Hoe kun je een Blu-ray speler het beste aansluiten?

22 januari 2014 6 Minuten 3 Reacties
Sharp Universal Player (SD-WH1000U)-3

We hebben in onze tips en adviezen meerdere malen beschreven hoe je apparatuur in je home cinema systeem het beste aan kunt sluiten, maar de Blu-ray speler hebben we nog niet uitgebreid behandeld. In dit artikel kijken we naar de beste aansluitmogelijkheden voor een Blu-ray speler, afhankelijk van de aansluitingen op je tv, home cinema systeem of receiver.

Wat is een Blu-ray speler?

Een Blu-ray speler is een apparaat waarmee Blu-ray discs afgespeeld kunnen worden. Deze discs bevatten films, series of andere content in Full HD-resolutie, welke in de meeste gevallen vergezeld worden door een HD-audiotrack. Op dit moment is Blu-ray het beste fysieke medium om content in hoge resolutie weer te geven op je tv. Naast een apparaat waarmee content vanaf een Blu-ray disc weergegeven kan worden is een Blu-ray speler ook een interactief apparaat waarmee onder meer Smart tv-content op tv weergegeven kan worden. Ook is het mogelijk cd’s en dvd’s af te spelen. Meer informatie over de spelers vind je in ons artikel met alle aansluitingen, mogelijkheden en functies van Blu-ray spelers.

Blu-ray speler aansluiten

In dit artikel behandelen we de beste aansluitmogelijkheden voor een Blu-ray speler, en zoals bij nagenoeg elk ander apparaat in het home cinema systeem raden we aan zoveel mogelijk digitaal aan te sluiten. Om het meeste uit het beeld en geluid te halen kun de HDMI-aansluiting gebruiken.

HDMI

De beste manier om je Blu-ray speler te verbinden met een receiver, home cinema set of tv is door gebruik te maken van de HDMI-aansluiting. Hiermee ben je verzekerd van audio en beeld in de hoogst mogelijke kwaliteit. HDMI ondersteunt namelijk de Full HD-resolutie en hoge resolutie audiotracks. Wanneer je een receiver of home cinema systeem hebt waarop bronnen middels HDMI aangesloten kunnen worden dan kun je de Blu-ray speler hierop aansluiten. Vervolgens gaat er één HDMI kabel van de home cinema set of receiver naar de tv voor het beeld en wordt in de receiver of home cinema set het geluid gescheiden van het beeld en over de speakers weergegeven. Lees meer over HDMI-versies en goedkope of dure HDMI-kabels.

Advertentie

Optisch of coaxiaal

Wanneer je geen receiver of home cinema systeem met HDMI-ingangen hebt dan kun je de Blu-ray speler middels HDMI direct op de tv aansluiten. Het nadeel hiervan is dat de audio apart op de receiver of home cinema set aangesloten moet worden middels een optische of digitaal coaxiaal kabel. Deze kabels ondersteunen maximaal Dolby Digital 5.1-audio, PCM of DTS 5.1 en geen HD-audiotracks als DTS-HD Master Audio en Dolby TrueHD.

Goede en betaalbare kabels vind je bij RU Connected.

3D Blu-ray speler

Wanneer je een 3D Blu-ray speler hebt en een receiver of home cinema set met HDMI-poorten dan is het verstandig om te checken of deze receiver of home cinema set ook ondersteuning voor het doorsturen van 3D-materiaal biedt. Als dit niet het geval is moet de Blu-ray speler voor het weergeven van 3D-materiaal direct op de tv aangesloten worden, middels HDMI. De audio gaat dan zoals hierboven omschreven via een digitale audiokabel naar de receiver of home cinema set. Echter zijn sommige 3D Blu-ray spelers voorzien van twee HDMI-poorten; één voor de tv en één voor een receiver of home cinema systeem. Hierdoor kun je toch genieten van audio in de hoogste kwaliteit. Een andere optie, wanneer de speler maar één HDMI-uitgang heeft, is om zelf een HDMI-splitter aan te schaffen en het signaal te splitten naar de tv en naar de receiver of home cinema set.

PCM audio

Afhankelijk van hoe je Bu-ray speler is aangesloten is er nog een belangrijke instelling. Wanneer je receiver of home cinema systeem namelijk niet over een decoder voor HD-audioformaten (DTS-HD en Dolby TrueHD) beschikt kun je deze taak door je Blu-ray speler laten vervullen. Deze moet dan echter wel over een dergelijke decoder beschikken. Stel de Blu-ray speler dan in op het uitsturen van PCM-audio, audio die reeds in een begrijpbaar signaal voor de receiver of home cinema set omgezet is. Lees meer over PCM audio.

Audio

Voor de beste audiokwaliteit wanneer je digitale bestanden of een cd afspeelt kun je uit verschillende mogelijkheden kiezen. De meningen over de beste aansluitingen zijn echter verdeeld. Sommigen zweren bij een digitaal coaxiale aansluiting voor de weergave van muziek, anderen horen het verschil met optisch of HDMI niet. Ook zijn er audiofanaten die de voorkeur geven aan een compleet analoge aansluiting. Sommige Blu-ray spelers zijn voor zien van stereo, 5.1-kanaals of 7.1-kanaals analoge tulp-uitgangen die verbonden kunnen worden met een A/V receiver. Wanneer deze aansluitingen gebruikt wordt zorgt de speler voor het decoderen van de audiotracks.

Wanneer je geen home cinema systeem of receiver met digitale ingangen voor audio en video hebt dan ben je aangewezen op de analoge aansluitingen. Hiervoor kun je gebruikmaken van de analoge tulp-uitgangen die je achterop de meeste Blu-ray spelers vindt. In de meeste gevallen is dit echter een stereo-uitgang en kun je geen surround audio doorsturen. Lees meer over de beste audiokabels voor een optimaal geluid.

Ethernet

Een andere belangrijke aansluiting van Blu-ray spelers is de ethernetpoort. Hoewel veel nieuwe Blu-ray spelers standaard uitgerust worden met ingebouwd wifi kunnen de meeste modellen nog steeds fysiek verbonden worden met je thuisnetwerk. Op de ethernetpoort kun je een ethernetkabel kwijt die verbonden wordt met je router of modem. Vervolgens is de speler voorzien van een internetverbinding waarmee onder meer apps gedownload kunnen worden. Ook is de internetverbinding belangrijk voor het updaten van de firmware.

Meer tips en adviezen

Voor meer informatie, meer tips en adviezen en alles wat je moet weten over het kopen van home cinema producten kun je terecht in onze home cinema informatiegids. Ook kun je direct meer lezen in onderstaande artikelen;

Alles dat je moet weten voordat je een Blu-ray speler koopt
Alle functies, aansluitingen en mogelijkheden van een Blu-ray speler
Blu-ray spelers en firmware-updates
Hoe kun je je home cinema systeem het beste aansluiten?


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (2)

Otto

Otto
07 oktober 2016 om 14:06

Goedendag,

Kan ik mijn blu ray sperer ook aansluiten op mijn laptop (Windows 10)
Ik heb ze nu met een HDMI kabel en met een ethernet kabel verbonden.
Maar de laptop ziet niets. Wat nU

Inloggen
Staalsmid

Staalsmid
24 januari 2018 om 19:01

Hoe kan ik voor het beste resultaat mijn DVDspeler (4kHD) aansluiten? Rechtstreeks naar de televisie of eerst naar de cinema set?

Inloggen
Fred

Fred
04 juli 2018 om 13:18

Ja, dat vraag ik mij ook af. Mijn Pioneer VSX-924 A/V-receiver kan wel 4K doorgeven, maar waarschijnlijk geen 3D. Nu gebruik ik dat laatste ook vrijwel niet…
Ik heb net een Sony UBP-X800 gekocht, en het lijkt me dat ik voor de beste beeldkwaliteit de speler het best direct op de TV kan aansluiten. De speler zorgt zelf voor upscaling, dus ook daarvoor hoef ik de receiver niet te gebruiken, toch?
En dan gebruik ik de audio-only HDMI-uitgang om alle audio naar de receiver te sturen.
Heb ik dat goed ingeschat?

En qua SACD: in het verleden begreep ik dat spelers voorzien MOESTEN zijn van analoge uitgangen om multichannel Super Audio te kunnen uitsturen. Klopt het dat dit op deze speler middels een omzetting naar PCM geregeld wordt?

Alvast dank voor de reactie(s)!

Inloggen