De stijlvolle BenQ V6000 krijgt er een broertje bij, de V7000i. Alhoewel de projectoren er identiek uitzien zijn er wel degelijk verschillen onder motorkap. Een ander kleurwiel en een Android TV-stick springen in het oog als belangrijkste wijzigingen. We testen deze Ultra Short Throw laserprojector uit.
Wat | Ultra HD DLP-projector met laser lichtbron |
---|---|
Opstelling | 3.840 x 2.160 (1.920 x 1.080 met pixelshifting), lichtopbrengst 2.500 ANSI lumen, nativ contrast 1.100:1, dynamisch contrast 2.000.000:1, projectieverhouding 0,252 (100 inch diagonaal op 0,22 m), geluidsniveau 34/29 dB (standaard, XPR off) |
Aansluitingen | 2x HDMI (2.0, ARC), 3x USB (media, stroomvoorziening), 1x optisch digitaal uit, 1x RS-232c |
Levensduur lamp | laser lichtbron, tot 20.000 uur |
Extra's | HDR10, HLG, 3D, 2x 5 Watt luidspreker |
Afmetingen | 500 x 157 x 388 mm |
Gewicht | 10,0 kg |
Adviesprijs | 3.799 euro |
BenQ V7000i - Design
Toen we vorig jaar de BenQ V6000 zagen vonden we hem een knappe verschijning. Dat komt goed uit, want BenQ zag geen nood om het design aan te passen op deze nieuwe versie. Deze projector zal erg mooi staan in je interieur.
Het witte chassis is aan de zijkant afgewerkt met verluchtingsroosters in visgraatmotief en een donkerblauwe accentlijn. De lens wordt afdekt door een zilverkleurige plaat, die automatisch wegschuift als je de projector aanzet. Stof op de lens wordt zo tot een minimum herleid. Aan de voorzijde schuilen de luidsprekers achter lichtgrijze stof. De projector is ook beschikbaar in zwart (v7050i).
BenQ V7000i - Aansluitingen
Ook bij de aansluitingen zien we geen wijzigingen. Twee HDMI 2.0-aansluitingen, waarvan één met ARC. Daarnaast zijn er drie USB-aansluitingen, een digitaal optische uitgang en RS-232C voor besturing. Die selectie is vrij beperkt vergeleken bij concurrenten.
De aansluitingen staan, zoals gebruikelijk bij UST-projectoren, aan de kant van het scherm. Twee van de drie USB-aansluitingen staan aan de zijkant.
BenQ levert nu een Android streaming stick mee. Die neemt een van de HDMI-aansluitingen en een USB-aansluiting in. Hou er dus rekening mee dat je slechts één vrije HDMI-aansluiting hebt.
BenQ V7000i – Plaatsing
De V7000i is een typische Ultra Short Throw projector die erg dicht bij de muur kan staan dankzij de 0,25 projectieverhouding. Voor een 100 inch-beeld moet de projector amper 22 cm van de muur staan, voor het kleinst mogelijke beeld, 70 inch, is dat zelfs maar 7 cm. In dat laatste geval wordt het wel lastiger om de HDMI-kabels aan te sluiten.
Net zoals op de V6000 kan je gebruik maken van ingebouwde meetlatjes om het scherm te positioneren. Links en rechts onderaan de projector schuif je ze uit. Je stelt ze in op het gewenste schermformaat, en zet de projector moeiteloos op zijn plaats. Daarna schuif je ze gewoon terug in. Zoals op alle UST-projectoren ontbreekt een zoom, dus plaatsing is de enige manier om de juiste schermmaat te krijgen.
Zet het ingebouwde testpatroon op het scherm en met de gemotoriseerde focus zet je het beeld scherp. Het resultaat was bijzonder goed, de focus is bijna over het volledige beeld correct, een resultaat dat we zelden zien bij UST-projectoren. Er was een tikje chromatisch aberratie, maar dat was zeer beperkt. De lens is uitstekend.
Om trapeziumvervorming van het beeld tegen te gaan moet je het stellen met verticale keystone correctie, die je eventueel automatisch zijn werk kan laten doen. Geen uitgebreide correcties mogelijk, zorg dus voor een mooi vlak projectieoppervlak. Verder moet je rekening houden met alle voor-en nadelen van UST-projectie.
De koelingsventilatoren van de projector maken helaas behoorlijk wat lawaai, in zowel de hoogste lamp stand, als in de ‘Smarteco’ lampstand. Het resultaat in de ‘economisch’ lampstand is beter, maar zelfs dan hoor je de projector nog wat. In de menu’s zit ook een ‘Silence’ mode verstopt. Daarmee schakel je de pixelverschuiving uit, zodat je Full HD beeld hebt in plaats van 4K. De projector is dan effectief een pak stiller, maar je moet daar dus wel iets voor opgeven.
BenQ V7000i - Gebruiksgemak
De BenQ menu’s voor alle instellingen zijn overzichtelijk en werken vlot. Er zijn ook heel wat mogelijkheden om het beeld bij te stellen, inclusief een uitgebreid kleurbeheersysteem. Een sensor schakelt de lamp uit als je over de projector buigt.
Een van de minpunten van de V6000 blijkt helaas nog steeds aanwezig. Wanneer de projector schakelt tussen verschillende HDMI-modes, bijvoorbeeld wanneer je video start, doet hij er erg lang over om opnieuw te synchroniseren. Enkele seconden wachten is een minimum, vijf seconden of meer is niet uitzonderlijk. Dat maakt bladeren door video’s nogal frustrerend, maar stoort uiteraard niet tijdens het kijken.
Afstandsbediening
De bijgeleverde remote is een slanke witte verschijning, met een erg beperkt aantal toetsen. De remote werkt overigens via Bluetooth, logisch gezien de Android-stick achteraan het toestel verstopt zit. Hij werkt prima, en toont duidelijk dat de focus ligt op het smart gedeelte van de projector.
Er zijn helaas geen toetsen om de beeldmode aan te passen, daarvoor moet je langs het projector menu. Er zijn overigens twee ‘instellingen’ toetsen. Het tandwiel leidt je naar de Android tv instellingen, de ‘projector menu’ toets gaat rechtstreeks naar de projector menu’s.
Er zijn sneltoetsen voor Amazon Prime Video en BenQ Familand (kids content), en een voor de Google stemassistent.
Functies
Waar de V6000 het zonder smart tv-functies moest stellen is de V7000i uitgerust met een aparte Android TV stick. Die geeft een goede, vlotte ervaring. Het is een veel betere oplossing dan third-party appstores zoals Aptoid. Installeer Plex of VLC, zo heb je een universele speler in huis.
Helaas ontbreekt wel een van de belangrijkste apps: Netflix. BenQ liet weten dat het wachten is op Netflix zelf om de app toe te laten op de stick. En er is geen zekerheid of die goedkeuring er op korte termijn komt. Je kan als tussenoplossing het scherm van je smartphone of pc casten, maar we vragen ons af of je dan niet beter in een keer overstapt naar een Nvidia Shield of andere streamer die wel Netflix biedt.
TV-tuners ontbreken, en hou er rekening mee dat je maar over één vrije HDMI-aansluiting beschikt.
BenQ V7000i - Beeldverwerking
De BenQ gebruikt een 0,47 inch DLP-chip die native Full HD gebruikt, maar via pixelshifting 4K toont. Wie nog even wil weten hoe dat in zijn werk gaat kijkt in ons achtergrondartikel over projectoren. Aangezien je pixelshifting kan uitschakelen (via de Silence mode), kan je zelf ook gemakkelijk nagaan wat de winst is. Perfect 4K is het resultaat niet, maar je komt erg dichtbij, en van pixelrooster is er geen sprake meer.
De beeldverwerking op deze BenQ is minimaal. We raden aan om interlaced input (1080i of 576i) te vermijden en je bronapparaten in progressieve video te zetten (720p, 1080p, 2160p). Anders riskeer je moiré-effecten en gekartelde lijnranden vermits de deinterlacing moeite heeft om intelaced video- en filmframerates te herkennen. De ruisonderdrukking is erg matig, laat zelfs in de hoogste stand nog heel wat ruis achter, en is bovendien niet beschikbaar voor 4K input. Laat de laagste stand geactiveerd. MPEG ruisonderdrukking om blokvorming of kleurbanden weg te werken ontbreekt.
Wie het beeld wat extra detail wil geven kan ‘Pixel enhancer’ gebruiken, maar ga niet boven 3 tot 5, de functie zal immers ook ruis accenturen. Kijk je bij verschillende lichtomstandigheden, gebruik dan de LumiExpert functie. Die past de gamma-curve aan op basis van het omgevingslicht, zodat donkere en middentinten helderder of donkerder worden al naar de nood.
Er is motion interpolation beschikbaar, maar die slaagt er niet in om alle judder weg te werken. Laat de instelling minstens op de ‘laag’ of zelfs ‘midden’ stand staan, daarmee weer je het grootste deel judder uit het beeld.
BenQ V7000i – Beeldkwaliteit
Waar de V6000 een RGBY (Red Green Blue Yellow) kleurwiel gebruikte, is de V7000i uitgerust met een RGB-kleurwiel. Dat moet voor accuratere kleurweergave zorgen. Het kost kennelijk ook wat lichtopbrengst, die zakte van 3.000 ANSI lumen op de V6000 naar 2.500 op de V7000i.
In de ‘Helder’ beeldmode haalt de projector ongeveer 1.400 lumen, dat is 40% minder dan wat we op de V6000 gemeten hebben. Schakel je naar Filmmaker mode, dan daalt de meter verder naar 1.030 lumen. Daarmee haal je nog moeiteloos 100 inch bij beperkt omgevingslicht. Wie de lamp in ecomode schakelt ziet die cijfers nog eens 40% dalen. Omdat de lichtopbrengst niet enorm is om mee te beginnen raden we dat af.
De projector heeft afhankelijk van de beeldmode een contrast tussen de 900 en 1.200:1. Een typisch resultaat voor deze categorie. Met de lamp in ‘SmartEco’ moduleert de projector de lichtsterkte op basis van het beeld. Daarmee haal je een on-off-contrast van ruim 6.000:1 maar op meer realistische testbeelden ligt het resultaat nog steeds tussen 2.500:1 en 3.200:1. Dat geeft wat extra diepgang aan de beelden, en helpt goed in donkere scènes zoals onze Harry Potter test, of Gravity. Er is een beperkt risico dat je de helderheid lichtjes ziet pompen, zeker bij ondertitels in donkere beelden, maar we vinden dat compromis aanvaardbaar.
De Filmmaker beeldmode is zeer goed gekalibreerd en is een plezier voor het oog. De grijsschaal is mooi neutraal en de gammawaarde klokt af op ongeveer 2,3 een uitstekende keuze voor film. Met de lamp in smarteco mode krijg je wat extra punch in de donkere beelden. Kleurweergave is uitstekend en huidskleuren ogen natuurlijk.
De beelden missen een tikje zwartdetail, dat kan je eventueel terug halen door de helderheid een of twee stappen hoger te zetten.
BenQ V7000i - HDR
Net als de V6000 is de V7000i uitgerust met een speciaal kleurfilter waarmee de projector 93% DCI-P3 haalt. Dat is een knappe prestatie, maar gaat wel ten kosten van heel wat helderheid. De DCI-P3 beeldmode levert nauwelijks 575 lumen (goed voor 80 inch bij matig omgevingslicht). We raden daarom aan om dat enkel te gebruiken wanneer je kijkt bij verduistering, in dat geval kan je wel nog tot 100 inch gaan.
Omdat BenQ er een specifieke menu-instelling voor voorzien heeft, kan je er echter voor kiezen om het breder kleurbereik in te ruilen voor meer licht. En dat lijkt ons bij omgevingslicht de verstandigste optie. Waar de V6000 soms echt de mist in ging voor HDR, levert de V7000i soliede prestaties.
Alhoewel de HDR-weergave ietwat donker neigt te zijn, is de tonemapping over het algemeen prima. Het beeld bewaart veel zwartdetail en voldoende witdetail, tenminste zolang de content ongeveer onder de 1.500 nits blijft. Content die hoger gemastered is, kan lijden onder verwaterde kleuren en clipping van witdetail.
Dat is een klein beetje bij te sturen door de HDR-brightness instelling naar de laagste stand te zetten, maar die werkt toch vooral op de middentonen en past te weinig de tonemapping in helderste tinten aan. Na wat experimenteren vonden we de neutrale stand (0) toch de beste.
BenQ V7000i – Gaming
Met een input-lag van 79,4 ms en geen game-mode die dat kan verbeteren is de V7000i niet de beste keuze voor gamers.
BenQ V7000i - Geluidskwaliteit
De V7000i is vergeleken met zijn concurrenten een beetje underpowered. Maar hij haalt wel mooie resultaten uit zijn 2x 5 Watt. We draaien het volume open, en dan kan je toch een mooie soundtrack uit de projector halen, zonder vervorming bovendien. Er zit wat bas in en de stemmen zijn erg duidelijk. Voor een echte bioscoop-ervaring ga je weliswaar moeten uitwijken naar externe oplossing.
Review-apparatuur
Voor de lag-meting gebruiken we een Leo Bodnar Display lag meter. Voor alle andere metingen vertrouwen we op een Portrait Displays C6 HDR2000 Colorimeter, Xrite i1 Pro spectrophotometer, een VideoForge Pro patroongenerator, en de Portrait Displays Calman for Business software. Om eventuele HDR-problemen te analyseren gebruiken we een HDFury Vertex. Onze projectiescherm is een Projecta Tensioned Elpro Concept met HD Progressive 1.1 doek. Hier vind je meer info over onze meetapparatuur.
BenQ V7000i – Conclusie
Dat de V7000i zijn oorsprong vindt in de V6000 valt niet te ontkennen, ze zien er absoluut identiek uit. Hij deelt ook een deel van de minpunten van zijn voorganger. Zo is deze projector eerder aan de luidruchtige kant. En de trage HDMI-synchronisatie maakt bladeren door video’s wat frustrerend, al stoort het de eigenlijke kijkervaring niet. BenQ levert de V7000i met een Android TV stick, maar moet het desondanks zonder Netflix stellen, een jammer gemis.
De opmerkelijkste verbetering van de V7000i is zijn goede HDR-prestatie. Alhoewel hij het nog wat moeilijk heeft met HDR-beelden die heel helder gemastered zijn is het algemene resultaat erg goed. Met zijn speciaal kleurfilter kan hij een erg groot kleurbereik halen ten koste van flink wat helderheid. Dat kleurfilter kan je echter uitschakelen, zodat je meer helderheid houdt om je beelden wat punch te geven bij omgevingslicht. De projector kan de laserlichtbron moduleren om het contrast te versterken, en hij toont voldoende zwartdetail. De kalibratie is zowel in SDR als HDR uitstekend met erg mooie en accurate kleurweergave. De beelden zijn bovendien erg gedetailleerd, de lens zorgt voor een uitzonderlijk goede focus.
De V7000i is een aantrekkelijke Ultra Short Throw-projector en de Android TV-stick geeft je (op het ontbreken van Netflix na) een erg vlotte en volledige smart tv-omgeving. Hij levert ook uitstekend geluid dat voor veel gebruikers zal volstaan.
Beoordeling
BenQ V7000i
- Ultra Short Throw, makkelijk te plaatsen
- Goede audiokwaliteit
- Degelijke lichtopbrengst met goed contrast
- Scherp detail, uitstekende focus
- Android TV
- Prima kalibratie
- Laserlichtbron met lange levensduur
- Luidruchtig in de hoogste stand
- Trage HDMI synchronisatie
- Minder helder dan de V6000
- Geen Netflix
Beoordeling BenQ V7000i
Dat de V7000i zijn oorsprong vindt in de V6000 valt niet te ontkennen, ze zien er absoluut identiek uit. Hij deelt ook een deel van de minpunten van zijn voorganger. Zo is deze projector eerder aan de luidruchtige kant. En de trage HDMI-synchronisatie maakt bladeren door video’s wat frustrerend, al stoort het de eigenlijke kijkervaring niet. BenQ levert de V7000i met een Android TV stick, maar moet het desondanks zonder Netflix stellen, een jammer gemis.
De opmerkelijkste verbetering van de V7000i is zijn goede HDR-prestatie. Alhoewel hij het nog wat moeilijk heeft met HDR-beelden die heel helder gemastered zijn is het algemene resultaat erg goed. Met zijn speciaal kleurfilter kan hij een erg groot kleurbereik halen ten koste van flink wat helderheid. Dat kleurfilter kan je echter uitschakelen, zodat je meer helderheid houdt om je beelden wat punch te geven bij omgevingslicht. De projector kan de laserlichtbron moduleren om het contrast te versterken, en hij toont voldoende zwartdetail. De kalibratie is zowel in SDR als HDR uitstekend met erg mooie en accurate kleurweergave. De beelden zijn bovendien erg gedetailleerd, de lens zorgt voor een uitzonderlijk goede focus.
De V7000i is een aantrekkelijke Ultra Short Throw-projector en de Android TV-stick geeft je (op het ontbreken van Netflix na) een erg vlotte en volledige smart tv-omgeving. Hij levert ook uitstekend geluid dat voor veel gebruikers zal volstaan.
Reacties (1)