Review: Panasonic TX-65JZW2004 (JZW2004-serie) oled tv

14 juli 2021 + 10 minuten 6 Reacties
Panasonic-TX65JZW2004-Lifestyle
FWD award

In deze review testen we de Panasonic TX-65JZW2004 (JZw2004-serie) oled-televisie met HDMI 2.1, Dolby Atmos-speakers, HCX Pro processor en My Home Screen 6.0.

Het OLED-topmodel van Panasonic scheert al enkele jaren hoge toppen. Dit jaar zijn er ook andere fabrikanten die uitpakken met een extra-helder OLED-scherm, maar we zijn benieuwd of Panasonic nog iets extra kan voorleggen. Een tip-top kalibratie, indrukwekkende audio-oplossing en nu ook alle game-features, dat is een mooi pakket.

Panasonic TX-65JZW2004 – specificaties

Op zoek naar een compleet overzicht van alle Panasonic 2021 modellen met hun specificaties? Of wil je even bladeren in alle andere tv line-ups voor 2021?

Wat Ultra HD OLED-tv
Schermformaat 65 inch (165 cm), vlak
Aansluitingen 4x HDMI (2x V2.0, 2x v2.1, eARC/ARC, ALLM, VRR, 4K120), 1x composiet video, 1x stereo cinch, 1x optisch digitaal uit, 3x USB (1x 3.0), 1x hoofdtelefoon (of subwoofer), 3x antenne, Bluetooth
Extra's HDR10, HDR10+ Adaptive, Dolby Vision IQ, HLG, WiFi (802.11ac) ingebouwd, My Home Screen 6.0, USB/DLNA-mediaspeler, dual DVB-T2/C/S2, dual CI+-slot, HCX Pro processor
Afmetingen 1.448 x 910 x 350 mm (incl. voet)
Gewicht 28,0 kg (incl. voet)
Verbruik SDR 139 (G) / HDR 135 watt (G)
Adviesprijs 3.799 euro

Panasonic TX-65JZW2004 - Design

Panasonic blijft bij zijn sobere, zwarte ontwerp. Voor een topmodel verwacht je misschien toch wat designfranjes, maar neen, Panasonic zweert bij eenvoud en kwalitatief hoogstaande afwerking.

Het slanke OLED-paneel van de TX-65JZW2004 verbergt een stevige behuizing achteraan, iets dikker dan gebruikelijk, maar vermoedelijk noodzakelijk om alle speakers de nodige plaats te geven.  Naast een omhoog gerichte luidspreker zijn er nu ook zijwaarts gerichte luidsprekers. Onderaan het toestel gaan de voorwaarts gerichte luidsprekers verborgen achter een fijn zwart metalen rooster.

De ronde voetplaat heeft een flink gewicht (5 kg), en zorgt voor een bijzonder robuuste en veilige opstelling. Het is bovendien een draaivoet, een klein luxedetail dat we op prijs stellen.

Panasonic TX-65JZW2004 - Aansluitingen

Vier HDMI-aansluitingen zijn al een tijdje standaard op high-end televisies. De TX-65JZW2004 (JZW2004-serie) beschikt over twee maal HDMI 2.0 én, nieuw dit jaar, ook over twee maal HDMI 2.1. Die laatste zijn gemarkeerd met ‘4K120’ zodat je ze gemakkelijk herkent. Ze leveren 40Gbps bandbreedte, ALLM, eARC, VRR en 4K120 HFR.

Verder vind je drie USB-aansluitingen, een composiet video-ingang met stereo cinch, en een optisch digitale uitgang. De minijack audio-uitgang doet dubbel dienst. Je kan hem gebruiken voor een hoofdtelefoon of voor een externe subwoofer. Die functie stel je in via het menu. Bluetooth voor een draadloze hoofdtelefoon, ethernet en WiFi maken de lijst volledig. Alle aansluitingen wijzen naar onder of opzij zodat ze wandmontage niet hinderen.

Gebruiksgemak en smart tv

Het Panasonic smart tv-systeem, My Home Screen 6.0, kreeg een aantal nieuwe functies.

Het startscherm is grotendeels onveranderd, het bevat een aantal tegels onderaan het scherm met apps, live tv of andere functies die je rangschikt naar eigen inzicht. Wanneer je sommige tegels selecteert, zoals Netflix, verschijnt er een tweede lint met content aanbevelingen. Nieuw dit jaar is ‘My Scenery’, die functie vind je uiterst links. Het is een screensaver waarmee je eigen foto’s of allerlei voorgeselecteerde foto’s of abstracte illustraties en animaties op het scherm zet, mogelijk samen met een klokje. My Scenery doet onmiddellijk denken aan Samsungs Ambient mode. Voor onze steeds groter wordende schermen lijkt het ons een leuke feature.

Verder is My Home Screen nog steeds een erg vlotte en gemakkelijk te gebruiken omgeving. Het app-aanbod is weliswaar beperkter dan bij de concurrenten. De meeste streaming apps zijn beschikbaar maar Apple TV en Disney+ blijven opvallende afwezigen. Panasonic werkt eraan om die beschikbaar te maken maar kon ons geen datum geven.

Ook een nieuwigheid: als je de menu-toets indrukt, land je eerst op een snelmenu (nog iets waarvoor Panasonic bij concurrenten is gaan kijken). Daar kan je vlot een aantal basisinstellingen aanpassen zoals beeld- en geluidsmode. De beeldmode is gelabeld ‘fotomodus’ en werkte heel soms niet. Ons toestel bleek nog geen finale software te gebruiken, die bug zal Panasonic ongetwijfeld wegwerken in de finale versie. Het snelmenu is ook aanpasbaar, dus als je bepaalde functies niet gebruikt, kan je ze vervangen door andere. De volledige, zeer uitgebreide Panasonic menu’s zijn onveranderd. Ze navigeren vlot, maar het is makkelijk verloren lopen in het enorme aanbod.

Afstandsbediening

De luxe, metalen afstandsbediening heeft plaats gemaakt voor een nieuwe versie. Die is volledig uit plastic, met metaalkleurige bovenzijde. Het nieuwe design is helemaal afgerond, waardoor het aangenaam in de hand ligt. De toetsen hebben een laag profiel, en laten zich gemakkelijk indrukken, de toetsaanslag voelt zuiver en duidelijk.

De layout is ook licht gewijzigd. De nummertoetsen zijn helemaal naar onder verhuisd, waardoor de afspeeltoetsen nu onder de d-pad staan. Bovenaan zijn er sneltoetsen bijgekomen voor Netflix, Prime Video, Rakuten TV en YouTube. De ‘My App’ toets die je zelf kunt toewijzen aan een app is gebleven, net als de handige ‘Picture’ toets bovenaan waarmee je snel van beeldmode wisselt. De afstandsbediening is niet langer verlicht, maar beschikt nu wel over een ingebouwde microfoon.

Functies

De JZW2004-serie beschikt over een dubbele tv-tuner voor digitale tv (DVB-T2/C/S2) en een dubbel CI+-slot. Je kunt dus tv kijken en tegelijk een ander kanaal opnemen.  YouTube en Netflix kan je naar de tv casten.

De ingebouwde mediaspeler is vrij volledig zowel op videovlak (met ondertitels) als op audiovlak. Hou er wel rekening mee dat de tv geen DTS-soundtracks ondersteunt, en dat je die dus ook niet via eARC kan doorsturen.

Panasonic TX-65JZW2004 - Beeldverwerking

Panasonics beeldverwerking is al enkele jaren voorbeeldig. We verwachten dan ook geen revolutionaire nieuwigheden. De beeldverwerker kreeg een ‘AI’-label, het is nu de HCX Pro AI. Panasonic zet zijn AI in om het beeld licht aan te passen op basis van de gedetecteerde content. Om het te gebruiken moet je wel de ‘AI Beeldmode’ selecteren. Vervolgens kan je de sterkte van het effect nog aanpassen. Het effect leek ons redelijk beperkt, dat is typisch voor Panasonic dat een erg zachte hand heeft als het om beeldverwerking gaat. Hoedanook preferen we toch een beeldmode die correcte weergave garandeert, zoals Filmmaker mode of True Cinema.

De processor kwijt zich verder uitstekend van zijn taken. De upscaling is zeer goed, en levert een relatief zacht beeld. Wie wat extra detail wil accentueren zonder beeldfouten te veroorzaken kan ‘Resolutie remasteren’ activeren  en ‘scherpte’ optrekken van 30 naar bijvoorbeeld 50. De ruisonderdrukking is goed, maar gaat aanzienlijk voorzichtiger te werk dan bij andere fabrikanten. De ‘minimum’ stand laat je best altijd geactiveerd. Met sommige compressieruis, zichtbaar als blokvorming heeft de Panasonic het wat lastiger. Daarvoor moesten we toch minstens de ‘Midden’ stand nemen om voldoende ruis weg te werken.

We noteerden wel één verschil met vorig jaar. Waar de voorgaande modellen uitstekend banding vermeden in onze donkere Game of Thrones scène, laat de JZW2004 daar toch aanzienlijk meer banding zien. De oorzaak is niet echt te achterhalen, maar we vermoeden dat Panasonic de weergave van zwartdetail wat heeft verbeterd en daardoor de banding meer zichtbaar maakt. Zelfs met ‘MPEG remasteren’ op maximum blijft er banding zichtbaar.

Intelligent Frame Creation levert mooie, vloeiende beelden en reageert ook prompt op snelle panbeelden. De Minimum stand is zeker aan te raden. Hogere instellingen kan je gebruiken als je werkelijk alle schokken wil vermijden. De Panasonic veroorzaakt bovendien relatief weinig beeldartefacten. Wie ook maximaal detail wenst, activeert optie ‘Zwart kader invoegen’.  Deze Black Frame Insertion (wat is BFI) zorgt voor verbeterde bewegingsscherpte, handig voor sport of games. Je verliest uiteraard wat helderheid, maar het beeld flikkert niet duidelijk.

Belangrijkste instellingen

In ons artikel over het professioneel kalibreren van een tv lees je alles over de mogelijkheden om met een professional tot de beste beeldinstellingen te komen. Wil je zelf aan de slag gaan, neem dan onze tips en advies sectie door. Hier vind je een uitleg over de belangrijkste beeldinstellingen en tips voor het instellen van je tv.

Beeld Beeld Beeld
Beeldmodus: True Cinema

Verlichtingssterkte: 30-70
Kontrast: 90
Helderheid: 0
Kleur: 50
Tint: 0
Scherpte: 30-50
Warmte Kleur: Warm2
Kleur Remasteren: Uit

Omgevings Sensor: Aan
Ruis Reductie: Min
MPEG remasteren: Min
Resolutie Remasteren: Midden
Dynamisch Bereik remasteren: Uit
Intelligent Frame Creation: Minimum
Zwart kader invoegen: Minimum
Contrastregeling: Uit/Auto
Gamma: 2,4 / 2,2Beeldinstellingen
Beeldverhouding: 16:9 Beeldscan: Uit

Panasonic TX-65JZW2004 - Beeldkwaliteit

Het ‘OLED Professional Edition’ paneel is al sinds de introductie van de 2000-reeks de belangrijkste troef van dit toestel. Een verbeterde koeling resulteert in een hogere piekhelderheid, en verbetert de uniformiteit.

In heldere beelden is de JZW2004-serie mooi uniform, maar in de donkerste tinten merken we toch dat het onderste deel van het beeld wat helderder is. De foto is sterk overbelicht om het effect zichtbaar te maken, in al onze donkere testscènes viel dit echter niet te bespeuren. Geen zorgen maken dus.

De Filmmaker mode zou een goede keuze moeten zijn, maar die bleek op ons sample een lichtjes rood-oranje getinte grijsschaal te hebben. We kozen voor True Cinema, een preset die in theorie niet verschilt van Filmmaker mode, en die leverde wel de verwachtte perfectie.

Want dat blijft een sterk punt van Panasonic. Dit toestel is, uit de doos, zo goed als perfect gekalibreerd. True Cinema is weliswaar vrij donker, dus we zetten de ‘verlichtingssterkte’ op 70 (laat in normaal gebruik de omgevingssensor aan staan).

De grijsschaal is perfect neutraal. We merken dat de gammawaarde in donkerste delen iets te laag is, daarmee maakt de JZW2004 iets meer zwartdetail zichtbaar. Je ziet werkelijk elk detail in donkere scènes. De kleurweergave is nagenoeg perfect, de gemiddelde foutwaardes zweven rond 1, een resultaat dat vereist is voor professionele monitoren. Logisch gevolg: imposante beelden. Wie vaak overdag kijkt, of bij meer licht, kan kiezen voor een gamma van 2,2 of zelfs overschakelen naar de Cinema beeldpreset.

Panasonic TX-65JZW2004 - HDR

Panasonic laat geen kans liggen om de ruimst mogelijke HDR-ondersteuning te geven. Naast HDR10 en HLG biedt het ook Dolby Vision IQ en HDR10+ Adaptive. Daarmee zit je gebeiteld voor alle mogelijke HDR-content.

Het ‘Professional Edition’ OLED-paneel moet dit jaar wel gezelschap tolereren aan de kop van het helderheids-peloton, maar de Panasonic blijft wel de leider. De piekhelderheid op een 10% venster ligt op 914 nits en kan stabiel 895 nits halen. Dat is vergelijkbaar met zijn voorgangers, en daarmee heeft hij nog steeds een kleine voorsprong op de concurrenten van LG en Sony. Op een volledig wit scherm haalt hij 151 nits, daar moet hij de Sony en LG voorlaten (die ongeveer 165 nits halen).

Het kleurbereik van 96% DCI-P3 en 70% Rec.2020 is geen verrassing, dat resultaat blijft hetzelfde voor alle OLED-tv’s.

Ook in HDR kiezen we voor de True Cinema HDR beeldpreset. En ook hier levert die een uitmuntende kalibratie. De JZW2004 respecteert metadata en toont alle witdetail. De tonemapping is zeer goed, en optimaliseert algemene helderheid. De roll-of van de allerhelderste tinten is vrij scherp. Beelden die gemastered zijn op 4.000 nits bewaren goed hun karakter. We merken wel dat de Panasonic daar toch wat witdetail dreigt weg te drukken. De kleurweergave is uitstekend, en garandeert levendige beelden. Alhoewel Panasonic  nog steeds een ‘Dynamisch HDR Effect’ instelling aanbiedt om de  HDR10 beelden in real-time te analyseren en zo de tonemapping te optimaliseren, zagen we daar in praktijk nauwelijks effect van. Je kan het veilig geactiveerd laten.

Gaming, Reflecties en kijkhoeken

De kijkhoek op OLED-schermen is uitstekend en reflecties worden redelijk goed onder controle gehouden.

In de True Cinema beeldmode is de input-lag 116 ms, dat is erg veel. In game mode zakt die naar 15,7 ms, een goed resultaat zelfs voor veeleisende gamers. De JZW2004 beschikt over twee HDMI 2.1-aansluitingen van 40 Gbps, voldoende voor 4K120 HDR in de beste kwaliteit. Daarnaast biedt hij ook ALLM en VRR (HDMI VRR en AMD Freesync Premium). VRR moet je activeren via het menu. Wie VRR activeert verliest geen Dolby Vision-ondersteuning. Voor een topmodel hadden we graag vier HDMI 2.1-aansluitingen gehad, maar vermits je vrijwel zeker geen soundbar op deze tv aansluit is twee voldoende.

Panasonic TX-65JZW2004 - Geluidskwaliteit

De JZW2004-serie biedt naast sterk beeld ook indrukwekkende audio. Het 125 Watt audiosysteem is iets minder krachtig dan vorig jaar (140 Watt), maar heeft nu naast de speakers bovenaan en vooraan (onder het scherm naar voor gericht) ook twee speakers die opzij gericht zijn. Wanneer je de installatie uitvoert, geeft de tv je de kans om de audioweergave te optimaliseren. Dat proces verloopt volledig automatisch, de TX-65JZW2004 gebruikt de ingebouwde microfoon in de afstandsbediening om de kamerakoestiek en plaatsing te compenseren.

De resultaten zijn indrukwekkend goed. Films krijgen een sterke soundtrack met een mooie surroundbeleving, ook in Dolby Atmos, en een krachtige, klare baslijn. Het volume kan erg hoog, meer dan voldoende om de buren te laten meegenieten.

Panasonic heeft de klankkleur wat bijgesteld, die is nu minder scherp. Dat is een pluspunt voor muziek. Je kan deze tv zonder blikken of blozen gebruiken om je muziek in de woonkamer te pompen. Er zijn heel wat opties om het geluid bij te sturen. De opvallendste is de ‘Creatie Geluidsveld’ instelling waarmee je, net zoals op een av-receiver, de klank een bepaald karakter geeft, van een filmzaal tot live performance of verbeterde spraakweergave.

Nog niet genoeg bas voor jou? Dan sluit je een externe subwoofer aan op de hoofdtelefoonuitgang, die je dan via de menu’s omschakelt.

Review-apparatuur

Voor de lag-meting gebruiken we een Leo Bodnar Display lag meter. Voor alle andere metingen vertrouwen we op een Portrait Displays C6 HDR2000 Colorimeter, Xrite i1 Pro spectrophotometer, een VideoForge Pro patroongenerator, en de Portrait Displays Calman for Business software. Om eventuele HDR-problemen te analyseren gebruiken we een HDFury Vertex. Onze projectiescherm is een Projecta Tensioned Elpro Concept met HD Progressive 1.1 doek. Hier vind je meer info over onze meetapparatuur.

Panasonic TX-65JZW2004 – Conclusie

Panasonic scoort al enkele jaren hoge ogen met de 2000-reeks en ze zijn kennelijk vastbesloten om dat te blijven doen. Als we dan toch minpunten moeten aanstippen zijn die niet zo ernstig. De TX-65JZW2004 ondersteunt geen DTS, en het smart tv-platform mist (hopelijk voorlopig) Apple TV en Disney+. Wel opvallend was dat de JZW2004 minder goed dan voorgaande modellen banding in zachte gradiënten kon wegwerken.

Wie beeldkwaliteit voorop stelt, mag op beide oren slapen. De TX-65JZW2004 levert indrukwekkend knappe beelden. De kalibratie is van het niveau van professionele apparatuur. SDR- en HDR-beelden spetteren van het scherm met rijke kleuren, perfect contrast en uitmuntend zwartdetail. De HCX Pro AI processor zorgt voor verfijnde beeldverwerking en laat nauwelijks steken vallen. Doe er dan nog eens de indrukwekkende audioprestatie bij en je weet dat deze tv garant staat voor een ongelooflijke filmavond. Nu de JZW2004 ook beschikt over HDMI 2.1-aansluitingen, met alle vereiste gaming-features en een uitstekende input-lag, is hij ook voor gamers een sterke keuze.

De hoge prijs blijft wel een horde, maar lijkt ons verantwoord. Je haalt per slot van rekening een referentie in huis.

9.5
Panasonic-TX65JZW2004-toestel
FWD award

Beoordeling
Panasonic TX-65JZW2004

Pluspunten
  • Referentie kleurweergave in HDR én SDR
  • Hoge piekluminantie
  • Uitstekend geluid, met Dolby Atmos
  • Uitstekende bewegingsscherpte
  • Zeer goed zwartdetail
  • Dolby Vision IQ én HDR10+ Adaptive
  • HDMI 2.1 met alle gaming-features
Minpunten
  • Iets meer zichtbare banding tov vorige modellen
  • Apple TV en Disney+ ontbreken
  • Prijs

Beoordeling Panasonic TX-65JZW2004

Panasonic scoort al enkele jaren hoge ogen met de 2000-reeks en ze zijn kennelijk vastbesloten om dat te blijven doen. Als we dan toch minpunten moeten aanstippen zijn die niet zo ernstig. De tv ondersteunt geen DTS, en het smart tv-platform mist (hopelijk voorlopig) Apple TV en Disney+. Wel opvallend was dat de JZW2004 minder goed dan voorgaande modellen banding in zachte gradiënten kon wegwerken.

Wie beeldkwaliteit voorop stelt, mag op beide oren slapen. De TX-65JZW2004 levert indrukwekkend knappe beelden. De kalibratie is van het niveau van professionele apparatuur. SDR- en HDR-beelden spetteren van het scherm met rijke kleuren, perfect contrast en uitmuntend zwartdetail. De HCX Pro AI processor zorgt voor verfijnde beeldverwerking en laat nauwelijks steken vallen. Doe er dan nog eens de indrukwekkende audioprestatie bij en je weet dat deze tv garant staat voor een ongelooflijke filmavond. Nu de JZW2004 ook beschikt over HDMI 2.1-aansluitingen, met alle vereiste gaming-features en een uitstekende input-lag, is hij ook voor gamers een sterke keuze.

De hoge prijs blijft wel een horde, maar lijkt ons verantwoord. Je haalt per slot van rekening een referentie in huis.

Prijsvergelijker Panasonic TX-65JZW2004

Reacties (6)