Review: Atomos Ninja V+ – Voor de beste RAW-opnames

06 december 2022 3 Minuten 0 Reacties
Atomos Ninja V+_BTS
FWD award

Waar laat je eigenlijk die grote videobestanden als je met 4, 6 of 8K werkt? Dat kan natuurlijk op een CFEpress of UHSII SD-kaart maar dat heeft zo zijn beperkingen. Wie met de volle 4:2:2 op 10 bits wil wegschrijven doet dat bij voorkeur naar een externe SSD-drive. Helemaal mooi is daarbij de combinatie met een HDR-viewer zoals bij de Atomos Ninja V+.

Veel moderne hybridecamera en box-camcorders exporteren hoogwaardige ProRes en in verschillende resoluties onder RAW als je daar een externe recorder op aansluit. Het zou gewoon zonde zijn om deze extra beeldkwaliteit niet te gebruiken door simpel weg te schrijven naar interne geheugenkaarten. Dat kan eenvoudig via HDMI naar de Ninja V+. Daarmee sla je ook nog eens twee vliegen in een klap want de Ninja V+ is een slimme combinatie van een HDR Monitor en (RAW) recorder. Dat is een 5.2 inch 10 bit HDR scherm met een lichtkracht van 1000 nits. Andere belangrijke voordelen bij het continu kunnen doorfilmen zijn een veel grotere opslagcapaciteit op geheugenkaarten en het niet warmlopen van de opnemende camerabody.

Slank en duurzaam

Dit alles is bij de Atomos Ninja V+ gehuisvest in een slanke van duurzaam aluminium vervaardigde body met een gewicht van slechts 360 gram en 25 mm dik. Dat past zo in de accessoireschoen of op een rig. Via de HDMI kan je de gangbare hybridecamera’s zoals de Panasonic GH6, Sony Alpha 7S III/IV, Olympus OM1 MKIII, Z-CAM E2, Canon R5 (8K 30P) en de Nikon Z-serie aansluiten. Voor SDI zijn een aantal procamcorders van Sony, Panasonic en Canon geschikt, wel is daarvoor de optionele AtomX SDI Expansion Module en een eventuele additionele upgrade vanuit deze merken zelf. Een schermkap wordt meegeleverd. Dat kijkt lekker zonder reflecties en met een beter contrast.

CODEC’s

Van groot belang is dat de externe SSD-recorder compatibel is met de juiste CODEC’s. Bij de Ninja V+ in Apple ProRes, ProRes RAW, AvidvDNx en H.265. Firmware updates zorgt voor nieuwe of verbeterde CODEC’s. Tevens zijn CODEC’s zoals H.265 tegen betaling los verkrijgbaar.

Vanuit de camerabody accepteert de Ninja V+ zowel SDI (met de optionele AtomX SDI-module) als HDMI. Maak een Atomos-account aan en je kunt allerlei uitbreidingen voor de opslag in RAW aanschaffen. Voor onder andere RED en Arri (nog niet officieel leverbaar) kan je met 12G SDI 10 bit 4:2:2 werken. Er zijn prokits leverbaar voor onder meer gelijktijdige opslag in 12G en simultane HDMI 2.0 output op 4K.

Uitvoering

De Atomos Ninja V+ bestaat uit een body met het scherm, een houder voor de SSD-drive, een accuslot, kantel & draaibare bevestiging (accessoireschoen of anders) en de benodigde aansluitpoorten. Het viewerscherm met verschillende weergavemogelijkheden is in een woord uit de kunst. Je kunt zowel HDR als SDR kijken en verschillende LUT’s of Vlogs op het scherm beoordelen. Voor de professionele videofilmer en cineast is de zogenaamde colour pipeline interessant. Deze past de kleurweergave van het viewerscherm nauwkeurig aan op de camera

Gamma en Gamut. Kies de weergave als REC709, 3DLUT en het dynamisch bereik van desbetreffende Camera Log vertalen naar HLG of PQ HDR.

In de praktijk heel welkome hulpmiddelen zijn de verschillende on screen controle-instrumenten voor de beschikbare instellingen op het 1920 x 1080 pixels touchscreen. Wij noemen False Colour, Waveform, de formaatkeuze, Focus peaking, volume-uitslag en snelkeuze-icoontjes.

 

Conclusie

Kortom, wie grote videobestanden tot zelfs 8K 30P langdurig wil opnemen heeft aan de Atomos Ninja V+ een prima metgezel. De kleurenmonitor laat vrijwel alle postproduction-bewerkingen in de camerabody zien en biedt tal van instelmogelijkheden. Er zijn ProRes plug-ins voor optimalisatie met Final Cut PRO en Adobe Premiere Pro. Helaas nog niet voor DaVinci Resolve Studio. En voor de zuinige Nederlander is SSD aanmerkelijk goedkoper dan CFExpress…

Prijs & Info
Atomos Ninja V+ € 999,- (excl. BTW)
Mafico, www.mafico.nl

Reacties (0)