Nieuwe technieken: Wat is MHL en wat is WiDi?

25 januari 2012 1 Minuut 2 Reacties
Intel-WiDi-2

Consumentenelektronica producten zijn tegenwoordig met zoveel technieken en certificaten uitgerust dat ik me kan voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. We kennen al verschillende technieken om gegevens via een kabel over te zetten van het ene apparaat naar het andere en ook draadloze technieken zijn er inmiddels in overvloed. Voor beide groepen komt er dit jaar een nieuwe techniek bij; MHL en WiDi.

MHL (Mobile High-definition Link)

MHL (Mobile High-definition Link) wordt toegevoegd aan de groep voor communicatie tussen apparaten middels een kabel. In tegenstelling tot eerdere nieuwe technieken die met een kabel werken is voor de MHL techniek geen nieuwe connector of kabel nodig. MHL is een soort protocol dat werkt via een standaard microUSB poort op een mobiel apparaat en een standaard HDMI aansluiting. Wel moeten de apparaten waar je mee werkt beiden uitgerust zijn met MHL ondersteuning. Het ene apparaat (een tablet of mobiele telefoon) kan via de microUSB poort aangesloten worden op een extern display (TV of monitor) middels de HDMI aansluiting. Alles wat je hiervoor nodig hebt is een microUSB-naar-HDMI kabel. Eenmaal aangesloten is het mogelijk 1080p videomateriaal en 7.1-kanaals surround audio op je TV weer te geven.

Nu is dit natuurlijk al handig, maar MHL biedt meer voordelen. Zo kun je met de afstandsbediening van de TV het aangesloten apparaat bedienen, kan het aangesloten apparaat opgeladen worden terwijl er content afgespeeld wordt, en scheelt het een extra (HDMI) aansluiting op het mobiele apparaat om video weer te geven. De microUSB aansluiting kan namelijk ook gewoon voor de normale USB functies gebruikt worden zoals het opladen of bestanden overzetten naar een computer.

WiDi (Wireless Display)

WiDi is een door Intel ontwikkelde techniek die het mogelijk maakt om een klein Wifi netwerk op te zetten tussen twee WiDi gecertificeerde apparaten. Voorwaarde is dat beide apparaten uitgerust zijn met een Wifi module en WiDi certificering. Om de apparaten met elkaar te laten communiceren en dus bestanden af te spelen is geen bestaand Wifi thuisnetwerk nodig. Er wordt puur een verbinding tot stand gebracht tussen beide apparaten, zonder tussenkomst van een router. Je zou het kunnen vergelijken met Bluetooth.

Bekijk alle draadloze technieken in dit artikel.

Reacties (2)