Wat is het verschil tussen dure en goedkope Blu-ray spelers?

15 maart 2022 4 Minuten 7 Reacties
Oppo UDP-203

Het verschil in beeldkwaliteit tussen dure en goedkope Blu-ray spelers wordt steeds kleiner maar waarom betaal je dan voor de ene speler meer dan voor de andere?

Howel de meeste mensen geen Blu-rayspeler meer hebben en men zich vooral richt op streamingdiensten zijn er nog altijd Blu-rayspelers te koop. Ze komen in verschillende soorten en maten, en ook met prijskaartjes van een paar tientjes tot een paar honderd tot duizend euro. Wat zijn nu de exacte verschillen tussen deze Blu-ray spelers, want qua beeldkwaliteit doen veel modellen nauwelijks meer onder voor elkaar. In dit artikel kijken we naar waarom je dan toch voor bepaalde spelers wat meer uit moet geven.

Zoals je wellicht uit onze reviews kunt halen is het verschil in beeldkwaliteit tussen een Blu-ray speler van bijvoorbeeld Panasonic en een speler van Samsung nauwelijks waar te nemen. De meeste fabrikanten hebben de weergave van video heel goed onder de knie, zelfs wanneer we de wat duurdere merken als Oppo of Reavon erbij betrekken. Qua beeldkwaliteit zul je op het eerste gezicht geen grote verschillen tegenkomen. Maar, waarom betaal je dan zoveel meer?

Bouwkwaliteit Blu-ray spelers

Er zijn een aantal belangrijke verschillen tussen de goedkopere en duurdere Blu-ray spelers. Ten eerste is de bouwkwaliteit van belang voor zowel de audio- als videoprestaties. Wanneer trillingen voorkomen kunnen worden door een solide en verstevigde behuizing merk je dit met name wanneer de speler gekoppeld wordt aan een premium versterker met premium speakers. We zeggen wel vaker dat een systeem zo goed is als zijn zwakste schakel en wil je er dus het meeste uithalen dan moet ook de bron stabiel en met zo min mogelijk interferentie kunnen presteren.

Overigens is niet alleen de bouwkwaliteit of stevigheid van de behuizing en de poten belangrijk. Je hebt natuurlijk vaak ook een disclade die het zwaar de verduren krijgt wanneer je veel films kijkt en bovendien is een stabiele positie van deze lade tijdens het draaien van de disc niet onbelangrijk.

Audiokwaliteit

Daarnaast zijn de audiomogelijkheden van een high-end of duurdere Blu-ray speler vaak uitgebreider dan de standaard modellen. Ze beschikken in de veel gevallen over een hoogwaardige D/A (digitaal/analoog) converter, komen met (bijvoorbeeld) 7.1-kanaals analoge uitgangen, beschikken over een gescheiden circuit voor audio, komen met een verstevigde behuizing die trillingen moet weghouden en zijn voorzien van vergulde aansluitingen. Ook dit alles is weer om met name die audio-overdracht zo strak en authentiek mogelijk te houden, zonder aan signaal en dus kwaliteit te verliezen. Veel audiofanaten kiezen bijvoorbeeld Blu-ray spelers met 7.1-kanaals analoge uitgangen voor de warmere analoge audio-ervaring.

Sharp Universal Player (SD-WH1000U)-3
Lees ook
Beeld 22 januari 2014

Hoe kun je een Blu-ray speler het beste aansluiten?

Beeldkwaliteit

Niet alleen op het gebied van audio zijn belangrijke verschillen te vinden, ook op het gebied van beeld is er verschil tussen goedkope en dure spelers, alleen valt dit niet direct op. De betere en dus duurdere spelers zijn vaak uitgerust met een hoogwaardige beeldprocessor die vergezeld wordt door geavanceerde beeldverwerkingstechnieken. Deze technieken moeten zorgen voor onder meer minimale ruis en maximale scherpte van details. Hoe groter het scherm waarop de content bekeken wordt, des te meer een niet optimale verwerking van deze elementen opvalt. Op een scherm van 65-inch zie je het dus eerder wanneer details wat wazig worden weergegeven of er ruis in het beeld voorkomt. Een speler met de betere technieken zorgt er in de meeste gevallen voor dat je ook op groot scherm een optimale beeldkwaliteit voorgeschoteld krijgt. Let overigens wel dat in veel gevallen de processor in de tv net zo goed of zelfs beter is en je dus de beeldverwerking van de Blu-ray speler nauwelijks tot niet zult gebruiken.

Daarnaast is het belangrijk te melden dat de betere Blu-ray spelers vaak minder moeite hebben met lagere resolutie content, niet alleen door de betere processor die de lage resolutie content omzet in hoge resolutie content maar ook door bijvoorbeeld het gebruik van interlaced content. Het weergeven van dergelijk materiaal vereist technieken en hardware, en daarin zitten belangrijke verschillen.

Extra HDMI

Daarnaast betaal je vaak extra voor features als een dubbele HDMI-uitgang voor wanneer je receiver geen 4K- of 3D-content ondersteunt, of voor wanneer je audio en beeld gescheiden wilt versturen. Ook zijn er andere features waar je extra voor betaalt, waaronder een extra HDMI-ingang, ondersteuning voor HD audioformaten als Dolby TrueHD en Dolby Atmos, weergave van Super Audio CD’s en hoge resolutie audiobestanden, en geïntegreerde streamingtechnieken als WiFi en Bluetooth.

Blu-ray-speler-hdmi
Lees ook
Beeld 26 februari 2014

Een HDMI-ingang op je Blu-ray speler: wat kun je ermee?

Meer tips en adviezen

Voor meer informatie, meer tips en adviezen en alles wat je moet weten over het kopen van av-producten kun je terecht in onze tips en advies-sectie.

panasonic-dmp-ub700-review-feature
Lees ook
Beeld 25 november 2016

Wil je een (Ultra HD) Blu-ray speler kopen? Dit moet je weten

Reacties (7)