Review: Samsung QE65Q70A (Q70A-serie) lcd led-televisie

01 december 2021 + 10 minuten 0 Reacties
Samsung-QE65Q70A-lifestyle
FWD award

De Neo QLED-techniek is voorbehouden aan de 4K-topmodellen van Samsung. Wie iets prijsbewuster wil shoppen maar toch nog een groot formaat zoekt, komt al snel bij de Q70-reeks uit. De QE65Q70A biedt QLED-technologie en heel wat van de functionaliteiten die je ook op de duurdere modellen vindt.

Samsung QE65Q70A – specificaties

Op zoek naar een compleet overzicht van alle Samsung 2021 modellen met hun specificaties? Of je wil je even bladeren in alle andere tv line-ups voor 2021.

Wat Ultra HD LED-LCD-tv
Schermformaat 65 inch (165 cm), vlak
Aansluitingen 4x HDMI (3x v2.0, 1x v2.1 (40 Gbps), eARC, ALLM, VRR, 4K HFR), 1x optisch digitaal uit, 2x USB, 3x antenne, Bluetooth
Extra's HDR10, HLG, HDR10+, WiFi (802.11ac) ingebouwd, Tizen 6.0, AirPlay 2, USB/DLNA-mediaspeler, DVB-T2/C/S2, CI+-slot, Quantum 4K Processor
Afmetingen 1.452 x 898 x 290 mm (incl. voet)
Gewicht 21,8 kg (incl. voet)
Verbruik SDR 101 (F) / HDR 202 watt (G)
Adviesprijs 1.299 euro

Samsung QE65Q70A - Design

Een ding moeten we Samsung absoluut nageven. Ze zijn er in geslaagd om hun televisies erg slank te maken. Dat ging zeker op voor de Neo QLED-modellen, met hun Neo Slim design. Maar ook deze Q70-reeks springt op dat vlak in het oog. Het Air Slim design op deze 65 inch tv heeft ook maar een profiel van 26 mm. Dat is eigenlijk hetzelfde als op de QN85A.

De rug is mooi afgewerkt, met een horizontaal patroon, en horizontale inkepingen die je kunt gebruiken om de kabels weg te leiden.

Enkel over de voet zijn we iets minder tevreden. Deze versie gebruikt een centrale voet. Maar dat is enkel visueel zo.  Eigenlijk zijn het twee aparte voetjes die je verbindt met een plaat. Het oogt niet slecht, maar de opstelling voelt wat nipt bemeten voor het grote scherm. Met een hand breng je het geheel gemakkelijk aan het wiegen.

Van dit model bestaan overigens verschillende design varianten: Q74A, Q75A, Q77A. Technisch gezien zijn die echter volledig identiek aan dit model.

Samsung QE65Q70A - Aansluitingen

Wat aansluitingen betreft lever je niets in tegenover de hogere modellen. Je vindt vier HDMI-aansluitingen, waarvan slechts één HDMI 2.1 (HDMI 4, gemarkeerd met de spelcontroller), die tot 40 Gbps bandbreedte levert. Dat volstaat voor 4K120 10 bit 4:4:4 signalen. Het toestel ondersteunt eARC (op HDMI 3), ALLM, en VRR (HDMI VRR en AMD Freesync Premium Pro).

Daarnaast vind je nog twee USB-aansluitingen, een optisch digitale audio-uitgang, de netwerkaansluiting en drie antenne-aansluitingen. Wie een hoofdtelefoon wil moet een Bluetooth-model kiezen, deze Samsung beschikt niet over een hoofdtelefoonuitgang. Alle aansluitingen wijzen naar opzij.

Gebruiksgemak en smart tv

De installatie van je tv kan je doen met de Samsung Smart Things app of gewoon met de remote. De app is wat handiger om bepaalde dingen te doen, zoals het optioneel inloggen met een Samsung –account, maar heeft verder geen voordelen.

De Tizen Smart Hub is Samsungs smart tv-omgeving. We zien geen wijzigingen ten opzichte van de QN85A en hernemen dan ook grotendeels die review. De Smart Hub is bijzonder handig in gebruik. Hij reageert snel, en is overzichtelijk zodat je er moeiteloos in navigeert. Voor streamingdiensten zoals Netflix, YouTube en Disney+ verschijnt er een tweede lint met aanbevelingen wanneer je de app-tegel selecteert.

Een deel van de instellingen zoals de beeld- en geluidsmode, of de spelmode kan je selecteren vanuit het Home menu. Het volledige instellingenmenu is goed geordend, met enkel de eenvoudigste instellingen snel bereikbaar. Voor meer complexe instellingen ga je naar de ‘expertinstellingen’. Instellingen voor de spelmode vind je onder ‘Algemeen, Beheer externe apparaten’. De Smart Hub blijft zeker een van onze favoriete smart tv platformen. Voor een volledig overzicht van de mogelijkheden verwijzen we je door naar ons achtergrondartikel over de Samsung Smart Hub.

Afstandsbediening

Ook op de QE65Q70A (Q70A-serie) vinden we de nieuwe remote met fotovoltaïsch paneel op de achterzijde. Gedaan dus met batterijen vervangen. De afstandsbediening waarschuwt je op het tv-scherm wanneer de batterij 50, 10 en uiteindelijk 3% bereikt. Samsung claimt dat een 50% batterij nog goed is voor een jaar gebruik. Je kan ook steeds in het menu opzoeken hoeveel lading de batterij nog heeft. Neem wel de gewoonte om de remote met de achterzijde naar boven op de salontafel te leggen, anders moet je misschien toch nog opladen via de USB-C aansluiting.

De toetsaanslag is licht en duidelijk. Enkel wie vaak zendernummers intoets beklaagt zich mogelijk de afwezigheid van een echt nummerblok. Werken met het ‘on screen’ nummerblok is niet zo handig. De layout is onveranderd. De sneltoets voor Rakuten TV is nu toegewezen aan Samsung TV Plus, een Samsung content app die allerlei lokale en internationale content aggregeert. De Ambient Mode toets heeft plaats gemaakt voor een MultiView toets.

Functies

De QE65Q70A (Q70A-serie) beschikt over een dubbele tv-tuner voor digitale tv (DVB-T2/C/S2) en één CI+-slot. Kijken en tegelijk een ander kanaal opnemen kan enkel als een van beide kanalen onversleuteld is. Streaming neemt een steeds belangrijker aandeel van onze kijktijd in, en daar speelt Samsung op in met Samsung TV Plus. Dat zijn een aantal extra kanalen die geïntegreerd zijn in de Live tv omgeving, maar die je binnenstreamt via het internet. Ze hebben zelfs zendernummers gekregen. Samsung hoopt het huidige zenderaanbod in TV Plus nog uit te breiden, mogelijk zelfs met lokale content.

YouTube en Netflix kan je naar de tv casten via Google Cast, en voor iOS gebruikers is er ondersteuning voor Airplay 2. De mediaspeler is goed, maar kan niet overweg met het oudere Divx of Xvid en hij speelt geen DTS soundtracks (die hij dus ook niet via eARC doorgeeft). Ondertitels en HDR vormden geen probleem, en de audiospeler is volledig.

Samsung biedt op zijn tv’s een lange reeks speciale features aan. Zaken zoals Ambient Mode bijvoorbeeld die je tv een decoratieve functie geven als je geen tv kijkt. Of Multiview, waarmee je naar twee bronnen tegelijk kijkt (al dan niet naast elkaar of in een PiP-venster). Andere zijn bedoeld om het thuiswerken te vergemakkelijken. Bijvoorbeeld ‘PC on TV’ waarmee je je computerscherm  op tv kan bekijken, eventueel zelfs van je werk pc. Werk via je smartphone op tv dankzij Samsung Dex of gebruik de Office365 integratie om je favoriete Excel-sheet op tv te bewonderen. En om in contact te blijven met vrienden, familie of collega’s kan je video chatten via Google Duo (met een optionele USB-webcam uiteraard).

Samsung QE65Q70A - Beeldverwerking

De beeldverwerking op deze Samsung wordt verzorgd door de Quantum Processor 4K. Die levert goede deinterlacing en zuivere upscaling. Wie een beetje extra pop wil in het beeld kan ‘scherpte’ naar 5 optrekken voor wat extra detail accenten. Hoger is riskant, dan krijg je iets te snel vals detail en contouring. Samsung heeft de ruisonderdrukking (willekeurige ruis én MPEG ruis) achter een enkele instelling gestopt die je bovendien enkel aan of uit kunt schakelen. De resultaten zijn erg goed, maar zoals te verwachten kan het het beeld een tikje zachter maken. Gebruik daarom Filmmaker mode zonder aanpassingen, en zet de instellingen voor Film beeldmode  zoals we hieronder aangeven. Voor zuivere bronnen zoals hoge kwaliteit streaming, of (Ultra HD) Blu-ray kan je dan Filmmaker mode gebruiken. Voor bronnen van lagere kwaliteit schakel je dan eenvoudig naar de Film mode. De ruisonderdrukking werkt ook goed banding-effecten weg, al kan dat in donkere beelden wat detail kosten.

Omdat er geen local dimming is kan je ‘Contrastverbetering’ eventueel op ‘laag’ zetten. In de meeste scènes is de impact erg klein, maar donkere scènes winnen een beetje aan diepte. Je offert daarvoor mogelijk wat zwartdetail op, dus het is een persoonlijk keuze.

De bewegingsscherpte op dit toestel is matig. Met de ‘Beeldscherpte instellingen’ op ‘auto’ zagen we nog steeds een vage, maar duidelijk zichtbare dubbele rand rond bewegende voorwerpen, of bij snelle pans. Daardoor verdwijnt er toch wat detail in actiebeelden. Met LED Clear Motion (wat is BFI) geactiveerd was dat beter en krijg je bijna alle detail terug, maar dit is een 60Hz BFI-techniek en dat veroorzaakt zichtbaar geflikker en dat is een pak storender. Net zoals op de Neo QLED-modellen zien we dat de motion interpolation prima werkt, zelfs als de camera erg snel pant. De processor pikt snel in, en kan de actie volgen. Enkel in sommige tragere panbeelden liet hij een beetje judder achter.

Belangrijkste instellingen

In ons artikel over het professioneel kalibreren van een tv lees je alles over de mogelijkheden om met een professional tot de beste beeldinstellingen te komen. Wil je zelf aan de slag gaan, neem dan onze home cinema informatiegids door. Hier vind je een uitleg over de belangrijkste beeldinstellingen en tips voor het instellen van je tv.

Algemeen Expertinstellingen Beeldscherpte Instellingen
Beeldmodus: Film mode
Beeldformaatinstellingen: 16:9 standaard
Aanpassen aan scherm: Aan
Helderheid: 30
Contrast: 45
Scherpte: 5
Kleur: 25
Tint(G/R): 0
Contrastverbetering: Uit
Filmmodus: Auto
Kleurtint: Warm 2
Gamma: BT.1886 / 0
Schaduwdetail: 0
RGB-modus: Uit
Kleurruimte: Auto
Auto of Aangepast:

Wazigheidsverm. : 10
Trilvermindering: 6-8
Led Clear Motion: Off

Ruisreductie: Auto of Off

 

Samsung QE65Q70A - Beeldkwaliteit

De QE65Q70A (Q70A-serie) is voorzien van een VA-paneel voor goed contrast maar een matige kijkhoek.

Het ANSI-contrast komt op ongeveer 4.300:1, dat is zelfs voor een VA-paneel een uitstekend resultaat. Zonder local dimming kan je geen beter contrast realiseren op een LCD-tv. We merken wel dat het paneel een beetje ‘clouding ‘ toont in donkere beelden. Links en rechts zijn er vaag wat lichtere vlekken, die waren heel uitzonderlijk zichtbaar in onze testen, maar zodra je wat omgevingslicht hebt zal dit niet meer merkbaar zijn. Dit soort kleine afwijkingen varieert bovendien van toestel tot toestel.

We zijn uiteraard wel gewend aan de perfecte zwartweergave van OLED, of de diepe donkere zwarten van Samsungs eigen Neo QLED. Bij verduistering zou je dan ook duidelijk het verschil zien, maar dat doet niet af van de mooie prestatie.

We meten de ‘Filmmaker mode’. Die levert erg mooie resultaten. De grijsschaal is neutraal en de gammawaarde van 2,4 is prima voor een mooi filmisch beeld. De kleine dip in de gamma curve in de donkerste tinten maakt zwartdetail uitstekend zichtbaar. De kleurweergave is accuraat en voor een toestel in deze prijscategorie zelfs uitstekend. Intense kleuren hebben voldoende pop, en huidskleuren zijn correct.

Samsung QE65Q70A - HDR

Samsung ondersteunt HLG, HDR10 en HDR10+ maar geen Dolby Vision. Dat blijft een jammere zaak, zeker op dit soort middenklassers die juist veel voordeel halen uit Dolby Vision omdat hun piekhelderheid beperkter is.

Hoe beperkt? Wel, in de HDR Filmmaker mode haalt de Q70A net geen 600 nits (594). Daartegenover staat dan wel dat hij dat kan leveren zowel op een 10% venster als op een volledig wit scherm. In onze test van verschillende venstergroottes merkten we wel een dip in piekhelderheid op het 5% venster. We kunnen daarvoor geen reden bedenken.

Het DCI-P3 kleurbereik haalt 87,4%, en voor Rec.2020 63%. De Q70A gebruikt een ander type achtergrondverlichting dan de Neo QLED modellen, en dan hebben we het niet over de miniLEDs maar over de quantum dots. We zien een lichtjes lager kleurbereik, maar het volstaat nog goed voor een HDR-effect.

De resultaten in HDR Filmmaker Mode zijn uitstekend. De donkerste tinten zijn een beetje te licht, maar dat effect is klein. Het geeft de donkere beelden in elk geval voldoende zwartdetail. Het verloop van de EOTF-curve is zeer goed, en de Q70A kijkt naar metadata om zijn tonemapping te doen. Zelfs bij 10.000 nits piek content kan hij alle witdetail weergeven, al is het beeld dan natuurlijk flink wat donkerder dan het moet zijn. Het goede contrast en de meer dan degelijke piekhelderheid zorgen voor knappe HDR-beelden. Al zien we wel dat lichtaccenten in overwegend donkere beelden wat dimmer zijn dan verwacht. Bij heldere beelden kan deze Samsung echt prima zijn kracht tonen. De kleurweergave is goed, maar kan met een goede kalibratie vermoedelijk nog verbeterd worden.

Gaming, Reflecties en kijkhoeken

De kijkhoek van het VA-paneel van de QE65Q70A (Q70A-serie) is vrij beperkt, contrast valt snel naar beneden zodra je niet centraal voor het scherm zit. Vermijd ook rechtstreeks invallend licht, deze tv gaat minder goed om met reflecties dan de Neo QLED-modellen.

In game mode meten we een input-lag van 12,9 ms (4K60) en 7,1 ms (2K120), uitstekende resultaten voor gamers. Op HDMI4 ondersteunt de tv ook VRR (HDMI VRR en AMD Freesync). In de spelmodus kan je ook Motion plus instellingen aanpassen om meer detail zichtbaar te maken, ten koste van wat extra input-lag. Op de hogere modellen vonde we één HDMI 2.1-aansluiting wat zuinig, op deze middenklasser vinden we dat prima. Druk de play/pauze toets lang en Samsung toont je dan de game-bar waar je in een keer alle relevante info vindt. Bovendien kan je bij ultrawide games het beeld ook verschuiven.

Samsung-QE55QN85A-lifestyle
Lees ook

Review: Samsung QE55QN85A (QN85A-serie) Neo QLED televisie

Samsung QE65Q70A - Geluidskwaliteit

Je zet ten opzichte van de hogere modellen wel een flinke stap terug in de audioprestaties. De Q70A moet het stellen met een standaard 2×10 audiosysteem. Geen probleem voor dialogen, maar voor muziek of krachtige filmsoundtracks is het resultaat wat matig. De klank is vrij scherp met bijzonder weinig bassen en bij hoog volume is er vervorming hoorbaar. Je kan de kamerakoestiek mee in rekening laten nemen door in ‘Algemeen, Intelligente instellingen’, ‘Aanpasbaar Geluid+’ te activeren. De tv meet dan in real time de weergave, maar veel verbetering haal je er niet uit. Kies voor een goede soundbar als je echt betere klank wilt.

Review-apparatuur

Voor de lag-meting gebruiken we een Leo Bodnar Display lag meter. Voor alle andere metingen vertrouwen we op een Portrait Displays C6 HDR2000 Colorimeter, Xrite i1 Pro spectrophotometer, een VideoForge Pro patroongenerator, en de Portrait Displays Calman for Business software. Om eventuele HDR-problemen te analyseren gebruiken we een HDFury Vertex. Voor projectortesten gebruiken we een Projecta Tensioned Elpro Concept met HD Progressive 1.1 doek. Meer info over onze meetapparatuur vind je hier.

Samsung QE65Q70A – Conclusie

Deze Samsung QLED levert heel mooie prestaties, en de minpunten die we moeten aanstippen zijn niet allemaal echte gebreken maar eerder typische beperkingen in deze categorie. Als echt minpunt is er de povere audio, we zouden in veel gevallen een soundbar aanraden bij dit model. Daarmee los je dan ook het gebrek aan Dolby Atmos weergave op. De beperkte kijkhoek is een intrinsieke eigenschap van het VA-paneel en dat je maar één HDMI 2.1-aansluiting krijgt, lijkt ons geen drama op deze middenklasser. Samsungs harde weigering om Dolby Vision te ondersteunen vinden we dan weer erg jammer.

Deze QE65Q70A is een mooi voorbeeld van hoe ver we gekomen zijn. Dit model zou enkele jaren geleden vermoedelijk in de subtop staan, maar is nu een middenklasser. Het VA-paneel levert uitstekend contrast. Film kijken bij minimaal omgevingslicht ziet er prima uit. Voor HDR pakt de Q70A uit met een goed kleurbereik en degelijke piekhelderheid, een combinatie die volstaat om het effect van HDR nog duidelijk zichtbaar te maken. Zelfs bij redelijk omgevingslicht zijn de beelden nog erg knap, vermijd wel rechtstreeks invallend licht, met reflecties is hij iets minder goed. Het smart tv-deel is bijzonder uitgebreid, en naast alle streaming-apps vind je ook heel wat extra’s op deze tv. Van Samsung TV Plus, Multiview of Ambient Mode tot PC on TC. Voor gamers levert de HDMI 2.1-aansluiting alle vereiste functies een zeer lage input-lag. De prijs lijkt ons zeker correct, en Samsung zwaait geregeld met sterke kortingen die het toestel nog aantrekkelijker maken.

9.0
Samsung-QE65Q70A-toestel
FWD award

Beoordeling
Samsung QE65Q70A

Pluspunten
  • Prima contrast
  • Goede piekhelderheid
  • Uitgebreid smart tv-aanbod
  • Zeer goede beeldverwerking (upscaling, ruisonderdrukking)
  • HDMI 2.1-aansluiting en gaming-features
Minpunten
  • Geen Dolby Vision/Atmos
  • Slechts één HDMI 2.1-aansluiting
  • Povere audioprestaties
  • Beperkte kijkhoek

Beoordeling Samsung QE65Q70A

Deze Samsung QLED levert heel mooie prestaties, en de minpunten die we moeten aanstippen zijn niet allemaal echte gebreken maar eerder typische beperkingen in deze categorie. Als echt minpunt is er de povere audio, we zouden in veel gevallen een soundbar aanraden bij dit model. Daarmee los je dan ook het gebrek aan Dolby Atmos weergave op. De beperkte kijkhoek is een intrinsieke eigenschap van het VA-paneel en dat je maar één HDMI 2.1-aansluiting krijgt, lijkt ons geen drama op deze middenklasser. Samsungs harde weigering om Dolby Vision te ondersteunen vinden we dan weer erg jammer.

Deze QE65Q70A is een mooi voorbeeld van hoe ver we gekomen zijn. Dit model zou enkele jaren geleden vermoedelijk in de subtop staan, maar is nu een middenklasser. Het VA-paneel levert uitstekend contrast. Film kijken bij minimaal omgevingslicht ziet er prima uit. Voor HDR pakt de Q70A uit met een goed kleurbereik en degelijke piekhelderheid, een combinatie die volstaat om het effect van HDR nog duidelijk zichtbaar te maken. Zelfs bij redelijk omgevingslicht zijn de beelden nog erg knap, vermijd wel rechtstreeks invallend licht, met reflecties is hij iets minder goed. Het smart tv-deel is bijzonder uitgebreid, en naast alle streaming-apps vind je ook heel wat extra’s op deze tv. Van Samsung TV Plus, Multiview of Ambient Mode tot PC on TC. Voor gamers levert de HDMI 2.1-aansluiting alle vereiste functies een zeer lage input-lag. De prijs lijkt ons zeker correct, en Samsung zwaait geregeld met sterke kortingen die het toestel nog aantrekkelijker maken.

Prijsvergelijker Samsung QE65Q70A

Reacties (0)