Review: TCL 65C855 QD-Mini LED 4K TV

24 juli 2024 + 10 minuten 2 Reacties
TCL 65C855
FWD award

TCL lanceerde vorig jaar een knappe subtopper, maar blijft niet op zijn lauweren rusten. De 65C855 gaat verder op het elan van zijn voorganger. Een VA-paneel met stevig verbeterde local dimming, quantum dots, HDMI 2.1, Google TV en Onkyo audio, dat lijkt een knap aanbod. Waar zitten de verbeteringen exact? Dat kijken we na.

TCL 65C855 – specificaties

Wat Ultra HD 4K 144 Hz Full Array miniled QLED LCD-tv met lokale dimming (48x28 segmenten)
Schermformaat 65 inch (165 cm), vlak
Aansluitingen 4x HDMI (2x v2.0, 2x v2.1, eARC/ARC, ALLM, VRR, 4K120), 1x minijack voor composiet video en stereo cinch, 1x optisch digitaal uit, 1x USB, 2x antenne, Bluetooth (A2DP, HID)
Extra's Dolby Vision IQ, HDR10+, HDR10, HLG, WiFi (802.11b/g/n/ac/ax) ingebouwd, Android TV 12, USB/DLNA-mediaspeler, Airplay 2, DVB-T2/C/S2, CI+-slot
Afmetingen 1446 x 869 x 298 mm (incl. voet)
Gewicht 23,8 kg (incl. voet)
Verbruik SDR 102 (F) / HDR 350 watt (G)
Adviesprijs 1.599 euro

TCL 65C855 - Design

De C85-reeks kreeg een nieuw uiterlijk. En het is een mooie verbetering, het toestel ziet er een pak eleganter uit. Aan de voorzijde valt dat minder op. Het fijne metalenkader is vooraan bekeken nog steeds een subtiele lijn rond het scherm. Onderaan is het kader iets breder. Rechts bovenaan hangt een klein vlaggetje met het opschrift ‘Premium QD Miniled’, enigszins overbodig vinden we.

Waar je de wijziging vooral ziet, is in profiel en achteraan. Het profiel is nog slechts 5,6cm dik, vorig jaar nog 7,9cm. De gebogen randen geven het een nog slanker uiterlijk. De achterzijde is perfect vlak, met een vierkantmotief versierd. De Onkyo woofer en Atmos speakers bovenaan zijn duidelijk zichtbaar.

De stroomkabel is nu beter geplaatst, zodat hij niet meer uitsteekt. De centrale voet ziet er hetzelfde uit, maar is steviger. De metalen voetplaat zorgt voor een stevige montage, en heeft vier goten langs waar je kabels kunt wegleiden.

TCL 65C855 - Aansluitingen

Er zijn geen ingrijpende veranderingen bij de aansluitingen, enkel de hoofdtelefoonaansluiting is verdwenen. De C855 heeft twee HDMI 2.0-aansluitingen en twee HDMI 2.1-aansluitingen met 48 Gbps bandbreedte en hij ondersteunt 4K120, ALLM, VRR en ARC/eARC.

Daarnaast is er één USB-aansluiting, minijack ingang voor composiet video en stereo cinch, twee antenneaansluitingen, en een optische digitale uitgang. Voor netwerkaansluiting kan je gebruik maken van ethernet of WiFi 6. Bluetooth is beschikbaar voor muis/toetsenbord of draadloze hoofdtelefoon. Alle aansluitingen staan aan de zijkant zodat wandmontage probleemloos mogelijk is.

TCL 65C855 - Gebruiksgemak en smart tv

Net als vorig jaar zorgt de Mediatek Pentonic 700 chipset met quad-core ARM Cortex-A73, 2.5GB RAM en Mali-G52 GPU voor een degelijke, vlotte Android TV omgeving. Tijdens de installatie kan je kiezen om de tv in te stellen zonder Google TV, maar we vermoeden dat dat voor de meeste mensen niet van toepassing is. Google TV instellen gaat handig met de Google Home app, maar je kan even goed de afstandsbediening gebruiken. Inloggen met een TCL-account is optioneel, we zien er geen meerwaarde in, dus sla dat gewoon over. En als je de ingebouwde tuner wilt gebruiken, zoek dan eerst de nodige gegevens op want TCL biedt geen lijst met tv-providers zoals de meeste andere merken doen.

Aan Google TV zelf is niets veranderd. Het Home-scherm zet gesponsorde content van Disney+ of Prime Video centraal in beeld, met daaronder nog een lijst persoonlijke aanbiedingen. Uiterst links in die lijst staat je laatste bron, dat is wel handig. Tot slot vind je onderaan je favoriete apps, die lijst kan je natuurlijk personaliseren. Wie verder naar onder scrollt, vind een uitgebreide lijst aanbevelingen, niet per app, maar per genre, gebaseerd op je kijkgewoontes. Je kan daar niets aan veranderen, maar het is wel een handige manier om wat meer gerichte content te ontdekken. Welke app je ook zoekt, Google TV heeft hem in de aanbieding, het is een sterk voordeel. De C855 bood na installatie 47GB opslagruimte voor apps, dat is bijzonder veel.

Een goed georganiseerde interface is belangrijk voor gebruiksgemak. De “ingangen” toets toont een lint onderaan het scherm, met alle ingangen en met recent gebruikte apps. De inhoud van dat lint kan je bovendien aanpassen. De toets met drie horizontale streepjes zet een snelmenu op het scherm om bijvoorbeeld beeld of geluidsmode aan te passen. Via het tandwiel kom je terecht in alle instellingen. Die volgen het Google TV-stramien, het is voldoende duidelijk maar kan nog wat betere organisatie gebruiken.

Afstandsbediening

TCL heeft een nieuwe afstandsbediening bij de C855 gestopt. De voorzijde is van lichtmetaalkleur plastic, de toetsen hebben een erg laag profiel, kortom een luxe uiterlijk. Het numeriek toetsenbord is verdwenen waardoor de remote ook flink wat kleiner is. Bij de sneltoetsen voor apps zijn de toetsen TCL Home en de webbrowser weggevallen, geen groot verlies Netflix, Prime Video, YouTube en TCL Channel kan je nog steeds via een sneltoets bereiken. Er is een ingebouwde microfoon voor de Google Assistant. De remote ligt ondanks de wat hoekige vorm vrij goed in de hand.

En toch zijn we niet helemaal tevreden. De toetsen hebben een te zware aanslag, en ze maken een relatief luide en goedkoop klinkende klik. De layout is redelijk, maar op zijn minst gezegd ongebruikelijk. Zo staat de kanaal-toets centraal onder de d-pad, en de volumetoets lijkt te ontbreken. Die vind je terug aan de zijkant van de afstandsbediening, zoals bij een smartphone. Een foute keuze zo vinden we, want zonder de afstandsbediening anders vast te nemen, kan je de volumeknop niet bereiken. Gelukkig is er als alternatief de d-pad, door links of rechts te klikken kan je ook daarmee het volume aanpassen. Het feit alleen al dat dat voorzien is, zegt iets over deze keuze. Een meer conventionele layout zou de remote veel beter maken.

Functies

De TCL is uitgerust met een tv-tuner voor digitale tv (DVB-T2/C/S2) en een CI+-slot. Opnemen is niet mogelijk, TCL biedt die functie enkel als het model een dubbele tuner heeft. Naast Chromecast heeft TCL de C855 ook uitgerust met Apple Airplay 2.

TCL 65C855 - Beeldverwerking

De AI PQ 3.0 Processor is een evolutie van de prestaties van vorig jaar, al moeten we eerlijk toegeven dat we geen grote verschillen konden ontdekken. TCL’s prestaties zijn op dit vlak over het algemeen goed, maar heeft geen duidelijke uitschieters. De upscaling is gebaseerd op AI machine learning en deep learning, maar blijft relatief zacht. Zeker voor dvd-content bleken de prestaties eerder matig. Je kan best een beetje scherpte toevoegen in de instellingen. Ruisonderdrukking werkt prima voor willekeurige ruis, maar MPEG-compressie in de vorm van blokvorming blijft lastig. Waar TCL dan weer goed scoort is het elimineren van kleurbanden in zachte kleurovergangen. Activeer “Superieure Gradatie” als je dat wil (moet) gebruiken, maar vermijd de hoogste instelling die te veel detail wegveegt.

De tv scoort goed op vlak van bewegingsscherpte, er blijft enkel wat fijn detail verborgen. Je kan dat gedeeltelijk terugwinnen door “Dynamische versnelling” te activeren. Het paneel gebruikt dan een 240Hz refreshrate, ten koste van wat verticaal detail. De input wordt intern verwerkt in 3.840 x 1.080 (de halve verticale resolutie), en het paneel interpoleert de ontbrekende lijnen zodat je terug 3.840 x 2.160 (gewone 4K) hebt. Voor films lijkt ons dat niet nodig, maar voor sport kan het zeker een optie zijn. We merken dat in die 240Hz-mode de processor ook vloeiendere beelden genereert als je motion interpolation activeert.  In de meer gebruikelijke 120Hz refreshrate zien we in snelle camerabewegingen nog steeds wat gestotter. “LED beweging wissen” raden we af, deze Black Frame Insertion techniek creëert een zichtbaar geflikker in het beeld.

Belangrijkste instellingen

In ons artikel over het professioneel kalibreren van een tv lees je alles over de mogelijkheden om met een professional tot de beste beeldinstellingen te komen. Wil je zelf aan de slag gaan, neem dan onze tips en advies sectie door. Hier vind je een uitleg over de belangrijkste beeldinstellingen en tips voor het instellen van je tv.

Geavanceerd/Helderheid Geavanceerd kleur Geavanceerd Klaarheid Geavanceerd beweging
Helderheid: 60
Contrast: 90
Zwart niveau 50
Dynamisch contrast: Uit
Zwart stretch: Hoog
Dynamisch contrast: Uit
Dynamisch Helderheid: auto
Lokale verduistering: Hoog
Lokaal Contrast: Uit/Laag/Hoog
Gamma: 2
Kleurverzadiging: 50
Tint: 50
Blauwlichtfilter: Uit
Kleurtemperatuur: Warm (-5)
Scherpte: 0-5
MPEG NR: laag-middel
DNR: laag
Superieure gradatie: uit/laag
Nauwkeurig Detail: Aan
Vernieuwingsfrequentie: standaard of performance (voor games)

Bewegingsduidelijkheid: Aan
LED-beweging wissen: Uit
Verminder vervagen: 10
Verminder trillen: 6-10

Dynamische versnelling: uit/aan

Scherminstellingen/Overscan: Uit

TCL 65C855 - Beeldkwaliteit

De 65C855 gebruikt een VA-paneel met mini-LED Full Array Local Dimming achtergrondverlichting met quantum dots. De leds van de achtergrondverlichting zijn vernieuwd, en het aantal zones is fors gestegen. De uniformiteit van het scherm is zeer goed, nagenoeg perfect in donkere beelden, en met kleine nauwelijks zichtbare onvolkomenheden in heldere beelden.

Het VA-paneel zelf heeft al een erg goed ANSI-contrast van 4.805:1, identiek aan vorig jaar. De grote stap vooruit zit in de achtergrondverlichting die nu 48×28 (1.344) zones gebruikt, dat is meer dan een verdubbeling ten opzichte van de C845. Daarmee zet TCL toch wel een sterke trend verder. Met de ‘local dimming’ instelling op Hoog, gaat het contrast naar meer dan 25.000:1, of zelfs hoger in eenvoudigere testen.

De aansturing is uitstekend, ze is snel en nauwkeurig. Bewegende voorwerpen laten geen ongewenste zones oplichten, enkel de voorzijde van een snel bewegend object is iets donkerder. Zonegrenzen blijven in SDR-beelden volledig onzichtbaar, en de zwarte banden boven en onder een film zijn mooi zwart.  In HDR-beelden met donkere achtergrond kunnen felle lichtaccenten wel een iets beter zichtbare halo veroorzaken, maar zelfs dan is het resultaat nog erg knap.

De ‘Film’ beeldmode is goed gekalibreerd. Enkel in de helderste grijstinten zien we een fijne magenta tint. Er is veel zwartdetail zichtbaar, enkel het donkerste detail kan uitzonderlijk wat moeilijker zichtbaar zijn. Na wat kijken besloten we om de ‘local dimming’ van de hoog naar middel instelling terug te brengen. Dat vermijdt een paar kleine foutjes in intense lichtaccenten, zonder het contrast nadelig te beïnvloeden. De kleurweergave is erg goed, ook voor huidstinten. Wie het onderste uit de kan wil halen, kan zijn C855 laten kalibreren, dat kan volledig automatisch met behulp van Portrait Displays Calman.

TCL 65C855 – HDR

Naast meer zones belooft TCL ook een hogere piekhelderheid op de C855, maar dat konden we niet vaststellen. Op het 10% venster, in de Film beeldmode, meten we 2.246 nits piekhelderheid, en op het volledig wit scherm 934 nits. Die getallen komen ongeveer perfect overeen met de prestaties van de C845. Op het 25% venster gaat de meter tot 2.404 nits, TCL stelt de tv zo in omdat de meeste content ongeveer rond die omgeving zit. Geen verbetering met andere woorden, maar nog steeds uitstekende prestaties.

Het kleurbereik van de quantum dot achtergrondverlichting zit op 96% P3 en 75% Rec.2020, bijzonder ruim met andere woorden. Je mag je dan ook verwachten aan spetterende HDR-beelden.

Ook hier zien we geen grote verschillen met vorig jaar. De C855 houdt rekening met HDR10-metadata, maar kan desondanks een minimum aan witdetail verliezen. De oplossing zou te vinden zijn in de instelling “Dynamische Tonemapping”, maar die brengt geen soelaas. De drie opties voor de instelling maken het beeld progressief helderder, en zijn daarom wel aan te raden als je bij veel omgevingslicht kijkt. Vooral de donkerste en middentinten krijgen dan een boost, en je wint wat witdetail, al bleek dat laatste niet altijd het geval. Voor de veiligheid hou je het best bij de laagste instelling, “Gedetailleerde beschrijving prioriteiten” (bij deze: TCL, doe eens wat aan de vertalingen). Op een paar uitzonderingen na waren we echter tevreden met Dynamische Tonemapping uit. De C855 heeft voldoende helderheid en het verlies van witnuance is zeer klein. De Film beeldmode toonde een uitstekende kalibratie, niet perfect maar ruim voldoende voor knappe beelden. Er is heel wat zwartdetail zichtbaar, zelfs in de erg donkere House of the Dragon test. De dimming maakt dat soort beelden wel iets vager, helaas een onvermijdelijk gevolg van de technologie denken we. De C855 is uitgerust met Dolby Vision IQ met Precision detail, een van de weinige verbeteringen tegenover vorig jaar. Daarmee levert de tv de knapste beelden, Precision Detail zorgt voor extra contrast en diepte in het beeld.

TCL 65C855 – Gaming, Reflecties en kijkhoeken

De kijkhoek van een VA-paneel is altijd wat beperkt, maar de C855 doet het nog erg redelijk. Vermijd te ver uit het centrum te zitten, dat blijft de regel als je maximaal contrast wenst. Het scherm van de C855 onderdrukt reflecties enigszins, maar sterk invallend licht blijft een afrader. Er is geen regenboogeffect, dat is dan weer een pluspunt.

Voor gamers levert de C855 twee HDMI 2.1-poorten. De maximale refreshrate in 4K is 144Hz, dat kan uiteraard enkel van een pc komen. Je gebruikt daarvoor best HDMI 1, en je moet in de input-instellingen de ‘High Frame rate mode’ optie activeren. Op HDMI 2 is het ook mogelijk, maar dan moet je een custom resolutie aanmaken. In 2K kan je zelfs tot 240Hz gaan. Daarnaast ondersteunt hij HDMI VRR, AMD FreeSync en NVIDIA G-Sync compatible. De input- -lag klokte af op 11,6ms (4K60) en 7,2ms (2K120), alweer prima resultaten. Voor games zet je de instelling “Vernieuwingsfrequentie” op “Performance” zodat je de laagste input-lag hebt. TCL heeft ook een nieuwe Game Bar (3.0), maar de verschillen met vorig jaar ontsnappen ons. Ze toont informatie over de framerate en geeft toegang tot verschillende game-instellingen. Mocht je de C855 willen uitbreiden met een soundbar, dan hoef je daar geen HDMI 2.1-poort voor op te geven want TCL heeft de ARC/eARC-functie op een van de HDMI 2.0-poorten gezet.

TCL 65C855 - Geluidskwaliteit

Onkyo leverde de audio-oplossing voor deze tv. Er zitten 6x10W luidsprekers in, waaronder een woofer en twee Dolby Atmos upfiring luidsprekers. Naast Dolby Atmos is er dit jaar ook ondersteuning voor DTS:X. Die opstelling levert flink wat volume, en een goede portie bas. Het blijft wel wat opletten als je het volume te hoog zet. Dat kan de woofer wat doen trillen.

Voor muziek waren we aangenaam verrast door de klank, die is (zeker gezien de prijs) uitstekend. De meer agressieve metal-stukken konden de processor af en toe dwingen om in te grijpen, maar enkel bij erg hoog volume. Vervorming bleef goed onder controle. De tv levert ook een goede surround-ervaring, en dankzij de upfiring speakers is er ook een licht hoogte-effect te bespeuren. Tijdens het testen bleek wel dat sommige Dolby Atmos-effecten kort leken te verdwijnen, de vraag ligt bij TCL wat daarvan de oorzaak kan zijn.

Review-apparatuur

Voor de lag-meting gebruiken we een Leo Bodnar Display lag meter. Voor alle andere metingen vertrouwen we op een Portrait Displays C6 HDR2000 Colorimeter, Xrite i1 Pro spectrophotometer, een VideoForge Pro patroongenerator, en de Portrait Displays Calman for Business software. Om eventuele HDR-problemen te analyseren gebruiken we een HDFury Vertex. Ons projectiescherm is een Projecta Tensioned Elpro Concept met HD Progressive 1.1 doek. Hier vind je meer info over onze meetapparatuur.

TCL 65C855 – Conclusie

Zoek je een tv die in veel kijkomstandigheden mooie resultaten geeft, dan is de TCL 65C855 een prima keuze. Veel minpunten zijn er niet. De ietwat vreemde beslissing om de volumeknop aan de zijkant van de remote te plaatsen stoorde ons nog het meest. Het lijkt ons echt een nutteloze aanpassing. Verder hopen we dat TCL zijn dynamische tonemapping wat kan aanscherpen. Momenteel lijkt de meerwaarde ervan beperkt, zeker als we naar de prestaties van (weliswaar duurdere) concurrenten kijken. De mogelijke Dolby Atmos bug wordt door TCL onderzocht.

Zijn veelzijdigheid haalt de 65C855 uit zijn uitstekend contrast, met dank aan een alweer flink verbeterde achtergrondverlichting met bijzonder veel dimmingzones, hoge piekhelderheid ook al is die niet beter dan vorig jaar, en over het algemeen goede beeldverwerking.  HDR-beelden zien er knap uit, vooral Dolby Vision kan dankzij Precision Detail indrukwekkende presteren. Google TV geeft je toegang tot alle gewenste apps. Gamers kunnen rekenen op uitstekende input-lag, alle noodzakelijke features en de optie om in Full HD 240Hz te gamen. Die verhoogde refreshrate is ook een goede keuze om de actie van sportbeelden scherper weer te geven, het kleine verlies aan verticale resolutie is dan het overwegen waard. De prijs blijft bijzonder aantrekkelijk, ook al heeft TCL die iets hoger gelegd dan vorig jaar.

9.0
TCL 65C855-toestel
FWD award

Beoordeling
TCL 65C855

Pluspunten
  • Uitmuntend contrast en zwartdetail
  • Zeer goede local dimming met 1344 zones
  • Zeer hoge helderheid en kleurbereik
  • Goede beeldverwerking
  • Verbeterde bewegingsscherpte tot 240Hz
  • Dolby Vision IQ Precision Detail en HDR10+
  • HDMI 2.1 met volledige gamer-features
  • Prijs
  • Mooi design
  • Prima audio met Dolby Atmos en DTS:X
Minpunten
  • Afstandsbediening met vreemd geplaatste volumeknop
  • Dynamische HDR Tonemapping met beperkte meerwaarde
  • Mogelijke Dolby Atmos-bug

Beoordeling TCL 65C855

Zoek je een tv die in veel kijkomstandigheden mooie resultaten geeft, dan is de TCL 65C855 een prima keuze. Veel minpunten zijn er niet. De ietwat vreemde beslissing om de volumeknop aan de zijkant van de remote te plaatsen stoorde ons nog het meest. Het lijkt ons echt een nutteloze aanpassing. Verder hopen we dat TCL zijn dynamische tonemapping wat kan aanscherpen. Momenteel lijkt de meerwaarde ervan beperkt, zeker als we naar de prestaties van (weliswaar duurdere) concurrenten kijken. De mogelijke Dolby Atmos bug wordt door TCL onderzocht.

Zijn veelzijdigheid haalt de 65C855 uit zijn uitstekend contrast, met dank aan een alweer flink verbeterde achtergrondverlichting met bijzonder veel dimmingzones, hoge piekhelderheid ook al is die niet beter dan vorig jaar, en over het algemeen goede beeldverwerking.  HDR-beelden zien er knap uit, vooral Dolby Vision kan dankzij Precision Detail indrukwekkende presteren. Google TV geeft je toegang tot alle gewenste apps. Gamers kunnen rekenen op uitstekende input-lag, alle noodzakelijke features en de optie om in Full HD 240Hz te gamen. Die verhoogde refreshrate is ook een goede keuze om de actie van sportbeelden scherper weer te geven, het kleine verlies aan verticale resolutie is dan het overwegen waard. De prijs blijft bijzonder aantrekkelijk, ook al heeft TCL die iets hoger gelegd dan vorig jaar.

Reacties (2)