Review: Sony A6700 – Compacte en krachtige APS-C systeemcamera

27 maart 2024 8 Minuten 0 Reacties
Sony A6700_Image
FWD award

Sony is fameus om de prima cineprestaties en gewoon voortreffelijke AF bij haar hybride systeemcamera’s. De meeste aandacht gaat daarbij uit naar de geavanceerde fullframe Alpha-modellen. Bij APS-C heeft dit merk echter ook nog een lekker compacte APS-C krachtpatser achter de hand: de gloednieuwe A6700 die de heftige concurrentie met andere merken in deze klasse met flair en kwaliteit zonder meer aankan.

De voorganger Sony A6600 stond al bekend om zijn videokracht, compacte vormgeving en goede handligging. Dit werd nog verder gecompleteerd met een heel efficiënte AF en ergonomisch gebruik. Het oude model is echter al weer ruim vier jaar uit. En ondertussen is met name de concurrentie van FUJIFILM opgerukt die met de X-H2-modellen de top van de lijst bij hybride APS-C camera’s aanvoert.

Dat heeft Sony inmiddels ook haarfijn aangevoeld. Na eerst alle aandacht voor de Alfa fullframe systeemcamera’s lanceert dit merk nu een geheel vernieuwde A 6700 in de compacte APS-C lijn. Een heel krachtige hybride systeemcamera die een flinke tik uitdeelt richting FUJIFILM, Canon en Nikon. Sony mikt met de A6700 op de compact reizende video/fotograaf. Deze hybride systeemcamera is met name geschikt voor onopvallende reportages on the spot, straatopnamen, natuur en ook wel actie. Kortom eigenlijk voor iedereen die een hoog presterende lekker compacte plus lichte en niet al te dure hybride systeemcamera voor 26MP foto en hoogwaardige 4K video met S-Cinetoon en S-Log3 beeldprofielen zoekt.

Beeldsensor, processor en AF

De beeldsensor is een eigen van achteren aangelichte 26MP Exmor R CMOS-type. Als een van de grootste chipfabrikanten in deze weet Sony als geen ander wat een goede beeldsensor moet kunnen. Dit zowel bij foto als video. Als maatje voor deze beeldsensor de BionZ XR-processor. Samen staan zij garant voor een hoge scherpte, uitstekend contrast en kleurweergave, de hoogwaardige slimme AF en burstsnelheden van 11fps.

Net als de duurdere (semi-)professionele Sony cameramodellen gebruikt de A6700 geavanceerde AI bij de AF. Zoals bekend speelt Sonny in de hoogste regionen van de AutoFocus bij de snelheid, betrouwbaarheid en accuratesse. Datzelfde geldt voor de realtime tracking van bewegende objecten. Er is een ruime keuze aan AF-instellingen voor onder andere menselijke ogen, dieren, vogels, treinen en insecten. Eenmaal scherp op de ogen laat de Sony-AF niet meer los! Natuurlijk kan je ook handmatig scherpstellen en focus stacking uitproberen.

Met de AF-knop kan je uit drie verschillende scherpstelmodussen kiezen. Bij de AI is treffend dat de A6700 bewegingen herkent via vormgegevens van onderwerpen en detecteert daardoor het menselijk oog veel beter. Hetzelfde geldt voor menselijke vormen, houdingen en posities van een lichaam en hoofd. De camera kan een onderwerp dat wegkijkt van de camera vergrendelen en volgen, ook als een gezicht deels wordt afgedekt door een helm of zonnebril.

De body

Het camerahuis van de Sony A6700 is stijlvol, robuust en duurzaam ontworpen op basis van een magnesiumlegering. De bouw is die van een compactcamera met de 0,7 maal zoeker links en de comfortabele handgreep rechts. Je kunt deze hybride systeemcamera prima met één hand bedienen. Op de handgreep zitten de ontspanknop en aan de voorzijde nog een extra instelwiel. Een tweede wiel bevindt zich aan de achterzijde. Zo kan de gebruiker via de beide instelwieltjes de camera volledig met duim en wijsvinger besturen. Er is geen joystick aanwezig. Je vindt de PSAM-knop rechts bovenop de body. Daarvoor zitten de knoppen voor aan/uit, record en  C2-functie. Links nog een menutoets. Op de achterzijde rechts van het kantel- en draaibare TFT-scherm het muiskeuzesysteem (display, timer/drive met bevestigingsknop, ISO en area), AF on, prullenmand, afspelen en FN.

Alle functies en de AF laten zich volledig via het touchscreen bedienen. Met 3 inch en 1,04 Megadots een middenklasser. Dat had op een APS-C vlaggenschop beter gekund.

Het vernieuwde menusysteem is een stuk overzichtelijker en meer intuïtief geworden. Dat komt goed van pas bij het videofilmen als je beweging door het draaien aan instelwielen en knopdrukken wil vermijden. Aan de linkerzijde achter een klepje voor het afdekken van de 3.5 mm microfoon en 3.5 mm koptelefoon aansluiting, een USB-C connector en HDMI-D. Er is een apart deurtje voor de UHS-II SD kaart. Er is helaas slechts een enkel kaartslot aan boord en dat vinden wij toch wel jammer bij een dergelijk in video gespecialiseerde systeemcamera. De zoeker valt met een resolutie van 2,36MP enigszins tegen. Niettemin kan je kleur, scherpte en het contrast gemakkelijk beoordelen.

De vijfassige beeldstabilisatie bedraagt 5 stops. Dat is minder dan bij de grote Sony hybride systeemcamera’s die wel tot 8 stops gaan. De connectiviteit via Wifi, Bluetooth en NFC up to date. Er zit een smart hotshoe bovenop de camera voor slimme uitbreidingsmogelijkheden.

En last but not least de compacte afmetingen en het relatief lage gewicht. Die zijn respectievelijk 69 x 122 x 75 mm en 493 gram.

Video met Cinema Line

Regelmatig valt de keuze bij video op een Sony camera vanwege de Cinema Line specificaties. Daarmee kan je ware bioscoopkwaliteit en filmkwaliteit creëren en beheren. Aan boord van de A6700 zijn S-Cinetone en S3-Log-beeldprofielen plus HLG. Samen met de postproduction kan de cinematograaf diens creatieve lusten hier op botvieren. Dan de 4K-kwaliteit. Die maakt gebruik van 6K oversampling en/of een lichte crop afhankelijk van de beeldsnelheid en formaat. De 4K opnamen gaan in 4:2:2 YUV 10 bits. Slow motion kan op 4K tot 120fps. Er is relatief weinig ruis en de prestaties bij weinig licht mogen er wezen. Bij Full HD komt de maximale framerate op 240 beelden per seconde. Op 60P valt 4K subliem te noemen voor deze APS-C-klasse. Voor de filmisch georiënteerde liefhebber zijn er diverse LUT-previews, AI-gebaseerde autoframing en focuscompensatie beschikbaar. Het dynamisch is 14 stops. En het bereik van de ISO gaat van100 tot 32.000.

Naast als videocamera is de A6700 tevens inzetbaar voor webcam- en vlogging-doeleinden met live streams. Het volledig scharnierbare viewerscherm en de genoemde autoframing zullen vloggers zeker aanspreken.

De snelle sluiter voorkomt een storende rolling shutter. Er is een Active Stabilisation, een elektronische 1,14 crop die de beeldstabilisatie verder verbetert. Het geluid is via de interne microfoons best goed voor een compactcamera. Uiteraard vallen externe microfoons aan te raden. De interne audioverwerking is LPCM 2-kanaals (48 kHz 16-bits), LPCM 2-kanaals (48 kHz 24-bits)2, LPCM 4-kanaals (48 kHz 24-bits).

Fotoprestaties

In feite is er voor foto niet al te veel veranderd ten opzichte van de A6600. Nieuw zijn het nu ook het gecomprimeerde RAW-formaat zonder verlies. De maximale burstrate is op 11 fps gebleven, dat had wel wat sneller gemogen. Het ISO-bereik ligt op 100-32.000 (50-102.400 uitgebreid). De sluitertijd is instelbaar van 30 tot 1/8000ste seconde. De fotografische beelden zijn tot ISO 1.600 schoon van ruis. Bij hogere ISO-waarden treedt een lichte beeldruis in de donkere partijen op. Tot ISO 3200 geen echt probleem. Op de scherpte, kleurweergave en het contrast valt voor een APS-sensor eigenlijk niets aan te merken. Wie beter wil, investeert in een fullframe camera  of een FUJIFILM XT5 of X-H2(S) model.

HEIF en LHG zijn aan boord. De camera weet flikkeringen goed te onderdrukken. Met de NP-FZ100 LithiumIon accu haal je circa 570 opnamen. Externe voeding per USB-connector is mogelijk. Met de E-mount kan je kiezen uit een flink aantal hoogwaardige objectieven voor APS-C.

Praktijk en conclusie

In de praktijk is de Sony A6700 gewoon een fijne hybride systeemcamera voor de compact minnende video/fotograaf en vlogger. Er zijn duidelijke verbeteringen bij vooral video en het gebruiksgemak. Eigenlijk had Sony hier al een paar jaar eerder mee moeten komen. Wij waren in ieder geval dik tevreden over het beeld bij video en foto plus de audio. Bij video kan je van een 4K krachtpatser spreken. Er is echter geduchte concurrentie van de zijnde FUJIFILM X, Canon R en Nikon Z. FUJIFILM heeft met de XH-2 familie een neuslengte voor op het gebied van video. En er zijn de genoemde minpuntjes die menigeen voor lief zal nemen voor het fijne compacte Sony bodyformaat.

Prijzen & Info

  • Sony A6700 € 1.699,-
  • www.sony.nl

Reacties (0)