Review: Hisense 65U80GQ Ultra HD LCD-tv

18 augustus 2021 + 10 minuten 2 Reacties
Hisense 65U8GQ

Hisense mikt met dit toestel op een goede combinatie van prijs en kwaliteit. De specificaties wijzen op een hoge piekhelderheid, ruim kleurbereik en brede HDR-ondersteuning. We testen of die specificaties zich ook vertalen in knappe beelden.

Hisense 65U80GQ – specificaties

Wat Ultra HD LCD-tv (FALD, 10x12 zones, quantum dot)
Schermformaat 65 inch (165 cm), vlak
Aansluitingen 4x HDMI (4x V2.0, eARC/ARC, ALLM, VRR, 2K120), 1x composiet video, 1x stereo cinch, 1x optisch digitaal uit, 2x USB, 1x hoofdtelefoon, 2x antenne, Bluetooth
Extra's Dolby Vision IQ, HDR10+, HDR10, HLG, WiFi (802.11b/g/n/ac) ingebouwd, VIDAA U5 OS, USB/DLNA-mediaspeler, DVB-T2/C/S2, CI+-slot
Afmetingen 1.452 x910 x 380 mm (incl. voet)
Gewicht 26,8 kg (incl. voet)
Verbruik SDR 130 (G) / HDR 270 watt (G)
Adviesprijs 1.399 euro

Hisense 65U80GQ - Design

Deze Hisense is een mooi voorbeeld van het doorsnee design dat je tegenwoordig mag verwachten. Een beetje tijdloos, maar verder niet in het oog springend. Het dun metalen kader is op de rand ongeveer acht millimeter breed, maar vooraan niet meer dan een accentlijn rond het scherm.

Echt slank kunnen we hem niet noemen (7,8 cm dik), maar dankzij de afgeschuinde rug en dat metalen randje merk je dat nauwelijks, en staat hij toch erg elegant op je tv-meubel. Aan de bovenzijde valt de omhoog gerichte speaker op.

Hisense 65U8GQ detail

Het toestel heeft een erg brede centrale voet die voor een zeer stabiele opstelling zorgt. Er is genoeg ruimte onder het scherm voor een soundbar.

Hisense 65U80GQ - Aansluitingen

Deze televisie is voorzien van vier HDMI 2.0-aansluitingen. Er is geen HDMI 2.1-aansluiting voorzien. Dit model kan 4K60 of 2K120 aanbieden, maar dus geen 4K120. Hisense heeft er wel voor gekozen om een aantal HDMI 2.1-features te voorzien. Zo beschik je wel over eARC, ALLM en VRR.

Verder vinden we twee USB-aansluitingen, een composiet video en stereo cinch ingang, optisch digitaal audio uit, en een hoofdtelefoonaansluiting. Er is ook Bluetooth voorzien, een ethernetaansluiting en WiFi.

De meeste aansluitingen staan aan de zijkant. Achteraan vinden één HDMI-aansluiting, de optisch digitale audio-uitgang en de ethernetaansluiting.  Dat is mogelijk lastig bij wandmontage, maar omdat de aansluitingen wat verzonken liggen in de rug, zal dat minder storen.

Hisense 65U80GQ - Gebruiksgemak en smart tv

We kregen een eerste glimps van VIDAA U, het smart tv-systeem van Hisense, bij onze review van de Laser TV 100LF5-B12. De gunstige indruk die we toen al hadden wordt mooi bevestigd op deze tv. Zowel de smart tv-omgeving als de menu’s werken bijzonder vlot, zonder een spat vertraging.

Het Home scherm toont centraal twee rijen apps, die kan je zelf aanpassen naar keuze. Afhankelijk van de app die je kiest verschijnen er op de bovenste rij aanbevelingen uit die app.  Onder de apps vind je dan weer verschillende rijen met aanbevelingen uit allerlei apps. Die zijn echter niet aanpasbaar. Vermits alle belangrijke zaken op het Home scherm beschikbaar zijn, en je voor de aanbevelingen toch naar beneden moet scrollen, vinden we dat niet zo erg.

Hisense vertelde ons dat VIDAA U zo gestructureerd is dat updates naar nieuwere versies mogelijk zijn. Die zullen evenwel nooit gelijktijdig gebeuren met de rollout van een nieuwe versie op nieuwe hardware, maar altijd daarna (vanwege de vereiste testing). Hisense kan ook beslissen om een update niet uit te rollen naar een ouder platform als hij de prestaties negatief beïnvloedt. Veiligheidsupdates en verbeteringen in functionaliteit zouden echter altijd uitgerold worden.

Afstandsbediening

Ook de lichtmetalen afstandsbediening kennen we al van de Laser TV. De remote ligt goed in de hand, is klein en licht, en vrij handig in gebruik. De layout is degelijk, maar we merken wel dat hij erg compact is. Omdat de toetsen een duidelijke vorm hebben vind je ze echter zonder al te veel moeite op de tast of is een vergissing eerder uitzonderlijk.

Er zijn vijf sneltoetsen voor Netflix, YouTube, Amazon Prime Video, Rakuten TV en Facebook Watch. We zien een trend om steeds meer dergelijke toetsen aan te bieden, al zijn we daar niet volledig tevreden over. Er zullen steeds meer diensten bij komen, en die kunnen moeilijk allemaal een toets krijgen. Bovendien zijn die toetsen verspilde ruimte als je de streamingdienst in kwestie niet gebruikt.

Functies

Vidaa U levert een ruim aanbod in de appstore en alle belangrijke streamingdiensten zijn er: Netflix, YouTube, Amazon Video en Rakuten tv. Apple TV en Disney+ ontbreken voorlopig nog, maar worden verwacht tegen eind 2021. Hisense liet ook weten dat het werkt om lokale Belgische en Nederlandse apps beschikbaar te maken.

De USB-DLNA mediaspeler is erg volledig, en ondersteunt al onze testformaten, inclusief ondertitels en soundtracks, dus ja, ook Dolby Atmos en DTS. De tv heeft een enkelvoudige DVB-T2/C/S2 tuner en één CI+-slot, en je kan opnemen naar externe USB harde schijf. De tv haalde perfect al onze Telenet kanalen op.

Hisense 65U80GQ - Beeldverwerking

Deze Hisense levert prima beeldverwerking, maar heeft hier en daar nog ruimte voor wat verbetering.  We zien zeer goede resultaten voor deinterlacing, en het toestel detecteert zeer snel en betrouwbaar alle video- en filmframerates. Het risico op moire of gekartelde lijnranden is dan ook vrij klein. De ruisonderdrukking toont goede resultaten met willekeurige ruis, zelfs in de laagste stand. De upscaling levert mooie resultaten, maar met de scherpte-instelling op nul zijn ze soms een tikje vaag. Met scherpte op 5 hadden we beter resultaat, maar ga niet boven 10. Dan toont het beeld al vrij veel vals detail en harde randen. MPEG ruisonderdrukking is dan weer een relatief zwak punt. Zichtbare blokvorming door compressie en bijhorende ruis wordt maar heel beperkt verwijderd. Ook aan kleurbanden in zachte gradiënten kan de Hisense weinig verhelpen.

Hisense 65U8GQ voorkant

De motion interpolation van de 65U80GQ kan nog wat verbetering gebruiken. De ‘film’ stand laat duidelijk veel judder achter. Je kiest beter voor de ‘Duidelijk’ of beter nog de ‘Standaard’ instelling. Het scherm slaagt er niet om alle detail zichtbaar te houden in snel bewegende beelden. Je kan ‘Clear Motion’ activeren om maximaal detail zichtbaar te maken, maar het scherm toont dan vaak dubbele randen rond bewegende voorwerpen, en dat is heel wat storender. Bovendien verlies je ook flink wat helderheid, al kan je dat wel compenseren, de Hisense heeft heel wat helderheid op overschot. De ‘Vloeiend’ instelling levert vloeiende panbeelden, maar laat bij snelle bewegingen nog flink wat schokken in het beeld.

Belangrijkste instellingen

In ons artikel over het professioneel kalibreren van een tv lees je alles over de mogelijkheden om met een professional tot de beste beeldinstellingen te komen. Wil je zelf aan de slag gaan, neem dan onze tips en advies sectie door. Hier vind je een uitleg over de belangrijkste beeldinstellingen en tips voor het instellen van je tv.

Beeldmodusinstellingen / Achtergrondverlichting Beeldmodusinstellingen Beeldmodusinstellingen Geavanceerde instellingen
Achtergrondverlichting:  55
Lokaal Dimmen: Laag
Lichtsensor: Aan
Helderheid: 50
Contrast: 77
Kleurverzadiging: 50
Scherpte: 5
Adaptief contrast: uit
Ultra Smooth Motion:   Vloeiend
Clear Motion: Uit
Ruisreductie: Laag
MPEG-ruisreductie: Laag
Kleurtemperatuur: Warm 1
Overscan: Uit
Kleurengamma: auto
Zwartniveau: Auto
Gamma-correctie: BT.1886 of 2.2

Hisense 65U80GQ - Beeldkwaliteit

Het scherm gebruikt een ADS-paneel (een variant van IPS), dus verwachten we matig contrast en een goede kijkhoek. Om het contrast bij te spijkeren gebruikt deze Hisense een Full Array Local Dimming achtergrondverlichting, terwijl quantum dots de kleurweergave verbeteren.

Hisense 65U8GQ pixels

Het scherm heeft een erg goede uniformiteit in donkere beelden, en vertoont minimale verkleuring in de hoeken en aan de randen voor heldere beelden. Dat viel ons nooit echt op tijdens het testen. Het scherm heeft wel een tikje last van dirty screen-effect, maar ook dat willen we over het hoofd zien gezien de geringe mate waarin het zichtbaar was. Hou er wel rekening mee dat dat van paneel tot paneel kan verschillen.

We schakelen het toestel in Filmmaker mode voor onze testen. Het paneel toont een zeer typisch ANSI-contrast van ongeveer 1.100:1. Met local dimming geactiveerd stijgt het ANSI-contrast naar 1.300:1 en op onze andere testpatronen zelfs naar 4.000:1. Alhoewel dat prima waardes zijn, valt al snel op dat het toestel het erg moeilijk heeft om donkere scènes goed weer te geven. De achtergrondverlichting is onderverdeeld in 12×10 segmenten, en die zie je erg vaak in beeld verschijnen in donkere beelden. In het ergste geval, zoals in de Gravity testscène, zie je de verschillende segmenten aan en uitflikkeren.  De tv verbergt ook behoorlijk wat zwartdetail.

De ‘Filmmaker mode’ is ook ietwat ondermaats gekalibreerd. De grijsschaal heeft een duidelijk rode tint, en de gammacurveis met ongeveer 2,2 wat te helder voor Filmmaker mode (target 2,4).

De kleurweergave is over het algemeen goed, maar is licht te gesatureerd (en soms wat helder). Die keuzes zetten wel de goede kant van de Hisense in het licht. Bij heldere beelden komt hij sterk uit de hoek met levendige kleuren.

Hisense 65U80GQ – HDR

De HDR-ondersteuning is erg volledig, je mag zowel HDR10, HLG als HDR10+ en Dolby Vision aanleveren. De tv gebruikt bovendien Dolby Vision IQ.

Hisense belooft ook 1000 nits helderheid en een goed kleurbereik. En die cijfers zien we bevestigd in onze metingen. Op een 10% venster in Filmmaker mode haalt de tv vlot 1.036 nits, zelfs 1.145 nits op een 25% venster. Het volledig wit veld klokt af op een sterke 551 nits.

Kijken we naar het kleurbereik dan zien we dat de quantum dots ongeveer 70% Rec.2020 leveren en 93% DCI-P3. Met die resultaten zijn dan ook krachtige HDR-beelden mogelijk.

De Filmmaker mode in HDR is beter gekalibreerd en levert mooie beelden. De Hisense heeft wel neiging om donker detail weg te drukken, zeker in echt donkere beelden. De tv lijkt metadata te negeren en maar toont witdetail tot ongeveer 4.000 nits.

Ook in HDR toont de Hisense dat hij op zijn best is wanneer de beelden helder en kleurrijk zijn. Dan kan hij zijn kleurbereik en helderheid optimaal inzetten. Die beelden hebben een enorme impact, zelfs als je bij veel omgevingslicht kijkt.

Hisense 65U80GQ – Gaming, Reflecties en kijkhoeken

Het scherm bewaart een uitstekende kijkhoek voor heldere beelden, maar toont in donkere beelden een lichte waas over het scherm.  Die wordt vermoedelijk veroorzaakt door de anti-glare film. Die houdt reflecties onder controle, maar we raden toch aan om rechtstreekse lichtinval te vermijden.

In de gewone beeldmodes meten we een lag van 72,4 ms. In de game-mode zakt de lag naar 38,1 ms, dat is goed voor casual gamers maar kan voor veeleisende gamers misschien niet volstaan.

Hisense 65U80GQ - Geluidskwaliteit

Een stevig soundsysteem, dat zien we graag. En op papier heeft deze Hisense heel wat te bieden. In totaal 50 Watt vermogen, ondersteuning voor DTS en Dolby Atmos, en een opwaarts gerichte speaker aan de bovenzijde achteraan de tv. Die laatste moet uiteraard de Dolby Atmos weergave verbeteren.

Aanvankelijk vonden we klank nogal schel, maar welke instellingen je kiest kan daar veel aan veranderen. De set stond op standaard op DTS VirtualX. We schakelden in de instellingen over naar Dolby Atmos en dat leverde een duidelijk beter resultaat. Experimenteer zeker zelf voor een optimaal resultaat.

In filmscènes blijkt al snel dat de tv een prima ruimtelijkheid creëert met veel volume. De basweergave blijft wel ietwat beperkt ondanks de aanwezigheid van woofer in de rug. Waar hij goed presteerde voor film en tv-reeksen, waren we minder overtuigd van zijn muzikale prestaties. Welke geluidspreset we ook kozen, de klank leek altijd iets te benepen.

Review-apparatuur

Voor de lag-meting gebruiken we een Leo Bodnar Display lag meter. Voor alle andere metingen vertrouwen we op een Portrait Displays C6 HDR2000 Colorimeter, Xrite i1 Pro spectrophotometer, een VideoForge Pro patroongenerator, en de Portrait Displays Calman for Business software. Om eventuele HDR-problemen te analyseren gebruiken we een HDFury Vertex. Onze projectiescherm is een Projecta Tensioned Elpro Concept met HD Progressive 1.1 doek. Hier vind je meer info over onze meetapparatuur.

Hisense 65U80GQ – Conclusie

Ben je op zoek naar een heldere televisie, die vooral dienst moet doen in een goed verlichte woonkamer dan is deze Hisense een prima kandidaat. Maar je moet je wel bewust zijn van de minpunten. Hij heeft een erg matig contrast, en wie kijkt bij verduistering moet niet op diepzwart hopen. In donkere beelden kan je de local dimming aan het werk zien. Gamers krijgen ALLM en VRR maar geen 4K120. De kijkhoek voor contrast is beperkter dan wat we van een IPS-type scherm verwachten. De prijs lijkt aantrekkelijk, zeker voor een 65 inch-tv, maar een blik in de prijsvergelijkers toont snel dat er heel wat concurrenten zijn in dit segment die wél HDMI 2.1 leveren.

De beste troef van deze Hisense is zijn enorme helderheid. Hij haalt moeiteloos 1.000 nits, en combineert dat met een ruim kleurbereik. Dat betekent dat je zowel voor HDR als SDR op erg intense beelden mag rekenen. Hij ondersteunt bovendien zowel HDR10+ als Dolby Vision IQ, dus op dat vlak hoef je geen moeilijke keuzes te maken. De beeldverwerking is degelijk maar kan niet echt uitblinken. Erg goede punten geven we aan Vidaa U, het smart tv-systeem van Hisense werkt vlot en biedt de belangrijkste streamingdiensten, met meer op komst. Tot slot krijg je voor deze prijscategorie prima audio, met Dolby Atmos ondersteuning en knappe surroundprestaties.

7.5
Hisense-65U8GQ-toestel2

Beoordeling
Hisense 65U80GQ

Pluspunten
  • Hoge helderheid
  • Ruim kleurbereik
  • Prima smart tv-systeem
  • Dolby Vision IQ én HDR10+
  • Prima audioweergave met Dolby Atmos
  • ALLM, VRR en eARC
Minpunten
  • Matig contrast
  • Local dimming zichtbaar in donkere beelden
  • Geen HDMI 2.1-aansluiting voor 4K120
  • Matige kijkhoek

Beoordeling Hisense 65U80GQ

Ben je op zoek naar een heldere televisie, die vooral dienst moet doen in een goed verlichte woonkamer dan is deze Hisense een prima kandidaat. Maar je moet je wel bewust zijn van de minpunten. Hij heeft een erg matig contrast, en wie kijkt bij verduistering moet niet op diepzwart hopen. In donkere beelden kan je de local dimming aan het werk zien. Gamers krijgen ALLM en VRR maar geen 4K120. De kijkhoek voor contrast is beperkter dan wat we van een IPS-type scherm verwachten. De prijs lijkt aantrekkelijk, zeker voor een 65 inch-tv, maar een blik in de prijsvergelijkers toont snel dat er heel wat concurrenten zijn in dit segment die wél HDMI 2.1 leveren.

De beste troef van deze Hisense is zijn enorme helderheid. Hij haalt moeiteloos 1.000 nits, en combineert dat met een ruim kleurbereik. Dat betekent dat je zowel voor HDR als SDR op erg intense beelden mag rekenen. Hij ondersteunt bovendien zowel HDR10+ als Dolby Vision IQ, dus op dat vlak hoef je geen moeilijke keuzes te maken. De beeldverwerking is degelijk maar kan niet echt uitblinken. Erg goede punten geven we aan Vidaa U, het smart tv-systeem van Hisense werkt vlot en biedt de belangrijkste streamingdiensten, met meer op komst. Tot slot krijg je voor deze prijscategorie prima audio, met Dolby Atmos ondersteuning en knappe surroundprestaties.

Reacties (2)