In onderstaande domeinen mag je vernieuwing verwachten. Tijd om al die items wat meer in detail te belichten.
Het ziet er naar uit dat 2022 een belangrijk jaar gaat worden voor Sony TV. Er staan immers heel wat nieuwigheden op de lijst, en die zijn niet beperkt tot kleine cosmetische ingrepen of de traditionele upgrade van de beeldverwerking. Wat mag je zoal verwachten?
Nieuwe schermtechnologie: QD-OLED
Het is eindelijk zo ver in 2022 mogen we een nieuwe schermtechnologie verwelkomen. Het gaat om QD-OLED. Deze schermtechnologie is ontwikkeld door Samsung Display, maar voorlopig is het nog niet duidelijk of Samsung Electronics ze effectief dit jaar ook zal gebruiken. Sony heeft zijn kans wel gegrepen. We schreven al over QD-OLED naar aanleiding van allerlei nieuwe technologieën die verwacht worden, maar we werken aan een specifiek artikel over QD-OLED. Voorlopig kan je nog terecht op het oude artikel.
QD-OLED is een schermtechniek waarbij zowel OLED als quantum dots gebruikt worden. Een blauwe OLED-laag doet dienst als lichtbron, en de rode en groene quantum dots zorgen voor de omzetting naar rood en groen licht. QD-OLED zou zo de voordelen van OLED en quantum dots combineren. Van OLED krijgt het het pixelprecieze en zo goed als perfecte contrast. Net zoals de A90J vorig jaar is de A95K uitgerust met een koelingsfilm en meet de processor nauwkeurig de opwarming in verschillende zones van het scherm om image retention te voorkomen.
Van quantum dots krijgt het een nog breder kleurbereik, dat bovendien ook in de meest heldere tinten beschikbaar is. Op OLED-schermen kunnen zeer heldere kleuren immers naar wit neigen door het gebruik van de witte subpixel. Als extra voordeel gebruikt QD-OLED geen kleurfilter, en daardoor heeft heet een bredere kijkhoek voor helderheid en kleur, nog breder zelfs dan OLED. Sony geeft traditioneel geen cijfers, dus er is geen indicatie van de maximale piekhelderheid.
Sony zal QD-OLED inzetten op één model, de A95K, beschikbaar in 55 en 65 inch. Het doet dat ook onder de naam OLED, en niet onder de naam QD-OLED, zo lijkt het. Je kan QD-OLED bij Sony wel herkennen aan de benaming XR Triluminos Max, de traditionele OLEDs gebruiken XR Triluminos Pro. Het toestel krijgt het iconische One Slate design dat we kennen van Sony’s eerste OLED de A1, waarbij de voetplaat naar achter wijst is en dus onzichtbaar is aan de voorzijde. Je kan ze ook naar voor monteren als je de tv dicht bij de muur wilt plaatsen.
Nieuwe schermtechnologie: miniLED
Ook voor de LCD-modellen heeft Sony in 2022 wat in petto. Daar introduceert het nu ook miniLED-tv’s. Die techniek werd vorig jaar door heel wat andere fabrikanten al gebruikt. Het gaat om een Full Array Local Dimming achtergrondverlichting die gebruik maakt van zeer kleine LEDs. Dat biedt een aantal belangrijke voordelen. Uiteraard kan je met kleinere LEDs ook kleinere zones maken, al geeft Sony niet vrij hoeveel zones hun toestellen zullen hebben. Maar omdat miniLEDs een kleinere, compacter lichtstraal produceren kunnen ze ook hogere piekhelderheid bieden, en is er minder kans op ‘blooming’. Sony stipte daarbij wel aan dat het heel belangrijk is om de miniLEDs slim aan te drijven. Door hun hogere piekhelderheid is er aan de rand van een hoog contrast object net meer kans op een zonegrens zichtbaar te maken. De eenvoudigste manier is om dat tegen te gaan is het hele voorwerp dimmer te maken. Sony’s processor zou echter in staat zijn om de verdeling van helderheid op scherm beter te detecteren en met die informatie de helderheid slim aan te passen. Zo behoudt het beeld toch scherpe, heldere accenten met minder risico op zichtbare zonegrenzen. Het is uiteraard afwachten hoe goed dat in de praktijk zal zijn.
Sony introduceert miniLEDs onder de naam XR Backlight Master Drive op twee modellen: de Z9K (8K, beschikbaar in 85 en 75 inch) en X95K (4K, beschikbaar in 85, 75 en 65 inch).
XR Cognitive processor
De XR cognitive Processor was Sony’s belangrijkste nieuwigheid in 2021. Dit jaar gaat het vooral om wat kleinere verbeteringen. Zo zal de nieuwe versie nog beter in staat zijn om te detecteren wat op de voorgrond staat en wat op de achtergrond. De objecten op de voorgrond krijgen wat meer detail en focus, en de achtergrond wordt lichtjes onderdrukt. Het resultaat is een soort van bokeh-effect zoals we dat kennen uit de fotografie. De processor kreeg ook een nieuw algoritme om kleuren aan te passen, niet alleen op lichtheid maar ook voor verzadiging.
Aanpassen van het beeld op basis van de lichtomstandigheden in de kamer krijgt meer aandacht. Alle modellen vanaf de X80K zullen in staat zijn om de maximale helderheid aan te passen. Modellen vanaf de X90K zullen ook de helderheidscurve kunnen aanpassen, en de Z9K, A95K en X95K zullen zelfs de kleurtemperatuur aanpassen op basis van het omgevingslicht.
Voor Netflix komt er een Netflix Adaptive Calibrated Mode, die de beste beeldresultaten geeft én rekening houdt met de lichtomstandigheden. Het gebruikt daarvoor de lichtsensor en past de helderheidscurve aan met een exclusief Netflix algoritme.
Verbeterde geluidsprestaties
Sony zet verder in het positioneren van geluid in beeld, zoals we dat al kenden onder de noemer ‘Acoustic Audio Surface+’ en ‘Acoustic Multi Audio’. Natuurlijk krijgt ook de nieuwe A95K Acoustic Surface Audio+. De QD-OLED tv zal uitgerust zijn met een 60 Watt geluidssysteem. Verder zien we dat de meeste toestellen een lichtjes krachtigere oplossing krijgen. Vanaf de X90K en hoger zijn de tv’s ook uitgerust met Acoustic Center Sync, wat betekent dat je ze kan integreren in de Sony HT-A9 en HT-A7000 audio-oplossingen. De A95K en A90K zouden ook beschikken over luidsprekerterminals om ze bijvoorbeeld rechtstreeks op een AVR aan te sluiten als center-speaker.
De terugkeer van de camera op tv
Inderdaad, hij is terug van weg geweest. De Bravia Cam is een Full HD webcam die (voor de Z9K en A95K) magnetisch bovenop je tv staat, of (voor de andere modellen) via USB verbonden is met de tv. Omdat Sony zich maar al te goed bewust is van de privacy impact, is er een eenvoudige slider bovenaan de camera voorzien waarmee je hem fysisch uitschakelt en een klep voor de lens schuift. Dat zou ook kunnen via de menu’s. De camera bewaart geen enkele privedata of stuurt geen data naar buiten. Informatie zoals kijkafstand en andere zaken die wel op de camera bewaard worden kan je via het menu verwijderen.
Een camera op je tv, waarvoor dient dat eigenlijk. Op de eerste plaats kan je er uiteraard mee videochatten. Dat zal mogelijk zijn met Google Duo (en later via andere apps), maar er komt ook veel meer. Zo zal de camera ook gebruikt worden voor Ambient Optimization Pro. Beeld en geluid worden aangepast voor je zitplaats. Bij beeld gaat het om een aanpassing van de helderheid en bij geluid wordt de dialoog benadrukt (op basis van kijkafstand) en de past de tv de geluidsbalans aan op basis van waar je zit. Bij meerdere mensen mikt hij op wie in het midden zit.
Daarnaast zien we ook een terugkeer naar gebaarcontrole. Daarover zijn we wat skeptisch, gebaren waren nooit een goede manier om de tv te besturen, maar de vorige implementaties dateren van 2014, dus we hopen dat dat flink verbeterd is.
Heb je kinderen in huis die steevast te dicht bij de tv zitten, de Bravia Cam heeft daarvoor een alarm. Wanneer de camera detecteert dat er iemand te dicht zit, verschijnt er een pop-up in beeld. Blijft die persoon daar zitten, dan klinkt er een waarschuwing en verschijnt er een melding die het volledige scherm afdekt.
Iets nuttiger in deze tijden van hoog oplopende elektriciteitsprijzen is de ‘Auto Power Save’. Zodra de camera niemand meer voor het scherm detecteert, dimt hij de tv. Je kan instellen wanneer dat gebeurt van 1 tot 60 minuten.
De Bravia Cam is gebundeld bij de Z9K en A95K, en optioneel verkrijgbaar op alle modellen vanaf de X80K.
Een nieuwe remote
In 2022 schakelt Sony ook over naar een compactere remote. Die is 36% kleiner en bevat nog slechts 25 (in plaats van 49) toetsen. Belangrijkste slachtoffers zijn zoals gebruikelijk de numerieke toetsen. Daarnaast kreeg de remote een vlak oppervlak en speciale coating waardoor hij eenvoudig te reinigen is. Er is nog steeds een premium versie, met verlichtte toetsen. Deze versie zal je ook niet meer kwijtspelen, ze krijgt een vindfunctie. Op commando (OK google, find my remote) laat de remote een geluidssignaal horen.
Samenwerking met andere Sony divisies
Sony gaat verder met de ‘Perfect for PS5’ campagne. De PS5 zal automatisch detecteren welke Bravia XR tv je aansluit en past de tonemapping van de games aan voor optimaal resultaat. De tv schakelt ook automatisch tussen game mode en standaard mode, afhankelijk van wat je kijkt op je PS5.
Gamers mogen op twee oren slapen, alle 2022 modellen zullen van bij de start over VRR, ALLM en ondersteuning voor 4K120 beschikken. De updates voor de 2021 modellen zijn onderweg. Of deze nieuwe modellen nu ook 4K120+VRR én Dolby Vision tegelijk zullen ondersteunen kon Sony ons nog niet zeggen.
Ook de Bravia Core filmdienst blijft aanwezig, deze krijgt ook een specifieke ‘Bravia Core Calibrated’ mode voor het beste beeld. Sony had nog geen verdere details over de toekomst van Bravia Core, al staan er wel heel wat nieuwe films of op het release schema.
Meer informatie
Een compleet overzicht van alle televisies die Sony in 2022 naar Nederland en België brengt vind je in de Sony 2022 tv line-up. Zodra we alle prijzen en specificaties binnen hebben vullen we dat artikel verder aan.
Reacties (0)