Ga je luidsprekers kopen? Lees deze tips voordat je begint

06 mei 2017 7 Minuten 6 Reacties
BW-CM-S2-review-5

Ga je nieuwe luidsprekers voor je home cinema-systeem kopen? Met deze algemene maar belangrijke tips zorg je dat je goed voorbereid bent.

Groot, klein, actief, passief, bedraad, wireless – wie in de markt is voor een mooi setje speakers, heeft aardig wat keuzemogelijkheden. De belangrijkste afwegingen kun je echter vrij gemakkelijk vóór vertrek naar de juiste winkel al maken, dus bij dezen een aantal tips en suggesties voor de aanschaf van nieuwe luidsprekers.

Doel van de luidsprekers – wat heb ik nodig?

Het lijkt heel voor de hand liggend, maar het is toch een belangrijke beslissing. Eentje die duidelijk aan het begin van je zoektocht genomen moet worden. Het antwoord op de vraag welk type luidspreker je in huis moet halen, begint namelijk met de vraag wat het voornaamste doel van die nieuwe aanwinst is.

Heb je bijvoorbeeld een mooie platenspeler staan en zoek je een goede set speakers om op een bestaande versterker aan te sluiten, én heb je de ruimte om stevig uit te pakken, dan zou je aan twee vloerstaande luidsprekers kunnen denken. Maar misschien ben je juist in de markt voor een compacte alles-in-één oplossing om je nieuwe abonnement op een streaming muziekdienst op los te kunnen laten, zonder al teveel gedoe. In dat geval ben je waarschijnlijk het beste geholpen met actieve speakers, al dan niet met wireless mogelijkheden. Actief wil zeggen dat de speaker voorzien is van een eigen versterker, waardoor je verder geen apparatuur nodig hebt om de muziek op je telefoon, tablet of computer direct via de speakers weer te geven. ‘Ouderwets’ bekabeld, of via Bluetooth, Wifi of noem maar op. En wat te denken van de ruimte waar je je nieuwe setje op gaat stellen? Dat brengt ons meteen bij het volgende punt.

Boekenplank of vloerstaande luidsprekers?

Nummertje twee ligt namelijk heel erg in het verlengde van het voorgaande. Immers, het is één van de keuzes die je gaandeweg de selectie van de juiste speaker zal moeten maken. Maar de optie tussen vloerstaander en boekenplankmodel is wel iets uitgebreider dan simpelweg het verschil tussen groot en klein. Bovendien heb je met deze optie ook meteen de twee meest gebruikelijke type speakers te pakken, althans toch zeker wanneer je op zoek bent naar een goed paar stereoweergevers. Laten we dat dus iets nader bekijken.

Ten eerste is een vloerstaander niet standaard de betere keuze als je echt wilt investeren. Groter is niet altijd beter. Natuurlijk, de kwaliteiten van dat model zullen die van een kleiner monitor niet onwaarschijnlijk overschaduwen, maar passen ze wel bij het doel dat je voor je speakers gesteld hebt? Of de ruimte waar je ze uiteindelijk wilt zetten? En wat te denken van de akoestiek? De klankmatige eigenschappen van een bepaalde ruimte op een setje speakers aanpassen, kan een hele dure aangelegenheid zijn. Gelukkig moet je in dit geval de keuze voor de speakers nog maken, en is het doorgaans een stuk eenvoudiger om de weergevers op de akoestiek aan te passen in plaats van andersom.

Ten tweede zijn er genoeg voorbeelden van boekenplankspeakers die een loopje nemen met de prestaties van hun grotere broers. Denk aan de KEF LS50’s, de Dynaudio Xeo’s en de Sonus Fabers van deze wereld. De les is opnieuw: groter is niet altijd beter. En lees ook deze top 5 van boekenplankmodellen ‘on a budget’ eens, want de keuze voor een boekenplankmodel wordt al bij relatief lage prijzen interessant.

Luister bij én naar de specialist

Het gegeven dat een stevige investering in een goede hifi-installatie – of, in dit geval, een fraai paar speakers – het dubbel en dwars waard is, beschouwen we voor nu even als feit. Als je er niet van overtuigd bent dat het hoog tijd is om die stereotoren, dat transistorradiootje of godbetert die ludieke mp3-speler met Bluetooth te vervangen door degelijke hardware om je favoriete muziek op een fatsoenlijk niveau af te spelen, dan was je zover niet gekomen in dit artikel. Heb je echter tips 1 en 2 doorgespit en in ieder geval ter kennisgeving aangenomen, dan is de volgende stap de daadwerkelijke kennismaking met je potentiële nieuwe huisgenoot. En net als bij iedere belangrijke uitgave of aanschaf hoort daar een stukje proeven bij. Een testritje. Je kunt maar zolang door magazines en catalogi bladeren of online reviews lezen en modellen vergelijken, uiteindelijk moet je je oren bij de specialist te luister leggen.

Bijkomend voordeel van deze luistertest is het gegeven dat je ook uitgebreid advies in kunt winnen. Mijn beste bedoelingen ten spijt kan een specialist in een gerenommeerde hifi-zaak je uiteindelijk veel beter van dienst zijn. Los van deze tips en suggesties komen er bij iedere aanschaf diverse details, wensen en voorkeuren aan het licht die niet bij voorbaat te ondervangen zijn. Dat varieert van een zwak voor een bepaald model of design en de voorkeur voor een specifiek merk of type tot het feit dat een luidspreker een hele subjectieve aanschaf is. Wat voor de één warm en rijk klinkt, is voor de ander te klinisch.

Tot slot geeft een uitgebreide testrit bij de hifi-zaak je ook de gelegenheid om verschillende systemen te vergelijken. Want misschien heb je je oog al op merk A laten vallen, maar blijkt in de winkel dat merk B iets prettiger samenwerkt met de versterker die je al in huis had. Of was je echt van plan om een vloerstaander in huis te halen, maar is er een boekenplankmodel dat je toch heeft weten te overtuigen. Hoe dan ook maak je de juiste beslissing in de winkel, niet tijdens de voorbereiding.

Oh, en spreek met jezelf een duidelijk budget af – vóórdat je de winkel binnenstapt. Voor je het weet, loopt het helemaal mis… Je kunt luidsprekers en versterkers blijven luisteren, en met elke stap omhoog word je alleen maar enthousiaster en daalt het bedrag op je bankrekening alsmaar sneller.

Specificaties

Tot slot zijn er natuurlijk ook een aantal technische vraagstukken bij de zoektocht naar een nieuwe luidspreker. Denk aan het vermogen, de weerstand (impedantie) en de luidsprekergevoeligheid. Wat heb je nodig, en wat past er bij mijn versterker of luisterruimte? Doorgaans geen variabelen waar de keuze echt van af zal komen te hangen en laat je er vooral niet door leiden, maar het is wel goed om je er even in te verdiepen. Lees daarom ook meer over de specificaties van luidsprekers. Mocht je al een versterker of receiver hebben, neem de specificaties daarvan mee naar de hifi-speciaalzaak maar laat het aan de specialisten om je bepaalde luidsprekers voor te schotelen aan de hand van die specificaties en de versterker die je reeds hebt. De specificaties zijn voor jezelf geen startpunt voor de zoektocht; dat is luisteren en ervaren.

Meer informatie

Lees ook onze uitgebreidere informatie over de verschillende soorten luidsprekers. Een overzicht van alle tips en adviezen over luidsprekers vind je in onze uitgebreide tips en advies-sectie.

Reacties (6)