De G-reeks kreeg vorig jaar een nieuw design, specifiek voor wandmontage. Dit jaar krijgt de G-reeks nog een exclusiviteit: een nieuwe OLED evo-paneel. Het is een combinatie van nieuwe OLED-materialen en de 4e gen Alpha9 processor, die samen moeten zorgen voor een verbeterde helderheid en kleuren.
Wat | Ultra HD OLED-tv |
---|---|
Schermformaat | 65 inch (165 cm), vlak |
Aansluitingen | 4x HDMI (4x v2.1 (40 Gbps), ARC/eARC, ALLM, VRR, HFR), 1x optisch digitaal uit, 3x USB, 1x hoofdtelefoon, 2x antenne, 1x IR-blaster, Bluetooth 5.0, WiSA |
Extra's | HDR10, HLG, Dolby Vision IQ, Dolby Atmos, WiFi (802.11ac) ingebouwd, WebOS 6.0, AirPlay 2, USB/DLNA-mediaspeler, DVB-T2/C/S2, CI+-slot, Alpha 9 Gen 4 processor |
Afmetingen | 1.446 x 888 x 284 mm (incl. voet) |
Gewicht | 29,8 kg (incl. voet) |
Verbruik | SDR 128 (G) / HDR 226 watt (G) |
Adviesprijs | 2.799 euro |
De G16LA-serie en G1RLA-serie zijn beiden identiek. Enkel de G19LA-serie verschilt aangezien dit de Duitse versie met twin tuner is.
Bekijk ons overzicht met alle LG 2021 oled modellen en hun specificaties. Of blader door alle andere tv line-ups voor 2021.
LG OLED65G1RLA - Design
In 2020 besloot LG om de G-reeks een specifiek doel te geven: wandmontage. De G1-serie blijft trouw aan dat idee, en het Gallery design is dan ook onveranderd. Een superslank scherm, dat amper 2 cm dik is, en met een volledig vlakke achterzijde zodat hij perfect tegen de muur aansluit.
De wandbeugel wordt meegeleverd, en is identiek aan de beugel die ook bij de GX zat. Het is een uitklapbare beugel, die in opgevouwen toestand netjes in een holte in de rug van de tv past, zodat de tv strak tegen de muur hangt. Je kan hem ongeveer 10 cm naar voor uitklappen. Ideaal als je USB-drive of extra kabel wilt aansluiten. Je kan de tv dan ook links en rechts draaien, weliswaar beperkt. Ben je lichtjes uitgeweken bij het boren van de gaten? Geen paniek. De beugel laat correcties toe om het toestel waterpas te hangen.
Net zoals vorig jaar zijn er optionele voeten beschikbaar mocht je het toestel toch op een meubel willen zetten. Die voeten zijn identiek aan de 2020-voeten van de GX-reeks. Ze staan links en rechts aan het uiteinde van het toestel.
Nieuw dit jaar is de optionele Gallery Stand. Een vloerstand voor je tv. De lichtmetalen drievoet maakt het mogelijk om de tv los in de ruimte op te stellen. Het is een leuk alternatief voor de meer klassieke opstellingen.
LG OLED65G1RLA - Aansluitingen
LG biedt al enkele jaren een zeer uitgebreide set aansluitingen, er was dan ook geen reden om daar iets aan te veranderen. De G1 kreeg vier HDMI 2.1-aansluitingen met ondersteuning voor ALLM, VRR, ARC/eARC, 2K en 4K HFR. De 40 Gbps bandbreedte volstaat om maximaal 4K120 10 bit 4:4:4 verwerken, dat volstaat voor alle huidige gaming doeleindes en voor toekomstige content.
De aansluitingen van de OLED65G1RLA wijzen naar opzij of naar onder zodat ze de wandmontage niet hinderen. De vier HDMI-aansluitingen staan onderaan. De drie USB-aansluitingen staan opzij. Verder is er een hoofdtelefoonaansluiting, optisch digitale uitgang, twee antenne-aansluitingen en de netwerkaansluiting.
Nieuw dit jaar is de meegeleverde IR-blaster. Die kan je gebruiken om aangesloten toestellen die in de kast staan te bedienen met de magic remote.
Bluetooth is beschikbaar voor wie een draadloze hoofdtelefoon wenst te gebruiken. En LG biedt ook nog steeds WiSA (Wireless Speaker and Audio Association). Een handige oplossing als je surround wenst zonder gedoe met kabels. Het WiSA aanbod groeit langzaam, maar blijft nog relatief beperkt.
LG OLED65G1RLA - Gebruiksgemak
WebOS is alweer aan een nieuwe versie toe: 6.0 ondertussen. En deze keer zijn er vrij grote wijzigingen gemaakt. Om te beginnen stapt LG af van het concept dat de interface enkel in een of twee linten onderaan het scherm zit. Het nieuwe Home-scherm vult het volledig beeld, en leunt nu meer aan bij het principe van Android TV. Verschillende linten bevatten content van verschillende providers.
Bovenaan vinden we weersinfo, tips, en een zoektegel. Die rij neemt al een derde van het scherm in wat we vrij veel vinden. Daaronder staan alle apps op een rij. De derde rij bevat alle aansluitingen, en andere bronnen, en ook het Thuisdashboard. De vierde rij bevat tv-kanalen die je regelmatig bekijkt. Tot slot volgen er content aanbevelingen van drie apps: Amazon Prime, Rakuten TV en YouTube.
We waren een fan van de oude interface, dus dit is wel even wennen. Het lijkt ons dat er vooral veel ruimte verspild wordt. De bovenste drie tegels zijn weinig zinvol, en zullen dat vermoedelijk ook blijven. En indien je de Prime Video en Rakuten TV niet gebruikt, dan zijn die rijen aanbevelingen zinloos. Je kan de apps die aanbevelingen bieden op dit moment ook niet wisselen, voor bijvoorbeeld Netflix, Disney+ of Apple TV.
De zoekfunctie lijkt ons wel beloftevol. We zochten naar ‘Charlize’ in de hoop materiaal te vinden met Charlize Theron, en inderdaad we kregen resultaten uit Netflix, YouTube, én uit Disney+ (die laatsten weliswaar omdat de zoekfunctie ons ook Charlie aanreikt).
Conclusie: We zien momenteel te veel verspilde ruimte in de interface. De lijst met apps en de lijst met bronnen, in essentie de oude interface, staat nog steeds centraal, maar wordt nu omringd door features die (in sommige gevallen) voorlopig niet veel zin hebben, of die pas zinvol worden als we ze kunnen personaliseren. De nieuwe zoekfunctie (die meerdere apps doorzoekt) is wel beloftevol.
Tot slot, ook de instellingenmenu’s zijn volkomen vernieuwd. Vooral de organisatie is aangepakt, en instellingen zijn nu beter gegroepeerd, voor beeld bijvoorbeeld: alle instellingen voor helderheid, kleur en scherpte kregen een eigen submenu. Die aanpak hebben we ook eerder gezien (bij Sony), en we houden er wel van. Soms zitten de instellingen wel erg veel submenu’s diep, maar uiteindelijk heb je daar als gemiddelde kijker geen last van.
We voorzien zeker een volledig overzicht van WebOS 6.0 in een later artikel.
Afstandsbediening
De Magic Remote krijgt dit jaar een nieuwe look, na ondertussen al heel wat jaren onveranderd te zijn. De nieuwe vormgeving valt onmiddellijk op. De speelse, ietwat rondere look van vorig jaren moet plaats maken voor een meer rechthoekige, maar nog steeds afgeronde vorm. De vorm ligt goed in de hand, maar de toetsaanslag voelt wat hard en goedkoop aan. Je moet relatief veel druk uitoefenen.
De layout van de toetsen lijkt op het eerste zicht grotendeels bewaard, maar er zijn wel kleine, zinvolle wijzigingen. Zo staan de Input en Home nu samen boven de d-pad, en de instellingen en return toets onder de d-pad. De app-specifieke toetsen zijn groter, en er zijn er nu vier: Netflix, Prime Video, Rakuten TV, en nieuw dit jaar: Disney+. De play en pauze toets zijn verdwenen, geen groot verlies, die functie wordt altijd door de centrale ok-toets in de d-pad vervuld. Ook nieuw: drie toetsen voor stem-interactie: een algemene microfoon-toets, een voor Google Assistant en een voor Amazon Alexa. Een NFC-tag in de afstandsbediening maakt het erg makkelijk om je smartphone te koppelen met de tv, bijvoorbeeld om het geluid van de tv op je smartphone te beluisteren, of smartphone media op de tv te bekijken.
Al bij al zijn we zeker niet ontevreden over de nieuwe remote, maar echt baanbrekend nieuw is hij niet te noemen.
Functies
De G1-serie is uitgerust met een enkelvoudige tv -tuner voor digitale tv (DVB-T2/C/S2) en CI+-slot. Kijken en tegelijk een ander kanaal opnemen is niet mogelijk. Dit is een luxe-model, en daar was een dubbele tuner misschien toch op zijn plaats geweest.
Je kunt gebruik maken van Apple Airplay 2 en YouTube-video’s kan je via Google Cast sturen. De mediaspeler is prima, hij ondersteunt ondertitels en HDR, maar is sinds dit jaar ondersteuning voor DTS verloren. Daardoor kan hij ook geen DTS doorsturen via eARC, een lastig nevenverschijnsel. LG’s ThinQ AI zorgt voor een uitgebreide lijst stemcommando’s.
LG OLED65G1RLA - Beeldverwerking
De beeldverwerking van de Alpha9 processor, ondertussen generatie 4, is uitstekend. De processor kreeg verbeterde deinterlacing, zodat voor uitzendingen in 1080i er nu nog minder kam- of trapjeseffecten zichtbaar zijn. De resultaten waren op de vorige generaties al uitstekend overigens. Ruisonderdrukking werkt zelfs in de laagste stand zeer efficiënt, zeker voor willekeurige ruis. Maar ook compressieruis (blokvorming) wordt goed weggewerkt, enkel bij extreme gevallen blijft er wat achter. LG claimt ook een verbeterde aanpak van kleurbanden in zachte gradiënten. Toch blijven die prestaties minder goed dan bij concurrenten. We moeten vaak uitwijken naar de hoogste stand, en zeker bij donkere beelden, zoals onze Game Of Thrones testscene blijft er veel banding achter, soms zelfs met wat zichtbare flikkering.
Ook motion compensation heeft een kleine verbetering gekregen. Het vroegere ‘Cinema Clear’ heet nu ‘Cinematografische Beweging’. Het algoritme gebruikt wel motion interpolation, maar geeft voorrang aan originele beelden op basis van de analyse. Zo krijg je een mooie bioscoop look, zonder de gebruikelijke beeldfouten of overmatig soap opera effect. Wie vloeiendere beelden wenst, kan nog steeds opteren voor ‘Natuurlijk’ of zelfs ‘Vloeiend’. Die laatste genereert nog steeds af en toe een beeldfout, maar de prestaties zijn duidelijk verbeterd. De achterstand die LG hier had lijkt weggewerkt.
Ook ‘OLED Motion Pro’ (meer detail hier), de Black Frame Insertion techniek van OLED (wat is BFI), is geoptimaliseerd. Het algoritme houdt nu beter rekening met donkere scènes zodat het kleine helderheidsverlies daar niet significant wordt. Voor games en sport is de laagste of zelfs de middenste stand een goede keuze indien je werkelijk het laatste beetje detail wilt.
Belangrijkste instellingen
In ons artikel over het professioneel kalibreren van een tv lees je alles over de mogelijkheden om met een professional tot de beste beeldinstellingen te komen. Wil je zelf aan de slag gaan, neem dan onze tips en advies sectie door. Hier vind je een uitleg over de belangrijkste beeldinstellingen en tips voor het instellen van je tv.
Algemeen | Geavanceerde Instelling | Geavanceerde Instelling |
Beeldmodus: Bioscoop Instelling beeldverhouding: Origineel / Scannen: Aan Energiebesparing: Uit |
Helderheid:
OLED Pixelhelderheid: 80 Kleur: Kleurdiepte: 50 |
Zuiverheid:
Scherpte: 10 |
LG OLED65G1RLA - Beeldkwaliteit
De G1-serie gebruikt een nieuwe OLED-stack, dat betekent dat de organische materialen die gebruikt worden veranderd zijn. Op de pixelshot is er geen verschil met de structuur van de 65 inch GX.
Het scherm heeft een uitstekende uniformiteit, zowel in donkere als heldere beelden. Van de lichte verticale banden die OLED-panelen soms tonen was er nauwelijks sprake.
Voor de beste filmervaring is er Filmmaker Mode, eigenlijk niet meer dan de Bioscoop beeldmode, maar met alle beeldverwerking (ruisonderdrukking, TruMotion) uitgeschakeld, een relatief lage helderheid (100 nits ongeveer) en de BT.1886 gammacurve. Het is een goede keuze voor kijken bij verduistering. Voor een meer algemeen gebruik raden we toch de Bioscoop beeldmode aan, waarbij je een hogere helderheid hebt en een gammawaarde van 2,2 met meer heldere middentonen.
De Bioscoop-preset is uitstekend gekalibreerd. We noteren een licht tekort aan blauw waardoor het beeld ten opzichte van een referentie een tikje uitwijkt naar geel, maar in de huiskamer zal je dat niet merken. De LG verbergt een piepklein beetje zwartdetail, maar ook dat verlies is zonder een referentie nauwelijks zichtbaar. Kortom, de OLED65G1RLA presteert zeer goed in SDR, hij zet natuurlijke, en meeslepende beelden op het scherm.
LG OLED65G1RLA - HDR
Geen verandering bij de lijst ondersteunde HDR-formaten: HDR10, HLG en Dolby Vision IQ. Het ontbreken van HDR10+ blijft jammer, maar we beschouwen dat niet meer als een minpunt. Het momentum van Dolby Vision is ondertussen een pak groter.
Het was vooral uitkijken naar de piekluminantie en kleurbereik. LG vertelt ons dat het evo-paneel van de G1-serie nieuwe OLED-materialen gebruikt voor rood, groen en blauw elk met een meer pure basiskleur (technisch: met een lagere FWHM (full width at half maximum)). Dat effect zien we ook effectief in ons spectrumgrafiek.
Dat zou moeten leiden tot een groter kleurbereik en een hogere piekluminantie. Maar met de meter op het scherm kunnen we die claims helaas niet staven. De piekluminantie op 10% venster blijft steken rond de 785 nits, een getal dat we enkel bereiken als we het patroon een minuut op het scherm laten. Dat is ten opzichte van alle OLEDs die we vorig jaar gemeten hebben maar een verbetering van gemiddeld 5%. Sommige concurrenten deden het vorig jaar al beter. Met andere woorden, die verbetering is erg klein. Op een volledig wit veld scoort de G1 ongeveer 165-170 nits, en daarmee haalt hij wel gemiddeld 18% meer dan de modellen van vorig jaar. Ten opzichte van de GX bijvoorbeeld, zal je hoofdzakelijk in dat geval een verschil zien.
Ook het kleurbereik lijkt nauwelijks veranderd. Met 96% DCI-P3 en 69% Rec.2020 zit hij precies op de resultaten van vorig jaar, en ook in termen van kleurvolume meten we geen significant verschil.
Over de beeldkwaliteit zijn we wel uitermate tevreden. De Bioscoop beeldmode is prima gekalibreerd. De helderheid volgt perfect de PQ-curve en het toestel toont netjes alle witdetail op basis van de metadata. De kleurweergave is erg accuraat.
De ‘Dynamische Tonemapping’ instelling blijft een uitstekende keuze. De tv analyseert het beeld in real-time en past de tonemapping aan op basis van de beeldinhoud. Uiteraard merk je dat best als de metadata signaleert dat de piekhelderheid ver buiten het bereik van de tv valt. Highlight detail dat anders volledig verloren gaat, komt dan perfect in beeld. Het beeld wordt er uiteraard iets donkerder door, maar wint aan contrast. In donkere beelden win je mogelijk wat zwartdetail. We adviseren om Dynamische Tonemapping geactiveerd te laten. Ook ‘AI helderheid’ blijft een optie die we aanraden, de processor kijkt dan naar de lichtsensor en tilt het schaduwdetail op indien nodig.
Gaming, Reflecties en kijkhoeken
De OLED65G1RLA heeft, zoals alle OLED-schermen, een uitstekende kijkhoek, en degelijke anti-reflectie eigenschappen. Voor het beste resultaat blijf het wel aangeraden reflecties zo veel mogelijk te vermijden.
In de Filmmaker beeldmode meten we een lag van 89,1 ms, zoals bij alle fabrikanten is dit vrij hoog. In de game-mode zakt de lag naar 9,6 ms (Game Optimize beeldmode, Aspect Ratio Just scan, Scanning Aan en , Game Optimizer Settings “Voorkomen van inputvertraging: Boost”) waarmee LG nog steeds aan de top staat.
Voor gamers biedt LG heel wat aantrekkelijke features naast zijn lage input-lag. Vier HDMI 2.1-aansluitingen, ALLM en VRR (HDMI VRR, AMD Freesync en Nvidia GSync) en een uitgebreid gamefunctie menu. LG biedt daar nu de optie om de beeldkwaliteit aan te passen op basis van het genre van je game. Je kan er OLED Motion Pro activeren, en schaduwdetail verbeteren.
Denk er wel aan dat wanneer je AMD Freesync activeert je ondersteuning voor Dolby Vision verliest. Het is geen echt lastige beperking. De nieuwste consoles ondersteunen HDMI VRR. Enkel PC-gamers met een AMD-kaart moeten er mogelijk rekening mee houden.
LG OLED65G1RLA - Geluidskwaliteit
Het 4.2 kanaal 60 Watt geluidssysteem van de G1-serie is een aangename verrassing, zeker gezien zijn slanke design. De set produceert een indrukwekkend volume, met een mooie warme klank, en een goede basweergave. Je kan de luidsprekers in oversturing jagen als je het volume te ver openzet, maar dat leek ons al oncomfortabel luid. AI Acoustic Tuning, een procedure van 30 seconden die je op voorhand uitvoert, past de klank aan op basis van de kamerakoestiek. Dolby Atmos ondersteuning geeft je filmsoundtracks een duidelijke ruimtelijkheid. En ook voor muziek vonden we de klank uitstekend. Wie zich ergert aan variërende volumes tussen verschillende bronnen kan dat dankzij Auto-Volume Levelling automatisch laten aanpassen. Enkel de AI Sound Pro-instelling kon ons niet bekoren, die lieten we uit staan.
Review-apparatuur
Voor de lag-meting gebruiken we een Leo Bodnar Display lag meter. Voor alle andere metingen vertrouwen we op een Portrait Displays C6 HDR2000 Colorimeter, Xrite i1 Pro spectrophotometer, een VideoForge Pro patroongenerator, en de Portrait Displays Calman for Business software. Om eventuele HDR-problemen te analyseren gebruiken we een HDFury Vertex. Onze projectiescherm is een Projecta Tensioned Elpro Concept met HD Progressive 1.1 doek. Meer info over onze meetapparatuur vind je hier.
LG OLED65G1RLA – Conclusie
De LG G1-serie is uitgerust met een nieuw OLED evo-paneel. Dat zou naast zijn Gallery design de reden moeten zijn voor zijn meerprijs ten opzichte van de C1. Helaas, die hooggespannen verwachtingen kan de OLED65G1RLA niet inlossen. In de praktijk zien we maar weinig verschil met de 2020 GX-reeks. Kleurbereik en piekhelderheid zijn nauwelijks beter. Enkel op een volledig wit scherm zien we de verwachtte 20% extra helderheid. Daarnaast zijn we maar matig tevreden over het nieuwe WebOS 6.0. Voorlopig wordt er veel ruimte verspild, en kan je niet genoeg zaken personaliseren om dat tegen te gaan. Dat kan mogelijk veranderen in de toekomst, dat hopen we althans. Mocht dat pas volgend jaar aangepast worden, in een nieuwe versie van WebOS, dan is er altijd risico dat de toestellen van dit jaar bepaalde features niet krijgen. We roepen LG nogmaals op om nieuwe WebOS-versies ook op eerdere modellen aan te bieden.
Tegenover die minpunten kan de OLED65G1RLA gelukkig heel wat pluspunten plaatsen. De beeldkwaliteit is uitstekend. We merken lichte verbeteringen in de beeldverwerking en vooral in Trumotion heeft LG heel wat vooruitgang geboekt. Motion interpolation levert heel mooie resultaten, zodat je erg mooie bioscoopstijl beelden kunt realiseren, of erg vloeiende beelden al naargelang je persoonlijke smaak. Intense, rijke kleuren, ruim schaduwdetail, perfect contrast, en een paar slimme features zoals AI Helderheid creëren schitterende beelden, in SDR en HDR. Uitstekende geluidskwaliteit met Dolby Atmos ondersteuning zorgt voor een prima muzikale ondersteuning van je films. Gamers krijgen er zo goed als alle features bij die op hun verlanglijst staan. Al dat moois zit in een knap, slank design dat je aan de muur hangt, of optioneel op een meubel of op een drievoet zet.
De prijs? De LG G1-serie is opvallend laag geprijsd. De GX was bij introductie zo maar eventjes 800 euro duurder. Zelfs nu is de officiële richtprijs van de GX nog steeds 300 euro hoger. Maar online zien we uiteraard een ander beeld. De GX wordt momenteel met flink wat korting verkocht. Wie het design op het oog heeft, kan dan ook een uitstekend koopje doen met het model van vorig jaar.
Beoordeling
LG OLED65G1RLA (G1-serie)
- Knap ontwerp voor wandmontage
- Zeer goede beeldverwerking
- Verbeterde motion interpolation
- Top zwartweergave met veel schaduwdetail
- Uitstekende HDR-beelden
- HDMI2.1 met ruimste featureset
- Prima geluid, inclusief Dolby Atmos
- OLED evo-paneel niet zo helder als verwacht
- WebOS 6.0 interface is nauwelijks te personaliseren
Beoordeling LG OLED65G1RLA (G1-serie)
De G1 is uitgerust met een nieuw OLED evo-paneel. Dat zou naast zijn Gallery design de reden moeten zijn voor zijn meerprijs ten opzichte van de C1. Helaas, die hooggespannen verwachtingen kan de G1 niet inlossen. In de praktijk zien we maar weinig verschil met de 2020 GX-reeks. Kleurbereik en piekhelderheid zijn nauwelijks beter. Enkel op een volledig wit scherm zien we de verwachtte 20% extra helderheid. Daarnaast zijn we maar matig tevreden over het nieuwe WebOS 6.0. Voorlopig wordt er veel ruimte verspild, en kan je niet genoeg zaken personaliseren om dat tegen te gaan. Dat kan mogelijk veranderen in de toekomst, dat hopen we althans. Mocht dat pas volgend jaar aangepast worden, in een nieuwe versie van WebOS, dan is er altijd risico dat de toestellen van dit jaar bepaalde features niet krijgen. We roepen LG nogmaals op om nieuwe WebOS versies ook op eerdere modellen aan te bieden.
Tegenover die minpunten kan de OLED65G1RLA gelukkig heel wat pluspunten plaatsen. De beeldkwaliteit is uitstekend. We merken lichte verbeteringen in de beeldverwerking en vooral in Trumotion heeft LG heel wat vooruitgang geboekt. Motion interpolation levert heel mooie resultaten, zodat je erg mooie bioscoopstijl beelden kunt realiseren, of erg vloeiende beelden al naargelang je persoonlijke smaak. Intense, rijke kleuren, ruim schaduwdetail, perfect contrast, en een paar slimme features zoals AI Helderheid creëren schitterende beelden, in SDR en HDR. Uitstekende geluidskwaliteit met Dolby Atmos ondersteuning zorgt voor een prima muzikale ondersteuning van je films. Gamers krijgen er zo goed als alle features bij die op hun verlanglijst staan. Al dat moois zit in een knap, slank design dat je aan de muur hangt, of optioneel op een meubel of op een drievoet zet.
De prijs? De G1 is opvallend laag geprijsd. De GX was bij introductie zo maar eventjes 800 euro duurder. Zelfs nu is de officiële richtprijs van de GX nog steeds 300 euro hoger. Maar online zien we uiteraard een ander beeld. De GX wordt momenteel met flink wat korting verkocht. Wie het design op het oog heeft, kan dan ook een uitstekend koopje doen met het model van vorig jaar.
Reacties (29)