Review: Samsung The Premiere LSP7T – Ultra HD Short Throw-projector met laser lichtbron

03 maart 2021 + 10 minuten 6 Reacties
Samsung-LSP7T-Lifestyle

In deze review kijken we naar de Samsung The Premiere LSP7T, een 3.500 euro kostende Ultra Show Throw-projector met laser en smart tv.

Eind vorig jaar testten we Samsungs gloednieuwe projector, The Premiere (LSP9T). Die bleek meteen een schot in de roos, maar komt wel met een stevig prijskaartje. Er is echter ook een andere versie die betaalbaarder is, The Premiere LSP7T. Die ziet er identiek uit maar verschilt op een aantal belangrijke vlakken, waaronder de lichtbron. We vergelijken zijn prestaties met die van de grote broer.

Samsung The Premiere LSP7T – specificaties

Wat Ultra HD DLP-projector met laser lichtbron
Opstelling 3.840 x 2.160 (1.920 x 1.080 met pixelshifting), lichtopbrengst 2.200 ANSI lumen, projectieverhouding 0,25 (100 inch diagonaal op 0,30 m), geluidsniveau 32dB (standaard)
Aansluitingen 3x HDMI (2.0, eARC, ALLM), 1x USB (media), 1x optisch digitaal uit, ethernet, WiFi ingebouwd, 2x antenne, Bluetooth
Levensduur lamp laser/fosfor lichtbron, tot 20.000 uur
Extra's HDR10+, HDR10, HLG, 3D, 30Watt luidspreker
Afmetingen 532 x 133 x 342 mm
Gewicht 9,1 kg
Adviesprijs 3.499 euro

Samsung The Premiere LSP7T - Design

De LSP7T lijkt als twee druppels water op het groter model. Zelfde glossy witte behuizing, mooi afgeronde vormen, lichtgrijze stoffen voorkant. Hij is in elke richting ongeveer anderhalve centimeter kleiner en is bijna 2,5 kg lichter.

Het beduidend lichtere gewicht maakt in de praktijk niets uit. Beide projectoren zijn bedoeld voor een vaste opstelling, maar kunnen indien noodzakelijk wel verplaatst worden. Het verschil in afmeting is dan weer te klein om iets uit te maken. De LSP7T is een leuke verschijning, en is net als het groter model enkel in wit beschikbaar.

Samsung The Premiere LSP7T - Aansluitingen

De LSP7T kreeg exact dezelfde aansluitingen als de LSP9T. Ze zitten aan de zijde die naar het scherm wijst, maar aan de rechterzijde in plaats van de linkerzijde van het toestel.  Je beschikt dus over drie HDMI 2.0-aansluitingen, waarvan één met eARC. Ook ALLM (Auto Low Latency Mode) is beschikbaar. De aansluitingen zijn klaar voor Ultra HD HDR in de beste kwaliteit.

Media aanleveren kan via de USB-aansluiting. De Samsung beschikt verder over bedraad en draadloos netwerk, en is uitgerust met Bluetooth die je kan gebruiken voor een draadloze hoofdtelefoon. Een oudere audio-installatie die niet over ARC beschikt kan je aansluiten op de optisch digitale audio-uitgang.

Samsung The Premiere LSP7T – Plaatsing

Een eerste klein verschil vinden we bij het opstellen. Ja, dit is ook een Ultra Short Throw-projector, maar de projectieverhouding is een tikje groter dan die van de LSP9T. De LSP7T projecteert een 90 tot 120 inch beeld wanneer hij 25 tot 42 cm van de wand staat. Ter vergelijking, bij de LSP9T haal je een 100 tot 130 inch beeld tussen 11 en 24 cm van de wand. Het verschil in projectieverhouding lijkt dus klein (0,25 vs 0,19), maar het effect is vrij groot. Voor een 100 inch beeld moet de LSP7T toch al 30 cm van de muur staan. Tel er dan nog eens de diepte van het toestel bij (34 cm) en de voorzijde van de projector staat al op 64 cm van de muur. Dat is vermoedelijk al meer dan meeste tv-meubels. De kans is dus reëel dat je het tv-meubel wat naar voor moet trekken.

Afgezien van dat verschil zijn de projectoren identiek. De projectie-offset is 120%, de onderzijde van het beeld komt ongeveer 20% van de beeldhoogte boven de bovenzijde van het toestel uit. De gemotoriseerde focus stel in je in via de menu’s. Een zoom of lensshift ontbreekt, net zoals op alle UST-projectoren. Op een mum van tijd is de focus ingesteld, die is scherp over het volledige beeld.

Projecteer je niet op een perfect vlak oppervlak of staat de projector niet perfect recht voor het scherm, dan is de vervorming in het beeld erg groot bij UST-projectoren. Samsung biedt je een correctie van de trapeziumvervorming aan waarbij je de vier hoeken kunt bijstellen. Of bij uitgebreidere vervorming kan je zelfs 15 punten op het scherm aanpassen.

We merken, ook net zoals bij de LSP9T, een kleine chromatische afwijking zodra we alles ingesteld hebben. Het effect is klein, minder dan een pixel zo lijkt, en stoorde nooit tijdens het gewone kijken.

De projector is erg stil, je hoort enkel een lichte ruis. Dat is des te belangrijker aangezien er geen instelling is om de lichtbron lager te zetten, iets wat op andere projectoren steevast tot minder lawaai leidt. Zijn relatief stille functie is een goede eigenschap die hij deelt met zijn grote broer. Vermits hij bovendien vooraan in de kamer staat en je er dus relatief ver af zit, zal dat nooit storen.

Verder moet je rekening houden met alle voor-en nadelen van UST-projectie die we bespreken in dit artikel. De belangrijkste? Weet dat zelfs de kleinste verplaatsing er voor zorgt dat je het beeld opnieuw moet bijregelen. Zorg voor een perfect vlak projectieoppervlak om beeldvervorming te voorkomen. We gebruiken een Projecta Tensioned Elpro Concept scherm, een elektrisch oprolbaar en opgespannen scherm.

Samsung The Premiere LSP7T - Gebruiksgemak

De Premiere LSP7T deelt het uitstekende gebruiksgemak van de LSP9T. Het is ongetwijfeld een van dé troeven van deze Samsung projectoren. We nemen onze beschrijving uit het vorig artikel over en wijzen op de kleine verschillen.

De projector biedt dezelfde smart tv-omgeving, afstandsbediening en instellingenmenu als de Samsung televisies. De Samsung Smart Hub navigeert snel, is overzichtelijk en biedt alle nodige instellingen om de projector te kalibreren. In tegenstelling tot de LSP9T zagen de menu’s er niet overdadig gekleurd uit.

De projector beschikt over een sensor die de lamp uitschakelt als je je over de projector buigt, handig als je kinderen in huis hebt die willen opzoeken waar het beeld vandaan komt.

Afstandsbediening

De compacte remote is uitgevoerd in wit, passend bij de projector. Hij is licht gebogen, en ligt fijn in de hand. De toetsen zijn makkelijk in te drukken.

Net zoals op de tv’s zijn enkel de minimale toetsen beschikbaar. Maar dat vormt absoluut geen hinderpaal voor het gebruiksgemak, dankzij de handige Tizen smart tv-omgeving. De remote kan ook ingesteld worden om aangesloten apparaten mee te bedienen.

Het enige, kleine minpunt: de remote is niet verlicht, dus in het duister is het op de tast werken. Al valt dat door de kleine hoeveelheid toetsen heel goed mee.

Functies

Waar de Samsung werkelijk een voetje voor heeft op veel concurrenten is de uitgebreide smart tv-functionaliteit. Enkel de LG HU85LA kon ook uitpakken met een mooie smart tv-omgeving.

In dezelfde vlotte en handige omgeving die we ook op Samsung tv’s gewend zijn vinden we onder andere alle belangrijke streaming apps. Netflix, YouTube, Amazon Video, Apple TV, Disney+, ze zijn er allemaal. Kijken kan in HDR en vanuit YouTube en Netflix kan je zelfs casten naar de projector. Ook Airplay2 is ondersteund.

De mediaspeler neemt bestanden vanop USB of een DLNA-server. Hij is vrij volledig, maar hou er rekening mee dat hij geen Divx/Xvid codec meer ondersteunt, noch DTS-soundtracks. Net zoals op Samsung tv’s dus.

Ja, deze projector kan de plaats innemen van je tv, en hij beschikt zelfs over ingebouwde tv-tuners (DVB-T/C/S). Helaas, er is geen CI+-slot te bespeuren waardoor de meerwaarde in België en Nederland dan weer beperkt is. Je kan er immers enkel onversleutelde zenders mee bekijken, en die lijst is vrij kort.

Samsung The Premiere LSP7T - Beeldverwerking

Deze DLP-projector gebruikt de 0,47 inch DLP-chip van Texas Instruments. Die biedt een resolutie van 1.920 x 1.080, en shift het beeld vier maal om zo tot een volledig 4K-beeld te komen. Meer informatie over pixelshiften vind je in ons achtergrondartikel over projectortechnologie. Daarmee slaagt hij er in om bijna perfect 4K-detail te tonen.

De LSP7T profiteert van dezelfde prima beeldverwerking als de LSP9T. De projector heeft een uitstekende deinterlacer aan boord, en herkent vlot en betrouwbaar verschillende video- en

filmframerates. De ruisonderdrukking levert krachtig werk, maar je moet wel vertrouwen op Samsungs inschatting, er is enkel een ‘auto’ stand of volledig uitgeschakeld. Hier zagen we toch liever een paar extra keuzemogelijkheden, want de ruisonderdrukking werkt soms ook wat detail weg. Wie het beeld wat extra pop wil geven activeert Contrastverbetering op de laagste stand. In heldere beelden geeft dat de middentinten wat extra licht, terwijl er nauwelijks zwartdetail verloren gaat. In donkere beelden is het effect subtieler, maar zelden nadelig. De hoogste stand daarentegen verbergt te veel zwartdetail.

De projector kan ook frame interpolation uitvoeren, en dat vonden we noodzakelijk want bij 24p-bronnen zie je toch vaak wat lichte judder. Onder de Beeldscherpte instellingen kan je zelf de mate waarin de projector dat wegwerkt instellen. Hij veroorzaakt betrekkelijk weinig beeldfouten, zelfs in de hoogste stand, maar het blijft een persoonlijke keuze. Een betere, juddervrije weergave van 24p blijft weliswaar op onze verlanglijst staan.

ust-opener-new
Lees ook

Ultra Short Throw projectie: wat is het en hoe werkt het?

Samsung The Premiere LSP7T – Beeldkwaliteit

Het belangrijkste verschil tussen de twee modellen zit in de lichtbron. Waar de LSP9T gebruik maakt van drie lasers (een voor elke basiskleur), gebruikt de LSP7T een laser-fosfor combinatie. Daarbij wordt een blauwe laser gecombineerd met een gele fosfor en een kleurwiel.  Dat is de aanpak die we overigens op de meeste laserprojectoren zien. We verwachten vooral een kleiner kleurbereik dan op de LSP9T, maar de LSP7T moet het ook stellen met een lagere lichtopbrengst.

Samsung claimt 2.200 lumen. Tegenover de 2.800 lumen van de LSP9T, maar ook tegenover de specificaties van gelijkaardige geprijsde concurrenten lijkt dat vrij laag. De Optoma UHZ65UST vertrekt bijvoorbeeld van 3.500 lumen, de BenQ V600 van 3.000 lumen. Tijd om de meter boven te halen. Het maximum dat we uit deze projector kregen (in de Dynamic beeldmode met Kleurruimte ingesteld op Normal, en het contrast volledig open gedraaid) was ongeveer 1.890 lumen. Maar in de gewone beeldmodes daalde dat nog fors, tot 1.300 en 1.100 lumen voor Dynamisch en Standaard, en zelfs maar een goede 830 lumen in Filmmaker Mode of Cinema. Dat is al aan de lage kant. Met 830 lumen kan je bij verduistering nog naar 130 inch kijken. Maar bij matig omgevingslicht is dat nog maar net voldoende voor een 90 inch beeld, (misschien niet) toevallig de minimale maat die deze projector je geeft. Lichtcontrole in de kamer, en vooral een ALR-scherm lijken ons toch wel aangewezen om optimaal te genieten.

Ook het contrast valt aanzienlijk lager uit dan op de LSP9T (die haalde 1.900:1). De LSP7T klokt af op ongeveer 1.000:1 in de meeste beeldmode, al valt dat in de Filmmaker / Cinema beeldmode terug naar 740:1. Daarmee liggen zijn prestaties wel in lijn met de concurrenten die ook een 0,47 inch DLP-chip gebruiken.

Met de Filmmaker mode voeren we de volledige metingen uit. De projector heeft een mooi neutrale grijsschaal, en een gammawaarde van iets meer dan 2,2. Dat zet een goede basis. In de kleurmetingen valt echter een zware afwijking in de cyaan-tinten op. Die wijken sterk uit naar groen.

Die afwijking is heel zichtbaar indien je er een referentie bij hebt, maar zou in veel beelden nog ongemerkt blijven. Erger is de afwijking die we bij sommige huidstinten zien. Een aantal daarvan wijken heel zwaar uit naar roze, zoals duidelijk zichtbaar in deze metingen.

En helaas, die zijn wel zonder problemen zichtbaar in beeld. Zo kan je op de wang, en op de kin van dit meisje heel duidelijk zien waar het fout gaat.

Gelukkig zijn niet alle huidskleuren onderhevig aan die fout, en tijdens de meeste van onze testen bleef het probleem onder de radar. Nadeel is wel dat wanneer het opduikt, het erg goed zichtbaar is.

Update 12-3-2021

Omdat we de projector nog in huis hadden en Samsung een aanpassing suggereerde, hebben we het toestel snel terug opgesteld en bovenstaand beeld opnieuw op het scherm gezet. Wie schetst onze verbazing als blijkt dat de fout nu aanzienlijk minder sterk is? Zonder enige aanpassing uit te voeren bovendien. Zoals uit het beeld hieronder blijkt, valt het zelfs nog nauwelijks op (negeer de licht verschillende kleurtemperatuur, dat is een gevolg van ons foto-apparaat).

Geïntrigeerd halen we de meter terug boven. Na de meting blijkt dat dezelfde huidskleuren nog steeds niet correct zijn, maar de fout is wel aanzienlijk kleiner. Alle andere metingen vallen echter grotendeels op hetzelfde resultaat.

We hebben geen onmiddellijke verklaring voor deze verandering. Wanneer we toestellen testen worden die gereset voor we beginnen.
In elk geval verandert dat niet veel aan onze conclusie. Net zoals op de LSP9T heeft Samsung nog werk om de kleurweergave op punt te stellen. Wie de projector in huis haalt, doet er goed aan een kalibratie te bestellen.

Samsung The Premiere LSP7T - HDR

Waar de Premiere LSP9T dankzij zijn drie lasers een enorm kleurbereik had, is de LSP7T op dat vlak heel wat bescheidener. Hij haalt 81% DCI-P3 (en 59% Rec.2020). Dat is voor echte HDR-kleuren toch wat beperkt. Een kleurfilter om het kleurbereik op te tillen was sowieso geen optie, gezien de impact die dat zou hebben op de lichtopbrengst.

We zien wel dezelfde trends als bij het duurdere model. De projector houdt rekening met de metadata en toont alle witdetail, maar de luminantiecurve ligt ruim onder de norm. Beelden zijn dus heel wat donkerder dan verwacht. Je kan de contrast instelling optrekken om dat te verbeteren. HDR-beelden zijn wel te genieten, maar door het gebrek aan lichtopbrengst en matig contrast missen ze hun echte impact.

Echt sleutelen aan de tonemapping kan je niet, dat zouden we graag zien, zodat je op veilige wijze kan kiezen tussen iets minder witdetail maar iets meer helderheid. De kleurfouten die we in SDR zagen, zien we ook hier terug

Samsung The Premiere LSP7T – Gaming

Met een input-lag van 48,8 ms in de game-mode is deze projector misschien niet de beste keuze voor hardcore gamers. Casual gamers zullen het mogelijk genoeg vinden, hij beschikt ook over ALLM.

Samsung The Premiere LSP7T - Geluidskwaliteit

Nog een verschil met zijn grote broer: de LSP7T moet het stellen met 30W in plaats van 40W speakers, en beschikt niet over de Acoustic Beam speakers. Ondanks die kleine downgrade zijn we nog steeds absoluut tevreden over de klank. Even stevig AC/DC door de speakers rammen is geen enkel probleem, maar ook de hoge, etherische sopraan die lascia ch’io pianga zingt, klinkt uitstekend. Op dat vlak steekt Samsung duidelijk uit boven de competitie. Ook hier helaas geen Dolby Atmos ondersteuning. Dat is jammer, de projector aanvullen met een soundbar lijkt wat vreemd, daar had Samsung beter over moeten nadenken.

Review-apparatuur

Voor de lag-meting gebruiken we een Leo Bodnar Display lag meter. Voor alle andere metingen vertrouwen we op een Portrait Displays C6 HDR2000 Colorimeter, Xrite i1 Pro spectrophotometer, een VideoForge Pro patroongenerator, en de Portrait Displays Calman for Business software. Om eventuele HDR-problemen te analyseren gebruiken we een HDFury Vertex. Bij projectietesten gebruiken we een Projecta Tensioned Elpro Concept scherm met HD Progressive 1.1 doek.

Meer info over onze meetapparatuur vind je hier.

Samsung The Premiere LSP7T – Conclusie

Met de prestaties van het hoger model, de LSP9T, in het achterhoofd stond The Premiere LSP7T voor een zware opdracht. En alhoewel hij een aantal goede eigenschappen deelt met het hoger model, is het ook duidelijk waar hij moet inleveren. Hij laat punten liggen op lichtopbrengst, die is net te bescheiden voor gebruik bij omgevingslicht, terwijl dat toch het beoogde doel is. Ook de kalibratie moet beter. Die duidelijke fouten in de kleurweergave, vooral dan in sommige huidstinten, dienen vermeden te worden. (update 12/3: de fouten in de huisdkleuren blijken lager en veel minder storend te zijn, maar ze blijven wel aanwezig). Het lagere kleurbereik en zwakkere contrast ontnemen HDR een groot deel van zijn impact. Om zijn HDR-prestaties te verbeteren zou Dolby Vision een goede hulp zijn. De projector biedt wel HDR10+, maar het beperkte contentaanbod in dat formaat maakt dat minder nuttig.

Maar hij heeft ook nog heel wat sterke punten. De prima beeldverwerking bijvoorbeeld blijft een troef die andere projectoren soms missen. Het uitstekende smart tv-platform is niet alleen bijzonder gebruiksvriendelijk, maar levert ook alle streamingdiensten en handige functies. Krachtig, vol geluid geeft het kijkplezier nog een extra boost, ook al missen we Dolby Atmos ondersteuning. Met al die voordelen kan hij zich wel onderscheiden van concurrenten.  Zijn contrast ligt dan weer in lijn met de concurrentie, en alhoewel het lager is dan dat van de LSP9T, volstaat het voor knappe beelden. Voor maximaal genot hoef je de kamer niet aardedonker te maken, maar tegen zonlicht is hij niet opgewassen. Voorzie daarom een kamer die je in beperkte mate kunt verduisteren, of opteer voor een ALR-scherm. In die omstandigheden, en met een professionele kalibratie, zal The Premiere LSP7T je heel wat filmplezier bezorgen.

scene_02_wh
Lees ook

Een projector of beamer kopen: de technische basiskennis

8.0
Samsung The Premiere LSP7T

Beoordeling
Samsung The Premiere LSP7T

Pluspunten
  • Ultra Short Throw, makkelijk te plaatsen
  • Prima detail en beeldverwerking
  • Laser lichtbron met lange levensduur
  • Zeer goede audiokwaliteit (voor een projector)
  • Uitstekend smart tv-platform
Minpunten
  • Vereist kalibratie vanwege kleurfouten
  • Te nipte lichtopbrengst voor gebruik bij omgevingslicht
  • HDR mist impact door kleiner kleurbereik en lichtopbrengst
  • Geen Dolby Vision / Dolby Atmos

Beoordeling Samsung The Premiere LSP7T

Met de prestaties van het hoger model, de LSP9T, in het achterhoofd stond The Premiere LSP7T voor een zware opdracht. En alhoewel hij een aantal goede eigenschappen deelt met het hoger model, is het ook duidelijk waar hij moet inleveren. Hij laat punten liggen op lichtopbrengst, die is net te bescheiden voor gebruik bij omgevingslicht, terwijl dat toch het beoogde doel is. Ook de kalibratie moet beter. Die duidelijke fouten in de kleurweergave, vooral dan in sommige huidstinten, dienen vermeden te worden. (update 12/3: de fouten in de huisdkleuren blijken lager en veel minder storend te zijn, maar ze blijven wel aanwezig). Het lagere kleurbereik en zwakkere contrast ontnemen HDR een groot deel van zijn impact. Om zijn HDR-prestaties te verbeteren zou Dolby Vision een goede hulp zijn. De projector biedt wel HDR10+, maar het beperkte contentaanbod in dat formaat maakt dat minder nuttig.

Maar hij heeft ook nog heel wat sterke punten. De prima beeldverwerking bijvoorbeeld blijft een troef die andere projectoren soms missen. Het uitstekende smart tv-platform is niet alleen bijzonder gebruiksvriendelijk, maar levert ook alle streamingdiensten en handige functies. Krachtig, vol geluid geeft het kijkplezier nog een extra boost, ook al missen we Dolby Atmos ondersteuning. Met al die voordelen kan hij zich wel onderscheiden van concurrenten.  Zijn contrast ligt dan weer in lijn met de concurrentie, en alhoewel het lager is dan dat van de LSP9T, volstaat het voor knappe beelden. Voor maximaal genot hoef je de kamer niet aardedonker te maken, maar tegen zonlicht is hij niet opgewassen. Voorzie daarom een kamer die je in beperkte mate kunt verduisteren, of opteer voor een ALR-scherm. In die omstandigheden, en met een professionele kalibratie, zal The Premiere LSP7T je heel wat filmplezier bezorgen.

Prijsvergelijker Samsung The Premiere LSP7T

Reacties (6)