Oled tv’s: alles dat je moet weten

10 juli 2015 9 Minuten 6 Reacties
Sony AG85 oled tv

Wat is oled precies, wanneer kunnen we de doorbraak verwachten en wat zijn die voor- en nadelen nu precies? In dit artikel bespreken we alles dat je moet weten over oled televisies.

Dit artikel is inmiddels verouderd en bevat niet alle informatie over oled en oled-televisies. Klik via onderstaande link door naar ons nieuwste en meest uitgebreide artikel over de oled-techniek en oled-televisies.

LG OLED65GX-lifestyle
Lees ook

OLED – alles dat je moet weten over OLED-TV’s en OLED-technieken

2014 had het jaar van de oled tv moeten worden maar dat wilde niet echt lukken. 2015 werd vervolgens uitgeroepen tot het jaar van de oled tv maar ook dat jaar zagen we nauwelijks iets gebeuren in deze markt. In 2017 zien we echter dat oled dé nieuwe techniek is en komen veel fabrikanten met eigen modellen. Maar, wat is oled precies, en wat zijn die voor- en nadelen? In dit artikel bespreken we alles dat je moet weten over oled televisies.

Oled tv's tot nu toe

Natuurlijk begon het allemaal over een nieuwe techniek die alleen beschikbaar was op hele dure en kleine modellen van onder meer Sony en LG. Het was dus toekomstmuziek maar in 2013 liet LG als één van de eerste fabrikanten weten met ‘betaalbare’ oled tv’s van groot formaat te komen. De eerste modellen werden met veel toeters en bellen aangekondigd maar met prijzen van boven de 10.000 euro was het eigenlijk al duidelijk dat oled nog een nicheproduct zou blijven. Veel fabrikanten lieten echter weten in de techniek te willen investeren en er was dus hoop dat we ergens in 2014 echt betaalbare oled tv’s van grote fabrikanten zouden gaan zien.

Samsung ven LG waren de eerste twee fabrikanten die met oled tv’s voor consumenten kwamen maar het was duidelijk dat de techniek nog in de kinderschoenen stond. Er doken problemen met displays op en de prijzen lagen nog veel te hoog. De specifieke oled-techniek die Samsung gebruikte bleek niet tegen de techniek van LG op te kunnen waardoor Samsung uit de markt stapte. LG was vanaf dat moment de enige fabrikant van oled-panelen. De Koreaanse fabrikant brengt sinds 2014 dan ook elk jaar een volledige line-up met oled-televisies voor consumenten uit.

Sinds eind 2015 zien we ook meer fabrikanten die met de techniek aan de slag gaan, al maken ze allemaal gebruik van panelen die door LG geproduceerd zijn. Panasonic was de eerste andere fabrikant die met een eigen model kwam, deTX-65CZ950. Dat was het startschot voor de groei van de oled tv-markt. Daarna volgenden onder meer Philips en Loewe. Begin 2017 hebben we Sony en wederom Panasonic aan het rijtje kunnen toevoegen. Afgezien van Samsung heeft dus elke grote fabrikant een of meerdere oled tv’s in het assortiment. Voor een overzicht van de huidige modellen kun je terecht in het 2017 home cinema overzicht.

Een overzicht van de laatste nieuwtjes op het gebied van oled televisies vind je in ons oled tv-archief.

Wat is een oled tv?

We hebben al eens kort geschreven over wat oled precies is en hoe het werkt maar toch leggen we het nog even in begrijpbare taal uit. Oled staat voor Organic Light-Emitting Diode en is een displaytechniek die dunnere schermen mogelijk maakt die ook nog eens minder stroom verbruiken en een hoger contrast moeten bieden.

De exacte technologische uitleg van een oled display zullen we je besparen, maar oled bestaat uit een aantal kleine diodes (lampjes). Een diode is een zeer kleine bron van licht met een organisch bestanddeel dat zelf licht geeft. Deze techniek gebruikt dus geen achtergrondverlichting omdat de beeldpunten zélf licht geven wanneer er een elektrische lading doorheen gaat. Lcd en led tv’s maken gebruik van achtergrondverlichting en kunnen daardoor ook niet zo dun geproduceerd worden als oled tv’s. Simpel gezegd geven de pixels van oled tv’s dus zelf licht.

Op dit moment zijn er twee oled-technieken; Passive-Matrix (PMOLED) en Active-Matrix (AMOLED). De tweede techniek wordt het meest gebruikt in tv’s omdat hiermee pixels individueel aan- en uitgezet kunnen worden. Daarnaast zijn er nog twee subtechnieken, kijkend naar reeds gelanceerde oled tv’s. Samsung maakte voor zijn eerste oled tv gebruik van een traditionele RGB (rood, groen blauw) pixelstructuur, terwijl LG gebruikmaakt van de WRGB-techniek, ook wel WOLED genoemd, waarbij een vierde (witte) subpixel toegevoegd wordt. Licht schijnt bij deze laatstgenoemde techniek door een filter om de RGB-kleuren te creëren, wat volgens de Koreaanse fabrikant voor een hogere helderheid zorgt.

Voordelen oled tv's

Fabrikanten komen niet zomaar met oled tv’s; er zit dus minimaal één voordeel aan voor zowel fabrikant als consument. Als we kijken naar de verschillen tussen lcd led en oled dan zien we een aantal belangrijke voordelen voor consumenten terug. Ten eerste zijn oled tv’s heel dun. LG heeft het zelfs al voor elkaar gekregen om een oled tv van een millimeter dun te maken, als een schilderij aan de muur dus. Dit betekent dat een oled tv ook een stuk lichter is en bovendien is een oled tv energiezuiniger dan een lcd tv. Het grootste voordeel zien we echter terug in de beeldkwaliteit. Oled tv’s zorgen voor wijdere kijkhoeken waarbij het contrast niet verloren gaat maar bovenal kan door het individueel in- en uitschakelen van pixels een oneindig groot contrast weergegeven worden. Zwart is diepzwart, wit is intens wit en daar tussenin zijn meer kleurgradaties mogelijk.

Maar, ook dat is nog niet alles want oled tv’s hebben ook snellere reactietijden wat zorgt voor een soepele weergave van snelle bewegingen, en bovendien kan de helderheid hoger liggen dan bij lcd led tv’s. Dit laatste punt is echter nog niet helemaal bereikt; de nieuwste oled tv’s liggen qua helderheid nog achter op de nieuwste lcd led tv’s met quantum dot-technologie en HDR-ondersteuning.

Nadelen oled tv's

Maar, oled tv’s komen niet met alleen maar voordelen. Het grootste nadeel is direct duidelijk; oled televisies zijn verre van goedkoop en kosten fabrikanten ook een hoop geld om te produceren. LG is momenteel de enige fabrikant die op grote schaal produceert en heeft het al voor elkaar gekregen om de productiekosten ver terug te dringen. Op dit moment kun je een nieuwe oled tv van een paar jaar oud voor rond de 1.500 euro kopen. De nieuwste 2017-modellen beginnen bij zo’n 2.500/3.000 euro, en dan hebben we het puur over een instapmodel van 55-inch. De echte topmodellen gaan voor tussen de 6.000 en 8.000 euro over de toonbank.

Een ander nadeel is dat de levensduur van oled tv’s nog niet bijzonder goed is, al belooft LG dat dit nu het geval niet meer is. Met name de kleurbalans kan na een tijdje achteruit gaan doordat het oled-materiaal dat het blauwe licht verzorgt sneller ‘vergaat’ dan rood en groen. LG geeft ook bij dit probleem aan een oplossing gevonden te hebben; de hierboven beschreven WRGB-techniek. Maar, het is nog lastig inschatten hoelang een oled tv daadwerkelijk meegaat en een goede beeldkwaliteit blijft bieden. Ook lijken sommige tv’s last te hebben van ‘inbranden’. Dit betekent dat wanneer een beeld zeer lang op tv getoond wordt een deel ervan vaag kan blijven doorschermen. Ook wat dit probleem betreft belooft LG dat het verholpen is.

Oled tv's met gebogen schermen en hogere resoluties

We weten inmiddels dat oled een displaytechniek is maar dat betekent niet dat een oled tv alleen een oled tv hoeft te zijn. Ook oled televisies zijn onderhevig aan nieuwe ontwikkelingen in de televisiemarkt. Zo zien we ook bij oled tv’s sinds 2014 gebogen schermen terug; schermen die licht gebogen zijn en, volgens de fabrikanten, voor een betere kijkervaring moeten zorgen. Echter, in 2017 heeft LG het gebruik van gebogen schermen stopgezet, net als vele andere fabrikanten. Er komen dus voorlopig geen nieuwe oled tv’s met gebogen scherm meer op de markt, wat wat ons betreft een prima ontwikkeling is aangezien het gebogen scherm puur esthetisch is.

Het zijn echter niet alleen gebogen en platte oled-schermen die we zien. LG heeft eerder al een oled tv met een flexibel scherm aangekondigd, wat betekent dat je middels de afstandsbediening de kromming van het scherm kunt beïnvloeden. Daarnaast het LG in 2017 een wallpaper oled tv uitgebracht die zeer slank is en middels magneten aan de muur kan worden bevestigd. Ook de resolutie van een oled tv gaat met de tijd mee. Waar de eerste modellen nog een full hd-resolutie hadden zien we nu al modellen met een 4K Ultra HD-resolutie terug. Daarnaast heeft LG de nieuwste modellen voorzien HDR-ondersteuning. Dit betekent dat content met een groter dynamisch bereik weergegeven kan worden.

Maar, we kunnen het nog gekker maken want LG heeft al diverse malen laten zien wat de mogelijkheden met oled-displays zijn. Zo kunnen de schermen zelfs compleet flexibel gemaakt worden en dus worden opgerold. Stel je voor dat je jouw tv kunt oprollen en mee kunt nemen, bijvoorbeeld op vakantie. Oled biedt dus vele extra mogelijkheden, waarvan we er een aantal zeker terug gaan zien op de markt.

Reviews en meer

Meer informatie en vooral ook meer recente informatie over nieuwe tv’s, prijzen, reviews en lanceringen vind je in ons oled archief. Wil je meer weten over het kopen van een tv of de verschillende technieken van tv’s? Neem dan onze home cinema informatiegids met alle tips en adviezen door.

Reacties (6)