playing games? Dan is dit een game voor jou. Actieliefhebbers kunnen hier ook terecht.
Hades
Ontwikkelaar Supergiant Games heeft met spellen als Bastion, Transistor en Pyre bewezen bijzondere en interessante games te kunnen maken. Met Hades gaat het de developer wederom goed af. Nadat het spel eerder hoge ogen gooide op de pc, is het nu tijd aan de versies die beschikbaar zijn voor Xbox, PlayStation en de Nintendo Switch. Hades is een roguelike dungeon crawler. Dat betekent dat je kerker op kerker verkent. En wanneer je een keer af gaat, dan begin je eigenlijk weer van voor af aan — maar dan met je verworven krachten, gelukkig.
Het is duidelijk dat Supergiant Games de betere elementen van zijn vroegere projecten gebruikt heeft voor Hades. De hack-n-slash-actie is supersnel en vloeiend, net als in Bastion, aan Transistor dankt het spel z’n innemende atmosfeer en diepte en Pyre is duidelijk verantwoordelijk voor het personagegedreven verhaal met kleurrijke figuren uit de Griekse mythologie, zoals Zeus, Athena en Poseidon. Heel gek is dat laatste overigens niet, aangezien je het in dit spel opneemt tegen de god van de onderwereld. Met alle gevolgen van dien.
Hades speel je in snelle, soms korte potjes, waar je na afloop rijkelijk beloond wordt voor je vaardigheden. De progressie die je boekt, is niet voor niets. Bovendien: iedere keer wanneer je een nieuw potje begint (geüpgraded en wel), heb je haast geen idee wat je te wachten staat. Je bent dan wel bekend met de mechanieken van het spel, maar dan nog kan het je gedurende je speelsessie meer dan eens verrassen met z’n uitdaging. Het is een spel dat maar blijft geven en geven, waardoor we alleen maar kunnen concluderen dat het je tijd meer dan waard is.
The Legend of Zelda: Skyward Sword HD
Tijdens de eerste release van The Legend of Zelda: Skyward Sword was de conclusie al snel: dit is een fantastische Zeldagame. Echter, mettertijd is die mening door menig gamer bijgesteld. Het spel heeft toch wat elementen die minder goed bevallen. Je moet veel backtracken (teruggaan naar oude locaties) voor simpele fetch quests en zijmissies en het reissysteem liet ook wat te wensen over. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de besturing. Je werd verplicht te zwaardvechten met de Wii Remote. Een gewone controlleroptie was niet beschikbaar.
Met de release van The Legend of Zelda: Skyward Sword HD gunt Nintendo zichzelf een tweede kans, zoals het bedrijf eerder met Wind Waker en Twilight Princess deed. Niet alle problemen kunnen opgelost worden, maar twee grote obstakels zijn inmiddels verdwenen. Je kunt nu gemakkelijker tussen locaties reizen (al moet je daarvoor wel een dure amiibo kopen) en je krijgt nu toegang tot een normale controlleroptie. Diehards die terugverlangen naar weleer – of zichzelf willen martelen – kunnen als nog met de bewegingsgevoelige controllers spelen.
Skyward Sword wordt gezien als het beginpunt in het verhaal van The Legend of Zeldafranchise. Het is de start van het verhaal dat nu al ruim 35 jaar duurt. Qua verhaal kun je nog het een en ander aanmerken op de game, maar de kerkers in dit spel zijn echt van hoog niveau. Je wordt uitgedaagd om op andere manieren naar problemen te kijken, uiteraard met de middelen die je tot dan toe hebt. Dit is misschien niet de beste Zeldagame van dit moment, maar hij is – mede dankzij z’n verbeteringen – wel extreem vermakelijk en zeer onderhoudend.
Monster Hunter Stories 2: Wings of Ruin
Eén van de beste games van dit moment is zonder meer de Nintendo Switchtitel Monster Hunter Stories 2: Wings of Ruin. Een paar maanden geleden bracht Capcom de game Monster Hunter Rise uit voor de Switch en die game is een groot succes. Stories 2 is geen vervolg daarop, maar wel een zijweg die de serie genomen heeft. Je neemt het nog steeds op tegen kleine en grote monsters, maar dit keer in een turn based battlesysteem. Je vecht dus om beurten, zoals in Dragon Quest- en Pokémongames, met als doel de beesten neer te halen.
Dat is niet de enige vergelijking die je met games als Pokémon kunt maken. In Monster Hunter Stories 2 kun je namelijk de beesten ook vangen en in je eigen team gebruiken, waardoor je dus met andere monsters kunt vechten. We claimen niet dat elke Pokémonfan deze game moet spelen, maar liefhebbers van die games doen er wel goed aan eens een kijkje te nemen. Daar waar strategie en diepgang een beetje verloren gegaan zijn in de Pokémongames, biedt Wing of Ruin dat aan in volle glorie. Bij elk gevecht moet je echt je aandacht erbij houden.
Monster Hunter Stories 2: Wings of Ruin doet misschien weinig unieks voor Japanse role playing games (jrpg’s) in het algemeen, maar biedt wel een verfrissende ervaring aan voor fans van de franchise. Ook gamers die vaak rpg’s spelen komen goed aan hun trekken, dankzij de vele rpg-elementen die ontwikkelaar Capcom introduceert. Het is niet te zeggen dat wanneer je van Rise houdt, je ook van Stories 2 houdt. Maar als je hart sneller gaat kloppen van strategische Monster Huntergevechten, dan is dit zeker een game die je moet spelen.
Ghost of Tsushima: Director's Cut
Onlangs heeft één van de beste games van de PS4 een nieuwe uitgave gekregen: Ghost of Tsushima. Dat is een waarin je in de huid kruip van één van de laatste samoerai uit het jaar 1274, als verdediger van Japan. De Director’s Cut, beschikbaar voor PS4 en PS5, voert een aantal belangrijke verbeteringen door en voegt extra content toe, waardoor je nog langer in de wereld kunt rondlopen. Zo is er nu een heel nieuw eiland waar je vijftien tot twintig uur mee zoet bent. Voor de rest blijft nog steeds de gloeiende aanbeveling van de vorige versie staan.
In Ghost of Tsushima neem je het op tegen het Mongoolse Rijk, dat het eiland Tsushima binnendringt en de lokale bevolking het leven zuur maakt. Aan jou de taak het op te nemen tegen het leger dat een flinke ravage aanricht. Niet door eervol te zijn, maar door juist vanuit de schaduw te werken. Je moet de samoerai-tradities laten voor wat ze zijn en het pad van de Ghost inslaan om nu je doel te kunnen bereiken. Dat klinkt allemaal heel cool in opzet, maar in feite doet het spel er weinig mee. Maar weet je, dat maakt weinig uit.
Je zou kunnen stellen dat Ghost of Tsushima een soort ouderwetse Assassin’s Creed in Japan is. En dan bedoelen we het tijdperk van Assassin’s Creed 2. Daar is niets mis mee, aangezien dat een fantastische game is. Maar je doet het spel daarmee ietwat tekort, aangezien er toffe gevechten in zitten die echt niet in het oude Italië van de vijftiende voorkwamen. Bovendien, en dat moet ook echt gezegd worden, ziet dit spel er weergaloos uit, zeker wanneer je op een PlayStation 4 Pro of een PlayStation 5 en een oled-televisie speelt.
Ghost of Tsushima is de beste game die ontwikkelaar Sucker Punch gemaakt heeft. Er is ontzettend veel te doen, er is een tof gevechtssysteem met zwaarden en de gameplay blijft behoorlijk bevredigend. Desondanks moet je er ook rekening mee houden dat er weinig diepgang in de game zit en dat er ook weinig écht interessante locaties zijn, waardoor je er misschien snel op uitgekeken bent. Maar wanneer je het gewoon op korte potjes houdt, dan kan Ghost of Tsushima je uren, maar dan ook echt uren, bezighouden dankzij z’n eenvoud.
Disgaea 6: Defiance of Destiny
Voor liefhebbers van strategische rpg’s, maar dan net even in een ander formaat, bespreken we dit keer ook Disgaea 6: Defiance of Destiny. Dit is een unieke gameserie die geheel een eigen lijn doorvoert als het gaat om gameplaysystemen, overdreven verhaallijnen en humoristische dialogen. Het is het type spel dat je tof vindt of helemaal ruk, maar dat betekent niet dat het geen aandacht verdient. Sterker nog, op de redactie zijn we al sinds jaar en dag fan van de serie en op de Nintendo Switch spelen we nog steeds af en toe het officiële vijfde deel.
Het is zes jaar geleden sinds dat vijfde deel. En hoewel nog steeds lol beleven aan dat deel, komt Disgaea 6: Defiance of Destiny als geroepen. In dit deel speel je als Zed. Dit is een zombie die de taak op zich neemt de officieuze God of Destruction neer te halen. Gaat het hem lukken of legt hij het bijltje? Daar kun je natuurlijk maar op één manier achter komen en dat is het spel te beleven. En een beleving is het. Zo presenteert de ontwikkelaar nu voor het eerste driedimensionale graphics, al gaat ons hart sneller kloppen van het ouderwetse spritewerk.
Maar je moet soms ergens vernieuwing in aanbrengen, natuurlijk. Helemaal wanneer de game voor een groot deel gewoon meer van hetzelfde aanbiedt, met hier en daar kleine toevoegingen. Het is niet erg dat Disgaea 6: Defiance of Destiny het bij het bekende houdt, aangezien de basis als een huis staat en uren aan speelplezier aanbiedt. Daarnaast is dit één van de meest toegankelijke delen van de serie, omdat je veel gameplayelementen kunt aanpassen naar eigen smaak. Dat betekent gelukkig niet dat dit ook meteen één van de gemakkelijkste delen is.
Mario Golf: Super Rush
Mario Golf: Super Rush is een golfgame met een twist. Het spel biedt normale potjes golf – met personages uit de Super Mario-franchise – aan, maar laat je nu ook zelf naar de bal rennen en onderweg chaos veroorzaken. De verschillende poppetjes hebben allemaal zo hun eigen aanvallen waarmee ze andere spelers het leven zuur kunnen maken. Word je onderweg naar je eigen bal niet omver gelopen, dan wordt de positie van je bal waarschijnlijk aangepast door een explosie. Heel vervelend voor de tegenpartij, maar voordelig voor jou.
De game biedt verschillende modi aan. Zo kun je gewoon golf spelen met het personage dat je wil of kiezen voor de meer chaotische vorm van golf. Daarnaast is er tevens een modus waarin de chaos helemaal compleet is. In die modus speelt iedereen tegelijkertijd op een grote baan in een arena, terwijl de verschillende holes in een zelf te bepalen volgorde gespeeld kunnen worden. En oh ja, iedereen kan zijn aanvallen inzetten. Dit is leuk voor een paar potjes, maar door het gebrek aan variatie in banen en aanvallen, is de lol er snel van af.
Datzelfde geldt helaas voor de online multiplayermodus. Je kunt op elke baan en met elk personage spelen, maar er is helaas geen online scoreboard of systeem dat bijhoudt hoe goed of slecht je presteert. Je speelt dan puur voor de fun, maar houdt er uiteindelijk weinig aan over. Je werkt nergens naartoe, zoals je dat wel in veel andere games met een online multiplayer doet. Het is leuk af en toe een potje te spelen – met vrienden of vreemden – maar daar blijft het bij. Mario Golf: Super Rush mist echte diepgang om leuk te blijven.
Datzelfde moeten we helaas concluderen over de verhaalmodus. Het verhaal, dat ongeveer tien uur in beslag neemt, stelt je in staat je zelfgemaakte Mii-personage te ontwikkeling tot een professionele golfspeler. Helaas is het zo dat het verhaal pas op het eind op gang komt, maar dan is het alweer voorbij. De enkele, leuk bedachte eindbazen bieden nog een beetje soelaas, maar ook hier is er een gebrek aan diepgang. En dat is een schaduw waar Mario Golf: Super Rush niet uit lijkt te komen. Dit is dus geen echte must-have geworden.
NEO: The World Ends With You
Fans van het spel The World Ends with You hebben er dertien jaar op moeten wachten, maar Square Enix heeft dan eindelijk het officiële vervolg uitgebracht in de vorm van NEO: The World Ends with You. Een simpele omschrijving van de actie-rpg doet het spel weinig recht. Maar om een beeld te scheppen, doen we toch een poging. Je speelt met Rindo, die gedwongen wordt mee te doen aan een zogenaamde Reaper’s Game. Zijn leven staat daardoor op het spel, waardoor hij alles uit de kast moet halen om te voorkomen dat hij het leven verlaat.
Rindo beschikt over een scala aan psychische krachten, die hij inzet in stijlvol vormgegeven gevechten met allerhande monsters en vijanden. Samen met een team aan vrienden, die eveneens over hun eigen krachten beschikken, wil Rindo het lot verslaan. Onderweg kun je natuurlijk je personages uitbreiden met nieuwe powers en abilities. Niet alleen de gevechten worden op unieke en zeer kleurrijke wijze in beeld gebracht, ook de wereld an sich is heel tof en wordt prachtig gepresenteerd. De aankleding is – net als het origineel – uniek te noemen.
De snelle, diepgaande gameplay wordt dus gecombineerd met een uniek vormgegeven wereld en keiharde en goed uitgekozen muziek, waardoor er een compleet en ontzettend vermakelijk pakket ontstaan is. De verschillende gameplaysystemen spelen goed op elkaar in en vormen een frisse wind binnen het Japanse rpg-genre. Daardoor is dit niet alleen een game voor de fans, die destijds het origineel (of de remake) gespeeld hebben, maar eigenlijk verplichte kost voor elke gamer die claimt een fan te zijn van de jprg in het algemeen. Spelen dus!
F1 2021
Zoals we allemaal wel weten, kunnen jaarlijkse uitgaves van games na een tijdje als hetzelfde aan gaan voelen. Maar Codemasters weet met F1 2021 toch een game te leveren die beter is dan zijn voorganger. De studio heeft er werk van gemaakt om de auto’s als in het echt aan te laten voelen. In F1 2021 moet je nu echt goed op te letten. Vooral in- en bij het uitkomen van bochten. Als je te snel na de bocht weer het spreekwoordelijke gaspedaal intrapt zal je binnen de kortste keren met de neus van de auto de verkeerde kant op staan.
Het is dus een stuk moeilijker dan voorheen, maar het draagt bij aan de onderdompeling. Om je te helpen met leren heeft Codemasters een grote tutorial gemaakt en die verhuld in een story mode. Gaandeweg leer je hoe je bochten aan moet snijden, hoe je moet inhalen, hoe je om moet gaan met safety cars (niet te snel!) en nog meer. Het verhaal is vele malen beter dan voorgaande jaren en je zult er zelfs een paar oude bekenden tegen komen. Sommige jaarlijkse serie kunnen vermoeid raken, maar F1 2021 raast gewoon lekker door.
Het is een goede opzet naar de carrièremodus. Je kunt in die mode één van de bestaande teams kiezen of je eigen team maken. De eerste optie geeft de speler ook de kans om te beginnen in de F2-feederserie, wat tof is. Toch is het leuker om je eigen team te maken en allerlei managerzaken zelf te doen. Het is een simpele, maar doeltreffende verdieping van de gameplay. Een van de tofste toevoegingen aan F1 2021 is de carrièremodus in co-op, waar je met een buddy de races samen of tegen elkaar kunt rijden. En dat voegt echt iets toe aan de ervaring.
Het is vet om tijdens de race te communiceren met elkaar, ongeveer net zoals in het echt. Pas wel op tijdens bochten, want je kunt elkaar ook uit de race rijden net zoals in het echt. En dat wil je natuurlijk koste wat kost voorkomen. Al met al is F1 2021 een frisse uitgave, waar oude en nieuwe racefans lang plezier mee kunnen beleven. In de basis is de game wel een beetje hetzelfde als voorgaande jaren, natuurlijk. Maar de toevoeging van de carrièremodus in co-op en de verhoogde moeilijkheidsgraad maken een aankoop volledig gerechtvaardigd.
Voor meer informatie, tips en adviezen voor de zoektocht naar een nieuwe tv waar je de beste games op kunt spelen, kun je terecht in de homecinema informatiegids of je kunt direct verder lezen via onderstaande links.
- Hoe kies je een tv voor je Xbox Series X of PlayStation 5 spelconsole?
- Input lag op televisies: Wat is het en waarom is het belangrijk?
- Wat heb je nodig voor Dolby Vision HDR? Een compatibele tv en speler
- Dit is waarom backwards compatibility voor Xbox en PlayStation belangrijk is
- Games streamen in 2020: dit zijn alle mogelijkheden
Lees ook onze recensies van gameconsoles
- Microsoft Xbox Series X
- Sony PlayStation 5
- Sony PlayStation 4 Pro
- Nvidia Shield met Android TV
- Nintendo Switch
- Microsoft Xbox One X
Meer beste games 2021
- Beste games van dit moment – deel 18 (winter 2020-2021)
- Beste games van dit moment – deel 19 (begin 2021)
- Beste games van dit moment – deel 20 (zomer 2021)
Reacties (0)