Review: Xgimi Horizon Pro – compacte 4K-projector met LED-lichtbron

21 juli 2021 + 10 minuten 0 Reacties
XGIMI Horizon Pro

Ben jij ook zo iemand die eigenlijk in elke kamer van groot beeld zou willen genieten? Een compacte, makkelijk te verplaatsen, leuk uitziende 4K-projector met LED-lichtbron, Harman Kardon geluid én Android TV zoals deze Xgimi Horizon Pro lijkt dan wel de ideale keuze. We testen uit of dat ook echt zo is.

Xgimi Horizon Pro – specificaties

Wat Ultra HD DLP-projector met LED lichtbron
Opstelling 3.840 x 2.160 (1.920 x 1.080 met pixelshifting), lichtopbrengst 2.200 ANSI lumen, projectieverhouding 1,2 (100 inch diagonaal op 2,65 m), geluidsniveau <30 dB
Aansluitingen 2x HDMI (2.0, ARC), 2x USB (media, stroomvoorziening), 1x optisch digitaal uit, 1x hoofdtelefoon
Levensduur lamp LED lichtbron, tot 25.000 uur
Extra's HDR10, HLG, 3D, 2x 8 Watt luidspreker (Harman Kardon), Android TV 10, auto keystone, autofocus, auto screen alignment, auto obstacle avoidance, ingebouwde WiFi, Bluetooth
Afmetingen 208 x 136 x 218 mm
Gewicht 2,9 kg
Adviesprijs 1.699 euro

Xgimi Horizon Pro - design

Draagbare projectoren komen in heel wat vormen en maten. De Xgimi pakt uit met een compacte, mooi neutrale behuizing. Wie de lens niet opmerkt zou denken dat het om een Bluetooth-speaker gaat.

Het donkere chassis heeft afgeronde hoeken, en is rondom geperforeerd voor het geluid. Aan de voorzijde vind je de lens, bovenaan een aantal bedieningstoetsen en aan de achterzijde zorgen verticale sleuven voor de verluchting.

Xgimi Horizon Pro - Aansluitingen

Draagbaar hoeft niet te betekenen dat je beperkte aansluitopties krijgt. Twee maal HDMI 2.0 (waarvan een met ARC), een optisch digitale uitgang, hoofdtelefoon en twee USB-aansluitingen, dat is het complement aansluitingen dat we op heel wat andere (grotere en duurdere) projectoren terug vinden.

De aansluitingen staan aan de achterzijde. Naast een ethernetaansluiting is ook WiFi en Bluetooth ingebouwd.

Xgimi Horizon Pro - Plaatsing

Met een projectieverhouding van 1,2m valt deze projector nog net in de short throw categorie, maar je hebt toch wat afstand nodig om een groot beeld te creëren. Voor 100 inch moet hij op 2,66m van het scherm staan, voor 80 inch volstaat 2,12m. De projector is onderaan voorzien van een standaard schroefaansluiting voor een statief, een handige optie waarmee je nog meer vrijheid hebt om hem op te stellen.

De absolute troef van deze Xgimi is hoe hij zichzelf focust en uitlijnt. De projector neemt werkelijk alle lastig opstelwerk uit je handen, het resultaat lijkt soms wel magie. Niet alleen focust hij zichzelf, hij corrigeert ook automatisch trapeziumvervorming en detecteert je scherm. In de onderstaande foto hebben we de projector schuin voor het scherm opgesteld en aan een hoek opgetild zodat hij zowel horizontaal als verticaal vervormd beeld projecteert. Een deel van het beeld valt buiten de schermrand.

Al wat we moesten doen is ‘automatische keystone’ aanklikken en hop, na enkele seconden is het beeld in orde: een perfecte rechthoek, die netjes tot aan de schermrand gaat en mooi haarscherp in focus is. We hebben het oorspronkelijk beeld in stippellijn gemarkeerd, en het zwartniveau opgetild zodat je duidelijk kunt zien dat de projector nog steeds schuin opgesteld staat.

Alsof dat nog niet genoeg is, detecteert de Xgimi ook voorwerpen in beeld. Hangt er een kader wat in de weg, of staat er een plant gedeeltelijk in beeld? Die detecteert hij, en hij levert je automatisch het grootst mogelijke beeld. Die eigenschappen maken de Xgimi uitstekend verplaatsbaar. Al die correcties doet hij met een digitale zoom en keystone correcties, waarbij je uiteraard een beetje detail en vermoedelijk ook wat lichtopbrengst verliest. Een goede opstelling blijft dus de betere keuze, maar het geleverde gebruiksgemak is zo groot dat we dat er met een gerust hart bij nemen.

De projector is ook vrij stil in de standaard lamp mode. Enkel in de ‘prestatie’ lampmode is het geluid wat hinderlijk, maar gezien die lampmode een duidelijke groene tint veroorzaakt raden we gebruik er van af.

Xgimi Horizon Pro - gebruiksgemak

De Android TV 10 interface ken je natuurlijk al. De chipset gebruikt een quad core Cortex A55 CPU met 2GB RAM en dat volstaat voor een vlotte ervaring.

Wie wil sleutelen aan de beeldinstellingen moet misschien even zoeken. Via het gewone instellingen-icoon op het Android TV homescherm vind je namelijk geen instellingen. Dat kan enkel via de sneltoets op de remote (net onder de powertoets). Via ‘Beeldmodus’ en ‘Geluidsinstellingen’ kan je dan eventueel wat aanpassingen aanbrengen.

Het beeld volledig tweaken kan overigens enkel in de ‘aangepast’ beeldmodus. In de andere beeldpresets kan je enkel een zeer beperkt aantal aanpassingen maken. Het is duidelijk dat deze projector niet focust op de enthousiastelingen die graag experimenteren met alle beeldinstellingen.

Afstandsbediening

De metalen remote is compact, slank en gebruikt een minimum aantal toetsen. Hij werkt via Bluetooth, nog een pluspunt want richten is dus overbodig. Dat minimalisme past echter perfect bij het beoogde gebruik: opstellen, aanzetten, de film starten, en genieten maar. De remote is erg handig en werkt prima.

Functies

Android TV staat garant voor een heel ruim aanbod apps. Amazon Prime Video, Disney+, YouTube, Apple TV… maar geen Netflix. Daarvoor wacht Xgimi nog op certificatie van Netflix. Of die er zal komen is geen zekerheid. Het is een jammer gebrek, al kan je volgens Xgimi wel zelf een Netflix apk installeren. Hoe goed die dan functioneert valt nog te zien. We hebben bij andere fabrikanten al gemerkt dat de ervaring dan vaak pover is.

De Xgimi ondersteunt Dolby (geen Atmos) en DTS, en kent de belangrijkste mediaformaten. Maar op Android TV ben je onmiddellijk gesteld met een mediaspeler zoals VLC of een mediabibliotheek-app zoals Plex. Je kan vanop je smartphone casten vanuit YouTube of andere toepassingen (maar geen Netflix).

Xgimi Horizon Pro - Beeldkwaliteit

De Xgimi gebruikt de 0,47 inch DLP-chip die native Full HD gebruikt, maar via pixelshifting 4K toont. Wie nog even wil weten hoe dat in zijn werk gaat kijkt in ons achtergrondartikel over projectoren. Perfecte 4K-beelden mag je niet verwachten, maar het detail is beter dan Full HD-beelden. De uitstekende focus zorgt er voor dat er niets verloren gaat.

De beeldverwerking is goed, maar stijgt zeker niet boven het gemiddelde uit. Prima upscaling zorgt voor mooie beelden als je van Full HD vertrekt. Bronnen van mindere kwaliteit, daar heeft de Xgimi het iets lastiger mee, maar dat is zeker niet ongewoon te noemen. Gezien de projector mikt op een ad-hoc opstelling, vaak met keystone en digitale zoom, gaat er sowieso wat detail verloren.

De motion interpolation kan je uitschakelen, maar we raden zeker aan om ze geactiveerd te laten, zelfs al is het in de laagste stand. Het beeld wint dan aan detail, zonder vervelende nevenverschijnselen en judder wordt goed geweerd uit filmbeelden. Zolang de bewegingen relatief traaf zijn kan de projector mooi vloeiende panbeelden tonen, bij snellere actie zullen er toch wat schokken overblijven.

De LED-lichtbron levert op papier 2.200 ANSI lumen. In de helderste lampmode (‘prestatie’) halen we een maximum van 1.625 lumen, zij het dan wel een sterke groene tint in beeld. De ‘Licht’ en ‘Standaard’ lampmodes hebben dat probleem niet en leveren respectievelijk 1346 en 1286 lumen. Dat is een prima prestatie, en volstaat zelfs bij wat omgevingslicht voor 110 inch, en zelfs bij veel licht nog voor 95 inch. Helaas moet je er wel een zwak contrast bij nemen. De Xgimi legt ongeveer 530:1 voor en dat merk je. Donkere scènes zien er eerder donkergrijs uit, en er ontbreekt een beetje zwartdetail.

We merken wel dat de projector enkel bij heel donkere scènes de mist in gaat. Een typisch ruimtegevecht uit Star Wars, waar toch ook heel wat zwart in zit, komt er aanzienlijk dynamischer uit.

De Film beeldmode is vrij goed gekalibreerd. De grijsschaal is neutraal en heeft een correcte kleurtemperatuur. De gammawaarde is vrij laag (2,1) waardoor donkere en middentinten iets helderder zijn. De kleurweergave is meer dan behoorlijk, al valt wel op dat rood en blauw vrij ver buiten het verwachtte Rec.709 kleurbereik vallen. Dat geeft rood en blauw een erg intense tint.

Xgimi slaagt er wel in om de beelden niet overmatig kleurrijk te maken zodat het resultaat nog bijzonder mooi is. Die intense kleuren helpen natuurlijk ook om verwatering door omgevingslicht tegen te gaan.

Xgimi Horizon Pro - HDR

Met een meer dan redelijke lichtoutput verwacht je ook knappe HDR-beelden, maar daar strooit het matige contrast wel roet in het eten. De LED-lichtbron haalt niet meer dan 83% DCI-P3 en 63% Rec.2020 kleurbereik. Die combinatie maakt dat beelden de impact missen die je verwacht van een HDR-beeld. De projector verbergt in HDR meer zwartdetail dan in SDR, waardoor donkere scènes nog lastiger worden.

De HDR-kalibratie lijkt ons ook maar erg matig. DE EOTF-curve wijst op het gebrek aan contrast: heldere tinten zijn te donker, maar omgekeerd zijn ook donkere tinten te helder. Het toestel houdt weinig of zelfs geen rekening met de metadata. Dat betekent dat beelden met 1.000 nits piek er nog ok uitzien, maar beelden die helderder gemastered zijn zien er absoluut verwaterd uit. Kleuren zijn dan flets en witdetail verdwijnt. Er zijn ook geen instellingen om de weergave wat bij te sturen.

Voor HDR mag je de verwachtingen dan ook niet te hoog leggen. De projector ondersteunt het formaat, en voor sommige content is het resultaat prima, al zal het beeld weinig anders aanvoelen dan een SDR-beeld.

Xgimi Horizon Pro - Gaming

In de game mode haalt de Xgimi een input-lag van 35,4 ms. Dat is voldoende voor echt spelplezier. De projector heeft geen enkele HDMI 2.1-feature voor gaming en het viel ons ook op dat de HDMI 2.0-aansluiting geen 2K120 ondersteunt, 4K60 is het maximum.

Xgimi Horizon Pro - Geluidskwaliteit

Gezien zijn draagbare aard is goed geluid erg belangrijk. Xgimi schakelde Harman Kardon in en het resultaat mag zeker gehoord worden. De 2x 8W luidspreker levert klank die we absoluut kunnen smaken. Er zit redelijk wat bas in het geluid, zelfs als we techno beluisteren, zoals Witches van Angemi, of wanneer we een denderend Star Wars ruimtegevecht afspelen. Stemmen zijn duidelijk en de ‘muziek’ en ‘film’ geluidspreset leveren exact wat je verwacht. Wat extra ruimtelijke klank voor film en stevig, maar natuurlijk geluid voor muziek. Er is geen ondersteuning voor Atmos, maar gezien de beperkte mogelijkheden van het chassis lijkt ons dat geen probleem. De Xgimi is uitgerust met Bluetooth, en gezien de geluidskwaliteit zien we hem ook moeiteloos dienst doen als Bluetooth luidspreker.

Review-apparatuur

Voor de lag-meting gebruiken we een Leo Bodnar Display lag meter. Voor alle andere metingen vertrouwen we op een Portrait Displays C6 HDR2000 Colorimeter, Xrite i1 Pro spectrophotometer, een VideoForge Pro patroongenerator, en de Portrait Displays Calman for Business software. Om eventuele HDR-problemen te analyseren gebruiken we een HDFury Vertex. Onze projectiescherm is een Projecta Tensioned Elpro Concept met HD Progressive 1.1 doek. Hier vind je meer info over onze meetapparatuur.

Xgimi Horizon Pro - Conclusie

De Xgimi Horizon Pro is geen doorsnee projector, maar een mooie, makkelijk te verplaatsen projector die gebruiksgemak, prima beeld en goede audio combineert. Je moet er wel nog een paar minpunten bij nemen. Ook al krijg je een knappe Android TV omgeving ontbreekt een officiële Netflix-app. Het matige contrast is vooral voor erg donkere scènes wat jammer. De projector ondersteunt HDR, maar de impact is eerder bescheiden, wie weet kan Xgimi dat nog verbeteren via een software update.

Waar de projector in uitblinkt: gebruiksgemak. De automatische focus, keystone en object-detectie werken snel en zeer goed. Je zal hem met plezier even ergens anders opstellen. Vandaag staat hij in de woonkamer, morgen in de slaapkamer, straks stel je hem even op in de kinderkamer. De LED-lichtbron zorgt voor een vrij ruime lichtopbrengst en intense kleuren. Dat de kalibratie niet perfect is, stoort niet echt, het resultaat is nog steeds erg goed en bruikbaar in heel wat verschillende kijkomstandigheden. De Xgimi Horizon Pro levert ook prima geluid, en je kan hem als Bluetooth speaker gebruiken. Dankzij Android TV heb je heel wat entertainment bij de hand. Kortom, een erg mooi pakket, voor wat ons een correcte prijs lijkt.

8.0
XGIMI-Horizon Pro-toestel

Beoordeling
Xgimi Horizon Pro

Pluspunten
  • Perfect draagbaar, met heel wat features die dat vergemakkelijken
  • Auto focus, keystone en object detectie.
  • LED lichtbron met goede lichtopbrengst
  • Degelijke kalibratie (voor SDR)
  • Uitstekende focus
  • Android TV
  • Prima geluidskwaliteit
Minpunten
  • Matig contrast
  • Geen officiële Netflix-app
  • Matige HDR-resultaten

Beoordeling Xgimi Horizon Pro

De Xgimi Horizon Pro is geen doorsnee projector, maar een mooie, makkelijk te verplaatsen projector die gebruiksgemak, prima beeld en goede audio combineert. Je moet er wel nog een paar minpunten bij nemen. Ook al krijg je een knappe Android TV omgeving ontbreekt een officiële Netflix-app. Het matige contrast is vooral voor erg donkere scènes wat jammer. De projector ondersteunt HDR, maar de impact is eerder bescheiden, wie weet kan Xgimi dat nog verbeteren via een software update.

Waar de projector in uitblinkt: gebruiksgemak. De automatische focus, keystone en object-detectie werken snel en zeer goed. Je zal hem met plezier even ergens anders opstellen. Vandaag staat hij in de woonkamer, morgen in de slaapkamer, straks stel je hem even op in de kinderkamer. De LED-lichtbron zorgt voor een vrij ruime lichtopbrengst en intense kleuren. Dat de kalibratie niet perfect is, stoort niet echt, het resultaat is nog steeds erg goed en bruikbaar in heel wat verschillende kijkomstandigheden. De Xgimi Horizon Pro levert ook prima geluid, en je kan hem als Bluetooth speaker gebruiken. Dankzij Android TV heb je heel wat entertainment bij de hand. Kortom, een erg mooi pakket, voor wat ons een correcte prijs lijkt.

Prijsvergelijker Xgimi Horizon Pro

Reacties (0)