Review: XGIMI MoGo 3 Pro – draagbare projector

16 oktober 2024 + 10 minuten 0 Reacties
Xgimi_MoGo3Pro-lifestyle

Draagbare projectoren zijn een interessant idee, maar slagen er zelden in om de nodige prestaties die een leuk beeld garanderen in het kleine frame te duwen. De XGIMI MoGo 3 Pro lijkt niet alleen goed uitgerust, hij ziet er ook bijzonder leuk uit en functioneel uit. Is er dan toch hoop voor wie draagbaar groot beeld zoekt?

XGIMI MoGo 3 Pro – specificaties

Wat Full HD DLP laser-projector
Opstelling 1.920 x 1.080, lichtopbrengst 450 ISO lumen, projectieverhouding 1,2 (100 inch diagonaal op 2,65 m), geluidsniveau <=32 dBA
Aansluitingen 1x micro HDMI (1.4, ARC), 1x USB-C (voeding), 1x USB (media), WiFi 5 (802.11ac), Bluetooth 5.1
Extra's HDR10, 2x 5 watt luidspreker, auto keystone, digital zoom, autofocus, intelligent obstacle avoidance, intelligent screen alignment, Google TV, USB/DLNA-mediaspeler
Levensduur lamp LED-lichtbron, tot 25.000 uur
Afmetingen 95 x 95 x 205mm
Gewicht 1,1kg
Verbruik 65W (max)
Adviesprijs 499 euro

XGIMI MoGo 3 Pro - Design

De kleine cilinder die op ons bureau staat, doet eerder denken aan een designlamp of moderne thermos. De suggestie van een projector ontbreekt volledig. De behuizing is satijn crèmekleur, de bovenzijde is geperforeerd met een streeppatroon. Het onderste kwart van de projector heeft een typerende luidsprekergrille. Aan de zijkant loopt een stevige rail, met bovenaan een mooi draagtouw.

Trek het bovenste deel licht naar boven en je kan het draaien, 130° in beide richtingen. De kant die dan zichtbaar wordt, onthult de projectorlens die diep in het toestel ligt veilig verborgen achter plexi. Het moet gezegd, we hebben zelden zo’n mooie en elegante projector gezien.

XGIMI MoGo 3 Pro - Aansluitingen

Veel aansluitingen hoef je niet te zoeken, het is duidelijk dat de MoGo 3 Pro vooral mikt op draadloze opties. Verborgen achter een afdekplaatje vinden we een USB 2.0-poort voor media en een microHDMI-poort. XGIMI levert geen conversiestekker tussen HDMI en microHDMI, daar moet je zelf voor zorgen. Dit is een HDMI 1.4-poort, met ondersteuning voor ARC. Vermits de projector toch niet om kan met 4K volstaat dat.

De projector gebruikt WiFi 5 (802.11ac) voor de netwerkverbinding. Bluetooth dient zowel voor de afstandsbediening als voor het aanleveren van audio, of om een Bluetooth hoofdtelefoon aan te sluiten. Aan de zijdelingse rail onderaan vinden we een de aan/uit-toets met daaronder een USB-C-poort die gebruikt wordt als voeding van de projector.

XGIMI MoGo 3 Pro - Plaatsing

Hij weegt 1,1kg dus de MoGo 3 Pro meenemen naar een andere kamer, of zelfs naar vrienden of familie is geen enkel probleem. Het luidsprekerdeel van het toestel doet dienst als stevige basis wanneer je de projector op een tafel zet. Onderaan heeft hij een schroefdraad voor statief, dat maakt opstellen nog handiger. Je trekt het projectordeel even naar boven, en vervolgens kan je het 130° rotereren in beide richtingen. Zo mik je het beeld naar de gewenste locatie. Met een projectieverhouding van 1,2 haal je een 100 inch-beeld op ongeveer 2,65m van het scherm.

Daarna laat je de ‘Intelligent Screen Adaptation’ functies gewoon hun werk doen. Auto-focus, auto-keystone, automatische obstakeldetectie en automatische aanpassing aan een kader.

Al die opties zijn ruim configureerbaar, je kan ook beslissen om ze enkel op vraag uit te voeren in plaats van automatisch. Focus en keystone aanpassen werkte uitstekend. De lens liet wel duidelijk wat chromatische aberratie zien in de hoeken, in het centrum van het beeld valt de fout mee.  Je kan ook manueel nog aanpassingen maken aan focus en keystone (met behulp van vier punts correctie). De projector detecteert ook goed wanneer iets in beeld staat, en verkleint het beeld om dat te vermijden. Bij extreme hoeken kan dat wel eens fout gaan, maar dat vermijd je al best omwille van beeldkwaliteit. Bij extreme keystone-correctie verlies je immers een pak resolutie.

De projector is bijzonder stil in standaard en eco-mode, dat is een aangename verrassing. Je kan hem ook in Performance mode schakelen, maar werkt de ventilator zich erg in het zweet en stijgt het geluid naar een onwerkbaar niveau. We zien geen scenario’s waarin je de Performance mode wil gebruiken binnenshuis. Buiten is het misschien een optie, daar zal het lawaai minder storen.

Een 65W voeding is meegeleverd, maar je kan de projector ook voeden vanuit een 65W powerbank. Wie een powerbank en statief in een keer wil, kan kiezen voor de optionele ‘Powered stand’. Een 65cm hoog statief uit twee delen, dat tevens dient als 20.000mAh batterij. Dat is genoeg voor 2,5 uur gebruik. Het onderste deel van de stand klap je uit in drie stukken, dat doet dienst als voet. De kunststof poten voelen echter niet erg stevig, noch stabiel aan. Met de projector erop is het geheel wat topzwaar, wat omvallen bij een lichte stoot mogelijk maakt.

Projector
Lees ook

Een projector of beamer kopen: de technische basiskennis

XGIMI MoGo 3 Pro - Gebruiksgemak en smart tv

De MoGo 3 Pro is uitgerust met een volledige Google TV-omgeving. Die draait op een quad core ARM Cortex-A53 met 2GB geheugen en Mali-G52 GPU. Die chipset leek af en toe wat te moeten zwoegen om een vlotte gebruikservaring te garanderen. Over het algemeen is de ervaring prima, maar wie een beetje te enthousiast tussen verschillende apps zapt, of door de instellingen wil klikken, moet soms even wachten. De projector opstarten als je hem in het stopcontact steekt, duurt ongeveer 45s. Over Google TV zelf kan je nauwelijks klagen. Het app-aanbod is zo goed als volledig, of je nu internationale streamingdiensten wil bekijken of lokale apps. Dus ja, ook Netflix, Prime Video, Disney+ of Apple TV kan je zonder meer gebruiken op dit toestel. Er is ondersteuning voor Google Cast, maar niet voor Airplay2. Apple-gebruikers kunnen kiezen voor de “MagiCast” app uit de Google Play Store. Een mediaspeler vonden we niet standaard, maar ook hier biedt de Play Store opties genoeg, VLC bijvoorbeeld. Via de USB-poort kan je nagenoeg alles afspelen wat je wenst, maar opgelet, geen 4K-video.

XGIMI biedt ook een kleine optische filter aan als optioneel accessoire. De lens vergroot het beeld sterk, met duidelijke vervorming aan de zijdes, maar op die manier creëer je gemakkelijk een enorm beeld. Met de XGIMI Wall-app zet je dan bewegende sfeerbeelden op de muur of plafond. Het effect was bijzonder leuk, wie een unieke atmosfeer wil creëren, zal dit zeker appreciëren.

Afstandsbediening

De compacte, witte afstandsbediening springt wat in het oog door de bult onderaan voor de twee AAA-batterijen. Dat belet echter niet dat ze goed in de hand ligt. Bovenaan zijn er vier sneltoetsen, Netflix, YouTube, Prime Video en “Shortcut”. We hadden gehoopt dat die programmeerbaar zou zijn, maar helaas. De toets fungeert als een mute-toets.

Het aantal toetsen is erg beperkt, en we hadden er toch graag wat extra gehad. Zo kan je wel de focus triggeren, maar niet de keystone (beide functies kunnen wel automatisch starten als je de projector verplaatst). Er is geen toets voor beeldmodes of lichtsterkte van de leds. Onderaan hadden we de instellingen-toets en Home-toets van plaats gewisseld. Het zijn kleine opmerkingen, dat geven we toe. De remote werkt me Bluetooth, richten is dan ook overbodig.

XGIMI MoGo 3 Pro - Beeldkwaliteit

Deze DLP-projector gebruikt een DMD-chip met eigen resolutie van 960×540. Door gebruik te maken high speed dithering kan hij tot 1920×1080 resolutie weergeven. Zoals steeds bij dit soort techniek levert dat geen perfecte Full HD-resolutie, maar kom je wel aardig in de buurt. Het fijnste detail blijft verborgen, maar anderzijds is er absoluut geen zichtbaar pixelrooster.

De beeldverwerking is relatief beperkt. Ruisonderdrukking functioneert degelijk, en upscaling is goed maar zeker niet uitstekend. De projector kan geen kleurstroken wegwerken in zachte gradiënten Motion interpolation is niet beschikbaar, snelle camerabewegingen resulteren altijd in duidelijke schokken in beeld. Wat nog het meest in het oog springt, is het gebruik van stevige dithering in de donkerste tinten. Donkere beelden krijgen daardoor allemaal een soort van filmkorrel. Het stoort niet echt op normale kijkafstanden, maar is wel duidelijk zichtbaar. Het verbergt ook wat zwartdetail.

De MoGo 3 Pro gebruikt een LED-lichtbron en claimt 450 ISO Lumen. In de Performance lampmode halen effectief 434 Lumen, maar dan wel met een extreem groene tint in het beeld en bijzonder luide koeling. In de Standaard lampmode halen we nog steeds een degelijke 355 Lumen (in Standaard en Game beeldmode) en 282 Lumen in de Office beeldmode.  De Office beeldmode levert ook het beste gekalibreerde beeld, alhoewel de iets koelere Standaard beeldmode ook perfect bruikbaar is. Met 350 lumen vul je bij wat verduistering gemakkelijk een 90 inch-beeld. Het contrast valt wat tegen, met 355:1 ga je van HDR niet veel zien. Het lage contrast wordt vooral veroorzaakt door de povere zwartwaarde. Voor SDR is het voldoende, maar donkere beelden missen veel impact. Er zijn voldoende instellingen beschikbaar om de projector te kalibreren, maar voor dit type product is dat minder belangrijk. We konden het beeld nog licht verbeteren, maar al bij al levert de Office beeldmode al een goed. De kleurtemperatuur is prima, en de kleurweergave degelijk met rode en blauwe tinten die wat te sterk zijn.

XGIMI MoGo 3 Pro - HDR

De projector ondersteunt HDR10, dat konden we testen via YouTube, USB en HDMI, maar het resultaat laat wel wat te wensen over. Dat is niet zo verrassend, met zijn beperkt contrast kan je geen echte HDR-beelden op het scherm zetten. De beste bijdrage aan de HDR-ervaring komt van de rijke kleuren. De LED-lichtbron levert 82% P3 kleurbereik en het zijn die intense tinten die HDR dat kleine maar nodige zetje geven.

Maar verwacht geen spetterende prestaties. Er is wat clipping zichtbaar in de helderste tinten, er ontbreekt behoorlijk wat zwartdetail in donkere beelden, en ondanks het degelijke kleurbereik is de kleurweergave eerder matig met vrij grote afwijkingen. De XGIMI slaagt erin om dat allemaal nog vrij goed te balanceren, zodat het beeld wel genietbaar blijft.

XGIMI MoGo 3 Pro – Gaming en geluid

Kan je de projector gebruiken voor gaming? In onze test meten we een input-lag van 45ms. Niet fantastisch, maar wel voldoende voor wat relaxed spelplezier. De 360° luidspreker beschikt over 2x 5W vermogen. Dat blijkt voldoende voor muziek en dialoog. De kwaliteit valt mee, al kan die sterk veranderen afhankelijk van de gekozen muziekpreset. De ‘Movie’ preset biedt wat extra ruimtelijkheid en klonk ons het aangenaamst, andere modes waren vaak te scherp of net te dof. De projector ondersteunt Dolby Digital, maar geen DTS.

Review-apparatuur

Voor de lag-meting gebruiken we een Leo Bodnar Display lag meter. Voor alle andere metingen vertrouwen we op een Portrait Displays C6 HDR2000 Colorimeter, Xrite i1 Pro spectrophotometer, een VideoForge Pro patroongenerator, en de Portrait Displays Calman for Business software. Om eventuele HDR-problemen te analyseren gebruiken we een HDFury Vertex. Ons projectiescherm is een Projecta Tensioned Elpro Concept met HD Progressive 1.1 doek. Hier vind je meer info over onze meetapparatuur.

ust-opener-new
Lees ook

Ultra Short Throw projectie: wat is het en hoe werkt het?

XGIMI MoGo 3 Pro – Conclusie

Deze erg elegante projector is een prima oplossing voor draagbaar groot beeld met een aanvaardbaar prijskaartje. Er zijn uiteraard beperkingen. De dithering-ruis in donkere beelden is echt zichtbaar en de zwartwaarde is eerder pover, waardoor ook het contrast wat tegenvalt. Voor een draagbare projector is echt HDR-beeld ook te hoog gegrepen. Wie alles uit de LED-lampen wil halen, moet er ook buitensporig ventilatie-lawaai bijnemen, jammer. Maar ondanks al die opmerkingen heeft de XGIMI MoGo 3 Pro een mooie indruk nagelaten. Hij biedt voldoende helderheid om voluit te kunnen profiteren van het draagbare aspect. De automatische installatie maakt dat nog gemakkelijker. De kalibratie is degelijk zodat je zonder zorgen van het beeld kunt genieten. Google TV zorgt er bovendien voor dat je alle mogelijke entertainment aan de vingertippen hebt. De projector kreeg een EISA Award 2024-2025 als Portable Projector.

8.5
Xgimi_MoGo3Pro-toestel

Beoordeling
XGIMI MoGo 3 Pro

Pluspunten
  • Erg mooi design, perfect draagbaar
  • Degelijke helderheid
  • Automatische keystone en focus
  • Goed kleurbereik
  • LED-lichtbron met lange levensduur
  • Degelijke kalibratie
  • Google TV
  • Goede audio
Minpunten
  • Zichtbare ruis in donkere beelden
  • Povere zwartwaarde
  • Heel beperkte HDR-prestaties
  • Performance lampmode is buitensporig luid

Beoordeling XGIMI MoGo 3 Pro

Deze erg elegante projector is een prima oplossing voor draagbaar groot beeld met een aanvaardbaar prijskaartje. Er zijn uiteraard beperkingen. De dithering-ruis in donkere beelden is echt zichtbaar en de zwartwaarde is eerder pover, waardoor ook het contrast wat tegenvalt. Voor een draagbare projector is echt HDR-beeld ook te hoog gegrepen. Wie alles uit de LED-lampen wil halen, moet er ook buitensporig ventilatie-lawaai bijnemen, jammer. Maar ondanks al die opmerkingen heeft de XGIMI MoGo 3 Pro een mooie indruk nagelaten. Hij biedt voldoende helderheid om voluit te kunnen profiteren van het draagbare aspect. De automatische installatie maakt dat nog gemakkelijker. De kalibratie is degelijk zodat je zonder zorgen van het beeld kunt genieten. Google TV zorgt er bovendien voor dat je alle mogelijke entertainment aan de vingertippen hebt. De projector kreeg een EISA Award 2024-2025 als Portable Projector.

Reacties (0)