Review: TCL 65C825 lcd led tv – rijk uitgerust en veelbelovend

23 juni 2021 + 10 minuten 6 Reacties
TCL-65C825-Lifestyle

Subtoppers zijn een bijzonder interessante categorie. Ze zijn aanzienlijk gunstiger geprijsd dan de vlaggenschepen, maar leveren vaak prestaties die erg dicht bij hun duurdere collega’s aanleunen. Met de C825-reeks biedt TCL een erg rijk uitgerust model dat er veelbelovend uitziet.

TCL 65C825 – specificaties

WatUltra HD LCD-tv (Mini- LED FALD, 16x10 zones, Quantum Dot)
Schermformaat65 inch (165 cm), vlak
Aansluitingen4x HDMI (2x V2.0, 2x v2.1, eARC/ARC, ALLM, VRR, 4K120), 1x composiet video, 1x stereo cinch, 1x optisch digitaal uit, 1x USB, 1x hoofdtelefoon, 2x antenne, Bluetooth (A2DP, HID)
Extra'sDolby Vision IQ, HDR10+, HDR10, HLG, WiFi (802.11b/g/n/ac/ax) ingebouwd, Android TV (11 R), USB/DLNA-mediaspeler, DVB-T2/C/S2, CI+-slot
Afmetingen1.446 x 905 x 290 mm (incl. voet)
Gewicht29,3 kg (incl. voet)
VerbruikSDR 136 (G) / HDR 243 watt (G)
Adviesprijs1.799 euro

TCL 65C825 - Design

Deze subtopper van TCL breekt wat met de hedendaagse trend van superslanke schermen. Zijn totale diepte van 7,6 cm kijken we over het hoofd, maar het scherm zelf springt met 2,5 cm dikte, nog geaccentueerd door het metalen kader, toch echt wel in het oog. Mini-LED technologie is duidelijk geen garantie voor slanke schermen.

Over het design zelf verder geen kwaad woord. Het hoekige metalen kader is aan de voorzijde niet meer dan een dun streepje, zodat de indruk van puur beeld bewaard blijft. De soundbar onderaan is licht naar achter geplaats, zodat ze minder opvalt, maar ze blijft wel duidelijk aanwezig. Ze is afgewerkt in mooie, lichtgrijze luidsprekerstof en het Onkyo-logo.

De centrale voet is een uitstekende keuze van TCL. Het volledig open ontwerp maakt hem licht, ook van uitzicht. Toch zorgt hij voor een zeer stabiele opstelling.

TCL 65C825 - Aansluitingen

Alle aansluitingen staan aan de zijkant. De C825 levert vier HDMI-aansluitingen. Twee daarvan zijn gemarkeerd met 4K120, het zijn HDMI 2.1-aansluitingen die over 48Gbps bandbreedte beschikken. Daarmee kunnen ze tot 4K120 aan 12 bit 444 leveren. Ook ALLM, VRR en eARC zijn ondersteund. De andere twee aansluitingen zijn HDMI 2.0 versies.

De opstelling bevat verder één USB-aansluiting, een composiet video en stereo cinch audio ingang, twee antenneaansluitingen, optische digitale uitgang en een hoofdtelefoonuitgang. Voor aansluiting op je thuisnetwerk is er ethernet en WiFi, en via Bluetooth kan je een muis/toetsenbord, of draadloze hoofdtelefoon aansluiten.

Gebruiksgemak en smart tv

De C825-reeks gebruikt een quad-core ARM Cortex-A73 en Mali-G52 MP GPU, 3GB RAM en 16GB interne opslag. Deze krachtige chipset levert een prima gebruikservaring in de Android TV-omgeving. Het toestel reageert snel en het is vlot navigeren door menu’s of in apps. De C825 gebruikt Android 11, voorlopig zonder de nieuwe Google TV interface.

Dat vinden we overigens absoluut geen probleem, onze eerste ervaringen met Google TV waren niet zo positief. De Android TV interface laat meer personalisatie toe, en dat lijkt ons nog steeds een belangrijk voordeel. In het najaar zal je via een software update overschakelen naar Google TV, we hopen dat die interface tegen dan iets meer personalisatie toelaat.

TCL heeft ondertussen ook al zijn eigen menu’s geïntegreerd in de Android TV-omgeving. Alle instellingen zijn goed gegroepeerd zodat je ze snel terug vindt. Enkel een woordje uitleg bij elke instelling zou het gebruik nog handiger maken.

Afstandsbediening

De klassieke TCL remote is lang en smal. De enige wijziging ten opzichte van de vorige versie is een bijkomende sneltoets voor Amazon Prime Video (naast Netflix). De rubber toetsen werken aangenaam, de layout is behoorlijk, kortom een goede remote, die niet uitblinkt in gebruiksgemak maar ook geen hinderlijke fouten heeft.

TCL levert ook een tweede kleinere remote. Vorig jaar was die nog uitgevoerd in aluminium, dit jaar is hij van plastic, net zoals de grotere versie. Deze remote werkt via Bluetooth, en beschikt over een ingebouwde microfoon voor Google Assistant. Het gebrek aan nummertoetsen kan lastig zijn als je gewend bent zendernummers in te typen. Wie hoofdzakelijk gebruik maakt van streamingdiensten, en zijn live tv via een externe settopbox bekijkt, heeft vermoedelijk wel genoeg aan deze versie.

Functies

De TCL is uitgerust met een tv-tuner voor digitale tv (DVB-T2/C/S2) en een CI+-slot. Opnemen is niet mogelijk, TCL biedt die functie enkel als het model een dubbele tuner heeft. Uiteraard beschikt hij over Chromecast, maar geen Airplay (al kan je die functionaliteit gedeeltelijk imiteren met bepaalde apps). Je kunt YouTube HDR-content streamen (HDR10 en HLG) en Netflix (HDR10 en Dolby Vision). Wie zijn smartphone als remote wenst te gebruiken, of eenvoudig media van zijn smartphone naar de tv wil sturen gebruikt TCL’s Magiccast app. Het toestel wordt geleverd met een USB-cam die je kan gebruiken voor Google Duo.

TCL 65C825 - Beeldverwerking

TCL’s beeldverwerking heeft de voorbije jaren mooie stappen gemaakt. We zien verbetering in de deinterlacing, die nu vlot de meeste film- en videoframerates herkent en ze correct verwerkt. Zo blijven gekartelde lijnranden tot een absoluut minimum beperkt. De ruisonderdrukking mag je in de laagste stand laten staan voor een prima resultaat. Enkel met compressieruis, zichtbaar als blokvorming heeft de processor het nog moeilijk, die krijgt hij niet goed weggewerkt.  Voor upscaling gebruikt ook TCL machinelearning en neural net technieken, met uitstekend resultaat. Zet de scherpte-instelling rond 5 om het beeld een klein beetje te accentueren.  Hij verwijdert goed kleurbanden in zachte gradiënten, iets wat vorig jaar nog wat moeilijk lag. Zelfs in onze donkere Game Of Thrones testscène was het resultaat prima, al mag je de ‘superieure gradatie’ instelling enkel in de laagste stand gebruiken. In de hoge stand wordt het beeld veel te wazig.

Het 100Hz-paneel levert vrij veel detail in snel bewegende scènes, maar kan het fijnste detail niet terugbrengen. Laat ‘Vermindering van het vervagen’ op 10 staan, voor maximaal detail. ‘LED –beweging wissen’ maakt gebruik van backlight scanning om nog wat extra detail zichtbaar te maken. Het kost wat helderheid, en veroorzaakt geen hinderlijke flikkering, maar creëert wel een dubbele contour die je misschien storender vindt. Het motion interpolation algoritme herkent vlot beweging in het beeld, maar kan niet alle schokken vermijden als de beweging toch te snel is. Zet ‘Verminder trillen’ tussen 4 en 10, voor vloeiende beelden, het algoritme veroorzaakt relatief weinig artefacten.

Belangrijkste instellingen

In ons artikel over het professioneel kalibreren van een tv lees je alles over de mogelijkheden om met een professional tot de beste beeldinstellingen te komen. Wil je zelf aan de slag gaan, neem dan onze home cinema informatiegids door. Hier vind je een uitleg over de belangrijkste beeldinstellingen en tips voor het instellen van je tv.

Geavanceerd/HelderheidGeavanceerd KleurGeavanceerd KlaarheidGeavanceerd Beweging
Helderheid: 45
Contrast: 90
Zwart niveau 50
Dynamisch contrast: Uit
Zwart stretch: Hoog
Dynamisch Helderheid: auto
Lokale verduistering: Hoog
Lokaal Contrast: Uit
Gamma: 2
Kleurverzadiging: 50
Tint: 50
Dynamische Kleur: Uit
Kleurtemperatuur: Warm
Scherpte: 0-5
MPEG NR: laag
DNR: laag
Superieure gradatie: uit/laag
Bewegingsduidelijkheid: Aan
LED-beweging wissen: Uit/Aan
Verminder vervagen: 10
Verminder trillen: 4-10Scherminstellingen/Overscan: Uit

TCL 65C825 - Beeldkwaliteit

De 65C825 gebruikt een mini-LED Full Array Local Dimming achtergrondverlichting met quantum dots en een VA-paneel.

De uniformiteit is uitstekend in donkere beelden. In heldere beelden kunnen de bovenste en onderste rand een tikje donkerder lijken, maar dat viel enkel op op testbeelden. De TCL gebruikt een mini-LED achtergrondverlichting, maar die is slechts onderverdeeld in 16×10 zones. Dat lijkt vrij weinig, en we vreesden wat voor het resultaat. Maar kijk, TCL slaagt er in om daarmee een bijzonder goed resultaat te halen. Het VA-scherm heeft al een erg goed eigen contrast van ongeveer 4900:1 en dankzij local dimming verbetert dat nog verder naar 20.000:1 of zelfs 52.000:1 afhankelijk van het testpatroon.

De TCL levert bovendien erg goed zwartdetail, en de dimming vermijdt heel effectief halo-vorming of zichtbare segmenten rond heldere voorwerpen. Zelfs in onze HDR vuurwerk-scène was er maar zeer vaag wat zichtbaar van de dimming. Het toestel probeert zwart zo goed mogelijk te behouden en dat merk je wel. Het contrast is erg goed, maar kleine, heldere objecten boeten licht in aan intensiteit. De enige fout waar we de TCL op konden betrappen is dat je in heel donkere scènes zoals onze Gravity of Harry Potter scène soms een segment ziet uitgaan. In de foto hierboven uit Gravity zie je duidelijk hoe aan de randen van het beeld sommige segmenten te donker zijn. Het effect is echter relatief zeldzaam, en stoort minder dan helder pompen zoals we dat meestal zien. Ondertitels veroorzaakten geen problemen.

We gebruiken de ‘Film’ beeldmode, maar die levert een grijsschaal die duidelijk naar geel-rood neigt. De fout is gemakkelijk zichtbaar en beïnvloedt uiteraard alle andere metingen. De TCL heeft echter veel potentieel, en een eenvoudige kalibratie van de grijsschaal geeft onmiddellijk erg goede resultaten. Vind je het beeld te warm, en zie je een kalibratie niet zitten, schuif dan de kleurtemperatuur een stap in de richting van koel. De 65C825 zal later dit jaar ‘Calman Ready’ zijn, zodat hij automatisch gekalibreerd kan worden.

De kleurweergave is goed, en de TCL heeft helderheid op overschot. Gecombineerd met zijn uitstekend contrast geeft dat erg mooie beelden.

TCL 65C825 – HDR

TCL biedt ruime HDR-ondersteuning, dat betekent dat je naast HDR10 en HLG ook HDR10+ en Dolby Vision IQ krijgt. TCL gebruikt quantum dots voor een ruimer kleurbereik, en haalt daar alvast top-resultaten: 74% Rec.2020 en 91% DCI-P3.

Maar ook op vak van helderheid scoort de TCL sterk. Op een 10% venster, in de HDR Movie mode halen we nipt geen 1.000 nits, en op een volledig wit scherm haal je nog steeds 540 nits. Dat zijn stevige cijfers, en ze zorgen voor een erg mooie HDR weergave. De televisie respecteert metadata en toont alle witdetail tot 4.000 nits. Toch zien we dat hij eerder de neiging heeft om wat witdetail te verbergen, vooral in scènes die erg helder gemastered zijn.

Laat in elk geval ‘Dynamic Tonemapping’ geactiveerd. Op onderstaande shots kan je duidelijk het verschil zien, dat is des te dramatischer bij beelden die tot 4.000 nits gemastered zijn.

Ook in HDR toont de lokale dimming zich van zijn sterkste kant. Net als in SDR worden halo’s en zichtbare segmenten zeer effectief tegen gegaan. Enkel in heel donkere delen van het beeld kan dat leiden tot licht verlies van zwartdetail, maar over het algemeen is het zwartdetail uitstekend. De Film beeldmode is goed gekalibreerd, beter dan de SDR versie, al neigt ook hier de kleurtemperatuur iets naar de warme kant, met een geel-oranje tint. Het effect is minder zichtbaar dan in SDR en we waren erg onder de indruk van de knappe HDR-beelden.

Gaming, Reflecties en kijkhoeken

Het VA-scherm heeft zoals verwacht een relatief zwakke kijkhoek voor contrast. Alhoewel de kleurweergave goed blijft, verliezen beelden aan impact. Ook onder een scherpe hoek valt op hoe goed de local dimming zichtbare segmentgrenzen vermijdt.

In de gewone beeldmodes meten we een lag van 33,3 ms, dat is uitzonderlijk goed in deze categorie. In de game-mode zakt de lag naar 17,5 ms, dat is een uitstekend resultaat. De HDMI 2.1-aansluitingen ondersteunen 4K120, ALLM en VRR (48-120Hz).

TCL 65C825 - Geluidskwaliteit

De Onkyo soundbar onder de tv en de ruime woofer achteraan leveren het vooruitzicht op fijn geluid. Met 2x 15 en 1x 30W vermogen lijkt er ook flink wat kracht in te schuilen. Al snel blijkt dat ook echt het geval te zijn. We stoppen het volume halverwege, dat is al ruim voldoende voor een knallende soundtrack.

De set ondersteunt Dolby Atmos en geeft een verrassend goede ruimtelijkheid, en rijke volle klank. Als enige minpunt horen we de baswoofer soms tegen zijn limiet gaan, tenminste als je het volume echt hoog zet. Na enkele ruimtegevechten zijn we overtuigd van de prestaties.

Ook muziek is een aangename ervaring. Schakel naar de muziek-geluidsmode voor de beste klank. Aanvankelijk vonden we de bas wat rommelig klinken, maar zodra je Dolby Atmos uitschakelt is het resultaat veel strakker. Gezien de prijs vinden we de audioprestaties buitengewoon goed.

Review-apparatuur

Voor de lag-meting gebruiken we een Leo Bodnar Display lag meter. Voor alle andere metingen vertrouwen we op een Portrait Displays C6 HDR2000 Colorimeter, Xrite i1 Pro spectrophotometer, een VideoForge Pro patroongenerator, en de Portrait Displays Calman for Business software. Om eventuele HDR-problemen te analyseren gebruiken we een HDFury Vertex. Onze projectiescherm is een Projecta Tensioned Elpro Concept met HD Progressive 1.1 doek. Hier vind je meer info over onze meetapparatuur.

TCL 65C825 – Conclusie

De TCL 65C825 is een knappe subtopper die heel wat te bieden heeft. Het toestel maakt gebruik van een mini-LED achtergrondverlichting, maar die is slechts onderverdeeld in 160 segmenten. Toch plaatsen we dat niet bij de minpunten, TCL zet die segmenten immers bijzonder efficiënt in. De belangrijkste minpunten zijn de matige kijkhoek, een inherent probleem van het VA-paneel, en de ietwat povere kalibratie. Vooral in SDR is de kleurtemperatuur te warm. Een goede kalibratie zal veel meer van het potentieel van dit toestel naar boven halen. Al vinden we de remote op zich niet slecht, vinden we toch dat hij wat gebruiksvriendelijker mag.

De grote troef van deze TCL? Een uitstekende local dimming die zoveel mogelijk hinderlijke effecten vermijdt, maar toch voor sterk contrast en goed zwartdetail zorgt. Zowel in SDR als in HDR kan het toestel knappe resultaten voorleggen, met een erg hoge piekhelderheid, en ruim kleurbereik. De uitgebreide HDR-ondersteuning maakt dat je altijd de beste HDR-versies bekijkt. Deze tv doet het niet alleen goed in een verlichte woonkamer, maar ook bij verduistering voor filmsfeer. Ook voor gamers is de TCL een goede keuze. De input-lag is prima, en de HDMI 2.1-aansluitingen leveren alle nodige gaming-features. Ook de audioprestaties, getekend Onkyo, mogen gehoord worden. Er is Dolby Atmos-ondersteuning en de klank vult moeiteloos de woonkamer. Tot slot heb je dankzij Android TV alle moderne streamingdiensten tot je beschikking. De TCL 65C825 is correct en zelfs aantrekkelijk geprijsd, zeker als we kijken naar concurrenten zoals de Samsung QN85A.

9.0
TCL-65C825-Toestel

Beoordeling
TCL 65C825

Pluspunten
  • Zeer effectieve local dimming
  • Uitstekend contrast en zwartdetail
  • Goede beeldverwerking
  • Dolby Vision én HDR10+
  • HDMI 2.1 met volledige gamer-features
  • Zeer hoge helderheid
  • Knappe audio met Dolby Atmos
Minpunten
  • Matige kijkhoek
  • Kalibratie moet beter, vooral in SDR
  • Remote kan beter

Beoordeling TCL 65C825

De TCL 65C825 is een knappe subtopper die heel wat te bieden heeft. Het toestel maakt gebruik van een mini-LED achtergrondverlichting, maar die is slechts onderverdeeld in 160 segmenten. Toch plaatsen we dat niet bij de minpunten, TCL zet die segmenten immers bijzonder efficiënt in. De belangrijkste minpunten zijn de matige kijkhoek, een inherent probleem van het VA-paneel, en de ietwat povere kalibratie. Vooral in SDR is de kleurtemperatuur te warm. Een goede kalibratie zal veel meer van het potentieel van dit toestel naar boven halen. Al vinden we de remote op zich niet slecht, vinden we toch dat hij wat gebruiksvriendelijker mag.

De grote troef van deze TCL? Een uitstekende local dimming die zoveel mogelijk hinderlijke effecten vermijdt, maar toch voor sterk contrast en goed zwartdetail zorgt. Zowel in SDR als in HDR kan het toestel knappe resultaten voorleggen, met een erg hoge piekhelderheid, en ruim kleurbereik. De uitgebreide HDR-ondersteuning maakt dat je altijd de beste HDR-versies bekijkt. Deze tv doet het niet alleen goed in een verlichte woonkamer, maar ook bij verduistering voor filmsfeer. Ook voor gamers is de TCL een goede keuze. De input-lag is prima, en de HDMI 2.1-aansluitingen leveren alle nodige gaming-features. Ook de audioprestaties, getekend Onkyo, mogen gehoord worden. Er is Dolby Atmos-ondersteuning en de klank vult moeiteloos de woonkamer. Tot slot heb je dankzij Android TV alle moderne streamingdiensten tot je beschikking. De TCL 65C825 is correct en zelfs aantrekkelijk geprijsd, zeker als we kijken naar concurrenten zoals de Samsung QN85A.

Prijsvergelijker TCL 65C825

Reacties (6)