Review: Xgimi Aura – Ultra HD DLP-projector met LED lichtbron

15 juni 2022 + 10 minuten 0 Reacties
Xgimi Aura

Xgimi (spreek uit exjimmi) heeft naast een aantal draagbare projectoren ook een Ultra Short Throw model in huis. De Aura wil met zijn heel groot beeld de tv vervangen die in de woonkamer staat. Hij lijkt in elk geval bijzonder scherp geprijsd, maar levert hij ook de nodige prestaties?

Xgimi Aura – specificaties

Wat Ultra HD DLP-projector met LED lichtbron
Opstelling 3.840 x 2.160 (0,47” DMD met pixelshifting), lichtopbrengst 2.400 ANSI lumen, projectieverhouding 0,233 (100 inch diagonaal op 21 cm), geluidsniveau <32 dB
Aansluitingen 3x HDMI (2.0, ARC), 3x USB (media, stroomvoorziening), 1x optisch digitaal uit, 1x hoofdtelefoon, 1x ethernet
Levensduur lamp LED lichtbron, tot 25.000 uur
Extra's HDR10, HLG, 3D, 4x 15 Watt luidspreker (Harman Kardon), Android TV 10, gemotoriseerde focus, ingebouwde WiFi, Bluetooth
Afmetingen 606 x 401 x 140 mm
Gewicht 11,0 kg
Adviesprijs 2.799 euro

Xgimi Aura - Design

Sober, maar met een zeker oog voor detail en stijl, zo zouden we de Xgimi Aura beschrijven. De vrij forse omvang, zoals we die al bij alle andere UST-projectoren zagen, stoort niet omdat hij er elegant uitziet.

Zwart en grijs zijn de hoofdtonen, en het chassis kreeg bovenaan en vooraan net genoeg welving om het sierlijk te maken. Er zijn geen bedieningselementen op de projector, behalve dan de aan/uit-knop aan de zijkant.

Xgimi Aura - Aansluitingen

Geen baanbrekend nieuws bij de aansluitingen. De Xgimi heeft drie HDMI 2.0-aansluitingen, waarvan een met ARC. Volgens Xgimi zou later op het jaar ook eARC beschikbaar komen via software update. Verder zijn er drie USB-aansluitingen, waarvan een aan de zijkant vooraan waar ze gemakkelijk bereikbaar is.

Verder vinden we enkel nog een hoofdtelefoonuitgang en optische digitale audio-uitgang. Ethernet en WiFi zijn voorzien voor de smart tv-functies en Bluetooth voor audio en de remote.

Xgimi Aura – Plaatsing

UST-projectoren plaats je net voor de wand, en met zijn 0,233 projectieverhouding levert de Aura een 100 inch-beeld als hij op 21 cm van de muur staat. Dat is gerekend van de achterzijde van de projector, de voorzijde staat dan op 61 cm van de muur. De projector kan focussen tussen 11 cm van de muur (80 inch beeld) tot 44 cm van de muur (150 inch beeld).

Xgimi verraste ons vorig jaar met een zeer slimme draagbare projector die zichzelf volledig automatisch uitlijnde. Op de Aura, die natuurlijk bedoeld is voor een vaste opstelling, ontbreken al die opties. De focus is gemotoriseerd, en die stel je eenvoudig bij met behulp van de remote. Maar er is dus geen autokeystone of andere functie die je helpt bij het opstellen.

De lens van de Aura levert een prima focus. De chromatische aberratie, een probleem dat we bij de meeste UST-projectoren zien, is zeer beperkt en na instellen is de focus bijna perfect. Wie centraal in beeld geen enkele fout wil, moet wel tolereren dat de bovenste 10% van het beeld licht uit focus zijn, maar na wat zoeken vonden we een prima compromis dat perfect aanvaardbaar was.

Ook trapeziumvervorming moet je manueel wegwerken. Het zij door de projector voorzichtig te verplaatsen, of je kan uiteindelijk naar de vierpunts- of achtpunts-correctie grijpen in het menu. We kregen de projector met wat geduld correct geplaatst zonder de keystonecorrectie te gebruiken. Hou er in elk geval rekening meer dat UST-projectie niet alleen voordelen maar ook nadelen heeft.

In de standaard lampmodes vonden we de projector ook vrij stil, in elk geval stil genoeg om niet storend te zijn. Enkel in de ‘prestatie’ lampmode is het geluid wat prominenter, maar nog steeds aanvaardbaar.

Xgimi Aura - Gebruiksgemak

De Aura draait op Android TV 10, en gebruikt een quad core Cortex A55 CPU met 2GB RAM en Mali G52 GPU. De interface navigeert snel en responsief en apps openen vlot.

De menu’s en remote herkennen we van de Horizon Pro, en dat betekent dat je opties om aan het beeld te tweaken in de meeste beeldmodes erg beperkt zijn. Vreemd genoeg staat de instelling van laserlamp ook in een totaal ander menu dan de beeldpresets. De gewone beeldinstellingen bereik je via de instellingentoets op de afstandsbediening, en selecteer vervolgens Image Mode. De laserlamp instellingen vind je door verder te navigeren naar All Settings, Projector Settings, Brightness.

Wie het beeld echt wil aanpassen moet in elk geval uitwijken naar de ‘Custom’ beeldmode, maar zelfs dan kan je enkel de basiseigenschappen aanpassen. Een andere gamma selecteren is niet mogelijk, en wie de kleurtemperatuur wil bijregelen krijgt daarvoor enkel de meest elementaire opties.

Afstandsbediening

Xgimi gelooft duidelijk dat een remote zo eenvoudig mogelijk moet zijn. De combinatie van lichtmetaal en zwarte kunststof ziet er bovendien erg mooi uit. De slanke remote werkt via Bluetooth dus richten is overbodig.

Dat model werkte al uitstekend op de Horizon Pro, en doet het ook prima voor deze Aura. Op een thuisbioscoop projector zien we weliswaar graag wat extra toetsen om snel aan het beeld te sleutelen, maar dat is sowieso niet de sterkste kant van de Aura, en het is dan ook geen gemis dat ie toetsen er niet zijn.

Functies

Dankzij Android TV heb je een zeer uitgebreid aanbod toepassingen. Dit is dan ook een volledige Android TV ervaring met alle belangrijke streaming-toepassingen… behalve Netflix. Die app blijft nog steeds afwezig op de Xgimi (dat was vorig jaar ook al het geval op de Horizon Pro). Xgimi poogt nog steeds een certificatie te krijgen van Netflix. Je kan nog steeds een Netflix-versie installeren (via de DesktopManager App), maar dat bleek de Kodi-versie te zijn die absoluut niet dezelfde gebruikservaring geeft. Het is natuurlijk beter dan niets, als alternatief kan je een ChromeCast op het toestel hangen. Het is en blijft evenwel een schoonheidsfout.

De Xgimi biedt een eigen mediaspeler die de meeste formaten ondersteunt. Ontbreekt er een formaat dat je gebruikt, dan kan je uitwijken naar VLC. De speler ondersteunt zowel Dolby (maar geen Atmos) als DTS.

Xgimi Aura - Beeldkwaliteit

De Xgimi gebruikt een 0,47 inch DLP-chip en toont 4K via pixelshifting. In ons achtergrondartikel over projectoren lees je precies hoe dat werkt. Het resultaat is zoals steeds, een beeld dat ergens tussen Full HD en 4K detail levert.

Ondanks zijn hogere ambities als thuisbioscoopprojector zien we niet meer beeldverwerkingsopties dan op draagbare modellen. De upscaling is goed, maar je doet er best aan om naar de ‘Custom’ beeldmode te schakelen en de ‘scherpte’ instelling te laten zakken naar ergens tussen nul en vijf. De standaard-instelling is 50 en dat is veel te scherp met bijzonder veel onnatuurlijk detail, zeker als er ook wat ruis in het beeld zit. De ruisonderdrukking kan maar matig ruis wegwerken, en kleurbanden in zachte overgangen blijven zichtbaar, al viel dat in onze donkere testscène gelukkig wel mee.

Filmbeelden aan 24fps hebben last van judder, maar dat kan je wel wegwerken door de motion interpolation te activeren. Zelfs in de laagste stand heeft dat al veel effect omdat met het verdwijnen van de schokken ook wat extra detail zichtbaar wordt. Zelfs in de hoogste stand veroorzaakt hij niet te veel vreemde beeldartefacten. Enkel bij heel snelle pans kan de processor niet volgen. De medium stand leek ons de beste keuze.

Op papier levert de projector 2.400 ANSI lumen, maar in de praktijk halen we er maximaal 1.585 lumen uit (in de Performance Lamp mode, en Film beeldmode). Veel projectoren zijn dan te groen getint, maar deze is te koel (licht blauwe overtoon) en dat is veel minder storend. Daardoor kan je deze mode wel gebruiken als er veel omgevingslicht is bijvoorbeeld, hij vult dan nog steeds een 100 tot 120 inch beeld. Zoeken we naar een mode die wat warmer is, dan levert de projector nog 1.100-1.300 lumen (Eye Protection lamp mode en film beeldmode, of Standaard Lamp mode en Office beeldmode). Dat is nog steeds voldoende voor 110 inch bij omgevingslicht. De contrastprestaties zijn wel erg goed. Daar halen we in zowat alle beeldmodes 2.500 – 2.600:1. Wie de lichten uitdoet kan daarmee echt wel genieten van donkere scènes, onze testen met Gravity, Star Wars en Game Of Thrones zagen er erg goed uit.

Welke beeldmode we ook kiezen, de Xgimi Aura neigt sterk naar koele kleurtemperaturen. De beste modes zijn Standaard Lamp Brightness met de Office beeldmode. Maar dan kan je nergens aan sleutelen. Een alternatief is dan de ‘Custom’ lamp mode met de kleurtemperatuur op Warm. Nog een optie is de ‘Eye Protection’ lamp brightness mode, die combineer je dan met de ‘Custom’ beeldmode met kleurtemperatuur Standaard.

Hoe interpreteer ik deze metingen?

Door een bug in Calman dragen een aantal rapporten de foute fabrikant/modelnaam. De rapporten zijn echter allemaal gecontroleerd en correct.

Hoe interpreteer ik deze metingen?

Door een bug in Calman dragen een aantal rapporten de foute fabrikant/modelnaam. De rapporten zijn echter allemaal gecontroleerd en correct.

Hoe interpreteer ik deze metingen?

Door een bug in Calman dragen een aantal rapporten de foute fabrikant/modelnaam. De rapporten zijn echter allemaal gecontroleerd en correct.

Wat je ook kiest, het resultaat is degelijk. De projector levert goed contrast, met voldoende zwartdetail en degelijke kleuren. Zeker bij omgevingslicht is die ietwat koelere tint niet zo erg, maar bij verduistering merk je het wel. Hoe dan ook, het mag duidelijk zijn dat de Xgimi een betere kalibratie mag krijgen. Maar gezien de beperkte opties in het menu is het niet zeker of je er ook effectief meer uit kunt halen.

Xgimi Aura - HDR

De Aura heeft een kleurbereik van 78% P3 (57% Rec.2020) en dat is niet genoeg om echt sterke HDR-kleuren te tonen. Er is wel voldoende licht en contrast, dus veel hangt af van hoe goed de tonemapping van de projector is. En die kunnen we best beschrijven als middelmatig. De projector lijkt alle metadata te negeren. De tonemapping gaat steeds tot 10.000 nits, en hij probeert alle witdetail zichtbaar te houden. Zolang de HDR-beelden niet te helder gemasterd zijn (1000-2000 nits) is het resultaat nog vrij goed. Je mist de impact van de kleuren, en er ontbreekt een tikje zwartdetail, maar dankzij zijn degelijk contrast en voldoende licht zijn de beelden nog vrij goed. Ook in HDR merk je wel de te koele kleurtemperatuur.

Hoe interpreteer ik deze metingen?

Door een bug in Calman dragen een aantal rapporten de foute fabrikant/modelnaam. De rapporten zijn echter allemaal gecontroleerd en correct.

Hoe interpreteer ik deze metingen?

Door een bug in Calman dragen een aantal rapporten de foute fabrikant/modelnaam. De rapporten zijn echter allemaal gecontroleerd en correct.

Hoe interpreteer ik deze metingen?

Door een bug in Calman dragen een aantal rapporten de foute fabrikant/modelnaam. De rapporten zijn echter allemaal gecontroleerd en correct.

Bij zeer helder gemasterde beelden (4000 nits) maakt de Aura het beeld veel te flets. Kleuren verbleken, en ondanks alles verdwijnt er dan witdetail. Hoe je HDR-beleving is zal dus grotendeels van je content afhangen, maar een echte HDR-ervaring is het helaas nooit.

Xgimi Aura – Gaming

In de game mode haalt de Xgimi een input-lag van 38,6 ms, net voldoende voor de meeste gamers. HDMI 2.1 features en ondersteuning voor 2K120 ontbreken, de maximale input is 4K60.

Xgimi Aura - Geluidskwaliteit

De audio-uitrusting draagt een Harman Kardon badge, en is met 4x 15 Watt zeer ruim bemeten. Dat hoor je ook onmiddellijk, de projector heeft heel wat volume op overschot. De ruime portie bas is verrassend, het geeft je filmsoundtracks een knappe boost. De klank is over het algemeen zeer goed, maar net als bij de beeldinstellingen vinden we weinig opties om het geluid wat aan te passen. De ‘Muziek’ en ‘Film’ soundpresets klinken goed. Voor muziek kan de bas soms wat intens zijn. Wie iets minder uitgesproken bas wilt kan ‘DTS studio sound’ uitschakelen. De surround-ervaring is goed, en stemmen zijn duidelijk, dus op dat vlak scoort de Xgimi prima. Gebruik de projector gerust als Bluetooth speaker, daar heeft hij ruimschoots klankkwaliteit voor.

Review-apparatuur

Voor de lag-meting gebruiken we een Leo Bodnar Display lag meter. Voor alle andere metingen vertrouwen we op een Portrait Displays C6 HDR2000 Colorimeter, Xrite i1 Pro spectrophotometer, een VideoForge Pro patroongenerator, en de Portrait Displays Calman for Business software. Om eventuele HDR-problemen te analyseren gebruiken we een HDFury Vertex. Onze projectiescherm is een Projecta Tensioned Elpro Concept met HD Progressive 1.1 doek. Hier vind je meer info over onze meetapparatuur.

Xgimi Aura – Conclusie

Ultra Short Throw-projectoren zijn ondertussen goed ingeburgerd, en dat legt de lat wat hoger. De Xgimi heeft heel wat te bieden, maar heeft ook nog een aantal aandachtspunten. Voorop, het ontbreken van de Netflix-app, dat blijft jammer. Via een omweg kan je een andere versie van de app installeren, maar dat blijft een minderwaardige oplossing. Er moet ook meer aandacht zijn voor de kalibratie. De Aura is systematisch te koel, en door de beperkte kalibratiemogelijkheden is het niet zeker dat je dat correct kunt verhelpen. Voor HDR is de kleurruimte te beperkt, en de tonemapping kan beter, zeker voor helder gemasterde content.

De Aura geeft je vooral veel beeld en geluid voor een scherpe prijs. De laserlichtbron vult probleemloos een 100 tot 120 inch beeldscherm, of zelfs groter als je verduistert. En dankzij een uitstekend contrast hebben de beelden ook flink wat diepte. Donkere scènes hoef je niet in verwaterd grijs te bekijken, de Aura heeft voor een projector degelijk zwart met voldoende schaduwnuances. Aan de wat koele kleurtemperatuur wen je wel, zeker in SDR mogen de resultaten nog gezien worden. Doe er de uitstekende Harman Kardon audio bij, en kijk, voor je het weet zit je echt te genieten van de film.

8.5

Beoordeling
Xgimi Aura

Pluspunten
  • Zeer goede Harman Kardon audio
  • Prima contrast
  • Prijs
  • Laser lichtbron met degelijke lichtopbrengst
  • Degelijke kalibratie (voor SDR)
  • Android TV
Minpunten
  • Geen officiële Netflix-app
  • Kleurtemperatuur altijd te koel
  • Heel beperkte kalibratiemogelijkheden
  • Matige HDR-resultaten

Beoordeling Xgimi Aura

Ultra Short Throw-projectoren zijn ondertussen goed ingeburgerd, en dat legt de lat wat hoger. De Xgimi heeft heel wat te bieden, maar heeft ook nog een aantal aandachtspunten. Voorop, het ontbreken van de Netflix-app, dat blijft jammer. Via een omweg kan je een andere versie van de app installeren, maar dat blijft een minderwaardige oplossing. Er moet ook meer aandacht zijn voor de kalibratie. De Aura is systematisch te koel, en door de beperkte kalibratiemogelijkheden is het niet zeker dat je dat correct kunt verhelpen. Voor HDR is de kleurruimte te beperkt, en de tonemapping kan beter, zeker voor helder gemasterde content.

De Aura geeft je vooral veel beeld en geluid voor een scherpe prijs. De laserlichtbron vult probleemloos een 100 tot 120 inch beeldscherm, of zelfs groter als je verduistert. En dankzij een uitstekend contrast hebben de beelden ook flink wat diepte. Donkere scènes hoef je niet in verwaterd grijs te bekijken, de Aura heeft voor een projector degelijk zwart met voldoende schaduwnuances. Aan de wat koele kleurtemperatuur wen je wel, zeker in SDR mogen de resultaten nog gezien worden. Doe er de uitstekende Harman Kardon audio bij, en kijk, voor je het weet zit je echt te genieten van de film.

Prijsvergelijker Xgimi Aura

Reacties (0)